Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Signup for free on our forum and benefit from new features!


Pages: 1 ... 19 20 21 22 
Editorial FAR, Sistemul ISI... (Read 90141 times)
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #500 - Feb 14th, 2012 at 12:24pm
 
Cristi, di data asta *nu* te mai pot trata cu manushi.

Ca, daca ma acuzi c-am vrut io sa-l "prind" p-acel mare, odata, ma scuzi, e numa' una din doua:

1)  crezi ca sunt un gunoi da om (ceea ce cam transpare da pan' mesajele tale), unu' care *minte & manipuleaza* . Ce sa zic, voi incerca pe viitor sa ti conving de contrariul. Ca, pana la urma, sunt printre *putzinii* de p-acilea care *nu se prea contrazice*. P-un "manipulator", batrane, l-ai fi "prins" tu, de muuulta vreme (ca eshti, doar un baiet inteligent).

2)  Te supara *nespus*, chiar ceea ce scriu eu (din diverse motive, pe care *numa tu le chiar shtii*).
Ca, vezi, io *nu ma "bag" * de-a chiar "ghici", cum o faci tu, pan treaba *ta* cam cum sta treaba?

Acuma, batrane, ramane ca *tu* s-alegi pa aia care-tzi convine, zau.

Nu de alta, da' editorul a scris c-a cetit "printre randuri" cum ca io o resping. Ca, daca voia *altceva*, o chiar *facea*. Dar, vezibine: revista aia, e *plina* de mai *bune*...

Sigur, badie, *sigur* c-am vrut sa reping (ca , ma scuzi, io *p-acilea* tat scriu daspra lucrari "tari", da' far' da idee, n-asha? Mie mi sa pare ca io mi-s chiar *congruent* cu mine insumi. Dar, ce sa mai zic? Pai, & *tu* cam eshti...

Vaz ca *numa* tzie tzi se pare *altfel*, da' zau ca n-am ce sa-tzi fac...

Al tau,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #501 - Feb 16th, 2012 at 1:54pm
 
Uite, Cristi,

ma cam dez-amageshte , cumva, anume, "lentoarea" ta in a-mi raspunde. Io> Pai, io *csriu* pan' max 15 minuti...

Shi iar: uite, Cristi: hai sa terminam cu acest "circ". In care io sunt "sacu' da box", ala -n care tu *dai*
& care-tzi *raspunde*, "Cristic", intorcand &-obrazu' allalt.

Hai sa ne-adresam, unu' altuia, *chiar cum trebuie*: cu *respect* (ca, io te chiar respect, sa shtii, & o shtiu ca & tu pa mine), sau, sa ne *ignoram*. In sensul, *precis*: ca *niciodata* nu vom replica unui mesaj de-al lui X (au Y).

Dar, asta *nu inainte* (ca, m-ai *ranit*, m-ai *jignit*, dom'le, *nespus* - mde, chiar *glumesc*: ca, de ce anume te-ahi lua *pa tine* in serios?) ca *tu* sa-mi dai raspunsu intrebarii *de mai sus*: care *anume* din cele doua (din mesajul de mai sus) e trebshoara? Pe *care anume "cai" * ti chiar "afli"?

Nu de alta, Cristi, dar, iubeshti, iubeshti, o declari (cum am facut-o io p-acilea, de *nenumarate ori* - in catra *tine* - shi, sa shtii c-am *chiar crezut-o*, cum ca, adica , te-ash *putea salva, cumva*) & vezi cum ca acela chiar *vrea* sa ti *rastigneasca*?

Hm... Io *nu mi-s Cristos* (pa care-l chiar *admir*!). Io nu mi-s un *sfant*, care numa' *indura*
pumni pan' barba de la inshi rau-voitori. Am, & *eu* , limita *mea*.

Cand, cand tz-am scris *io*, bre Cristi, murdarii cum mi-ai scris *tu*, d-atatzia ani? Anume, *personale*?

Ce fel de *om* eshti *tu*? Te-ntreb, ca sunt chiar curios.

Desigur, *a mai buna solutzie*, pentru *tine*, ar fi sa *nu te mai incrucishezi cu mine, v-odat'*. Neam! Ca, daca o mai faci, te rog sa ma scuzi: *olteanu' dan mine* ti va *mushca* - mde (hi, hi) sunt "sharpe da dudau"! Nu iert, bre. Nu pot ierta lipsa de amicitzie, de omenie, nu pot ierta "loviturile (aiurea) supt "centura".

Ce mai tura-vura: nu pot ierta *rautatea din oameni*! Capishi?

Al tau,

Nea Marin

P.S.  Nu-s unu' care-s pan "jocuri" (ca, n-am fo' chiar niciodata). Cand ma "bag" undeva, n-am "amici" (cu care sa fac "coterii"). Imi scriu *parerea*. Eshti d-acord? Merci. Nu eshti? iara-i *bine*!
Dar, "combate" cu *argumenter*, bre, & *nu* cu "ranturi" (termen d-al tau)...Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #502 - Feb 20th, 2012 at 9:22am
 
Am o nelămurire. Procesul de review este "blind". Dar pīnă a se ajunge acolo, de ce trebuie să cunoască editorul numele celui care doreşte să publice? Care este relevanţa?
Back to top
 
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #503 - Feb 20th, 2012 at 10:14am
 
Adrian Munteanu wrote on Feb 20th, 2012 at 9:22am:
Am o nelămurire. Procesul de review este "blind". Dar pīnă a se ajunge acolo, de ce trebuie să cunoască editorul numele celui care doreşte să publice? Care este relevanţa?


