Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Welcome to our forum.


Pages: 1 2 3 ... 13
Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii (Read 48647 times)
nicolae_hurduc
Ex Member


Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Oct 28th, 2004 at 6:45am
 
Mi se pare buna ideea de a deschide un nou topic, in cadrul caruia sa se faca comentarii pe marginea comunicatelor de presa FAR, sau eventuale propuneri de comunicate.

Cred insa ca ar fi bine de stabilit niste principii generale de lansare a acestor propuneri. De multe ori in presa sunt vehiculate informatii insuficient verificate, care se dovedesc pana la urma a fi doar partial adevarate, sau chiar complet false. De aceea cred ca trebuie sa manifestam prudenta in luarea unor atitudini pripite, care pot compromite credibilitatea FAR.

Spre exemplu, in ultimele 3 zile eu am auzit la TV, trei variante diferite referitoare la statutul de student al lui Gigi Becali (intr-una din varinate se spunea ca este exmatriculat deja, in alta ca este student si intr-o a treia varianta se vehicula numele unei a doua universitati). Autenticitatea informatiei a fost unul dintre motivele pentru care am avut la inceput o retinere in ceea ce priveste situatia de la UB. Am obtinut insa informatii directe de la fata locului, prin intermediul Roxanei Iosif (care a aderat in urma cu cateva saptamani la grupul FAR) care este acum studenta la Stiinte Economice in Bucuresti. Asa cred ca ar trebui sa procedam pe viitor, evident in limita posibilitatilor de a obtine informatii directe si credibile.

Pe de alta parte una este sa protestezi fata de un proiect de lege, fata de o decizie a unui Minister, fata de situatia unei Universitati mari (cum a fost cazul UB) etc. si alta este sa iei atitudine fata de tot felul de evenimente in care este implicat un singur individ, cum este cazul Genica Boerica (vorba lui Andrei Plesu: de parca Boerica ar exista cu adevarat !). Daca vom trimite comunicate de presa pentru fiecare fleac, nu o sa se mai uite nimeni la comunicatele noastre. O sa patim ca in povestea cu Ionica si lupul. Daca personajul in cauza este vreun demnitar, ministru, rector de universitate etc. putem sa ne implicam, dar asa situatia ar fi similara cu cu campania anti-coruptie din pietele Bucurestiului. Sigur ca principal nu e bine sa se fure la cantar. Am rezolvat insa toate problemele de coruptie din Romania si acum ne-au ramas cartofii, morcovii si cepele lipsa din sacosa ?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #1 - Oct 28th, 2004 at 7:09am
 
Te secondez, Nicolae. Comunicatele FAR n-au voie sa se lege de cazuri particulare.

FAR nu trebuie remorcat la carutza niciunui cadru didactic
individual. Din acest punct de vedere (adica din punctul *meu* de vedere), s-au facut deja cateva gafe.

Comunicatele trebuie sa adreseze situatiuni  generale,
care sunt de larg interes. Chiar daca originea unui astfel de comunicat e, sa zicem, un "Boierica", forma finala a comunicatului trebuie sa traga un semnal de alarma asupra fenomenului generalizat.

Toate cele bune,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #2 - Nov 20th, 2004 at 5:42am
 
Iata o prima reactie la comunicatul nostru de presa, aparuta in Romania Libera:

http://ziar.com/z.cgi?r=http://www.romanialibera.ro/

De Ziua Cercetatorului si Proiectantului
Forumul Academic Roman concluzioneaza: cercetarea din Romania este dezastruoasa 
Sambata 20 Noiembrie 2004


Ziua Cercetatorului si Proiectantului din Romania s-a sarbatorit ieri in Capitala, la Institutul National de Cercetare, Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare, prin organizarea unui simpozion. "Cresterea economica si integrarea europeana prin cercetare" a fost tema centrala a simpozionului, ocazie cu care secretarul de stat Gheorghe Popa a oferit cercetatorilor care au castigat proiecte europene cateva premii (intre 200 si 1.500 de euro), in valoare totala de peste 15.000 de euro. Daca autoritatile incearca sa acrediteze ideea ca nu stam rau la capitolul cercetare, Forumul Academic Roman (FAR) tine sa le contrazica, concluzia analizei facute fiind aceea ca "in Romania, situatia cercetarii, inclusiv din invatamantul superior, este dezastruoasa". Analiza FAR cuprinde trei capitole - sistemul organizatoric, finantarea, evaluarea.

Prioritate nationala doar pe hartie

Cu toate ca actuala lege a cercetarii mentioneaza statutul de prioritate nationala pe care ar avea-o cercetarea, in prezent afirmatia nu are nici o acoperire, este de parere FAR. Dovada stau nu doar procentul infim din PIB, mult sub 1%, ci si existenta in paralel a doua sisteme de cercetare stiintifica - in sistemul institutelor nationale de cercetare, unde chiar si salariile se obtin exclusiv prin competitie, pe baza de proiecte, si in institutele academiilor si in universitati, in care salariile cercetatorilor si o parte din fondurile de cercetare provin din surse bugetare. Se propune ca prin buget sa fie asigurate cercetarii cel putin infrastructura si fondurile de salarii. In plus, capacitatea de cercetare este degradata in mare proportie, chiar jefuita prin asa-zisa privatizare si "valorificata" in beneficiul unor manageri de cercetare.

Finantare ilegala si insuficienta

La capitolul finantare, din nou cercetarea sta extrem de rau. Procentul de 0,2 din PIB alocat in acest an a facut ca finantarea sa fie considerata ilegala - Legea cercetarii prevede un buget de 0,8 %, insuficient, cei in jur de 20.000 de cercetatori, care reprezinta 1% din populatia de bugetari, ar avea dreptul la un buget de 1% din PIB - si incorecta la nivel national - prin neasigurarea infrastructurii minime nu se realizeaza conditiile necesare pentru participarea competitiva la programele de cercetare ale UE, finantate si de tara noastra.
Una peste alta, fara intrarea cercetarii pe un fagas normal, asemanator celui din tarile avansate, capetele luminate, indeosebi tinerii, vor continua sa plece din tara, iar cercetarea va ramane doar la stadiul de vorbe.


