Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
We've upgraded to YaBB 2!


Pages: 1 2 3 ... 61
Despre UBB - Cluj vorbim doar aici! (Read 286393 times)
Laura
Ex Member


Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Aug 4th, 2003 at 2:10pm
 
Unii au curaj! Voi?

Pentru a nu mai perturba topicul lui "Insider" va fac eu un topic despre UBB - Cluj. Asadar ce aveti de spus despre UBBC spuneti aici! Deocamdata am prins o discutie intre 2 membrii pe un e-grup foarte interesanta! Asa ca o postez aici.

cbjola wrote:
"Marga pare cel mai deschis pana acum la idei noi (faptul ca e taranist sau liberal ma lasa rece), asa ca  orice mana de ajutor prinde bine. Ramane de vazut  daca isi confirma buna reputatie sau s-a dinozaurizat si el".


Raspunsul partenerului (R. Mititean):

"A se vedea organigramele din UBB.... Unde intr-o catedra sunt 4-5-6 profesori si 2-3 conferentiari si numai 1-2 lectori si 1-2 asistenti si 0 preparatori, nu e dinozaurism? Si unde unele facultati si catedre inoata in bani si fac investitii de sute de mii de dolari anual in cladiri, masini etc. si altora li se aproba zero lei, ba chiar nu isi vad salariile cu lunile in conditiile in care UBB are milioane de dolari fonduri proprii cu privire la care decide cum vrea muschii lui?"

Dr. Radu Mititean
Back to top
 
 
IP Logged
 
Laura
Ex Member


Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #1 - Aug 4th, 2003 at 4:47pm
 
In fine, un model de curaj: Conf. Dr. Costel Sârbu! Cu oameni curajosi ca el se va schimba mediul universitar din Romania!
    

Marti, 25 martie 2003

Catre
MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
CONSILIUL NATIONAL AL CERCETARII STIINTIFICE DIN ÎNVATMÂNTUL SUPERIOR

În atentia Domnului Profesor Dr. Ing. Ioan Dumitrache, Presedintele CNCSIS

Stimate Domnule Profesor,

Subsemnatul, Dr. Sârbu Costel, Conferentiar la Catedra de Chimie Analitica de la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu permisiunea D-voastra si tot respectul cuvenit, va reamintesc ca în urma cu câtiva ani, V-am trimis un memoriu în care, printre altele, îmi exprimam neputinta fata de modul în care sunt risipite sume mari de bani de catre persoane iresponsabile si de rea credina. Cu doi ani în urma, am revenit cu un memoriu mai explicit, în care îmi exprimam protestul, din motivele aratate, fata de numirea domnului profesor Ioan Alexandru Silberg ca membru în Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Învatamântul Superior.

Recent, mai multi colegi mi-au atras atentia asupra unor ilegalitati privind finantarea unor contracte de cercetare în care este implicat direct sau indirect domnul profesor Ioan Alexandru Sliberg, dupa cum urmeaza:

Pe lista corespunzatoare Comisiei 1- Matematica; si stiintele Naturii, Granturi de tip A - Continuari - ANSTI - FINANTATE - COMISIA 1, domnul profesor Ioan Alexandru Silberg apare pe doua pozitii ca director de proiect conform tabelului de mai jos. 

436      25000      SILBERG      IOAN      INSTITUTUL DE CHIMIE RALUCA RIPAN DIN CLUJ NAPOCA      NOI DERIVATI DE TIPUL DIARIL- SI DIHETEROARILMETAN CU PROPRIETATI FIZICE NECONVENTIONALE      

48      38000      SILBERG      IOAN A.      UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI DIN CLUJ-NAPOCA      NOI BAZE SCHIFF LINIARE SI MACROCICLICE CU PROPRIETATI FIZICE NECONVENTIONALE      

Mentionez de asemenea ca, de-a lungul anilor, domnul profesor Ioan Alexandru Silberg a primit cele mai mari sume de bani în lei si valuta (de exemplu, de la BM a primit 467.000$) de la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Cu mai bine de 10 (zece) ani în urma, domnul lector Dr. Dan Andrei Lowy, unul dintre colaboratorii apropiati ai domnului profesor Ioan Alexandru Silberg, a plecat în America, de unde nu s-a mai întors. Pâna în anul 2001 a fost angajat ca Assistant Professor la University of Memphis/Tennessee. Acest fapt l-am constat personal cu ocazia celor doua vizite pe care le-am efectuat în vara anului 2001 si respectiv 2002, la respectiva universitate, în cadrul unui program de cercetare finantat de NSF, pe care-l coordonez. Spre surprinderea colegilor si a mea personal, acesta apare, în calitate de director de contract, pe lista mentionata mai sus, conform tabelului urmator:   

57      22000      LOWY      DAN ANDREI      UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI DIN CLUJ-NAPOCA      ELECTROZI DE REFERINTA CU APLICATII IN MEDICINA - ERAM      

Se pare ca cineva din anturajul domnului profesor Ioan Alexandru Silberg, de la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica a Universitatii Babes - Bolyai din Cluj-Napoca, a obtinut prin fals si uz de fals aceasta finantare. Tin sa va informez ca nu ar fi prima infractiune de acest fel, savârsita în institutia noastra.

     În concluzie, stimate domnule profesor, va rog sa declansati toate demersurile necesare în astfel de situatii si sa dispuneti masurile urgente ce se impun. Va rog, de asemenea, sa sesizati Parchetul si sa informati opinia publica din România. În ceea ce ma priveste, am considerat ca este datoria mea morala, sociala si, nu în ultimul rând, patriotica de a actiona în acest fel.   
                                                                                        Al Dumneavoastra,                                                                                                                                       
Conf. Dr. Costel Sârbu    
Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca
Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica
Catedra de Chimie Analitica;
Str. Arany Janos 11
3400 Cluj-Napoca
csarbu@chem.ubbcluj.ro
Back to top
 
 
IP Logged
 
clujeanul
Guest


Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #2 - Sep 1st, 2003 at 12:06pm
 
Pagina web: http://www.ubbcluj.ro/

Sunt niste lucruri interesante pentru o universitate din tara pe pagina asta a UBB-ului.

1) Toate posturile scoase la concurs sunt anuntate chiar pe prima pagina a univ. Cred ca pe nicaieri nu ese asa!

2) Mult mai interesant este faptul ca la

http://www.ubbcluj.ro/declaratii-avere-UBB.html

sunt declaratiile de avere ale cadrelor didactice din UBB- Cluj.

De exemplu la nr 59 este MARGA ANDREI iar la numarul 60 este MARGA FELICIA-DELIA.
Back to top
 
 
IP Logged
 
SoSlow
YaBB Newbies
*
Offline


"I`d kill for a Nobel
Peace Prize" - Steven
Wright

Posts: 1
Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #3 - Sep 3rd, 2003 at 2:26pm
 
Spre deosebire de alte Universitati din tara la UBB se fura cu mult cap. Tin sa reamintesc tuturor ca sistemul de invatamant de stat cu plata a fost introdus de d-ul Marga in numele "reformei" transformand astfel invatamantul Universitar intr-o afacere si facand din UBB una dintre Institutiile de Invatamant care invarte anual milioane de dolari doar din taxe de scolarizare. Un insight in hotia spagasina de la UBB mi-a fost oferit chiar de catre unul dintre profesorii lor, astfel, sa dam un exemplu aleator, sa zicem ca o persoana fizica vinde un apartament la un pret de 10.000 eur, varul tau cumpara acest apartament, dupa care il vinde, sa zicem universitatii cu 30.000 eur si de aici normal castiga cine trebuie (recte decanul & comp.), desigur acest exemplu trebuie folosit pentru cladiri foarte scumpe din Cluj care peste noapte au devenit extrem de scumpe si au fost cumparate de UBB. Dincolo de acest sistem cel putin ciudat de a te "autoinsela" ca si universitate UBB-ul are extrem de multe taxe, cele mai interesante fiind cele de admitere care oscileaza intre 500.000 (de ex. facultatea de filosofie) si 1.000.000 (facultatea de litere) si care trebuie platite separat pentru fiecare facultate la care doresti sa te inscrii, astfel daca te inscrii la Drept, Studii Europene si Litere te costa 800.000 dreptul Studii Europene 500.000 + 600.000 (test de limba) si la litere desigur 1.000.000 numai inscrierea. Dincolo de aceasta "hotie legala" trebuie sa ne uitam putin si la trecutul d-lui Marga, care in perioada comunista isi publica gandurile si trairile in revistele UTC-ului in articole de genul "De ce sunt comunist". Odata cu revolutia din 1989 (in care tineri studenti s-au sacrificat tocmai pentru a nu mai fi condusi de astfel de oameni) d-ul Marga a devenit brusc element opresat de regimul ceausist si taranist de marca, ulterior rector al UBB, ministru al educatiei si din nou rector al UBB. Urmeaza insa un pas mare pentru domnul Marga, in 2004 cel de-al 2-lea mandat al sau se sfarseste regulamentele universitare interzicandu-i sa mai candideze, se pare insa ca "acest erou al luptei anticomuniste" a gasit solutia, aceasta fiind absorbtia Conservatorului Clujean si schimbarea personalitatii juridice a UBB, acest lucru dandui posibilitatea de a mai acapara inca 2 mandate. Alte "mari reusite" ale domnului Marga ar fi desprinderea din cadrul Facultatii de Filosofie (facultate cu o lunga traditie) a Sociologiei/Psihologiei si Studii Politice/Comunicare. Este aproape imposibil sa redam haosul din perioada admiterilor de la UBB, mii de oameni stand la cozi interminabile, pe de-o parte, si angajatii facultatii plini de scitir si tupeu, asta pe langa drumurile interminabile de la un sediu la altul. Probabil aceste detalii sunt putine pe langa ce vede si stie un insider, insa eu le gasesc ca a fii suficiente pentru ca domnul Marga sa demisioneze si sa faca loc unor oamenii pasionati de calitatea actului educational si nu de propriile lor persoane.
Back to top
 
 
IP Logged
 
UBB exista
Guest


Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #4 - Mar 24th, 2004 at 5:46am
 
Pentru domnul Eugen Brailoiu,

un topic special despre UBB exista aici. Era suficient sa-l aduci pe prima pagina. L-am adus.
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #5 - Mar 25th, 2004 at 5:04pm
 
Drept la replica din partea Universitatii “Babes-Bolyai”