Nu inteleg prea bine nedumerirea dvs: ati dori ca publicatiile sa se trimita anonim revistelor respective?
Poate pentru ca nu sa ti se trimita propriul articol la recenzat.
Oricum, daca nu esti la primele publicatii este usor pentru cineva in domeniu sa ghiceasca cine e autorul sau autorii articolelor, macar dupa articolele citate in bibliografie daca nu despre subiect si modul de abordare.
In fine, in matematica unde se publica putin comparativ cu alte domenii, cred ca ar fi un fel de "secret de Polichinelle".

Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #504 - Feb 20th, 2012 at 6:14pm
 
Nedumerirea mea are doua surse: dialogul dintre nea Marin si Cristi; personal, prin neacxeptarea unui articol pina nu am completat "about authors" si "editor letters".
Atit timp cit articolului i se asociaza un id nu vad nici un impediment in anonimizarea sa.
Back to top
 
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #505 - Feb 21st, 2012 at 2:28pm
 
Marian_Deaconescu wrote on Feb 16th, 2012 at 1:54pm:
Uite, Cristi,

ma cam dez-amageshte , cumva, anume, "lentoarea" ta in a-mi raspunde. Io> Pai, io *csriu* pan' max 15 minuti...
Imi cer iertare daca n-am scris mai repede. Nu am facut-o pentru a crea suspans, ci pur si simplu pentru ca am avut altceva de facut (nimic important: mi-am scapat laptopul pe jos si a trebuit sa-mi recuperz datele inainte de a-l inmormanta crestineste).

Marin, crede-ma ca nu am nimic cu tine. Noi doi nu ne cunoastem de fapt si, in afara de sustinerea aici a unor principii diametral opuse, nu avem nimic de impartit.

Daca ti-am raspuns, a fost deoarece ma irita consecventa cu care sustii solutii nerealiste. Nu spun altfel, ci nerealiste. Si atat.
Sigur ca in principiu ar fi ideal ca oamenii de stiinta sa fie numai Galilei sau Copernici sau mai stiu eu Pasteuri sau Ptagori.
Realitatea insa este alta. Stiinta zilelor noastre se face de milioane de oameni care au copii de crescut, ipoteci pe casa de platit, facturi la gaze si electricitate. Si eventual, niste idei. Sistemul se comercializeaza in continuu si, dupa cum am mai scri aici, se indreapta spre o formula brutala in care, la fel ca in orice corporatie, cine reuseste sa-si vanda ideile la stat (adica sa obtina granturi) poate supravietui si plati facturile. Toata chestia asta este prozaica si se desfasoara in limite bine definite care ne pot place sau nu, care sunt perfectibile sau nu, dar care sunt reale.

In toata aceasta situatie, scoala romaneasca are sansa de a folosi istoria, sistemul de gandire si apartenenta la un anumit model cultural pentru a intra in societatea globala. Asta nu se poate face decat prin reformare si acumulare in timp. Daca sistemul din Ro va incerca in permaenta sa se autointretina asa cum este el acum, rezultatul va fi ca in competitia globala va dispare. Deja sunt mutatii substantiale pe scara larga. In anii 1990, noi puteam merge la burse si face fata pentru ca eram relativ bine pregatiti teoretic si aveam o structura de gandire europeana care ne permitea sa acoperim relativ repede deficientele practice. In zilele noastre, post-docii indieni si chinezi sunt mult mai bine pregatiti decat cei romani. Punct.

De ce sunt pornit pe tine? Pentru ca acestui scenariu pragmatic si realist to contrapui o poezie a stiintei. Ei bine. 1. in zilele noastre Galileo n-ar putea lucra in afara sistemului. Ar aplica la grnaturi. Este posibil ca reviewerii sa fie mai slabi decat inchizitia si Galileo sa n-ajunga sa-si verifice teoriile. Poate da poate nu, n-o s-o stim niciodata.

Dar in orice caz, atunci cand poetizam, nu trebuie sa uitam ca totusi Galileo a facut compromisuri pentru ca sa-si vada ideile pastrate si nu arse pe rug impreuna cu el.

Tuturor celor care citesc: avem cu totii frustrarile noastre legate de sistem. Din pacate, nu putem exista decat in interiorul lui. Ne place sau nu. daca vom cauta in continuare sa-l respingem, o sa trebuiasca sa ne multumim sa bifam la figuri memorabile ale stiintei romanesti pe Paulescu, Babes sau Cantacuzino. De ce? Pnetru ca la vremea lor acestia au inteles ca nu pot exista decat in context global.