Un articol de A. Danaila
Back to top
 
 
IP Logged
 
Observator
Junior Member
**
OfflinePosts: 80
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #3 - Nov 22nd, 2004 at 10:32am
 
Raspuns la un mesaj al "Inginerului", ratacit prin alte topice

Quote:
Domnule Hurduc,

e foarte important ca intrebarile sa fie "la obiect". Cind o citi Basescu intrebarea asta: 


dha cu ea de pamint si trage un "haaa, ce vor astia mha!" Auzi, cum poti sa-i ceri lui Basescu opinia despre "peer-review" fara sa cazi in ridicol?

Lor trebuie puse intebari scurte si la obiect legate de:

- finantarea invatamintului si a cercetarii. Procente clare.

- DEPOLITIZARE si deparatizarea invatamintului de trepadusii politici ai lui Ceasescu.

- pensionarea talibanilor strict la 65 de ani. Adica sa respecte legea.

Oricum e prea tirziu acum. Trebuia facuta la inceputul campaniei nu in ultimele zile cind astia au altele pe cap. Parerea mea.Domnule "Inginer"

3 observatii:

1. Mai bine mai tirziu decit niciodata. Iar daca aveti alte idei/intrebari, nimeni nu va impiedica sa le trimiteti candidatilor.

2. Va inchipuiti ca programele fiecaruia sint creatia unica si personala a catindatilor ? Credeti ca raspunsurile lor reprezinta "secretia" creierului personal ? E drept ca tot romanul se pricepe la trei lucruri (fotbal, agricultura si politica), da' nici chiar asa !

Fiecare are pe linga el o trupa de consilieri mai mult sau mai putin competenti. Daca nici unul dintre ei nu stie cei aia "peer-rewiev" nu merita sa fie consilieri.

3. Comentariile nu-si au locul aici. Sper ca mesajele sa fie sterse cit mai curind. Eu il voi posta pe al meu si sectiunea "comentarii".

Obs
Back to top
 

Observator
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #4 - Nov 22nd, 2004 at 11:44am
 
D-le Inginer,

Probabil ca ati uitat faptul ca eventualele comentarii pe marginea comunicatelor de presa se fac pe acest topic.  Daca doriti ca interventia dumneavoastra sa ramana pe site, va rog sa o mutati de pe topic-ul Comunicatelor de presa FAR. Acolo vor ramane strict comunicatele.

Va multumesc !
Back to top
 
 
IP Logged
 
Gura Lumii
YaBB Newbies
*
Offline


Foaie verde lobodã,  
          GURA LUMII
slobodã

Posts: 8
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #5 - Nov 24th, 2004 at 5:27pm
 
Quote:
Foarte recent,  Guvernul Romaniei a emis o ordonanta de urgenta privind preluarea datoriilor de la intreprinderea RAFO Onesti, datorii care se cifreaza la aproximativ 500 milioane euro. Aceasta suma este de 9 ori mai mare decat bugetul alocat cercetarii pe anul 2005, sau aproximativ o jumatate din bugetul alocat invatamantului. Se poate mentiona faptul ca in sistemul de cercetare si invatamant din Romania isi desfasoara activitatea aproape 200.000 de cadre cu pregatire superioara, in timp ce RAFO Onesti are doar 3.500 de salariati.

In acest context, grupul civic intitulat Forumul Academic Roman (http://www.forum-academic.com) ;    se alatura actiunii declanasate de catre d-l Sebastian Buhai, doctorand in economie/econometrie in cadrul Institutului Tinbergen (Erasmus University Rotterdam) actiune sustinuta si de organizatia Ad-Astra, prin care se solicita viitorilor candidati la Presedentia Romaniei sa raspunda unui set de 11 intrebari privind perspectivele cercetarii stiintifice in perioada 2005-2008.


http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z25112004&idx=34

România Libera
Joi 25 Noiembrie 2004


Datoria RAFO inseamna:1. 20.000 de apartamente construite de ANL
2. 2,5 milioane de lei pentru fiecare pensionar din Romania
3. Acordul stand-by cu FMI in perioada 2001-2003 (440 milioane de dolari)
4. Valoare BRD la privatizare (400 milioane de dolari)
5. Intregul program de modernizare a CFR Calatori inceput in 2002 (400 milioane de dolari)
6. Totalul investitiilor BERD in Romania anul trecut (400 milioane de dolari)
7. Intregul program de relansare a invatamantului rural (400 milioane de dolari)
8. Acopera integral costurile autostrazii Bucuresti-Cernavoda (306 milioane de euro) si o parte din costurile tronsonului Cernavoda-Constanta (in valoare de 250 milioane de euro)
Back to top
 

Foaie verde lobodã,&&GURA LUMII slobodã
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #6 - Nov 25th, 2004 at 1:49pm
 
Stimati colegi,

In Ziarul de Iasi de astazi (25.11.2004) a aparut un articol mai amplu, intitulat "Invatamantul si cercetarea in epoca Andronescu-Atanasiu". In acest articol apar si unele opinii preluate din ultimele doua comunicate de presa FAR. Din pacate, articolul nu apare in varianta on-line a ziarului, asa incat nu-l pot edita pe site.
Ideile mai importante surprinse in articol ar fi urmatoarele:
- subfinantatrea cercetarii, fenomen care incurajeaza migratia tinerilor (aici este foarte clar subliniat procentajul de 0,2 % din PIB, fata de 0,8 cat prevede legea si ceea ce cred eu ca e util pentru ciititorii ziarului mai putin familiarizati cu aspectele de cercetare, s-a preluat inceputul comunicatului nostru, in care se facea comparatia intre datoriile RAFO si bugetul cercetarii, respectiv al invatamantului);
- legislatia aprobata in mare graba, sub presiunea dezideratului integrarii in UE, fara a se acorda timpul suficient pentru dezbateri (aici este dat exemplul tentativei FAR de amendare a legii organizarii invatamantului pe cicluri de studii, tentativa nefinalizata din cauza numarului foarte mare de amendamente);
- acordarea cifrelor de scolarizare la admitere in universitati, pe criterii politice si nu in functie de competente cu trimitere la universitatile din Petrosani, Targu-Jiu, Baia Mare, Resita...