      Versiune pentru tiparire
"Innoirea managerului a fost mereu necesara"
Referitor la articolul “Rectori smecheri de dragul puterii”, semnat de Simona Gheorghe si aparut in “Evenimentul zilei” din data de 25 martie 2004, pentru informarea corecta a publicului, Biroul de Presa al Universitatii “Babes-Bolyai” emite urmatorul comunicat:
1. In Universitatea “Babes-Bolyai” nu exista functia de presedinte al universitatii, cum gresit se mentioneaza la inceputul articolului.
2. Eliberarea din functie a personalului tehnic si administrativ se face numai de catre rector, cel care de altfel semneaza toate actele financiar-contabile ale universitatii.
3. Consideram ca alaturarea numelui profesorului Andrei Marga, in cadrul rubricii “Bila neagra”, de numele baronului Mischie de la Gorj este complet deplasata si absolut nemeritata.
4. Mentionam ca profesorul Andrei Marga nu a fost solicitat sa dea vreo declaratie de catre dna Simona Gheorghe, dupa cum reiese din materialul publicat.
Fata de cele de mai sus si pentru corecta informare a publicului facem urmatoarele precizari. Articolele 67, 68 din Legea nr. 128/1997, privind Statutul cadrelor didactice, si articolele 146, 147, din Legea Invatamintului nr. 84/1995, reglementeaza organizarea conducerilor academice. Pe baza legii Universitatea “Babes-Bolyai” a adoptat, la inceputul anului 2003, noua Carta a Universitatii “Babes-Bolyai” care prevede infiintarea Consiliului Academic condus de presedinte si de doi vicepresedinti.
Subliniem faptul ca innoirea managerului a fost mereu necesara. De pilda, inca din 2000, Carta Universitatii “Babes-Bolyai” prevedea existenta Consiliului de Administratie, care nu exista in lege. “Biroul Senatului” nu mai exista la Universitatea “Babes-Bolyai” din anul 2000, fiind inlocuit de Colegiul Senatului.
Innoirea managementului a fost determinata de complexitatea Universitatii “Babes-Bolyai” (universitate cu peste 42.000 de studenti, 20 de facultati, trei linii de studii ce asigura programe educationale complete, in 106 specializari in limba romana, 52 specializari in limba maghiara, 13 specializari in limba germana, cu 18 colegii in teritoriu) si de nevoia de a-i mentine dinamica si competitivitatea.
O astfel de universitate nu poate fi gestionata la standardele europene, pe care le-a atins in ultimii zece ani, fara schimbarea managementului. La recomandarea expertizelor internationale (efectuate la Universitatea “Babes-Bolyai” in 2000, 2001 si 2002 de cele mai calificate institutii), tinind seama de nevoile existente, Universitatea “Babes-Bolyai” a optat pentru delimitarea managementului executiv (numit in lege “conducere operativa”) de elaborarea de strategii, politici si reglementari. Practic, Universitatea “Babes-Bolyai” a optat pentru delimitarea managementului operational de managementul strategic. Aceasta in vederea sporirii performantelor ambelor. Rectorul si Rectoratul au intreaga conducere executiva. Consiliul Academic are in competente elaborarea profesionala de strategii, politici si reglementari. Senatul Universitatii este organismul care are in competenta aprobarea actiunilor si ale unora, si ale altora. Schimbarea managementului academic este prevazuta, de altfel, de hotarirea Conferintei Nationale a Invatamintului Superior (2003).
Optiunea constituirii Consiliului Academic nu este intr-adevar o inventie interministeriala si nici nu este nevoie de opiniile incompetente ale unor ministeriabili. Optiunea nu are nici o legatura cu functiile unor persoane.
Profesorul Andrei Marga nu a fost implicat nici in elaborarea reglementarilor din 2002-2003, nici in alegerea Consiliului Academic. Domnia sa are angajamente puternice in strainatate. Domnia sa a si adresat, de altfel, o scrisoare, care este publica, in care a aratat ca nu are nevoie de functii. A aparut insa o solicitare, sub semnatura, a multor profesori si strudenti, ca domnia sa sa accepte sa preia conducerea Consiliului Academic. In acest sens, datele sint publice. A si fost ales, de altfel, cu majoritatea cea mai mare dintre cei alesi in functiile principale de Senatului Universitatii “Babes-Bolyai” pe 1 martie 2003.
Am facut precizarile de mai sus pentru ca, evident, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii profita de lipsa de informare a unor oameni pentru a-i induce in eroare prin analogii aberante. Trebuie spus cu toata raspunderea ca analogiile aberante dintre cazurile de coruptie universitara, patronate de minister, si reforma efectiva a managementului universitar nu produc decit deservicii. Iar declaratiile directorului general Ioan Ianos dovedesc aceeasi abordare folclorica, bazata pe diletantism, prin care dinsul s-a remarcat mereu. Consideratiile sale atesta inca o data ca nu cunoaste cum functioneaza universitatile nici in Romania, nici in afara ei. Ianos nu face decit sa relativizeze coruptia si, pe de alta parte, sa dezavantajeze reforme pe care vizibil nici nu le intelege, nici nu le vrea.
Biroul de presa al Universitatii “Babes-Bolyai”

Nota:
“Evenimentul zilei” precizeaza ca punctul 4 din comunicatul dat de Biroul de presa al Universitatii “Babes-Bolyai” este eronat. In urma cu doua saptamini, in timpul documentarii materialului, domnul Andrei Marga a avut o convorbire telefonica cu reporterul nostru. Ieri, profesorul Andrei Marga si-a amintit de precizarile facute si reproduse in ziarul nostru.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Intarita-i drace
Guest


Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #6 - Mar 25th, 2004 at 6:35pm
 
Ce ziceti de partea asta din comunicatul lui Marga? Aia cu "cazurile de coruptie universitara patronata de minister"?

Se pare ca s-a enervat rau domnul Marga pe articolul din ziar.

capetrei wrote on Mar 25th, 2004 at 5:04pm:
Am facut precizarile de mai sus pentru ca, evident, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii profita de lipsa de informare a unor oameni pentru a-i induce in eroare prin analogii aberante. Trebuie spus cu toata raspunderea ca analogiile aberante dintre cazurile de coruptie universitara, patronate de minister, si reforma efectiva a managementului universitar nu produc decit deservicii. Iar declaratiile directorului general Ioan Ianos dovedesc aceeasi abordare folclorica, bazata pe diletantism, prin care dinsul s-a remarcat mereu. Consideratiile sale atesta inca o data ca nu cunoaste cum functioneaza universitatile nici in Romania, nici in afara ei. Ianos nu face decit sa relativizeze coruptia si, pe de alta parte, sa dezavantajeze reforme pe care vizibil nici nu le intelege, nici nu le vrea.

Biroul de presa al Universitatii “Babes-Bolyai”http://www.expres.ro/social/?news_id=150122
Back to top
 
 
IP Logged
 
alexcabuz
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 246
Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #7 - Mar 25th, 2004 at 6:36pm
 
Deci are UBB presedinte sau nu? Sau va avea? Sau e pe cale sa infiinteze pozitia?

...?

Alex.
Back to top
 

"What does not kill me makes me stronger"
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #8 - Mar 25th, 2004 at 8:11pm
 
alexcabuz wrote on Mar 25th, 2004 at 6:36pm:
Deci are UBB presedinte sau nu? Sau va avea? Sau e pe cale sa infiinteze pozitia?

...?

Alex.Alex citeste:

"El face parte din biroul Senatului universitar, ii poate tine locul rectorului atunci cind lipseste, poate elibera din functie personalul tehnic si administrativ. Andrei Marga,  timp de opt ani rector al  Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, nu mai avea dreptul la un al treilea mandat de rector. El a devenit, in urma cu citeva saptamini, presedintele Consiliului Academic. Acest organism nou infiintat elaboreaza proiecte de reglementare, politici si strategii de dezvoltare - spune Andrei Marga. “Rectoratul pune in aplicare  aceste proiecte facute de catre consiliu. Fiecare universitate poate crea asemenea consilii, legea invatamintului a lasat deschisa aceasta posibilitate”, adauga Marga, fostul rector si noul presedinte de la Babes-Bolyai."

Afirmatia este sustinuta si de:
Nota:
“Evenimentul zilei” precizeaza ca punctul 4 din comunicatul dat de Biroul de presa al Universitatii “Babes-Bolyai” este eronat. In urma cu doua saptamini, in timpul documentarii materialului, domnul Andrei Marga a avut o convorbire telefonica cu reporterul nostru. Ieri, profesorul Andrei Marga si-a amintit de precizarile facute si reproduse in ziarul nostru. "

Fratele meu, pai atunci ce rost mai are Rectorul? Daca Dom' Marga si consiliul pe care il conduce hotarasc sa fie data afara o persoana din Universitate, Rectorul doar "executa"? Categoric asta este un exemplu utopic (sper) dar, oricand,  vor fi gasite 1001 de "nestipulari".

Ceea ce, insa, m-a iritat la culme este afirmatia "Biroului de Presa": " Domnia sa are angajamente puternice in strainatate. Domnia sa a si adresat, de altfel, o scrisoare, care este publica, in care a aratat ca nu are nevoie de functii. A aparut insa o solicitare, sub semnatura, a multor profesori si strudenti, ca domnia sa sa accepte sa preia conducerea Consiliului Academic".

In sfarsit, m-am ambalat prea mult. Da' mi-am adus aminte de vorbele lu' Nea Marin. D'aia cred ca numai Nea Marin e vinovat de tot ce se intampla  Tongue .

Eugen (B)

P.S. Unde "Biroul de Presa - UBB" are dreptate: "Ianos nu face decit sa relativizeze coruptia si, pe de alta parte, sa dezavantajeze reforme pe care vizibil nici nu le intelege, nici nu le vrea. " Intr-adevar, in "Procesul diplomelor false" Ministerul este GARANT. Chiar ma mir ca acest element esential le-a scapat reprterilor de la Ziarul de Iasi.
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #9 - Mar 25th, 2004 at 8:40pm
 
Eugen, de ce nu esti tu calm?
Am descris azi patternurile. Uita ca pe asta l-am uitat:

6. "Daca eu nu va vreau, voi ma vreti". Anumite persoane sunt indispensabile comunitatii academice. Din acest motiv, liste cu sustinatori sunt alcatuite desciplinat, respectivele persoane fiind rugate fierbinte: "nu ne lasati, nu ne lasati dom'profesor). Acest pattern a putut fi pana in prezent descris in doua universitati: UBB, unde publicul l-a intos de la angajamentele in strainatate pe domnul Presedinte Marga si la UMF Iasi, unde publicul il cere cu indarjire pe domnul profesor Burlui.

C
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #10 - Mar 26th, 2004 at 5:05am
 
Cu tot respectul pentru colegii de la UBB, nu am inteles esenta paragrafului de mai jos din comunicatul de presa.

Pe baza legii, Universitatea "Babes-Bolyai" a adoptat, la inceputul anului 2003, noua Carta a Universitatii "Babes-Bolyai"care prevede infiintarea Consiliului Academic condus de presedinte si de doi vicepresedinti. 
Subliniem faptul ca innoirea managerului a fost mereu necesara. De pilda, inca din 2000, Carta Universitatii "Babes-Bolyai" prevedea existenta Consiliului de Administratie, care nu exista in lege. Biroul Senatului nu mai exista la Universitatea "Babes-Bolyai"din anul 2000, fiind inlocuit de Colegiul Senatului. 
Innoirea managementului a fost determinata de complexitatea Universitatii "Babes-Bolyai" (universitate cu peste 42.000 de studenti, 20 de facultati, trei linii de studii ce asigura programe educationale complete, in 106 specializari in limba romana, 52 specializari in limba maghiara, 13 specializari in limba germana, cu 18 colegii in teritoriu) si de nevoia de a-i mentine dinamica si competitivitatea. 