Best
C
Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #506 - Feb 22nd, 2012 at 7:01am
 
capetrei wrote on Feb 21st, 2012 at 2:28pm:
Tuturor celor care citesc: avem cu totii frustrarile noastre legate de sistem. Din pacate, nu putem exista decat in interiorul lui. Ne place sau nu. daca vom cauta in continuare sa-l respingem, o sa trebuiasca sa ne multumim sa bifam la figuri memorabile ale stiintei romanesti pe Paulescu, Babes sau Cantacuzino. De ce? Pnetru ca la vremea lor acestia au inteles ca nu pot exista decat in context global.Dl. Apetrei, sunt de acord cu dvs. Dar pornind de la experientele fiecaruia indtre noi, sistemul nu poate fi ameliorat?

Ultima mea frustrare este asta :"As you have expertise in this area of speciality I am inviting you to review this manuscript. The abstract appears at the end of this letter, along with the names of the authors. ". Ce mă doare pe mine capul cine a scris articolul?
Back to top
 
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #507 - Feb 22nd, 2012 at 9:26pm
 
capetrei wrote on Feb 21st, 2012 at 2:28pm:
nu trebuie sa uitam ca totusi Galileo a facut compromisuri pentru ca sa-si vada ideile pastrate si nu arse pe rug impreuna cu el.


Probabil imi joaca memoria feste, dar nu cred ca Galileo Galilei ar fi fost ars pe rug. O fi vorba despre Giordano Bruno?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #508 - Feb 23rd, 2012 at 1:05pm
 
Ui, ha! Itzi multzamesc, prietene (m-adresez, aici, lui Cristi),

uite: imi chiar *pace*, sa shtii, cum m-ai "tratat", de data asta: *chiar ca un vechi prieten, cum itzi *chiar sunt*!

Vaz ca ne-ntzelegem, olecutza. Dar, mai am *io*, o *mica* problema, Dargule: nu o fi chiar *bine*, oare, sa mai fie *tineri*, care-s *inca vii* (ma rog, la modu' pa care-l *shtii & tu prea bine*), care sa *inca creada* pan' cele spuse da mine acilea?

realitatea? E cruda, Cristi, o shtii, o shiu, prea bine. Dar, daca *nu* le-o *spunem* (cum o chiar fac io), shi *nu le-o spunem* (cum o chiar faci tu) , cum *cum sa aleaga*?

Ca, sa o shtii: *amandoi avem dreptate*. Ne-am chiar "certat" cam chiar *dijaba*. Ce & cum *alegi*, tinere, tre' sa fie , insa, *in cunoshtntza da cauza*. Ca, noi (Nea Marin & Cristi & chiar muuultzi altzii), noi *tz-am spus-o*!

Crede-ma, Cristi: daca am fi avut *numa' unu' dintre noi "dreptate", pa alllalt nu l-ar mai fi "cetit" *chiar nime*.

Vezi, vezi cat ii da simpla chiar trebshoara?

Cu drag, bre, Cristi.

Acuma, raspund lui Adrian Munteanu & Alexei. Dupa parerea *mea*, Adrian *are* dreptatea. Ca, &
io ma *opun* sistemului. Da' de ce sa nu trimetzi lucrarea chiar "incognito"?

Ca sa te "rada" (ca, sa o shtitzi, le-a parut *muuultora rau, pentru ca m-au "ras", editoru' *vede & o shtie*, cand o lucrare "rasa" de un talamb apare, dupa aia , intr-una muuult mai tare) un
ins care *nici macar nu ceteshte*?

Io am propus,am mai scris-o deja,  io mi-s d-acord cu Adrian. Nu *vor* sa-ntzeleaga. Da' di she? Pai, pen' ca vor *putere*...Sa o *shtitzi*, insa: intr-un jurnal care-i "pe felie", ca sa scrim chiar asha, in care, editorul e *chiar din felia autorelui*, e chiar *in-admisibil* sa respinga daca *el* crede ca-i chiar *buna*. Dar, vezibine: editorele *nu ceteshte*...

Alexa, m-ai cam dez-amagit, io cred ca ti "lua" mana pi dinainte: ca tu vorbeai de recenzii, n-asha? Ca, alea-s *semnate*... Au, poate ca ma-nshel, da-n mine acuma! Ca, *ce are recenzia cu aprobarea*?

No, numa' fain chiar *tuturor*,

Nea Marin


Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #509 - Feb 23rd, 2012 at 9:09pm
 
sitronif wrote on Feb 22nd, 2012 at 9:26pm:
capetrei wrote on Feb 21st, 2012 at 2:28pm:
nu trebuie sa uitam ca totusi Galileo a facut compromisuri pentru ca sa-si vada ideile pastrate si nu arse pe rug impreuna cu el.


Probabil imi joaca memoria feste, dar nu cred ca Galileo Galilei ar fi fost ars pe rug. O fi vorba despre Giordano Bruno?My point.
Nu a fost ars pe rug tocmai pentru ca a facut compromisul. A acceptat tot ci i-a cerut inchizitia. Acel "si totusi se invarte" a venit abia dupa ce a abjurat.


Nu sunt de acord cu reviewarea in orb. Mi s-a intamplat nu de putine ori sa accept articole la reviewat ca sa-mi dau pe urma seama ca proveneau fie de la aceeasi intitutie sau de la persoane cu care eram in conflict clar de interese.

Nu credeti ca suntem cam in contradictie logica aici: gandim totul poetic pentru ca sa-i suspectam pe urma pe revieweri si editori ca sunt gata oricand de prostii.