Ca o problema de viitor (dupa alegeri), cred ca ideea lui Nea Marin de a pregati un protest fata de maniera in care CNCSIS a clasificat universitatile din Romania (clasamentul IC 8) este foare bine venita.

N. Hurduc
Back to top
 
 
IP Logged
 
Gura Lumii
YaBB Newbies
*
Offline


Foaie verde lobodã,  
          GURA LUMII
slobodã

Posts: 8
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #7 - Nov 26th, 2004 at 7:10pm
 
http://www.expres.ro/vest/?news_id=172767&PHPSESSID=35eb61699793d66009734bff1e45...
EZ Online > Editia de Vest >

Editorial:
“Afara” cu cercetarea

de Radu Ciobotea

Sambata, 27 Noiembrie 2004In tensiunea si aglomeratia de informatii din ultimele zile, risca sa treaca prea putin observata scrisoarea deschisa adresata de cercetatori si universitari romani din strainatate clasei politice din tara. Fapt explicabil, de altfel, si prin intirzierea cu care ea a fost finalizata si transmisa presei. Textul nu e primul de acest fel, iar semnalele trimise de cercetatorii nostri stabiliti « afara » sint sa fie din ce in ce mai grave. Intr-un fel, ei sint  seismograful  care inregistreaza cresterea gradata a unui pericol pe care noi, aflati chiar in epicentrul fenomenului, nu il realizam in toata amploarea lui. Cercetarea romaneasca a scazut cu mult sub cotele normale. Iar nivelul ei arata, in fond, normalitatea societatii ca ansamblu. Dupa cum observa semnatarii scrisorii, Romania aloca fonduri extreme de mici activitatii de cercetare ( si chiar de trei ori mai mici decit aloca in anii 1994 – 95) Dar argumemntul financiar nu pare chia ratit de grav daca nu introducem datele in mecanismul cercetarii la scara europeana. Avem 34,2 lucrari stiintifice la un million de locuitori, pe cind Bulgaria are peste 100 de lucrari,Slovacia peste 190, iar Slovenia peste 270. Contributia Romaniei la fluxul principal al economiei mondiale este de 0,05 la suta, in vreme ce al Ungariei este de 0,40 la suta, iar al Bulgariei de 0,22 la suta. Cit despre numarul cercetatorilor, acesta a scazut , in ultimii ani, la jumatate. Realitate incredibila, de tara care nu numai ca nu progreseaza, dar o ia inapoi cu o hotarire de nezdruncinat. Din afara se vede mult mai clar ca sintem condusi bezmetic, de-a lungul unei strategii cetoase, orientate spre improvizatie si furt. Gestul semnatarilor scrisorii nu este, insa, unul de incriminare. Este sesizarea unui stadiu acut de prabusire interioara a tarii. O prabusire a sistemului de valori, a creativitatii si a ideii ca efortul are, totusi, un sens. Dincolo de acest moment al adevarului, se afla un paradox. Romania nu are capacitatea stiintifica de a se integra in Uniunea Europeana, dar Europa, Statele Unite si Canada (ca sa dau doar trei exemple… vaste) sint pline de romani care, desi tineri, dovedesc calitati exceptionale de cercetare, inventie sau activitate academica. Stiinta, bolnava acasa, infloreste in strainatate. Iar aceasta nu se intimpla doar din cauza unei finantari mai serioase, ci mai ales datorita unei atitudini politice mult mai corecte fata de cercetare. Si, nu in ultimul rind, fiindca in tarile dezvoltate valoarea e apreciata aproape la fel de mult precum, la noi, smecheria. Si, aici, americanii n-au cum sa ne mai ajunga… 

Back to top
 

Foaie verde lobodã,&&GURA LUMII slobodã
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #8 - Nov 26th, 2004 at 7:43pm
 
Gura Lumii wrote on Nov 26th, 2004 at 7:10pm:
http://www.expres.ro/vest/?news_id=172767&PHPSESSID=35eb61699793d66009734bff1e45...
EZ Online > Editia de Vest >

Editorial:
“Afara” cu cercetarea

de Radu Ciobotea

Sambata, 27 Noiembrie 2004In tensiunea si aglomeratia de informatii din ultimele zile, risca sa treaca prea putin observata scrisoarea deschisa adresata de cercetatori si universitari romani din strainatate clasei politice din tara. Fapt explicabil, de altfel, si prin intirzierea cu care ea a fost finalizata si transmisa presei. Textul nu e primul de acest fel, iar semnalele trimise de cercetatorii nostri stabiliti « afara » sint sa fie din ce in ce mai grave. Intr-un fel, ei sint  seismograful  care inregistreaza cresterea gradata a unui pericol pe care noi, aflati chiar in epicentrul fenomenului, nu il realizam in toata amploarea lui. Cercetarea romaneasca a scazut cu mult sub cotele normale. Iar nivelul ei arata, in fond, normalitatea societatii ca ansamblu. Dupa cum observa semnatarii scrisorii, Romania aloca fonduri extreme de mici activitatii de cercetare ( si chiar de trei ori mai mici decit aloca in anii 1994 – 95) Dar argumemntul financiar nu pare chia ratit de grav daca nu introducem datele in mecanismul cercetarii la scara europeana. Avem 34,2 lucrari stiintifice la un million de locuitori, pe cind Bulgaria are peste 100 de lucrari,Slovacia peste 190, iar Slovenia peste 270. Contributia Romaniei la fluxul principal al economiei mondiale este de 0,05 la suta, in vreme ce al Ungariei este de 0,40 la suta, iar al Bulgariei de 0,22 la suta. Cit despre numarul cercetatorilor, acesta a scazut , in ultimii ani, la jumatate. Realitate incredibila, de tara care nu numai ca nu progreseaza, dar o ia inapoi cu o hotarire de nezdruncinat. Din afara se vede mult mai clar ca sintem condusi bezmetic, de-a lungul unei strategii cetoase, orientate spre improvizatie si furt. Gestul semnatarilor scrisorii nu este, insa, unul de incriminare. Este sesizarea unui stadiu acut de prabusire interioara a tarii. O prabusire a sistemului de valori, a creativitatii si a ideii ca efortul are, totusi, un sens. Dincolo de acest moment al adevarului, se afla un paradox. Romania nu are capacitatea stiintifica de a se integra in Uniunea Europeana, dar Europa, Statele Unite si Canada (ca sa dau doar trei exemple… vaste) sint pline de romani care, desi tineri, dovedesc calitati exceptionale de cercetare, inventie sau activitate academica. Stiinta, bolnava acasa, infloreste in strainatate. Iar aceasta nu se intimpla doar din cauza unei finantari mai serioase, ci mai ales datorita unei atitudini politice mult mai corecte fata de cercetare. Si, nu in ultimul rind, fiindca in tarile dezvoltate valoarea e apreciata aproape la fel de mult precum, la noi, smecheria. Si, aici, americanii n-au cum sa ne mai ajunga…  Gura Lumii, la asta se refera articolul din EvZ:

http://www.ziua.net/display.php?id=33100&data=2004-11-27

SCRISOARE DESCHISA,

adresata de oamenii de stiinta din diaspora candidatilor la Presedintie si sefilor de partide politice din Romania
Domnilor,

Semnatarii acestei scrisori deschise sunt profesori universitari si cercetatori romani care lucreaza temporar sau definitiv in strainatate. Urmarim cu interes si in permanenta evenimentele din tara si ne adresam dumneavoastra pentru a ne exprima profunda ingrijorare fata de situatia actuala si mai ales fata de perspectivele cercetarii stiintifice din Romania. (...)

In lumea de azi lupta pentru suprematia economica si tehnologica, in care se angajeaza numai marile puteri este dublata de o lupta pentru suprematie intelectuala, in care se inscriu toate statele, indiferent de marime. (...)Romania experimenteaza deja, cu rezultate dezastruoase pentru viata ei economica, lipsa de fundament profesional in luarea deciziilor la toate nivelurile. (...) Romania se condamna la permanentizarea statutului sau de tara din "lumea a III-a" in domenii prioritare ca: sanatate, invatamant, aparare, securitate alimentara, protectia mediului, domenii care depind in mare masura de nivelul cercetarii. In recent aprobata Lege a Cercetarii este subliniat fara drept de apel statutul de prioritate nationala al cercetarii stiintifice. Noi cerem ca acest statut sa devina efectiv, nu doar o afirmatie fara acoperire, ca in prezent. (...)

La ora actuala, in Romania, situatia dezastruoasa a cercetarii este oglindita de urmatoarele date concrete:

a. Numarul foarte redus de proiecte finantate de Comunitatea Europeana prin Programele Cadru FP5 si FP6. Romania pierde astfel sume importante de bani, deoarece din contributia ei financiara obligatorie la aceste programe europene (acceptata si semnata de Romania) revin sume infime pentru unitatile de cercetare din Romania. Este semnificativ in acest sens faptul ca doar 8,68% din propunerile de proiect din Romania au fost finantate in cadrul FP6, cifra cu mult sub media de 31,58% pentru tarile europene in general.

b. Romania aloca in continuare cele mai mici fonduri pentru cercetare dintre statele candidate ale Uniunii Europene (UE). Astfel, Romania a alocat in 2003 doar 0,21% din PIB - procent cu mult scazut fata de anii 1994 - 1995, cand acesta era de 0,68%. Iata ca - in timp ce toate tarile est-europene candidate ori recent acceptate in UE aloca cercetarii si dezvoltarii in jur de 1-2% din PIB-ul lor - Romania micsoreaza ponderea fondurilor alocate cercetarii stiintifice! Mai mult, la conferinta de la Sinaia, oficialitatile au anuntat ca nu va fi respectata conventia dintre UE si Romania, prin care aceasta din urma se angaja sa aloce 1% din PIB pentru cercetare incepand din 2007. Procentul urmeaza sa ajunga anul viitor doar la un modest 0,3%, iar cel de 1%, convenit cu UE va fi atins abia in 2010 - un alt exemplu de obligatie asumata si neindeplinita de catre Romania, intr-un mers continuu si sigur catre pierderea totala a credibilitatii. Oricum, acest procent alocat cercetarii este in dezacord cu legea - pentru ca Legea Cercetarii, prevede ca el trebuie sa fie de 0,8%.

c. Intr-un raport intocmit in 2002 de National Science Foundation din SUA, Romania figureaza pe o pozitie sub-mediocra, 46 intre tarile lumii, cu doar 34,2 lucrari stiintifice per milionul de locuitori, in timp ce Iugoslavia este mentionata cu 50,1, (...) Bulgaria cu 100,3, Estonia cu 175, Slovacia cu 190,1, respectiv Slovenia cu 271,3 lucrari per milionul de locuitori. Astfel, Romania contribuie cu numai 0,05% la fluxul principal al stiintei mondiale, comparativ cu Polonia 0,90%, Ungaria 0,40%, (...) Bulgaria 0,22%.

d. In perioada 1993 - 2001, numarul salariatilor din cercetare a scazut dramatic, cu 50,7%, numarul total al cercetatorilor din Romania in 2001 fiind de numai 58.453. (...)

e. Prin proiectele nationale de cercetare-dezvoltare - categoria celor mai substantiale fonduri de cercetare bugetare - sunt finantate adesea proiecte de cercetare fara valoare sau desuete, ajungandu-se adeseori la ridicol - fie si prin citarea unora din titlurile proiectelor (cateva exemple din Programul CERES, competitia C4-2004: "Inventarierea pietrelor funerare din cimitirul Bellu ortodox", "Menopauza la sobolani" etc.)