Dupa cum inteleg eu, toata aceasta restructurare a aparatului de conducere din UBB are la baza laudabila intentie de "innoire a managerului si managementului". Pai daca se vrea altceva decat a fost pana acum, de ce in in fruntea Consiliului Academic se afla tocmai fostul rector al UBB, care a condus timp de 8 ani destinele acestei Universitati ? Ce fel de innoire este asta ? In locul colegilor de la UBB, as fi foarte ingrijorat de tulburarile de memorie ale actualului Presedinte al Consiliului Academic, referitoare la declaratiiile de presa pe care le da(vezi cazul cu Evenimentul Zilei). Curat innoire Coane Fanica !
De asemenea ar fi interesant de aflat, care sunt deosebirile in ceea ce priveste componenta, dintre fostul Birou Senat si actualul Consiliul de administratie ? Tare ma tem ca nu este altceva decat "aceeasi Marie cu alta palarie".

N. Hurduc
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel Sarbu
Guest


Re: Precizari!
Reply #11 - Mar 31st, 2004 at 10:11am
 
Referitor la asa-zisul "Drept la replica", publicat in EV (26 martie 2004) si alte articole de presa, se impun urmatoarele precizari:1. Materialul respectiv nu apartine cadrelor didactice de la UBB, cei mai multi oameni cinstiti si corecti. Cei care insa ar fi trebuit sa exprime un anumit punct de vedere, privind situatia din UBB, au fost platiti sa taca si sa voteze, nu sa vorbeasca!? De ani de zile, toti membrii Senatului primesc la sfarsit de an premii consistente si diplome de merit, unii dintre acestia cu o activitate stiintifica si didactica foarte modesta si cu probleme serioase de gramatica (!). Textul la care facem referire mai sus, extrem de violent, incoerent si confuz, este specific activistilor de partid de ieri si, mai ales, a celor de azi!   2. Pe vremuri, cand, intre doua burse sau doua sedinte de partid (si atunci au existat burse si se tineau sedinte/reuniuni), isi publica în Scanteia studiile stiintifice privind Filozofia marxista si Socialismul stiintific, dl Andrei Marga semna, simplu, cu numele adevarat, chiar daca uneori nu recunoaste! Astazi, in vartejul reinnoirilor si al mondializarii, dl Andrei Marga isi semneaza revelatiile/aberatiile filozofice  (pe care le are intre doua avioane, doua sedinte/reuniuni sau doua festivitati),  in numele reformei, al carui lider spiritual absolut se considera, cu pseudonimul "Biroul de presa al UBB"!?! Oameni buni si rai, de cand o universitate are nevoie de un "birou de presa" si, culmea, de "un purtator de cuvant"? In toate timpurile, o universitate adevarata "s-a exprimat" direct si concret prin toti membrii sai, dascali si savanti adevarati, nu prin purtatorul de cuvant!? Doamnelor Domnilor, eu personal nu pot accepta, in nici un fel, sa fiu reprezentat/sa se vorbeasca in numele meu de catre un personaj ca dl Catalin Baba. Este impotriva naturii!3. Printre realizarile deosebite, alaturi de functia de "presedinte" si "senator de drept" (fostul rector si fostii prorectori au ajuns in actualul Senat al UBB in virtutea calitatii de senator obtinuta prin vot/din pacate, nu în toate cazurile (!?) in legislatura trecuta/acestia nu au mai fost votati in consiliu!), dl Andrei Marga revendica numarul de studenti de la UBB (peste 42.000) (!). Fara a dezvolta aceasta chestiune - mi se pare de prisos! -, ii reamintesc totusi dlui Andrei Marga ca in Mexic, de exemplu, exista o universitate cu sute de mii de studenti, de care insa nu a auzit aproape nimeni! Eu am aflat, intamplator, de la cativa colegi obligati sa munceasca mai multi ani in aceasta universitate/din aceleasi motive pentru care tinerele femei merg astazi in Spania, la cules de capsuni! Mult mai interesant, insa, mi se pare faptul ca tocmai aceasta "oportunitate" i-a oferit "posibilitatea" dlui Andrei Marga sa ajunga rector "nevotat", in prima legislatura din cele trei!?!4. Si pentru ca toate acestea si multe altele trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus simplu "Agachi". Dl Paul Serban Agachi, unul dintre cei mai credinciosi locotenenti ai distinsului presedinte/nou ales, a devenit profesor si mai apoi senator, cancelar si prorector prin fals ordinar si uz de fals!?! Este inandmisibil ca cineva aflat in aceasta postura/impostura sa-si permita sa terorizeze colegii si opinia publica dandu-si cu parerea, inclusiv in presa, despre stiinta, cercetare si, bineinteles, reforma invatamantului si mondializare!!!Iata de ce, avand in vedere cele de mai sus/prezentate pe scurt, ma vad obligat a face urmatorul apel umanitar: "AJUTATI-NE SA SALVAM UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI, PANA NU ESTE PREA TARZIU!"


Sa auzim numai de bine,
Costel Sarbu
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel Sarbu
Guest


Re: Precizari/Apel umanitar!
Reply #12 - Mar 31st, 2004 at 10:24am
 
Referitor la asa-zisul "Drept la replica", publicat in EV (26 martie 2004) si alte articole de presa, se impun urmatoarele precizari:1. Materialul respectiv nu apartine cadrelor didactice de la UBB, cei mai multi oameni cinstiti si corecti. Cei care insa ar fi trebuit sa exprime un anumit punct de vedere, privind situatia din UBB, au fost platiti sa taca si sa voteze, nu sa vorbeasca!? De ani de zile, toti membrii Senatului primesc la sfarsit de an premii consistente si diplome de merit, cu toate ca unii dintre acestia au o activitate stiintifica si didactica foarte modesta si au probleme serioase de gramatica (!). Textul la care facem referire mai sus, extrem de violent, incoerent si confuz, este specific activistilor de partid de ieri si, mai ales, a celor de azi!   2. Pe vremuri, cand, intre doua burse sau doua sedinte de partid (si atunci au existat burse si se tineau sedinte/reuniuni), isi publica în Scanteia studiile stiintifice privind Filozofia marxista si Socialismul stiintific, dl Andrei Marga semna, simplu, cu numele adevarat, chiar daca uneori nu recunoaste! Astazi, in vartejul reinnoirilor si al mondializarii, dl Andrei Marga isi semneaza revelatiile/aberatiile filozofice  (pe care le are intre doua avioane, doua sedinte/reuniuni sau doua festivitati),  in numele reformei, al carui lider spiritual absolut se considera, cu pseudonimul "Biroul de presa al UBB"!?! Oameni buni si rai, de cand o universitate are nevoie de un "birou de presa" si, culmea, de "un purtator de cuvant"? In toate timpurile, o universitate adevarata "s-a exprimat" direct si concret prin toti membrii sai, dascali si savanti adevarati, nu prin purtatorul de cuvant!? Doamnelor si Domnilor, eu personal nu pot accepta, in nici un fel, sa fiu reprezentat/sa se vorbeasca in numele meu de catre un personaj ca dl Catalin Baba. Este impotriva naturii!3. Printre realizarile deosebite, alaturi de functia de "presedinte" si "senator de drept" (fostul rector si fostii prorectori au ajuns in actualul Senat al UBB in virtutea calitatii de senator obtinuta prin vot/din pacate, nu în toate cazurile (!?) in legislatura trecuta/acestia nu au mai fost votati in consiliu!), dl Andrei Marga revendica numarul de studenti de la UBB (peste 42.000) (!). Fara a dezvolta aceasta chestiune - mi se pare de prisos! -, ii reamintesc totusi dlui Andrei Marga ca in Mexic, de exemplu, exista o universitate cu sute de mii de studenti, de care insa nu a auzit aproape nimeni! Eu am aflat, intamplator, de la cativa colegi obligati sa munceasca mai multi ani in aceasta universitate/din aceleasi motive pentru care tinerele femei merg astazi in Spania, la cules de capsuni! Mult mai interesant, insa, mi se pare faptul ca tocmai aceasta "oportunitate" i-a oferit "posibilitatea" dlui Andrei Marga sa ajunga rector "nevotat", in prima legislatura dintre cele trei!?!4. Si pentru ca toate acestea/si multe altele trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus simplu "Agachi". Dl Paul Serban Agachi, unul dintre cei mai credinciosi locotenenti ai distinsului presedinte/nou ales, a devenit profesor si mai apoi senator, cancelar si prorector prin fals ordinar si uz de fals!?! Este inandmisibil ca cineva aflat in aceasta postura/impostura sa-si permita sa terorizeze colegii si opinia publica dandu-si cu parerea, inclusiv in presa, despre stiinta, cercetare si, bineinteles, reforma invatamantului si mondializare!!!Iata de ce, avand in vedere cele de mai sus/prezentate pe scurt, ma vad obligat a face urmatorul apel umanitar: "AJUTATI-NE SA SALVAM UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI, PANA NU ESTE PREA TARZIU!"


Va multumesc,
Costel Sarbu
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Precizari/Apel umanitar!
Reply #13 - Apr 2nd, 2004 at 11:08pm
 