Dupa parerea mea, a sti cine a scris un articol este critic pentru felul in care-l judeci. Pai daca primesc la review un articol scris din articole, cum o sa-mi dau seama?
C
Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #510 - Feb 24th, 2012 at 4:59am
 
Nu reusesc sa imi dau seama daca e o contradictie logica. Accept insa ca, personal, in domeniul meu, ii suspectez pe unii editori ca fac in primul rind business si mai apoi stiinta. Pe unii revieweri ii suspectez de incompetenta, doar (in sensul ca nu au legatura cu practica, ca nu au probat/testat teoriile pe care le sustin). Este de inteles oarecum, atit timp cit jurnalul este  editat de un "publisher for profit" iar cercetarea are propria sa piata pe care se tranzactioneaza.

Eu scriu gratis, reviewerul face treaba gratis. Pe mine ma plateste statul. Biblioteca/ universitatea  care imi plateste accesul la jurnale este finantata de stat (per total in Romania, suma este undeva in jur de 7 mil. Euro, si ma intreb cam ce rata de recuperare are investitia asta) pentru ca trebuie sa platesc ca sa citesc ce au scris altii gratis....(daca as munci intr-o univ. privata nu m-ar interesa aspectul acesta).

Am ma spus si alta data ca nu cred ca e bine sa punem egal intre tot ce se intimpla prin toate domeniile de cercetare. E prea complicat, si nu stiu cum functioneaza sistemul in ansamblul componentelor sale. Lumea asta nu e populata doar cu sfinti....
Cred insa ca, daca tot iti pictezi ca jurnal "double blind review process", ar trebui sa fie "blind". Altfel nu e o mica minciuna? Hazard moral? Sau cind este "blind"? Cunoscind  numele autorului trebuia sa vad ca deja mai publicase in jurnalul cu pricina? Dar daca descopeream ca este un Neica Nimeni, cum ar fi trebuit sa il judec? De ce mai am nevoie de un id la articol?
E o problema de etica! Dar dl. Apetrei, citi dintre semenii nostri, chiar din lumea academica, mai au treaba cu etica in ziua de azi? Eu cred ca din ce in ce mai putini. Pentru ca astea sunt vremurile si pentru ca orice fiinta sau lucru de pe lumea asta are ciclul sau de viata. WoK nu cred ca mai este ceea ce a fost la inceputurile sale. Supramonetizarea stiintei isi spune cuvintul, "luna de miere" de acum 10-20 de ani a apus.

(Inainte de a citi articolul pe care il primesc spre review il incarc in BlackBoard si il verific. Daca analiza este aproape curata, il citesc. Daca nu, imi vad de ale mele si declin editorului review-ul. Care editor, se intimpla, nu imi spune nici macar "thank you" fraiere....)
Back to top
« Last Edit: Feb 24th, 2012 at 6:48am by Adrian Munteanu »  
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #511 - Feb 24th, 2012 at 9:09am
 
Cristi, dau cu "c-p" din mesaju' tau, di mai sus:

"Nu sunt de acord cu reviewarea in orb. Mi s-a intamplat nu de putine ori sa accept articole la reviewat ca sa-mi dau pe urma seama ca proveneau fie de la aceeasi intitutie sau de la persoane cu care eram in conflict clar de interese."

Hai sa *cetim*. Shi, cum chiar scrii c-ai *acceptat*, una-alta (mda, io *nu pot* s-o intzeleg pa aia, aia cu conflict da interese, ca *io* nu *am* interese...), ma scuzi, io mi-s pan' *chiar o ceatza*. Vorba aia: o *anume* ceatza...

Itzi pare *rau* c-ai facut-o? Nu eshti *tu*, un om , un *barbat*, cu *coaie*? Ma scuzi, da', cateodata *chiar* tre', imi *vine* de-a scrie, *chiar asha*?

Da' de *ce* sa *nu* acceptzi o lucrare (ca editor, ca referent) daca-i *chiar buna*?

Mda, io nu mai mi-s *editor* de cand am observat ca le duceam revista aia (de la UVT) da chiar *rapa*...

Reviewer? Mai sunt. Shi - ca ramasese o trebshoara (marunta) p-acilea: io mi-s pretin & cu editoru' shi & cu autoru' (ala, the "big shot").

Interesant, n-asha? Ca io, ca *reviewer*, dupe ce le *resping*, le *scriu* alora ca *io* am respins-o & *de ce am respins-o*! Shi, ma *stimeaza* aia, Cristi, in *draci* - asta ca s-o shtitzi cu totzii.

Uite: mie nu-mi e *frica* sa-mi *declar* parerea (ca *referent*). De ce? Pai, pen' c-o fac, *intotdeauna* chiar *cinstit*, le spun ca *asta a fo' parerea mea*. Shi, ei ma-ntzeleg, bre, Cristi!

Ca le *sunt un pretin*!

Cu drag, tuturor,

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #512 - Feb 26th, 2012 at 2:06pm
 
Conflict de interese=autor/coautor, o persoana cu care am semnat impreuna in ultimii 3 ani. Cred ca nu este nevoie sa expic mai departe.