Recunoastem ca nici o tara, cu exceptia, poate, a unor superputeri, nu-si poate permite sa acopere toate domeniile stiintei. (...) Romania trebuie sa decida: ce si cata cercetare stiintifica poate sa sprijine financiar. Este imperios necesar ca procesul de evaluare a proiectelor de cercetare propuse spre finantare sa fie o data pentru totdeauna asezat pe fundamente sanatoase, sa se bazeze pe criterii obiective de evaluare - in asa fel incat posibilitatea de finantare a non-valorilor sa fie eliminata. (...) De asemenea, se impune dezvoltarea relatiilor cu UE intr-un mod transparent, astfel incat contributia Romaniei la programele stiintifice europene sa fie corecta, sa nu secatuiasca resursele nationale si sa raspunda obiectivelor strategice ale cercetarilor comunitare la care participa.

Fata de situatia descrisa mai sus, solicitam de la principalii factori politici sa indice modul CONCRET prin care vor rezolva problemele reale si grave prezentate mai jos - ca semn al responsabilitatii pe care si-o asuma fata de soarta Romaniei in urmatorii 4 ani, si, implicit, fata de viitorul acesteia. (...)

Prof. George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel, membru de onoare al Academiei Romane (SUA)

Prof. Alexandru T. Balaban, membru al Academiei

Romane (SUA)

Prof. Claude G. MATASA (SUA)

Dr. Daniel P. Funeriu (Japonia)

Dr. Mihai Barboiu (Franta)

Asociatia Ad-Astra

Forumul Academic Roman

Portalul Independent

"Romania libera, in viitor"


Eugen (B)

Back to top
 
 
IP Logged
 
ing
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #9 - Dec 8th, 2004 at 9:38am
 
Legat de comunicatul de presa al FAR postat astazi.

Pe 23-24 septembrie 2004, la Strasbourg-Franta, s-a desfasurat seminarul "[i]Public Responsibility for Higher Education and Research[/i]" organizat de Consiliul Europei.
Seminarul face parte din BFUG - Work Programe (BFUG = Bologna Follow-Up Group). Documentele de lucru, inclusiv concluziile, se gasesc pe pagina conferintei din 2005, de la Bergen.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #10 - Dec 12th, 2004 at 7:32am
 
Nea Marine,

Am mutat urmatorul mesaj la rubrica "propuneri, comentarii"
--------------------------------------------------------------------------------

Imi dau si eu cu parerea de pe margine, ca tot omu":

A meritat oare acest efort? Adica efortu' de-a pune in fata candidatilor o asemenea lista de intrebari? Cu tot consumu' de timp si energie depus de catre o gramada de insi bine intentionati, doar pentru a masura gradul de demagogie al unuia sau altuia dintre candidati?

Ca demagogia pare a fi intr-adevar invers proportionala cu interesul fata de problemele cercetarii mi se pare
o teza greu de atacat. 

Mie mi se contureaza tot mai clar faptul ca daca cei afectati in mod direct, cei de acasa, nu se organizeaza si nu iau atitudine, atunci lucrurile vor merge tot asa. 


Si ca sa raspund la intrebarea mea retorica de la inceput: in orice caz, efortul n-a fost chiar in zadar: raspunsul dlui prim ministru e bine de tinut la dosar, ca sa-l putem confrunta periodic (cat mai des) cu acest document propagandistic in cazul  ca ia puterea suprema in stat.  Pe baza acest document trebuie reglat tirul viitor.

Toate cele bune,

Nea Marin (locotenent in rezerva, specialitatea artilerie)

Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #11 - Dec 12th, 2004 at 12:20pm
 
La fel am procedat si mesajul d-lui Inginer.


on Today at 2:43am, nicolae_hurduc wrote:Semneaza: cca. 90 rectori, pres. Universitate, decani, prorectori, prodecani, sefi catedre, prof. univ.,
(cel mai cunoscut: Ecaterina Andronescu) Domnule Hurduc, 
cititi "Cotidianul" de marti sau miercuri sa vedeti cine sunt cei 90 de politruci: acolo li se spune la vreo 10-15 si calitatea si functia in PSD.

Cel mai mare intelectual dintre ei este marele rector Momcilo Luburici!   

Back to top
 
 
IP Logged
 
inginerul
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #12 - Dec 20th, 2004 at 9:15am
 
E buna scrisoare deschisa trimisa lui Basescu si Tariceanu. Din pacate trebuia spus direct ca alegerea lui Marga ca ministru (pare sa fie batuta in cuie) e foarte proasta.
Back to top
« Last Edit: Dec 21st, 2004 at 12:52pm by N/A »  
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #13 - Dec 21st, 2004 at 11:50am
 
Stimati colegi,

Iata ca reactia cea mai rapida la scrisoarea noastra deschisa adresata d-lui Presedinte T. Basescu vine din Canada !!
Ziarul Observatorul, editat in Toronto, a publicat deja pe site (http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleslisttype&ID=14) materialul pe care l-am trimis azi dimineata.
Se pare ca romanii din diaspora sunt mult mai sensibili la problemele legate de educatie si cercetare, decat societatea civila din Romania.
Am rugamintea sa semnalati si alte reactii ale presei, pe masura ce le veti identifica.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #14 - Dec 21st, 2004 at 12:10pm
 

Scrisoarea noastra a fost publicata si de Romanian Global News

http://www.rgnpress.ro/content/view/3190//


Se pare ca romanii din Romania se misca ceva mai greu !

Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #15 - Dec 25th, 2004 at 11:16am
 
Cu scuzele de rigoare am mutat mesajul lui Nea Marin la sectiunea de comentarii.

Re: Comunicate de presa FAR
« Reply #11 on: Dec 24th, 2004, 5:21am »  Quote  Modify  Remove 

--------------------------------------------------------------------------------

Nu stiu cat e de oportuna o astfel de intampinare.
In primul rand, noi ne ocupam (?) de problemele cercetarii etc. In al doilea rand, inlocuirea unui redactor cu un altul e o miscare obisnuita, care tine de relatiile respectivului cu managementul. Inlocuirea unei persoane nu inseamna neaparat si schimbarea politicii editoriale (spre exemplu, politica lor nu s-a schimbat dupa inlocuirea lui Nistorescu). Cred ca se exagereaza putin si ca ar trebui sa dam dovada de putina retinere, sa canrtarim bine si abia daca temerile se adeveresc, abia atunci sa luam atitudine.