Quote:
Referitor la asa-zisul "Drept la replica", publicat in EV (26 martie 2004) si alte articole de presa, se impun urmatoarele precizari:1. Materialul respectiv nu apartine cadrelor didactice de la UBB, cei mai multi oameni cinstiti si corecti. Cei care insa ar fi trebuit sa exprime un anumit punct de vedere, privind situatia din UBB, au fost platiti sa taca si sa voteze, nu sa vorbeasca!? De ani de zile, toti membrii Senatului primesc la sfarsit de an premii consistente si diplome de merit, cu toate ca unii dintre acestia au o activitate stiintifica si didactica foarte modesta si au probleme serioase de gramatica (!). Textul la care facem referire mai sus, extrem de violent, incoerent si confuz, este specific activistilor de partid de ieri si, mai ales, a celor de azi!  2. Pe vremuri, cand, intre doua burse sau doua sedinte de partid (si atunci au existat burse si se tineau sedinte/reuniuni), isi publica în Scanteia studiile stiintifice privind Filozofia marxista si Socialismul stiintific, dl Andrei Marga semna, simplu, cu numele adevarat, chiar daca uneori nu recunoaste! Astazi, in vartejul reinnoirilor si al mondializarii, dl Andrei Marga isi semneaza revelatiile/aberatiile filozofice  (pe care le are intre doua avioane, doua sedinte/reuniuni sau doua festivitati),  in numele reformei, al carui lider spiritual absolut se considera, cu pseudonimul "Biroul de presa al UBB"!?! Oameni buni si rai, de cand o universitate are nevoie de un "birou de presa" si, culmea, de "un purtator de cuvant"? In toate timpurile, o universitate adevarata "s-a exprimat" direct si concret prin toti membrii sai, dascali si savanti adevarati, nu prin purtatorul de cuvant!? Doamnelor si Domnilor, eu personal nu pot accepta, in nici un fel, sa fiu reprezentat/sa se vorbeasca in numele meu de catre un personaj ca dl Catalin Baba. Este impotriva naturii!3. Printre realizarile deosebite, alaturi de functia de "presedinte" si "senator de drept" (fostul rector si fostii prorectori au ajuns in actualul Senat al UBB in virtutea calitatii de senator obtinuta prin vot/din pacate, nu în toate cazurile (!?) in legislatura trecuta/acestia nu au mai fost votati in consiliu!), dl Andrei Marga revendica numarul de studenti de la UBB (peste 42.000) (!). Fara a dezvolta aceasta chestiune - mi se pare de prisos! -, ii reamintesc totusi dlui Andrei Marga ca in Mexic, de exemplu, exista o universitate cu sute de mii de studenti, de care insa nu a auzit aproape nimeni! Eu am aflat, intamplator, de la cativa colegi obligati sa munceasca mai multi ani in aceasta universitate/din aceleasi motive pentru care tinerele femei merg astazi in Spania, la cules de capsuni! Mult mai interesant, insa, mi se pare faptul ca tocmai aceasta "oportunitate" i-a oferit "posibilitatea" dlui Andrei Marga sa ajunga rector "nevotat", in prima legislatura dintre cele trei!?!4. Si pentru ca toate acestea/si multe altele trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus simplu "Agachi". Dl Paul Serban Agachi, unul dintre cei mai credinciosi locotenenti ai distinsului presedinte/nou ales, a devenit profesor si mai apoi senator, cancelar si prorector prin fals ordinar si uz de fals!?! Este inandmisibil ca cineva aflat in aceasta postura/impostura sa-si permita sa terorizeze colegii si opinia publica dandu-si cu parerea, inclusiv in presa, despre stiinta, cercetare si, bineinteles, reforma invatamantului si mondializare!!!Iata de ce, avand in vedere cele de mai sus/prezentate pe scurt, ma vad obligat a face urmatorul apel umanitar: "AJUTATI-NE SA SALVAM UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI, PANA NU ESTE PREA TARZIU!"


Va multumesc,
Costel Sarbu


Dom Costel cum puteti jigni la asa fel pe Dom Marga? Dom Marga este unul dintre proliferatorii reformei la universitati la Romania. Pai Domnu, cate din tarile imperialiste mai are si rector si bresedinte? Vedeti catele universitati de la tara noastra au luat model la UBB? V-a rog insistent s-a va prezentati scuze pentru a apara la onoarea a initiatorilor de reforma.

Eugen Brailoiu
Back to top
 
 
IP Logged
 
alexcabuz
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 246
Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #14 - Apr 6th, 2004 at 5:48pm
 
"AJUTATI-NE SA SALVAM UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI, PANA NU ESTE PREA TARZIU!"


Cea mai buna metoda sa salvezi universitatea este sa o fortezi sa intre in competitie cu ceva sau cineva. Sa o expui ca ceea ce este: o cocina de porci si un abator de tinerete; dar indirect. Adica sa se expuna singura prin simpla ei existenta. Trebuie o alternativa.

Solutia va trebui sa vina din exterior, caci se pare ca din interior nu misca nimeni si nimic, ca inainte de furtuna de vara a lui Cosbuc, sau Topirceanu sau poate Arghezi ... am uitat. Aceasta solutie poate sa ia forma unor alte universitati, sau a unei multimi de cetateni (studenti, parinti si altii) furiosi, sau ....

Dar nimeni nu va opreste sa alergati in jurul cozii cit vreti copii!!

Alex.
Back to top
 

"What does not kill me makes me stronger"
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Cazul MARGA-AGACHI in presa
Reply #15 - Apr 27th, 2004 at 12:08pm
 
Adevarul de Cluj, luni 26.IV.2004, pagina 15:

Cadru universitar al UBB demasca
Un fals cu consecinte grave efectuat “la comanda” rectorului

Zilele trecute, conf.dr.Costel Sarbu, de la Catedra de Chimie Analitica a Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” ne-a semnala un caz care s-a savarsit in urma cu zece ani, pe care domnia sa il considera “foarte grav si cu consecinte de natura penala”. De ce dorinta de reactualizare a acestei situatii considerata ca fiind o frauda ? Potrivit conf.dr.Costel Sarbu, “intrucat consecintele acelei fraude se repercuteaza astazi asupra intregului colectiv de cadre didactice din cadrul UBB, asupra studentilor si, in plus, arunca o lumina nefasta asupra institutiei invatamantului universitar clujean”. Trebuie mentionat faptul ca, la inceputul acestui an, respectiv in 19 ianuarie a.c., in legatura cu acest caz a fost sesizat inclusiv Parchetul de pe linga Curtea de Apel Cluj. In denuntul penal formulat si semnat de conf.dr.Sarbu Costel, impotriva domnului Marga Andrei, pe atunci rector al UBB, acesta este acuzat de savarsirea urmatoarelor fapte: fals si uz de fals, instigare la fals si uz de fals, trafic de influenta si abuz in serviciu. Faptele sunt descrise, in ordine cronologica, dupa cum urmeaza: “In sedinta Consiliului profesoral al Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica din 20 septembrie 1994, printre altele, s-a discutat si dosarul prin care Agachi Paul Serban solicita ocuparea, prin concurs, a postului de profesor universitar la disciplinele Automatiazari in Industria Chimica si, respectiv, Simularea si Optimizarea Sistemelor Chimice, de altfel domnia sa fiind singurul candidat. In urma voturilor exprimate de catre membrii Consiliului profesoral, dl Agachi Paul Serban nu a intrunit numarul de voturi necesare pentru ocuparea pozitiei de profesor universitar, considerandu-se ca nu indeplineste conditiile minime pentru aceasta. In zilele imediat urmatoare, secretarul sef al Facultatii, Cornel Iures, a redactat procesul verbal al sedintei - in care se mentiona votul negativ – si l-a inaintat, ca de obicei Rectoratului UBB. Odata ajuns aici, potrivit relatarilor ulterioare ale secretarului general al UBB din acea vreme, Mariana Roman, rectorul Andrei Marga, vadit interesat de soarta colegului sau, a modificat (falsificat) paragraful din procesul verbal in care se mentiona neindeplinirea conditiilor cerute de lege pentru obtinerea postului de profesor universitar a d-lui Agachi Paul Serban si, totodata, votul negativ obtinut de acesta in cadrul Consiliului profesoral. La repetatele mele insistente, dl Cornel Iures a confirmat cele de mai sus si, mai mult, a descris modul in care a fost falsificat exemplarul procesului verbal, respectiv prin acoperirea textului original cu o hartie pe care a fost redactat un alt text, din care reiesea ca “dl Agachi Paul Serban a intrunit numarul de voturi necesar pentru ocuparea pozitiei de profesor universitar...” De altfel, imediat dupa ce am aflat despre falsificare, am solicitat concursul unor ziaristi carora le-am cerut ajutorul pentru demascarea acestui fals grosolan executat la comanda lui Andrei Marga. Toti cei care au investigat acest caz au ajuns la concluzia ca faptele sunt extrem de grave. Cu toate acestea, pana in prezent, nici unul dintre acestia nu a publicat vreun rand despre rezultatele investigatiilor pe care le-au facut.
   Mentionez, de asemenea, ca toti cei implicati direct sau indirect in aceasta “actiune” au beneficiat, intr-un fel sau altul de avansari rapide, unele dintre acestea efectuindu-se la limita legii; deplasari in strainatate etc.
   De asemenea, consider ca trebuie facut cunoscut si faptul ca, la alegerile din anul 2000, dl Agachi Paul Serban s-a prezentat si de aceasta data in Senatul Universitatii “Babes-Bolyai” fara sa aiba votul Consiliului profesoral al Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica. In acel cadru a fost numit de catre Dl Andrei Marga, pentru inceput, Cancelarul general al UBB, iar mai tarziu, dupa un stagiu petrecut in strainatate, i s-a creat un post de Prorector, post pe care il ocupa si in prezent. Acestea ar fi faptele care, dupa opinia mea si a altor importante nume de rezonanta si cu tinuta morala ale invatamantului universitar clujean, nu fac altceva decat sa umbreasca o institutie de renume. Ma vad obligat, odata in plus, in virtutea celor de mai sus, sa fac publice si alte fapte extrem de grave si de paguboase savarsite in Facultatea de Chimie cu complicitate celor care, chipurile, conduc la varf cele doua institutii, respectiv Universitatea si Facultatea.

Redactat C.Vlad (ziarist la AC)


Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Cazul MARGA-AGACHI/Dovada!
Reply #16 - May 8th, 2004 at 7:05am
 
Dupa prezentarea in Adevarul de Cluj a cazului MARGA-AGACHI (articol reprodus mai sus), mai multe personalitati din tara si din strainatate mi-au sugerat sa atasez si o parte din documentele/probele aflate la dosar. Le multumesc inca o data pentru sprijin, si pe aceasta cale, si ii/va informez ca la adresa de mai jos puteti studia copia Procesului verbal falsificat in mod grosolan, precum si copia memoriului (?!) inaintat Parchetului din Cluj-Napoca de catre dl PAUL SERBAN AGACHI, care, de fapt, confirma (mai era oare nevoie?!) acuzatiile ce i se aduc. In plus, este extrem de interesant sa se compare lista cu semnaturi din procesul verbal cu "lista sustinatorilor" din asa-zisul memoriu; se poate observa usor ca o parte dintre sustinatori nici macar nu au fost prezenti la sedinta respectiva!!! Iata de ce, in acest caz, orice comentariu nu pare a fi de prisos!

Costel Sarbu

http://chem.ubbcluj.ro/~csarbu/scans/

Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Cine esti dumneata, domnule MARGA?
Reply #17 - May 16th, 2004 at 6:29am
 
Incoltit de Minister si justitie si ignorat si dispretuit de clujeni - a mutilat Aula Magna !? - dl profesor Andrei Marga incearca o diversiune (legendare), in presa locala! Interviul, publicat in EVZ-Editia de Transilvania, a fost realizat de catre ziaristul si poetul Ion Muresan. Cunoscindu-l destul de bine pe "Muri", nu m-a surprins deloc faptul ca acesta, profitind de ocazie, vrea sa stie cu cine sa voteze ("domnule profesor, eu cu cine votez?")! Citind interviul,  veti observa usor - cel putin asa cred eu - ca orice asemanare cu personajele lui Caragiale nu este pur intimplatoare! In rest, sa mai auzim si de mai bine!