Atunci cand reviewezi la o revista si dupa aceea trambitezi in dreapta si in stanga ca tu ai fost cel care a reviewat, incalci clauzele de confidentialitate la care te-ai angajat atunci cand ai acceptat sa reviewezi. Ceea ce, de fapt, nu este nici de lauda, nici de respectat. Dupa cum ti-am scris, trebuie sa respecti intotdeauna regulile jocului pentru ca sa fii credibil. Altminteri, lumea o sa-ti zambeasca frumos atunci cand o sa te lauzi ca le-ai inalcat, dar cu timpul se va distanta.

Domnule Munteanu: sunt cu totul de acord cu dvs. Revistele sunt bussiness. De multe ori politica de publicare este determinata de aceasta notiune de bussiness. Am dat aici in urma cu cativa ani exemplul Nature. In instructiunile catre autori se stipuleaza ca vor fi publicate articolele car eschimba paradigme: ori tocmai asta Nature nu risca. Prefera a publice 25 de articole cu genoame integrale (care nu aduc nimic nou sub soare). Mai mult, factorii de impact sunt usor traficati. Va pot da exemple concrete: in urma cu cativa ani am publicat un articol in Trends in Immunology. Rvista serioasa. Avea canda un factor de impact de 25. Intre timp, a tot scazut pana pe la 10. Articolul meu a acumulat o citatie ISI timp de vreo 2 ani.Asta in timp ce vedeam articole care-l citau. La un moment dat a trebuit sa-mi pregatesc un "Journal citation Report" si chiar m-a deranjat ca numerele erau alterate. Intre timp, ajunsesem la 35 citatii pe google scholar si 1 ISI. Am contestat chestia asta la Thomson institute. Au reconsiderat. Mi-au dat 16 citatii. In prezent articolul se afla la 30 ISI si 96 google scholar. Partea interesanta este ca m-am uitat la citatiile intregului numar in care a aparut articolul acela. Toate articolele sunt subevaluate. Asa ca am scris redacorului sef. Am primit un mesaj halucinant: revista stie de mult de chestia asta. Chiar plateste lobyisti pe langa Thomson ca sa primeasca evaluari corecte! Ce inseamna asta? Numai ca si Thomson este bussines si ca la fel ca toate marile corporatii, ace ce vrea muschii ei.

In fine, ca sa nu termin intr-un stil care sa-i dea posibiliatea lui Marin sa-mi raspunda: "Iti spusei eu!", trebuie sa va spun ca exista alternative: se numesc PLOS (Public Library of Science). Sunt online, si percep taxe de publicare suficient de mari pentru ca sa poata ramane cat de cat independente. O sa vedem cat de mult vor rezista. Si filosofia din spatele lor este interesanta> Spre exemplu, una din reviste PLOS One publica aproximativ 2000 de articole pe luna. Principiul este ca cercetare de nivel moderat are dreptul de a avea totusi o large circulatie (spre exemplu rezultatele negative, care se pblica cu greutate in reviste de calibru). Multi dintre cei ce publica in PLOS one arunca aticolele online. Publicul decide apoi ce si cum. Factorii de impact nu sunt grozavi, de inteles avand in vedere volumul de balast. Dar succesul revistei este indiscutabil. Poate ca asta este o alternativa de viitor. NU stiu.
Deocamdata, dupa cum i-am spus lui Marin, trebuie sa jucam asa cum ni se canta.
C
Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #513 - Feb 26th, 2012 at 8:18pm
 
Dl Apetrei,

Multumesc mult pentru dialog. O rugaminte, fara "dl". Adrian este suficient.
Revenind la subiect....pe aici bat si eu. Nu contest nevoia de a ne evalua sau de a ne fi evaluata munca. Este absolut firesc. Dar nu trebuie sa uitam ca am evoluat (la ministeriabili ma refer ). Nu trebuie sa uitam ca jurnalele sunt preponderent "for profit". La fel Thompson Reuters. Iar afacerile se fac pentru profit. Indiferent pe ce cai se obtine acesta. Ceea ce ma intriga, oarecum, este aplicarea procustiana a indexarilor WoK. Ca si cum altceva nu ar mai exista sau nici nu va mai exista.
Din punctul meu de vedere, un articol cu 0 citari in WoK nu este nici pe departe un articol lispit de valoare. Sunt prea multe variabile pe care citarea nu le poate cunatifica.  Nu cu metricii am eu o problema ci cu modul lor de aplicare si cu scopul in care sunt folositi.
Am avut Metalurgica?  Vom mai avea. Deja avem....
Pentru mine, o conferinta unde ma supun judecatii colegilor in direct, este mai importanta decit un articol. Un eventual articol publicat in revista asociatiei, unde stiu ca sunt 100.000 potentiali cititori strict pe subiectele cu pricina, mi se pare mai important decit unul publicat intr-un jurnal cu factor de impact sau AIF nu stiu cit. dar asta este perceptia mea subiectiva. La fel de subiectiva ca a editorului care decide trimiterea la review in functie de "vandabilitatea" articolului.
Asta este sistemul. Am inteles si eu dupa ceva timp. Ma intristeaza insa ca in loc sa scriu despre ce visez, a inceput sa ma intereseze mai mult "the magic number". Cred ca PLoS sau Google Scholar, cu ameliorarile firesti evolutiei, vor fi urmatorul pas. Ramine de vazut daca noi il vom apuca  Smiley
Back to top
 
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #514 - Feb 27th, 2012 at 11:02am
 
Da, batrane, da, Cristi, vaz ca *putem pune* de o discutziune p-acilea.