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #16 - Dec 25th, 2004 at 11:17am
 
La fel am procedat si cu mesajul lui Dumi Branisteanu.

Re: Comunicate de presa FAR
« Reply #12 on: Dec 24th, 2004, 8:12am »  Quote  Modify  Remove 

--------------------------------------------------------------------------------

Domnul Turturica este autorul reportajelor percutante in care reporteri ai Ev.Z. patrund in institutii de stat cu o camera ascunsa si filmeaza coruptia "in direct". In anumite emisiuni reporterii dlui Turturica au reusit sa filmeze promiscuitatea universitara din Petrosani, unde s-au inscris ca "studenti" fara a trece nici un examen si au reusit sa absolve deja primul an de studii pe hartie, urmand ca sa sustina cateva examene "aranjate" in prealabil.

In plus, Ev Zilei este unul din cele mai vandute ziare din Romania, cu o echipa profesionista si solidara cu cei care i-au selectat si format. De la stirile despre gaini cu doua capete si gerontofilie rurala care detineau capul de afis in perioada in care dl Cristoiu isi etala "profesionalismul" la conducerea ziarului, Ev. Z. a trecut la o ziaristica percutanta, devenind un varf de lance in actiunile de tip descrierea regelui care este gol. 

In pofida succesului economic al politicii editoriale de la EvZ, s-a produs inlaturarea dlui Nistorescu, in urma editorialelor dumisale radicale vizavi de putere. In contextul in care varfuri ale trustului Ringier mergeau la vanatoare cu premierul Nastase in aceeasi perioada, acesta a fost un prim semnal de posibila blocada politic-mafiota a libertatii de exprimare a ziaristilor de la EvZ. Iata, acum trustul Ringier recidiveaza, incercand sa inlature un profesionist media respectat nu numai de cititori ci chiar de colectivul redactional, care - iata - acum protesteaza. De ce, din moment ce ziarul in formatul cultivat de domnii Nistorescu si Turturica, era extrem de profitabil?

As remarca aparitia domnului Turturica, cu putin timp inainte de inlaturarea sa de la conducerea ziarului, impreuna cu consilierul prezidential Alin Teodorescu, la o emisiune de pe Realitatea TV. La acea emisiune, domnul Turturica a afirmat, in urma "gratierii" teroristului Miron Cozma de catre Iliescu, ca "de-acum am scapat de domnul Iliescu, adica - ce spun eu "domnul"? - tovarasul Iliescu". La cateva zile dupa aceea, conducerea Ringier anunta, inexplicabil, inlaturarea sa din pozitia pe care o ocupa.

Nu mi-e teama ca un reporter profesionist ca domnia sa n-o sa-si gaseasca de lucru. Mi-e teama de altceva: de manevrele mafiote ce influenteaza dreptul cetateanului la o informare corecta. Prin aceasta, ma tem ca trebuie sa-l contrazic pe prea entuziastul domn Turturica: nu, domnule Turturica, inca nu am scapat de tovarasul Iliescu si sistemul de parghii cladit in jurul domniei sale!

Solidar cu ziaristii de la Evenimentul Zilei,
Dumi Branisteanu
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #17 - Dec 25th, 2004 at 11:38am
 
Nea Marine,

Desi Dumi a raspuns in cea mai mare parte nedumrii pe care o ai pe marginea protestului fata de grupul de presa Ringier, revin cu o scurta precizare.
Evenimentul Zilei este un ziar cu totul special din punct de vedere al problematicii educatiei si cercetarii. Grupurile civice nu se pot face auzite fara sprijinul presei, iar EvZ a fost ziarul care a acordat cea mai mare atentie aspectelor negative din educatie si cercetare. In afara de acest ziar, doar Observator Cultural si Ziarul de Iasi ne-au mai sprijinit  in demersurile pe care le-am intreprins.
Am considerat ca nu ar fi demn din partea noastra sa nu fim alaturi de aceasta echipa de ziaristi, care a adus in atentia opiniei publice ideile pentru care luptam. Lupta pe care o ducem noi, nu are sorti de izbanda daca vom fi singuri. Desi dezaprob multe principii de viata ale americanilor, cred ca ar fi timpul sa invatam de la ei ceea ce inseamna solidaritate civica.

Nicolae
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #18 - Dec 27th, 2004 at 12:15pm
 
Stimati colegi din Bucuresti,

Maine (marti, 28.12.2004) la ora 12:00, in fata Delegatiei Comisiei Europene - strada Jule Michelle, langa Ambasada Marii Britanii, va avea loc un protest al ziaristilor de la Evenimentul Zilei. Poate exista printre  dumneavoastra, persoane dispuse sa fie alaturi de jurnalisti. Eu regret ca intre Iasi si Bucuresti sunt 400 km distanta si nu pot participa la aceasta actiune de protest impotriva MAFIEI.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Observator
Junior Member
**
OfflinePosts: 80
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #19 - Dec 30th, 2004 at 11:49am
 
Quote:
Stimati colegi,

PROTEST

Grupul civic Forumul Academic Roman (FAR - www.forum-academic.com)  alcatuit din universitari si cercetatori romani din tara si din diaspora, se alatura ziarsitilor de la Evenimentul Zilei, protestand fata de decizia grupului RINGIER de indepartare de la conducerea ziarului a Redactorului Sef - Dan Cristian Turturica. Aceasta decizie care urmeaza dupa aceea de inlaturare a d-lui Cornel Nistorescu, incepe sa ingrojereaze major societatea civila, aceste schimbari putand fi interpretate ca un rezultat al presiunilor exercitate de anumite grupuri de influenta ale evantaiului politic romanesc.

Pozitia Forumului Academic Roman este motivata prin faptul ca Evenimentul Zilei a fost unul dintre putinele ziare din Romania, care a acordat o atentie deosebita problemelor grave si lipsei de reforma, cu care se confrunta de 15 ani educatia si cercetarea stiintifica. In Evenimentul Zilei au aparut in mod constant numeroase materiale in care erau dezbatute pe larg deficientele sistemului educational si ale cercetarii, incercandu-se identificarea de solutii in rezolvarea acestor probleme.