Costel Sarbu


Romania infundata in coruptie


Ion Muresan
Duminica, 16 Mai 2004

Andrei Marga (n.1946 in Bistrita-Nasaud). Filosof. A fost decan al Facultatii de Istorie si Filosofie, prorector, rector in doua legislaturi la UBB. Intre 1997 - 2000 a fost ministru al Eucatiei Nationale a Romaniei. A fost membru al Comitetului pentru Invatamint Superior si Cercetare Stiintifica al Consiliului Europei si este membru al conducerii executive a Asociatiei Universitatilor Europene. A fost presedintele unui important partid istoric din Romania. Credem ca sint aici destule argumente pentru a-l vina cu microfonul.
Domnul Andrei Marga ne-a aminat mereu: „O sa stam de vorba dupa ce nu voi mai fi rector!” Am interpretat aminarea ca pe o asumare a principiului maxweberian privind evitarea judecatilor de valoare la catedra. Totusi, profesorul era foarte activ in presa, dar politica pe care o facea, cu judecati atent tintite, abrupte si patimase de-a dreptul, viza un domeniu bine delimitat, invatamintul, si o institutie precisa, Universitatea. Ne-am gindit ca, programul rectorului fiind supraincarcat, nu-i loc de o discutie tihnita. Si rabdarea noastra are limite, pe cele ale curiozitatii, care e nelimitata. Asa ca am dat buzna. In locul omului mereu ocupat si, oarecum, incrincenat de la rectorat, am gasit un navetist. Interviul acesta e unul grabit, e un interviu intre doua curse, intre doua avioane, un „interviu in sala de asteptare”. Andrei Marga este un „navetist european”. L-am intrebat, intr-un ragaz, pe ce scrie, caci nu avea pe masa de lucru nici computer, nici masina de scris: „Scriu de mina, am un laptop, dar venind alaltaieri de la Paris, m-am oprit si l-am lasat la Munchen, caci miine am cursuri acolo. Dar nu stau mult, ma intorc sa-l primesc pe Walter Kasper, cel mai mare cristolog al acestor timpuri, care ne face onoarea de a se opri in orasul nostru. Dupa care...” (Nu mai transcriem, e o lista plicticoasa de orase si universitati).

-Domnule profesor, nu mai sinteti rector, amendamentul weberian nu va mai pune piedici. Cum e viata de fost rector?

Faceam judecati de valoare si ca rector. Trebuie sa va spun ca numai la noi e aceasta ipocrizie dupa care, daca esti intr-o functie publica, trebuie sa te abtii. Nici o tara care s-a dezvoltat nu a mers pe aceasta solutie. Principiul weberian a fost adoptat in Romania ca o improvizatie in anii ’90, si nu mai scapam. Orice cetatean, cu atit mai presant un intelectual, trebuie sa-si spuna parerea. E datoria lui, nu doar morala, ci si profesionala. Acum ma simt... foarte ocupat.

-Dumneavoastra sinteti mai ocupat cu cit aveti mai putine functii...

E ciudat, dar asta e. Intre timp am preluat o profesura la Munchen, am angajat un ciclu de conferinte la Munchen, Paris si Viena. Acestea, dincolo de placerea prezentei acolo, iti iau timp pentru pregatirea lor, energii pentru a fi cit se poate de exact si convingator in idee si in prezenta. Prin urmare, orarul e cit se poate de incarcat. In calitate de presedinte al Consiliului Academic ma simt oarecum mai folositor: ma pot concentra asupra a ceea ce e de facut pe linie academica in Universitate si mai am timp, ocupat, si sa ma gindesc la ce am mai putea face in tara.

-Aveti o bibliografie impresionanta. Cind va mai scrieti si cartile?

Cursurile mele nu sint rupte de cartile mele. Ar fi si absurd sa scriu una si sa predau alta. Cursurile mele de la Munchen, conferintele de la Paris si Viena incearca o testare a marilor filozofii pe terenul tranzitiei. Dupa reactiile pe care le-am avut de la fundatii si universitati serioase din Franta, Germania sau Austria, pare sa fie o premiera.

-Mai precis...

Am luat prabusirea socialismului rasaritean ca test, ca piatra de incercare pentru marile filosofii. I-am implicat in discutie pe Thomas Jeferson, John Stuart Mill, marxismul, Max Weber, linia nationalista, inaugurata, intelectual vorbind de Herder si de Spengler si, desigur, alte teorii cruciale ale modernizarii. Cartea mea va pune fata in fata aceste teorii cu terenul amintit. Adica, cu prezentul.

- O incercare de reflexie prin mai multi ochi asupra actualitatii?

In contextul din Romania, va fi o prima tentativa de a explica sistematic ceea ce a fost, si, mai ales, ceea ce vine. In legatura cu ceea ce vine as mai adauga o observatie: in Romania, dar nu numai, ne miscam de fapt intr-un univers intelectual inchis; asumam ca trebuie sa schimbam, asumam ceea ce este natural, asumam ca ceva vine, dar... de obicei ne inchipuim ca ceea ce vine este ca si ceea ce este, sau, in orice caz, modifica putin ceea ce este. Efortul meu va fi de a clarifica ce vine dupa. Nu va ascund ca pregatesc chiar in zilele astea o conferinta pentru Fundatia Zimmens pe tema „Modernizare. Ce vine dupa?” In Romania, dar si in Europa, sintem in momentul in care trebuie sa anticipam si sa clarificam. Presanta nu este clarificarea trecutului. Presanta e clarificarea viitorului. Ca fiinte umane judecam in virtutea unor motivatii. Or, motivatiile, o spun ca sa fie limpede, se constituie in raport cu viitorul, cu un viitor. E obligatia intelectualilor sa clarifice nu doar ceea ce este, ci si ceea ce vine.
Romania trista si intunecata

-Domnule profesor, daca tot sinteti un navetist, cu casa in Romania si serviciul dincolo, acceptati o intrebare insidioasa, adica normala: cum se vede Romania de la locul de munca?

Aici as spune ca, pe de o parte, Romania apare ca o tara frumoasa, cu locuri fermecatoare, cu o istorie fascinanta, dar... ca o tara rau administrata. La sfirsitul anilor ’80 era obsedanta in Occident problema Romaniei, caci se stia ca Romania e o dictatura mai altfel, mai grava, mai dura decit in alte tari. Ei, bine, privind lucrurile la alt nivel, dar din pacate, repet, din pacate, se repeta acea obsedanta imagine: imaginea unei Romanii care nu-si rezolva problemele, care staruie la aceasta ora in saracie, cu o justitie incompetenta, sau, in orice caz, nu si-a gasit deloc „masura”, intr-o administratie care e plina de diletanti, care nu reuseste sa puna in miscare legile acestei tari, si care staruie, repet acest cuvint, „staruie” in a nu-si face analiza propriei situatii. M-ati intrebat direct, direct va raspund: daca luam presa ultimilor saptamini, nu mai departe decit cea pe care am citit-o ieri in avion, dincolo de propozitiile de complezenta, articolele dau imaginea unei Romanii intunecate. Ultimul articol din Frankfurter Algemaine, si o spun cu mina pe inima, articolul este corect si trist. Se vorbeste despre cit de greu este in tara si cit de infundata este aceasta tara intr-o coruptie de care nu mai scapa si pe care multi o socotesc mai grava, mai fara speranta decit binecunoscuta coruptie orientala.

-Romania nu a facut nici un pas?

Departe de mine gindul! Si Romania a facut pasi. Inainte. Dar va spun foarte simplu: Romania ar fi bine sa-si faca ea singura analizele inainte de a i le face altii. Sa observe ea prima ceea ce nu merge. Deocamdata vedem ca Romania, cel putin cea oficiala, e pusa pe o munca serioasa, aceea de a se autoflata, de a gasi acul de aur in carul cu fin. Sa fie clar: toate laudele care se aduc astazi Romaniei sint rezultatul unor masuri luate intre 1997 si 2000. In economie, sa fie clar, se traieste din miscarea creata in 1999 prin guvernarea Isarescu. Nu ai cum sa intorci lucrurile pe sub masa, caci se vede: dupa 2000 s-a creat un stat distributiv.

-In numele cititorului: adica?!

Adica s-a revenit la structurile statului socialist de odinioara. La o analiza lucida, oricum am intoarce lucrurile, se vede! Se traieste inca din inertia creata atunci. O sa ma scuzati pentru lipsa de academism: din pacate se prefera smecheria in locul unei analize responsabile si serioase si lucide a situatiei in care ne aflam. De fapt Occidentul ce asteapta? Asteapta ca Romania sa-si vada bine problemele si sa le atace cu mijloace si strategii adecvate.
De la Gobbels incoace, numai Romania si Irakul au minister al propagandei

-Domnule profesor, daca „lucrurile sint scrise in carte”, daca filosoful si-a facut datoria de etapa, mai concret, se poate?

Domnule Muresan, nu stiu daca ati observat, daca nu ca ziarist, macar ca poet, dupa 2001 Romania e singurul stat european care a avut un Minister al Propagandei. De la Germania, cu Gobbels, daca acceptati. Nici o tara europeana nu si-a pus un minister al propagandei. In contemporaneitate, numai Irakul a avut un astfel de minister. Pentru noi, macar ca intelectuali, e o chestiune care ar trebui sa ne dea de gindit. Cel putin. De ce, tocmai tara noastra, a mea si a dumitale, cade in astfel de pacate care nu se mai practica nicaieri?

-Credeti ca mai functioneaza binomul „stinga-dreapa” in alegeri?

Ar fi bine ca si Romania care, tin mult sa spun asta, e tara mea, sa fi atins o asemenea maturizare incit sa putem vorbi despre stinga si dreapta. Mentionez, fie si numai in treacat, ca mai sint tari unde nu se mai face distinctia, dar, trebuie spus, din cu totul alte minore motive: stinga, deci adeptii dreptatii si dreapta, deci adeptii libertatii, au ajuns in punctul in care interfereaza si nu mai pot divorta. De aceea nu am folosit in lucrarile mele distinctia stinga-dreapta, pentru ca nu mai e functionala.

-Domnule profesor, „eu cu cine votez”, eu care am inca in cap distinctia liberalism - social-democratie?

Intrebarea e foarte buna. Raspunsul nu poate pleca decit de la ceea ce am zis: Romania ar trebui sa-si faca un examen „de situatie”. Si ar fi bine sa il facem fiecare, si impreuna, ca sa incercam sa articulam un punct de vedere. Din cite stiu eu, nu va veni nimeni sa ne faca temele, sa ne dea o „fituica”, nu va veni nimeni sa ne spuna, faceti una sau alta. Romanii singuri trebuie sa priveasca responsabil la romani. Deocamdata, sintagma asta „analiza lucida”, e putin ridicola, pare inchisa intr-o nuca.
Al doilea punct tare e ca Romania trebuie sa incheie reformele. Dupa ce s-a intimplat in ’89, teoria dominanta e aceea ca, cum spun germanii, in ’89 a fost o „revolutie recuperativa”. S-a vrut recuperarea unui trecut, al libertatii pierdute cindva in istorie, ceea ce ar fi fost un beneficiu. La noi s-a vrut recuperarea a ceea ce se numeste libertatea cetateanului. Ei bine, Romania (o spune cu naduf si suferinta –n.r.) trebuie sa ispraveasca pachetul asta de bomboane amare. Or, vedeti si dumneavoastra, la noi se intirzie, sa fim foarte lucizi, cu buna stiinta. Sa luam doar privatizarea. Romania a atacat problema in vremea CDR, si azi se dau fabrici pe un dolar. Dar nu mai investeste nici un om serios un dolar: cine mai are timp sa se ocupe serios de afacerile unor oameni neseriosi? Pot da si alte exemple.
Socialismul european difera de socialismul oriental de la noi

-Va tot invirtiti, dar nu numiti...