Singurul amanunt , care, poate ca tzie (shi poate ca altora) tzi-a/le -a scapat: io le scriu *numa' cand resping*. Pai, tocmai in *acest sens* scriam io ca *nu imi convine* referatul "in orb"...

Vaz c-a mai "descoperit" lumea, dupa catziva ani (ma bucur ca am chiar scris-o, "toxic" cum eream), cum ca *sunt interese*. Nu afirm ca *interesele* sunt alea care "mana" revistele. Afirm doar atat: ca a ajuns, shtiintza, ca shi economia, o "lupta pentru supravietzuire". Chiar cum ai chiar *explicat tu*, Cristi.

Dar, parerea mea, e ca *e chiar pacat*...Vezi bine, Cristi (ailaltzi, interesatzi de bunastarea sistemului d-acasa): ceea ce-nvinge *pana la urma* e (in lipsa unor criterii chiar "draconice") chiar
"natura umana"... Vorba aia: "La Donna e mobile"...

De-aceea v-o scriu: calitatea trebuie platita in pofida cantitatzii (ca, la noi, *p-acasa*, e jale).

Cu drag, tuturor,

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #515 - Feb 27th, 2012 at 11:55am
 
Īn domeniul Computers Science sunt 596 jurnale, distribuite pe 7 subdomenii.
Am analizat la īntīmplare un jurnal cu SRI 0,549. In 2008, JCR scrie īn dreptul acestui jurnal: 47 de articole. Le-am luat pe fiecare in parte (a nu se īnţelege că le-am priceput pe toate Cheesy). Media citărilor pe 2008 este 4 iar mediana 3 (este un articol cu 26 citări īn WoK...şi 144 īn Google Scholar).

De la aceste numere īncep nedumeririle mele.
1. "Impactul ştiinţific" poate fi cuantificat doar prin FI si SRI? Dacă da, cum se dovedeşte irefutabil acest lucru (a se vedea povestea lui Cristi Apetrei de mai sus)?
2. Cel ce scrie īn acest jurnal şi nu este citat, este "mai bun" sau "mai prost" cercetător decāt cel care scrie īn acelaşi jurnal şi este citat?
3. De fapt ce spun aceşti indicatori despre articol şi omul ce a scris acel articol?
4. Faptul că a fost publicat şi nu a fost citat, īnseamnă că articolul nu este "bun"? Īnseamnă că editorul "nu a fost inspirat" īn legătură cu "vandabilitatea" articolului?

(să nu aducem īn discuţie Metalurgia International. "Cercetarea" este o marfă care are propria piaţă şi propriile reguli de tranzacţionare. "Fenomene" precum Metalurgia nu pot fi evitate. Pentru că pe o piaţă, dacă un "nebun" doreşte ceva, cu siguranţă se va găsi "un alt nebun" care să īi ofere acel "ceva". Preţul īl va decide ca de obicei cererea şi oferta. Problema este ca atīt cererea cīt şi oferta nu sunt "naturale" īn cazul cercetării. Şi din aceasta cauză Metalurgia nu este scoasă de la "indexare".... Wink)
Back to top
« Last Edit: Feb 27th, 2012 at 4:38pm by Adrian Munteanu »  
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
anamaria
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 26
Gender: female
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #516 - Mar 1st, 2014 at 1:33pm
 
Despre umflarea factorului de impact prin autocitari in revistele ISI romanesti (in ultima parte sunt analizate vreo 10 reviste):
http://camarasdelumini.wordpress.com/2014/02/10/cenusarese-si-cantece-de-lebada-...

Daca statisticile sunt corecte, atunci politica editoriala a revistelor cam lasa de dorit, din pacate ...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #517 - Mar 2nd, 2014 at 10:03am
 
anamaria wrote on Mar 1st, 2014 at 1:33pm:
Daca statisticile sunt corecte, atunci politica editoriala a revistelor cam lasa de dorit, din pacate ...Sigur că politica editorială probabil că nu a fost nemaipomenită īn toate cazurile, īnsă eu cred că mai este o problemă majoră și anume cea legată de nivelul cercetării din Romānia. Altfel spus, nu știu dacă ar trebui să ne surprindă atāt de tare faptul că revistele noastre au factori reali de impact sub 1, pentru că pe-aici ne mișcăm de fapt. Și e clar că nu vom putea atrage autori străini de nu știu ce nivel, īn condițiile īn care cercetarea la noi este cum este.