Din aceste motive, grupul FAR considera ca din punct de vedere al aspectelor legate de educatie si cercetare, politica editoriala a ziarului poate constitui un exemplu pentru presa din Romania si se pronunta in mod categoric atat impotriva schimbarii politicii redactionale, cat si  impotriva inlaturarii Redactorului Sef.

Ne exprimam speranta ca grupul Ringier va reveni asupra deciziei si transmitem pe aceasta cale toata simpatia si sprijinul nostru ziaristilor de la Evenimentul Zilei !


In numele grupului Forumul Academic Roman,
Prof. Nicolae HurducUn articol interesant on line


http://www.monde-diplomatique.fr/2005/01/RAMONET/11796
décembre 2004 -  Pages 1, 26 et 27  

Le Monde Diplomatique

De la qualité de l’information dépend celle du débat citoyen

Médias en crise

Par Ignacio Ramonet


Rien ne symbolise mieux le désarroi de la presse en France, confrontée à une baisse alarmante de sa diffusion, que la récente disposition du quotidien Libération, jadis maoïste, à favoriser la prise de contrôle de 37 % de son capital par le banquier Edouard de Rothschild... Il y a peu, le groupe Socpresse, qui édite quelque 70 titres dont Le Figaro, L’Express, L’Expansion et des dizaines de journaux régionaux, a lui-même été acquis par un fabricant d’armes, M. Serge Dassault. Et l’on sait qu’un autre industriel de l’armement, M. Arnaud Lagardère, possède déjà le groupe Hachette (1), qui détient quelque 47 magazines (dont Elle, Parents, Première) et des quotidiens comme La Provence, Nice-Matin ou Corse-Presse. Si cette chute de la diffusion venait à se poursuivre, la presse écrite indépendante risquerait peu à peu de tomber sous le contrôle d’un petit nombre d’industriels – Bouygues, Dassault, Lagardère, Pinault, Arnault, Bolloré, Bertelsmann... – qui multiplient les alliances entre eux et menacent le pluralisme.

Le principal groupe indépendant de presse écrite, La Vie-Le Monde, a lui-même connu récemment d’importants soubresauts, et en particulier la démission du directeur de la rédaction du Monde. En raison du rôle fondamental de ce journal dans la vie intellectuelle française, il faut souhaiter qu’il demeure à l’abri des prédateurs qui le convoitent, et que la nouvelle étape qui commence se caractérise en effet moins par la mise en scène et plus par « la recherche de l’exactitude » permettant aux lecteurs de « trouver une référence, une réponse sûre, une validation », bref, « un journal où la compétence prime sur toutes les connivences », comme l’écrit Jean-Marie Colombani dans Le Monde du 16 décembre 2004.

(...)

Le phénomène est loin d’être circonscrit à la France. Le quotidien américain International Herald Tribune, par exemple, a vu ses ventes baisser, en 2003, de 4,16 % ; au Royaume-Uni, le Financial Times a chuté de 6,6 % ; en Allemagne, au cours des cinq dernières années, la diffusion a baissé de 7,7 %, au Danemark de 9,5 %, en Autriche de 9,9 %, en Belgique de 6,9 %, et même au Japon, dont les habitants sont les plus gros acheteurs de journaux, le recul a été de 2,2 %. Au sein de l’Union européenne, au cours des huit dernières années, le nombre de quotidiens vendus a diminué de 7 millions d’exemplaires... A l’échelle mondiale, la diffusion payante de journaux chute, en moyenne, chaque année, de 2 %. Certains en viennent à se demander si la presse écrite ne serait pas une activité du passé, un média de l’ère industrielle en voie d’extinction.

Ici et là, des titres disparaissent. En Hongrie, le 5 novembre 2004, le quotidien Magyar Hirlap (propriété du groupe suisse Ringier) a jeté l’éponge. La veille, 4 novembre, à Hongkong, l’hebdomadaire de référence sur les questions asiatiques Far Eastern Economic Review (propriété du groupe américain Down Jones) cessait de paraître. En France, le 7 décembre 2004, le mensuel Nova Magazine a également suspendu sa parution. Aux Etats-Unis, entre 2000 et 2004, plus de deux mille postes ont été supprimés dans la presse écrite, soit 4 % des emplois. La récession frappe aussi les agences de presse qui alimentent en informations les journaux. La principale d’entre elles, Reuters, vient d’annoncer une réduction d’effectifs de 4 500 salariés.
(...)

Bidonnages en série

Il y a aussi le phénomène des « blogs », si caractéristiques de la culture du web, qui ont explosé partout au cours du second semestre 2004, et qui, sur le ton du journal intime, mélangent parfois, sans complexe, information et opinion, faits vérifiés et rumeurs, analyses documentées et impressions fantaisistes. Leur succès est tel qu’on en trouve désormais dans la plupart des journaux en ligne. Cet engouement montre que beaucoup de lecteurs préfèrent la subjectivité et la partialité assumées des bloggers à la fausse objectivité et à l’impartialité hypocrite d’une certaine presse. Et la connexion à la galaxie Internet à travers le téléphone-portable-qui-fait-tout risque d’accélérer encore le mouvement. L’information devient encore plus mobile et plus nomade. On peut savoir, à tout moment, ce qui se passe dans le monde.

(...)

L’intox sur l’Irak

A tous ces désastres, il faut encore ajouter la reprise par les grands médias transformés en organes de propagande, en particulier la chaîne Fox News (8), des mensonges de la Maison Blanche à propos de l’Irak. Les journaux n’ont ni vérifié ni mis en doute les affirmations de l’administration Bush. S’ils l’avaient fait, un documentaire comme Fahrenheit 9/11, de Michael Moore, n’aurait pas eu un tel succès, l’information qu’apporte le film étant disponible depuis longtemps. Mais occultée par les médias.

(...)