Problema este de a pune in miscare energiile acestei tari, caci Romania nu este o tara oarecare. Romania a fost daruita cu un potential excelent, dar si cu dusmani pe masura: proasta administratie. Dupa parerea mea, dupa 15 ani in care Romania nu a putut face pasii pe care i-a dorit, si pe care ii merita, inca mai ezita. Noua ne trebuie reforme liberale. Ne trebuie oxigen. Or, Romania a incercat reforme liberale facute sincer (scuzati cuvintul!) de partide socialiste.

-Domnule profesor, eu cu cine votez?

E simplu. Te uiti la lege. Nici o lege a actualei puteri nu este o lege de reforma. Toate legile au in ele o frina dictata de o ideologie de partid. La noi (ma scuzati ca tot repet „sa fie limpede”) mi se pare ca ceata e in ofensiva, e o dominatie mentalitara, o dominatie politica socialist-orientala. Nu e socialismul european, cum se clameaza si se invoca, ci socialismul oriental, dependent de „un pachet de sefi si de legi” care dau ordine si pe care lumea este obligata sa iasa in strada sa-i aclame. Daca tot vorbim singuri in incapere, va spun ca acest socialism nu mai exista demult in Europa. Numai la noi e cultivat, aplaudat si sustinut. Ca o ciudatenie. Ca un lucru despre care scria in niste carti vechi. Criteriul, ca sa o spun limpede, ca nimeni nu ne-a cerut sa reinventam roata, ci sa fim seriosi. Un criteriu foarte operational. E prapastia intre lozinca „Nu ne vindem tara” si vinzarea unor intregi combinate siderurgice pe un dolar. E ceva putred. Domnule Muresan, aici nu e loc de glume! E vorba despre vinzarea si devalorizarea unei cantitati enorme de munca a acestui popor!
Centralismul genereaza coruptia

-Altceva?

Nici o tara nu e atit de centralista ca Romania la aceasta ora din veacul XXI. Franta, care e de obicei luata ca model, nu are centralismul din Romania. Franta este o tara regionalizata, din capul locului. Nu are rost sa intram in istorie. Numai la noi se incearca, impotriva istoriei, revenirea la centralism (vezi Legea finantelor publice, legi subsecvente, trebuie spus, legi nascute moarte, dar pentru a caror elaborare sint platiti multi oameni). Despre invatamint nu mai vorbesc: in nici o tara nu s-au luat masuri de recentralizare ca in Romania.

-Putem sa facem o sinonimie intre centralizare si coruptie?

Cu siguranta, centralismul este o sursa a coruptiei. Ca sa va dau un exemplu intuitiv: atunci cind dai unui minister puteri mari, cind Ministerul Educatiei primeste prin lege puterea de a stabili cite specializari se fac la o universitate sau alta e un indemn la coruptie. In Europa, nici un minister nu are astfel de prerogative. Oriunde in lumea civilizata, stabilirea specializarilor e opera unui consiliu public, care are ca si consultant un minister. Daca se considera de cuviinta. La noi e altfel. Puterea e la Minister. (Dactilografiat, cu „M” mare)

-Propuneti sa uitam ca ati fost ministru?

Ba, dimpotriva. Un exemplu personal. Fiind ministru, am dispus in decembrie 1997 ca „Statele de functiuni” sa nu se mai semneze la minister. Va dati seama ca functionarii ministerului aprobau pina si postul de portar al Universitatilor clujene? Nu mai vorbesc de posturile de asistent, lector, profesor... Va dati seama ce sarsanale mergeau la minister. Nu va ascund ca am avut o greva a personalului din minister, caci ei au simtit ca semnatura pierduta e putere pierduta. Afirm cu toata responsabilitatea: centralismul e sursa de coruptie categorica. Pina si portarul de la minister facea decizii de numire in posturi academice. E normal ca nu am fost prea iubit, cind am „derogat” de aceste grele sarcini ministerul si le-am trecut in teritoriu!
Politrucii din ministere omoara reforma

-Care sint bolile politicii romanesti?

E greu de sistematizat. In primul rind e lipsa de pregatire. Stiu ca suna stupid, dar asta e! Chiar si fata de Bulgaria, Romania nu a fost „coapta” teoretic pentru reforma. Toate reformele de la noi au fost „initiative” ale unor oameni destepti. Nu au existat reforme pregatite, cum ar fi fost normal, de dezbateri nationale. Chiar si bulgarii au avut discutii nationale despre drumul ce vine. Romanii nu au fost consultati. Daca aruncati o privire peste literatura sociologica bulgara si peste cea romaneasca, contrastul e izbitor. Bulgarii, nu vorbesc de unguri sau polonezi, au discutat de multa vreme asupra viitorului. Literatura sociologica romaneasca poarta discutii doar asupra trecutului. A doua boala e supralicitarea politicului: exista o infuzie fortata de „politruci”, oameni selectionati pe criterii de atasament la partid, nu de competenta. Ministerele sint pline la aceasta ora de oameni care isi tem postul si care se inscriu in primul partid care nu-I da afara. S-a dat o lege in vremea CDR, prin care se punea baza unui corp de functionari publici independenti de partide. Numai ideea a ramas din lege. Ca atare a fost abrogata. Nu zic ca se poate iesi din politica. Sa nu ne facem iluzii. Politica e aerul, e apa, e mediul de comunicare in care se dau solutii. Mai bune sau mai putin bune, Toti depindem de politica, chiar daca ne facem iluzia ca nu e asa. Apoi, a treia boala: la noi, politicienii vor sa traiasca din politica. In lumea civilizata, politicianul nu e un intretinut. El argumenteaza niste idei. A patra boala e ca nu ne-am taiat cordonul ombilical de la Trecut. Daca analizezi discursurile politicienilor, te ingrozesti cit de mica e distanta de ceea ce a fost inainte. Daca nu au fost solutii la vremea aceea, azi cu siguranta umblam cu medicamente expirate.

„Se vorbeste (in presa straina – n.r.) despre cit de greu este in tara si cit de infundata este aceasta tara intr-o coruptie de care nu mai scapa si pe care multi o socotesc mai grava, mai fara speranta decit binecunoscuta coruptie orientala”
ANDREI MARGA

„La noi, politicienii vor sa traiasca din politica. In lumea civilizata, politicianul nu e un intretinut. El argumenteaza niste idei”
ANDREI MARGA


Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #18 - May 16th, 2004 at 9:41am
 
Am citit cu *VIU* (cum altfel, tre' sa intru in atmosfera, sa folosesc si eu limba asta de lemn, folosita de politrucii moderni) interes interviul d-lui Marga.

Pe langa aspecte hilare, care tin de-o anumita betie a cuvintelor (cum ar fi acela ca Romania merge si acum din "inertia" datorata lui Isarescu - o fi vrut sa spuna "impuls", da' si-o fi pierdut siru'), pe langa aspecte demagogice (nu ziceau ei, PNTCD-istii mai an ca mai bine vindem pe un dolar decat sa acumulam datorii?, un altul: care va sa zica, greva-n Minister in urma unei propuneri a d-lui ministru - ce l-o fi impiedicat sa-i dea pe aia afara? etc.), am fost pus pe spate de afirmatia dumnealui cum ca ar trebui votati liberalii.

De ce s-o fi inscris oare la taranisti daca-i atat de convins de doctrina liberala? Ghici ghicitoarea mea: pentru ca acolo, la PNTCD era loc de conducere-n partid.
Mai e o posibila explicatie: la vremea aceea nu era destul de matur pentru a intelege cum sta treaba...

De ce-o fi scris oare acel articol celebru din Scanteia (lumea nu uita, d-le Marga)? Pen' ca era un os de ros la *celalalt* partid si era deja pregatit pentru asta din timp, ca sef al CUASCR Cluj-Napoca.

Nu un amarat de secretar de b.o.b., cazut ca musca-n lapte pentru ca l-a propus un coleg rauvoitor si pe urma nu mai putea sa refuze. Nu. Crema, pepiniera de cadre selecte a PCR.

Acest campion al democratiei nu s-a sfiit sa dea o lovitura de partid pentru a fi ales sef al partidului (acum aproape defunct, PNT-CD).

Asta-i Marga, domnilor, iar de la un astfel de personaj,
indiferent de cati sicofanti (scuze, Ioane!) ii iau interviuri, indiferent de cate biblioteci a scris, ( o intrebare extrem de interesanta ramane aceea legata de cine l-o fi si citit), indiferent pe la ce universitati tine cursuri, indiferent in ce comitii e prezent, eu nu pot lua lectii. Imi pare rau, domnule Marga, in fata dvs. eu nu pot exclama "Ecce homo!".

Da' nu-i bai! Se vor gasi o gramada de amatori ca sa-i cante-n struna. De frica , sau din interes. Oricum, Nostradamus se va rasuci, cred in mormant, pe unde-o fi fiind : vine concurenta tare din urma, caci dl. Marga ne va spune acusi ce ne asteapta. Asteptam cu interes.

Sunt pe deplin constient ca acest forum nu este locul potrivit pentru astfel de descarcari resentimentare. Si totusi...

Am resentimente fata de dl. Marga? Am. Cat cuprinde. Mi le asum.

Toate cele bune,

Nea Marin


Back to top
 
 
IP Logged
 
apoma
Ex Member
***


I love YaBB 1G - SP1!

Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #19 - May 17th, 2004 at 4:14am
 
Personajul din interviul  precedent nu e nici un "filosof". Este un mediocru energic. Abuzeaza de tineri dezorientati prin sali de conferinta europene. Profita de revolta mocnita, naturala, din rindul tineretului european, impotriva unui sistem socio-politic lipsit de generozitate, pentru a face propaganda anarhista si anti-statala. Numele pe care interviul le aduce in discutie, si lista de "puncte" teoretice la care se refera personajul, observati va rog, tin de propaganda impotriva autoritatii de stat. Omul isi continua opera, de Europa provinciala. Faptele lui de agent imi intaresc convingerea ca e capabil de orice, inclusiv de fals.

Dar ce reporter nu face referinta la recente acuzatii din presa intr-un astfel de interviu?