De aceea eu am fost foarte revoltat de investiția absolut tembelă de la Măgurele, făcută numai īn ideea de a genera o imagine falsă despre grija Statului față de cercetarea romānească. Este absolut sinucigaș din punct de vedere al strategiei de țară să cheltui 1/3 din bugetul cercetării cu un mega-laser care va face ce ? Este exact la fel cu investițiile gen Casa Poporului, īn condițiile īn care lumea nu avea ce mānca. Avem a doua clădire din lume ca mărime, īn ce scop ? Cānd tu ca stat nu poți finanța cercetarea nici măcar pe departe la un nivel minim (NU DECENT, ci repet MINIM !!!) astfel de elucubrații nu fac altceva decāt să-ți omoare bruma de resursă umană pe care o mai ai. S-a lovit īn mod direct nu numai īn nivelul actual al cercetării, ci și īn viitorul resursei umane, pentru că s-a tăiat masiv din finanțarea pe cercetare fundamentală (care asigură pregătirea masteranzilor și doctoranzilor).

Oricum trebuie să ne bucurăm că am ajuns īn Top 200 la Limbi, așa cum ne informează QS World University Rankings. Probabil că suntem cei mai buni specialiști la Limba romānă, deși nici de asta nu mai sunt chiar foarte sigur. Dacă mai punem alături și rezultatele cele mai noi ale simulărilor naționale 2014, avem o imagine completă a Īnceputului Sfārșitului sistemului educațional romānesc. Probabil că īn următorii ani, procesul de alfabetizare va trece īn responsabilitatea universităților, iar cine va ști să rezolve sisteme de ecuații de gradul II va primi diplomă de doctor.   
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #518 - Mar 2nd, 2014 at 2:15pm
 
Multzam fain, ''anamaria'', pentru trimitere: un material corect (in mare), scris *bine argumentat*. E doar parerea mea.

Shi, totushi, despre Revista din Baja Major am mai scris pe aici. Nici vorba d-a ma simtzi *io* io, cumva, rushinat. Comparata insa, cu Journal of Operator Theory, ma cam scuzatzi: ceva-i *chiar putred* prin clasamentele astora (alora?). Chiar de-aceea nici nu le iau in serios.

O chestie *putreda*, pe care-o vad *eu* (poate-s ca-s *doar eu*, da' di ce sa nu fiu chiar singur?) e cum se face ''indexarea'' aia: cu numarul citat *in ultimii doi ani *. Pai, trece-un *an bun* pana sa fie *indexata/recenzata*! Amintita, adica. Daca *nu* lucrezi pan ''haita'' (in care caz ceteshti *direct* de pe XX...), cum potzi *tu* scrie /cita o lucrare in *doi ani*?

Ca, io mi-s mai prostan oleaca & ma *chiar intreb* - dar, desigur: doar despre *matematica*. Nu mai amintesc aici de *cat timp itzi trebuie* - desigur, mi-s mai scuturat, nu ma mai ''prind'' chiar iute cum sa fac *iute* tioremele mele - de-a *intzelege* noima unui rezultat?

Dar, desigur, astea sunt intrebari *retorice*, nu vi-s adrisate *voua*, cari va descurcatzi mai bine, au suntetzi mai dashteptzi, au, suntetzi mai ''cu deshtu' pa ce-i ferbinte''.

Shi, mai *e* o trebshoara, care poa' ca chiar conteaza: ca, daca exista ''Rocky Mountains...'' jurnal, poate ca *strainii* scriu pe-acolo, *mai bine*. Ca, ma scuzatzi, io nu-i vad pe oamenii ca lumea de pe la Cluj sa scrie pe-acolea. Ca-i cunosc cat tzin la revista *lor*, la ''Mathematica'', prin care scriau odata Lebesgue, Montel, Riesz, Banach,
& muuultzi mari *altzii*, fara de-ai aminti pe-ai noshtii mari.

Imi pare chiar rau ca le fac anti-reclama celor din Baia Mare, c-am & preteni p-acolea.

Da' zau: ma *chiar enerveaza* comparatzia *favorabila* CMJ, cu JOT.

Apropos: Kuwait e-n ''Algebra & Teoria Numerelor'' (perioada '96-12) pe locul 55 (Scimago ''dixit'', ca sa va chiar fac, evaluatorilor, pa plac) . Inaintea Pakistanului, Indoneziei, Malayeziei, Emiratelor Unite, cu o *singura* Universitate. Imi pare ca e ceva. Uite, ca io ma multzamesc, bre, cu *chiar firimituri*...

No, numa' fain, tuturor,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Bogdan_Dumitrescu
YaBB Newbies
*
OfflinePosts: 27
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #519 - Mar 2nd, 2014 at 3:04pm
 
anamaria wrote on Mar 1st, 2014 at 1:33pm:
Despre umflarea factorului de impact prin autocitari in revistele ISI romanesti (in ultima parte sunt analizate vreo 10 reviste):
http://camarasdelumini.wordpress.com/2014/02/10/cenusarese-si-cantece-de-lebada-...

Daca statisticile sunt corecte, atunci politica editoriala a revistelor cam lasa de dorit, din pacate ...


Scrisesem si eu acum doi ani exact pe aceeasi tema:
http://rpss.inoe.ro/articles/despre-calitatea-revistelor-stiintifice-romanesti

Realitatea fiind aceeasi, concluziile sunt similare.
Back to top
 
 
IP Logged
 
anamaria
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 26
Gender: female
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #520 - Mar 2nd, 2014 at 4:24pm
 
Nedumerirea mea este de ce editorii nu-si asuma totusi nivelul revistei. Sa recunoastem onest unde ne situam (si sa nu “ne umflam” in factori de impact; imi cer scuze pentru exprimarea neacademica).