« Idées saines »

En ce sens, les déclarations de M. Serge Dassault confirment toutes les craintes. Dès sa prise de fonctions, le nouveau propriétaire du Figaro déclarait aux rédacteurs : « Je souhaiterais, dans la mesure du possible, que le journal mette plus en valeur nos entreprises. J’estime qu’il y a quelquefois des informations qui nécessitent beaucoup de précautions. Il en est ainsi des articles qui parlent des contrats en cours de négociation. Il y a des informations qui font plus de mal que de bien. Le risque étant de mettre en péril des intérêts commerciaux ou industriels de notre pays  (13).  » Ce que M. Dassault appelle « notre pays », on l’aura compris, c’est son entreprise de fabrication d’armes, Dassault Aviation. Et c’est sans doute pour la protéger qu’il censura une interview sur la vente frauduleuse d’avions Mirage à Taïwan. Ainsi qu’une information sur des conversations entre M. Jacques Chirac et M. Abdelaziz Bouteflika portant sur un projet de vente d’avions Rafale à l’Algérie (14).

(...)

Ignacio Ramonet

---------------------------------
Back to top
 

Observator
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #20 - Jan 14th, 2005 at 8:40am
 
Se pare ca ne-au mai scapat ceva semnale de presa, pe marginea scrisorii deschise. Articolul de mai jos a aparut in Romania Libera.


Sambata 08 Ianuarie 2005
Editie: Bucuresti - Domeniu: bucuresti
     Imprima

Scrisoare deschisa

Cercetatorii ii cer ministrului Educatiei ca secretarii de stat sa fie personalitati stiintifice

Forumul Academic Roman, Asociatia Ad Astra si portalul independent "Romania libera in viitor", trei organizatii ale cercetatorilor si universitarilor, i-au solicitat lui Mircea Miclea, ministrul Educatiei si Cercetarii, sa numeasca in functia de secretari de stat pentru invatamant superior si cercetare persoane cu valoare stiintifica recunoscuta, care doresc o adevarata reforma in domeniu.
Solicitarea organizatiilor s-a facut in contextul in care "coruptia s-a generalizat si criteriile de promovare sunt nepotismul, favoritismul, apartenenta politica si relatiile financiare, care au condus la aparitia unor armate de specialisti, fara opera stiintifica definita dupa criterii recunoscute international, dar organizati in grupuri de interese cu influenta asupra politicii in domeniu", se spune in scrisoarea adresata de respectivele organizatii premierului Tariceanu, vicepremierului Bela si ministrului Miclea. "In numele unei autonomii universitare ostentativ interpretate, aceste grupuri de interese s-au perpetuat la conducerea multor universitati si institute, incurajand un sistem periculos de antiselectie si impiedicand transferul de generatii", mai spun semnatarii scrisorii.
Potrivit celor trei organizatii, revitalizarea cercetarii romanesti va depinde intr-o mare masura de alegerea secretarilor de stat pentru invatamant superior si cercetare. Universitarii care semneaza scrisoarea afirma ca cercetarea romaneasca nu se confrunta atat cu lipsa de fonduri, cat cu "grupuri de interese corupte, aflate prin impostura in pozitii decizionale. In momentul in care fonduri europene de cercetare sunt monopolizate prin relatii clientelare sub obladuirea unor comisii ministeriale incompetente stiintific, nu se poate vorbi de lipsa de fonduri, ci de deturnare de fonduri".
Una din consecinte este chiar locul 46 pe care il ocupa Romania in clasamentul mondial in materie de productie stiintifica, in urma unor tari mai mici, precum Belarus, Bulgaria, Croatia, Slovacia, Slovenia sau tarile baltice. In plus, nici o universitate din Romania nu se afla printre primele 500 de universitati din lume, in timp ce unitati similare de invatamant din Ungaria, Cehia, Polonia sau Turcia se afla in respectivul top. Plus ca mare parte din cercetatorii valorosi ai Romaniei au emigrat, pentru a-si putea forma o cariera.

Un articol de Aida Danaila
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #21 - Mar 23rd, 2005 at 5:10am
 
Reamintesc celor interesati faptul ca exista un topic de "Comentarii si propuneri" pe marginea Comunicatelor de presa FAR.
Drept urmare, am mutat aici interventia domnului Marian Apostol:

Re: Comunicate de presa FAR
« Reply #15 on: Today at 4:01am »

Sper sa nu fie prea deplasata interventia mea de aici, dar cred ca este necesar sa aducem inca o data la cunostinta cititorilor ca eu nu mai sint membru in Colegiul Director FAR din Ianuarie 2005.
 
In privinta recentei hotariri a ministerului de a reforma cercetarea din Romania consider 1) ca nu avem nevoie de o "metodologie", ca termenul de 3 luni pentru elaborarea unei astfel de "metodologii" scade increderea in capacitatea manageriala a guvernului, si 3) ca reforma nu se poate face tot cu aceiasi oameni.  
 
M Apostol
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #22 - Mar 23rd, 2005 at 5:13am
 
La fel am procedat si cu raspunsul lui Sergiu:


Re: Comunicate de presa FAR
« Reply #16 on: Today at 10:40am »

on Today at 4:01am, apoma wrote:
Sper sa nu fie prea deplasata interventia mea de aici, dar cred ca este necesar sa aducem inca o data la cunostinta cititorilor ca eu nu mai sint membru in Colegiul Director FAR din Ianuarie 2005.

Asta se vede aici: http://www.forum-academic.com/main/Colegiul_FAR.htm
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #23 - Mar 23rd, 2005 at 8:43am
 
Ma leg aici doar de formularea din scrisoarea deschisa de mai sus care suna astfel  "...autonomii universitare ostentativ interpretate...". Nu da bine, nu da deloc bine sa nu stii bine romaneste.

Vorba aia, DEX-ul e la indemana tutulor. "Ostentativ: facut cu intentia de-a pune ceva-n evidenta, de-a impresiona..."

Frazarea corecta era "...autonomii universitare pervers interpretate..." sau cam asa ceva.

Oricum, nu ne va ataca nimeni pentru asta.

Cele bune,

Nea Marin (carcotash ce vede pete si-n Soare)Back to top
 
 
IP Logged
 
dbranisteanu
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 374
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #24 - Mar 23rd, 2005 at 1:33pm
 
manipulativ interpretate? (too late...)
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 13
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)