M. Apostol
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Despre UBB - Cluj vorbim doar aici!
Reply #20 - May 17th, 2004 at 2:32pm
 
Frumos interviu d-le Marga !! Mi-au dat lacrimile de emotie !
Mai ales cand am realizat cat de mul ii datoram d-lui Isarescu.  Ce bine e ca exista pe lume astfel de oameni luminati, precum distinsul prof. A. Marga, pus la dispozitia noastra, a celor prosti, ca sa ne deschida mintile.
Dar de MEC ce ziceti domnu' Marga ?? Parca invatamantul si cercetarea nu se afla pe CELE MAI INALTE CULMI,  ASA CUM ESTE CAZUL ECONOMIEI POST-ISARESCU.  Oare cine pastorea ministerul prin 97-98 si "dirija aiurea banii" de la Banca Mondiala  ? De ce nu se spune nimic in articol despre MAGISTRALA GANDIRE DIN PROGRAMUL RO-4096 DE SPECIALISTI ??  Vreti sa va amintim oaresice titluri de granduri in care cuvintele erau puse cu furca si care au beneficiat de sute de mii de euro? Vreti sa va amintim suma obtinuta de intregul CENTRU UNIVERSITAR IASI la componenta echipamente ?? V-o amintesc cu placere d-le Marga: 15.000 de dolari americanesti !!! Cam atata cat luati domnia voastra salariu pe 3 luni de la Universitatea din Munchen !!!  Frumoasa distributie de fonduri d-le ex-ministru !! Dar dumneavoastra nu aveti nici o vina, nu-i asa ? Hotii aia de directori generali v-au pacalit !! Sau poate fosta SECURITATE , arza-i-ar focu sa-i arza ???

N. Hurduc
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Cine esti dumneata, domnule MARGA?
Reply #21 - May 19th, 2004 at 5:56am
 
Dupa numai doua zile, distinsul profesor de filozofie, Presedintele Colegiului academic al UBB, dl Andrei Marga, revine in forta, in acelasi ziar local (EVZ-Editia de Transilvania), cu o sinteza a ideilor si solutiilor prezentate si in interviul de mai sus!?

Cred ca s-ar putea deschide o noua rubrica intitulata simplu: Andrei Marga- restituiri!?

In ceea ce ne priveste, si noi vom reveni cu precizari, documente, dovezi, nume (!?), exact in spiritul recomandarilor distinsului profesor si om politic!

Costel Sarbu 


Iesirea din smecherie


Andrei Marga
Miercuri, 19 Mai 2004


Favoritismele politice din economia Romaniei sint mai mari decit in orice tara europeana;  Nu se iau initiative in economie decit corupind, in tara sau in afara ei
Recent, tot mai multi responsabili din tarile occidentale isi dau seama ca in privinta Romaniei sint trasi pe sfoara. Dovada sint, de pilda, opiniile presei internationale si recomandarile de decuplare a Bulgariei de Romania.
Temele sint ceea ce occidentalii intilnesc la fata locului: saracie, justitie dezolanta si administratie depasita, coruptie ce intrece deja Orientul (cum spunea recent un ziar german) si, mai ales, absenta vointei politice de a le ataca.

Oricine se poate insa intreba: dar daca s-ar evoca si ceea ce occidentalii, prin forta lucrurilor, nu pot sesiza? Iar aceste lucruri nu sint putine: legi de mintuiala, coruptie dosita, impostura profesionala, hartuirea opozantilor, minciuna sistematica.
Stim, desigur, ca nu poti reprosa faptul ca raul inca exista. Dar este absolut condamnabil sa-l tratezi smechereste. Pe de alta parte, nu este datoria occidentalilor sa se lase obsedati de problemele romanesti. Cetatenii Romaniei sint cei care trebuie sa fie alarmati de situatia lor.

Din nou, pasul inapoi

Prima problema a Romaniei este acum sa-si ia in seama starea de lucruri de astazi. Dupa inceputul eforturilor de atasare explicita la Occident din 1996-2000, incepind cu 2001 s-a facut din nou pasul inapoi (iar masurile luate sint oricind proba factuala) sub o agitatie propagandistica unica in lumea civilizata.
Economia a devenit mai distributiva ca inainte si ramine departe de economia de piata ce a inceput sa se creeze in 1997. Dupa ce guvernantii actuali au impiedicat zece ani privatizarea, au facut ei insisi o privatizare oneroasa (acum se vind intreprinderi pe un dolar), ce nu are precedent in Europa Centrala. In pofida unui context international mai favorabil ca oricind, la noi investitiile directe ramin cele mai slabe din regiune. S-au facut cele mai putine progrese economice dintre tarile comparabile. In 2001 - 2004 s-au fructificat masurile luate in 1998 - 2000, dar nu s-a putut crea un nou prag al relansarii economice. Favoritismele politice din economia Romaniei sint mai mari decit in orice tara europeana. Nu se iau initiative in economie decit corupind, in tara sau in afara ei.

Administratia este cel mai imobil sector al societatii

Dupa 2001, centralismul s-a accentuat (legile adoptate iau centralizarea deciziei ca solutie), politizarea s-a agravat (doar la noi se mai considera ca politrucii sint legitimati si sa administreze), diletantismul s-a extins (s-a renuntat, in 2001, la Legea functionarului public, in favoarea clientelei politice), iar o dezbatere serioasa este oprita. Se adopta legi de fatada, pentru a fi raportate undeva, fara vreo preocupare pentru aplicarea lor.
Politica autoritatilor din Romania este altceva decit ceea ce se intelege normal sub acest termen. S-a reinstalat, in 2001, democratia „specifica”, in care se considera ca alegerile sint suficiente pentru a avea democratie. Autoritatile sint gata sa vinda orice (vezi comertul cu copii). Orizontul autoritatilor este partidul unic (niciunde in tarile europene partidele care guverneaza nu se ocupa sa demanteleze opozitia cu bani, posturi, ducerea la politie a candidatilor ce se opun, etc.). Alternativa politica este blocata cu mijloace administrative (niciunde liderii opozitiei nu sint impiedicati sa se adreseze cetatenilor prin mass media publica) sau politienesti (numai la noi parchetele si garda financiara sint folosite in razbunari politice). Tactica compromiterii in afaceri necurate a unor partide, grupuri, este luata, „carpatic”, drept „politica”. Tot felul de „specialisti” de doua parale sint „directori de cabinete” si sfatuitorii unei politici anacronice. Cetateanul nu este considerat partener, ci este luat drept un naiv bun de a fi manipulat. Ca si sub Ceausescu, se incearca „aranjarea” cu virfurile occidentale, in loc sa se faca reforme convingatoare pentru oricine. Superficialitatea si improvizatia trec drept libertati. Lipsa de cultura si vulgaritatea liderilor induc prostul-gust in comunitati.

Guvernarea incearca solutia Ceausescu

Cultura a fost subminata cu mijloace care depasesc imaginatia unui european onest. Sociologia degradata in ancheta – pentru prima oara in istoria Romaniei – omagiaza liderii zilei. Guvernarea incearca din nou solutia lui Ceausescu de a inlocui analiza realista cu propaganda. Alaturi de Irak, Romania de dupa 2001 a fost singura tara care a functionat cu un minister al propagandei. Rezultatul: se falsifica sistematic istoria recenta, se falsifica orice, iar orizontul ce cistiga teren este cel al trecutului (un lider cultural al guvernarii exprima recent nostalgia pentru cultura de masa a socialismului!). Se dau drept merite ale guvernarii actuale ceea ce tine, de fapt, de contextul international de dupa 2001. Ca si in timpul lui Ceausescu, se iau declaratii de protocol ale oaspetilor drept evaluari de situatii. Falsificarea merge pina acolo incit insi care in decembrie 1989 se ascundeau spre a nu fi arestati, pentru apartenenta la clanul Ceausescu, sint prezentati acum drept salvatori, spre a fi votati de cetateni.

Cum se poate iesi din situatie?

Pasii ce trebuie facuti sint, desigur, multi. Nici un pas nu duce insa inainte, daca nu se iese din smecherie pentru a se intra in onestitate. Vedetele de carton ce populeaza ecranele nu aduc dezvoltarea, iar smecheria nu tine loc de reforme. Aducerea in fata a garniturii secunde a fostei Securitati – fie si prin specifica „democratie” carpatica de astazi – nu are cum rezolva problemele Romaniei. Pe de alta parte, Occidentul nu se va lasa pina la urma pacalit.
Imaginea cinstita asupra situatiei este astfel primul pas. Nu poate nimeni minti tot timpul fara sa ajunga sa se minta pe sine. Deschiderea dezbaterii alternative si reala schimbare de vointa si de putere politica sint urgentele Romaniei, daca vrem sa nu mai ajungem ca, dupa alti ani irositi, guvernantii de azi sa ne spuna doar ca au gresit tinindu-ne in loc.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Cine esti dumneata, domnule Marga?
Reply #22 - May 27th, 2004 at 6:45am
 
In ultimele zile, au aparut in presa centrala si locala o serie de articole privind deconspirarea colaboratorilor cu fosta Securitate (serialul din EVZ, Cotidianul, Romania libera). Mai mult, organizatii neguvernamentale actioneaza in acest sens (vezi mai jos materialul aparut in Romania libera). In acest context, consideram ca materialele "postate" pe site-ul saptaminalului clujean "Gazeta de Cluj", din care reproducem numai o parte, pot fi de un real interes!

Costel Sarbu


Asociatia Academica "Europa" cere verificarea dosarelor de securitate ale rectorilor

Reprezentantii Asociatiei Academice de Administratie Publica "Europa" si ai Federatiei Nationale Sindicale a Functionarilor Publici (afiliata la CNS "Cartel ALFA") au anuntat ca vor solicita Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii verificarea dosarelor rectorilor institutiilor de invatamant superior.
"Conform Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica, organizatiile din care facem parte vor invoca dreptul garantat de lege de a fi informate, la cerere, in legatura cu calitatea de agent sau de colaborator al organelor securitatii ca politie politica a persoanelor care ocupa sau candideaza pentru a fi alese sau numite in functiile de rector, prorector, secretar stiintific al senatului universitar si decan din institutiile de invatamant superior de stat si private. Invatamantul superior trebuie sa fie asanat moral, o masura obligatorie fiind indepartarea din sistem a celor care sunt compromisi de trecutul lor. Din datele pe care le detinem reiese ca foarte multi dintre cei care au facut politie politica paraziteaza institutiile de invatamant superior", a declarat Bogdan Draghici, presedintele FNFSP.