Sunt reviste respectabile sub mediana domeniului, care isi asuma de zeci de ani acest statut. In principiu, este suficient sa rasfoiesti articolele si ti-ai format o parere despre nivelul revistei; oamenii au avut intotdeauna discernamantul de a alege intre bine si rau.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #521 - Mar 3rd, 2014 at 10:39am
 
O ye! Draga domnule Dumitrescu (au, draga Bogdane, cum vretzi), m-am dus, am cetit,
am fost *copleshit*. Muuult mai buna analiza decat aceea la care ma refeream mai sus.

Muuult mai buna! Shi, da, cum chiar scriam mai multzi pe aici: ce facem cu *vechile* reviste romaneshti, de *traditzie*? Le ''topim''? Ca, vezibine: acei inari din Redactzii, *nu au facut ceea ce trebuia* la *chiar timp* (o chiar shtiu, ca mi s-a chiar comunicat) shi, acum, cateva reviste *locale* (altadata chiar stimabile), vad ca-shi dau ortu, chiar popii...

Desigur, dar, *desigur*: vina-i, in parte, a Redactziilor respective, care nu s-au ''mishcat'' cu vremurile. Un *alt* motiv, e aceasta ''goana'' dupa ISI, inepta, initziata de nishte inshi *interesatzi*, pan care nime' nu te-ntreaba ''ce-ai facut tu, bre?'' ci *doar*: ''pi une publicashi?''

Ui ca *nu mere*, ui ca tat mai muulta lume ''buna'' se chiar opune. Shi asta pentru un motiv *simplu*, bre: ca, indicii aia *pot* fi (shi, chiar *sunt*) chiar manipulatzi, dar, ceea ce-ai *scris* (nu conteaza unde) te *chiar* recomanda....

De *asta* insistam eu, de la chiar inceput, ca sa se treaca, in judecata oamenilor, la *cetire*. Dar, poate ca astor ''evaluatori'', obositz' da condusu' gipanelor lor, le ceream *muuult prea mult*...

Shi *nu* ma refer la pretenii mei d-acilea, sa shtitz'.

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #522 - Mar 3rd, 2014 at 12:11pm
 
Shi, revin, ca ma mananca , oarecum, chiar deshtele: sunt unu' dintre cei care le *fac referate* unor *americani* etc. pentru a inhatza o ''pozitzie''. Niciodata, dar, *niciodata* nu m-am ''legat'' de ''pe une scriu ei'' . Intotdeauna, insa (cand credeam pan ei), am *explicat* chiar *noima* rezultatelor pe care aia le facura.

Shi, ma cam scuzatz': am avut, *intotdeauna* chiar *succes*. Ca,  nu am o singura ''ratare''... Ciudat, n-asha? Ca, pi mine, dupe ''ISI'' nu m-ar *angaja* chiar *nime* pan tzara...

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #523 - Mar 3rd, 2014 at 2:19pm
 
anamaria wrote on Mar 2nd, 2014 at 4:24pm:
Sunt reviste respectabile sub mediana domeniului, care isi asuma de zeci de ani acest statut. In principiu, este suficient sa rasfoiesti articolele si ti-ai format o parere despre nivelul revistei; oamenii au avut intotdeauna discernamantul de a alege intre bine si rau.Da, principial fiecare ar trebui să-și vadă lungul nasului și să nu forțeze lucrurile. Sigur că unii Editori probabil că au sperat că un factor de impact mai mare, va atrage mai mulți autori de calitate și cu siguranță că nu trebuie să-i punem pe toți la zid. Īnsă așa cum observa și domnul Dumitrescu īn analiza efectuată, această piață a revistelor ISI are o evoluție de multe ori ciudată. Știu și eu destule exemple de reviste cu un colectiv redacțional de mare prestigiu, care, deși e greu de explicat, s-au născut moarte. Unele nici nu mai sunt īn sistemul ISI deja. Una peste alta, eu spun ca această confruntare a sistemului ISI cu revistele romānești nu este o treabă rea. Abia așa ne putem vedea adevărata valoare.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Bogdan_Dumitrescu
YaBB Newbies
*
OfflinePosts: 27
Gender: male
Re: Editorial FAR, Sistemul ISI...
Reply #524 - Mar 4th, 2014 at 9:49am
 
Marian_Deaconescu wrote on Mar 3rd, 2014 at 10:39am:
O ye! Draga domnule Dumitrescu (au, draga Bogdane, cum vretzi), m-am dus, am cetit,
am fost *copleshit*. Muuult mai buna analiza decat aceea la care ma refeream mai sus


Nea Marine, daca ma lauzi poti sa-mi spui cum vrei ! (Eu mai mult citesc pe-aici decat scriu, deci personajele principale ale forumului imi sunt foarte familiare, de aia ma si adresez direct.)

Suntem de acord in privinta analizei omului in primul rand dupa ceea ce publica. Dincolo de asta, parerea mea e ca autorul trebuie sa incerce sa publice in cea mai buna revista in care ar fi acceptat articolul.

Singura scuza sa publici intr-o revista obscura e ca articolul sa fie genial. Da' atunci e pacat...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 19 20 21 22 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)