Un articol de Romulus Cristea

"
UBB de la instalarea comunismului in Romania a fost obiect central al SECURITATII! Teama viscerala a de intelectualitatea de mare valoare a facut ca UBB sa fie "integrata" cu forta in viziunea bolnava a aparatului de securitate. Odaca cu numirea D-lui Soltutiu (fost anchetator sef in cadrul procesului Patrascanu) ca sef de partid la UBB si sosirea Generalului Nicolae Plesita (viitor sef al spionajului extern) in anii 60 la conducerea securitatii regiunii Cluj au fost facute enorme presiuni asupra mediului universitar de a colabora cu securitatea. Din lunga succesiune de produse ale acestei politici paguboase au facut parte printre altii si Talpes, Bocsan, Puscas, si multi multi altii...ei au transformat procesul de selectie pentru studii in strainatea intr-o rampa de lansare a unei retele de influenta externa...de trista amintire. Subproduse ca Watts, Treptow si altii au aparut din obsesii bolnavicioase ale unor "visiting profesori" ai UBB-ului trimisi "in misiune" de alde Plesita si altii. E timpul ca UBB sa-si gaseasca drumul european pentru care a fost destinata iar istoria sa acopere anomaliile aparatului securitatii politice a regimului comunist. Fie ca 2004 sa fie inceputul unei noi ere si "iluminarea" catacombelor UBB sa fie deplina..Asa cum zicea cineva..in intuneric orbul te conduce ce mai bine..dar cand se face lumina..el nu mai este necesar..
"


"
UBB a fost integrata Securitatii, da, dar daca a fost cu forta sau nu, intrebati-l pe Dl.Andrei Marga. Dl.Andrei Marga are vechi state de colaborare, fructuasa, cu Securitatea, la care are mult sa-i multumeasca. Dar a si dat mult cu pixul. Mult ! Pentru ca veni vorba despre asa-zise presiuni asupra universitatii, trebuie punctat ca asupra universitarului Marga nu au trebuit facute nici un fel de presiunui. Era deja colaborator al Securitatii de la 16 (sasesprezece) ani, atunci cand maiorul Plesita prelua Regionala de Securitate Cluj. Ofiterii Banciu si Averian ar avea multe de spus ! Pasii "pierduti" l-au purtat mult pe str.Pitesti pe viitorul rector al universitatii, Dl.Andrei Marga. Strada pasilor pierduti...Via dolorosa ? Nicidecum ! Si pe alte strazi l-au purtat pasii...!! Numai asa a invatat sa umble in lumea larga neobositul calator Marga ! Nu altfel !"

Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Cine esti dumneata, domnule Marga?
Reply #23 - Jun 12th, 2004 at 2:30pm
 
Cu ocazia alegerilor locale, dl Marga Andrei, fostul rector si actualul presedinte al Colegiului Academic, a revenit in forta in mai toate ziarele locale si centrale, "fiind acuzat de tentativa de frauda electorala si de vot in afara legii". Au facut exceptie Evenimentul zilei si Romania libera!? Iata cum descriu "aceasta intimplare trista" Ziarul clujeanului si respectiv Gardianul.

MARGA, ACUZAT DE FRAUDA

07 Iunie 2004      
     
Ziua alegerilor a debutat cu un scandal la Cluj-Napoca, fostul rector al Universitatii "Babes-Bolyai", Andrei Marga, fiind acuzat de tentativa de frauda electorala si de vot in afara legii. Reprezentantul PSD din Biroul Electoral al Sectiei de votare nr. 20 din Cluj-Napoca, Felician Cos, sustine ca l-a surprins pe Marga (foto) - actualmente presedinte al Consiliului Academic al UBB - incercand sa introduca in urna doua buletine de vot pentru Consiliul Judetean. "Marga a primit buletinele de la reprezentanta Aliantei <D.A.>, Oana Sicoe, si atunci cand i-am atras atentia asupra infractiunii pe care o comite, a rupt unul dintre buletinele de vot", a declarat Cos pentru ZC. Potrivit acestuia, lui Andrei Marga i s-a fi permis sa voteze pe baza pasaportului turistic, desi acesta nu este considerat act de identitate valabil pentru participarea la vot.
In replica, fostul ministru al invatamantului afirma ca el ar fi cel care a atras atentia membrilor sectiei de votare asupra faptului ca a primit doua buletine de vot si ca l-a rupt pe unul dintre acestea "spre a nu genera echivocuri". Totodata, Marga a recunoscut ca a votat pe baza pasaportului turistic, declarand ca a primit permisiunea Comisiei in acest sens: "Aveam la mine doar pasaportul si am intrebat daca se poate vota in baza acestuia. Comisia a aprobat". Felicia Fenesan, presedintele Sectiei nr. 20, a refuzat sa faca vreo declaratie in legatura cu acest subiect, indrumand reprezentantii mass-media catre Biroul Electoral de Circumscriptie. In plus, ea a interzis vreme de mai bine de o jumatate de ora accesul presei in sectia de votare, cu toate ca Legea 67/2004 stipuleaza ca ziaristii au dreptul sa ramana acolo, atat in timpul scrutinului, cat si in timpul suspendarii activitatii sau al numararii voturilor.

Inmanarea buletinului de vot unei persoane care nu prezinta actul de identitate cerut de lege este considerat contraventie si se pedepseste cu amenda Intre 11 si 15 milioane de lei.                  


Marga, "agentul" Aliantei

Luni, 7 iunie 2004

"PSD Cluj a depus o sesizare, ieri dimineata, la BEM Cluj-Napoca, in care reclama ca presedintele Consiliului Academic al Universitatii "Babes-Bolyia", Andrei Marga, ar fi utilizat doua buletine de vot, informeaza Mediafax. In document se arata ca acele doua buletine de vot i-au fost date lui Marga de catre reprezentantul Aliantei PNl-PD din Sectia de votare nr. 20. Pe de alta parte, presedintele Sectiei de votare, Felicia Fenesan, a declarat ca Marga a primit, din greseala, doua buletine de vot pentru Consiliul Judetaean Cluj, agatate unul de altul, unul dintre ele fiind deja anulat"


Raspunsul dlui presedinte Marga Andrei, din pacate, a aparut numai in Evenimentul zilei (!).

 
Diversiuni si inscenari

Andrei Marga

Miercuri, 09 Iunie 2004

Domnul profesor Andrei Marga raspunde acuzatiei de frauda electorala ce i-a fost adusa de PSD

Insistenta disperata cu care PSD-ul se lanseaza in diversiuni ridicole dovedeste pina unde a mers inscenarea in alegerile locale. Precizez inca o data – cum am facut-o in scris in ziua de 6 iunie la ora 9 dimineata – ca fiecare gest facut de mine in sala de votare a fost legal si am utilizat un singur buletin de vot. Eu am fost acela care am sesizat ca in pachetul cu buletine care mi s-a dat erau doua buletine pentru Consiliul Judetean si eu am fost cel care am rupt al doilea buletin in fata comisiei. Comunicatul oficial al Biroului Electoral Municipal din Cluj-Napoca consemneaza ca am procedat corect, si este lamuritor pentru orice minte rationala.
Demult, politrucii PSD sint nemultumiti de interventiile mele publice, in mod natural critice fata de politicile lor anacronice si incompetente. Ei cauta sa reduca la tacere, cu mijloace jalnice, orice opozitie. Precizez inca o data ca nici o diversiune si nici o inscenare nu ma vor impiedica sa pun umarul la necesara schimbare politica de care Romania are nevoie pentru a se desparti de trecutul funest, de saracie si coruptie, pe care PSD-ul il prelungeste. Mai precizez ca nu mi-e frica pentru ca nu exista nimic vulnerabil in ceea ce am facut si fac. Trebuie spus ca in tara aceasta, din fericire, nu toata lumea are apucaturi PSD-iste.

In ceea ce ne priveste, ca "analisti de stiinta" (sic!), mult mai interesant ni se pare faptul ca dl Marga Andrei a prevazut inca din luna ianuarie a acestui an "astfel de intimplari"! Sa fie vorba oare de premonitie, "intuitie logica", sau pur si simplu dl profesor s-a folosit de "functia predictiva a filozofiei"!?!


Tacerea intelectualului nu ajuta la nimic

EZT
Miercuri, 28 Ianuarie 2004

Se inmultesc in ultimele saptamini atacurile la adresa unor intelectuali prestigiosi, a autonomiei universitare si a raspunderii pentru functionarea institutiilor. Aceste atacuri tin nu doar de contextul electoral al anului 2004, ci si de efortul unor grupuri de a semana confuzie. Sint atacati intelectuali care se opun degradarii si gresitei intelegeri a libertatii muncii ca sustragere de la obligatii fata de institutii, in care oamenii se angajeaza de bunavoie.
Sint atacati intelectuali care, intr-un consiliu sau senat universitar, isi fac datoria si emit evaluari ale candidatilor ce concureaza pe posturi.
Sint blamate institutii si organisme ce spun pe nume veleitarismului si nu accepta compromisuri in seama profesiunilor.
Persoane instrumentate pina in 1989 dau celorlalti lectii de libertate. Persoane care si-au recunoscut colaborarea cu represiunea cauta sa-i tirasca pe altii in imunda lor agitatie. Persoane care fac elementare erori dau povete altora.
Exemplificarea ar putea continua. Nu este solutie retragerea intelectualului in paguboasa maxima „nu ma bag, caci nu ma priveste”. Acea maxima a ispitit intelectualii pina in 1989 si stim la ce dezastru a dus. Ea ispiteste iarasi astazi, alimentind confuzia vinovata a valorilor si subrezirea institutiilor.
Si Liviu Rebreanu, si Mircea Eliade – ca sa ne oprim doar la ei – au aratat clar (primul cu pretul suprem) cit de abjecta este practica ce sta pe deviza: „murdareste cu orice pret, caci tot ramine ceva”.
Alaturi de munca putina, de coruperea regulilor, de slabirea institutiilor, confuzia valorilor este o alta sursa de saracie. Din acest motiv, ca si din multe alte motive, doresc sa afirm cit se poate de raspicat: cauza celui atacat – indiferent ca el este roman, maghiar, german, evreu, sau orice altceva – este, de fiecare data, si cauza noastra si, in ceea ce ma priveste, nu voi ezita sa-l apar, cu toate mijloacele morale si intelectuale de care fiecare dispunem, pe cel atacat. Caci este in joc astazi, in fond, cauza libertatii intelectuale, a autonomiei universitare si a raspunderii pentru functionarea institutiilor.

ANDREI MARGA, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai”


Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Cine esti dumneata, domnule Marga?
Reply #24 - Jun 14th, 2004 at 1:31pm
 
---------- Forwarded message ----------
Date: Mon, 14 Jun 2004 14:39:28 +0300 (EEST)
From: Pop Rodica Mariana <rpop@chem.ubbcluj.ro>
To: cadre@chem.ubbcluj.ro
Subject: (no subject) (fwd)

---------- Forwarded message ----------
Date: Mon, 14 Jun 2004 09:36:20 +0300
From: Eniko Batiz <ebatiz@staff.ubbcluj.ro>
To: secretarsef@staff.ubbcluj.ro
Subject: (no subject)

Dragi colegi,

va rugam sa transmiteti cadrelor didactice care fac parte din facultatea
Dvs. urmatorul mesaj: Deoarece presa se intereseaza asupra cadrelor
didactice si studentilor care semneaza lista de sustinere a alegerii lui
Emil Boc in functia de primar, va rugam sa transmiteti, in format
electronic, doamnei Daniela Hornea (e-mail dhornea@staff.ubbcluj.ro)
numele cadrelor didactice care doresc sa sustina aceasta candidatura.
E. Batiz
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 61
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)