Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
YaBB is sponsored by XIMinc!


Pages: 1 2 3 4 ... 13
Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii (Read 48653 times)
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #25 - Mar 25th, 2005 at 6:59pm
 
Ziarul Cotidianul:

http://www.cotidianul.ro/index.php?a=4687&shift=1

Dreptul la cuvint
Cornel Popovici
 
Infiintarea unor comisii si echipe nu tine loc de reforma; pentru revitalizarea cercetarii romanesti, cu atit mai putin

Scrisoarea deschisa catre ministrul Miclea

Recentul Comunicat de Presa al Ministerului Educatiei si Cercetarii privind stabilirea componentei comitetului care va elabora metodologia de evaluare a unitatilor si institutiilor de cercetare-dezvoltare si inovare din Romania (nr. 3470/martie 2005 – redat la sfirsitul acestui material) a provocat o unda de ingrijorare intr-o buna parte a comunitatii stiintifice romanesti. Initiativa este salutara si raspunde, in sfirsit, cererilor exprimate de oamenii de stiinta romani, din tara si din strainatate, cit si de anumite organizatii civice academice. Ne exprimam insa dezacordul asupra componentei comitetului care va stabili metodologia de evaluare. In cazul concret pe care il abordam, cit si al reformei invatamintului superior si al cercetarii in general, FAR si RLIV sustin necesitatea de a dubla „competenta“ si „buna-credinta“ cu „buna reputatie“ si „capacitatea de realizare“. Nu este suficienta dorinta de schimbare! Nu este suficienta numirea unor comitete si echipe care sa vegheze la implementarea ei. Esentiali sint pasii concreti de reforma, substanta si impactul real al acestora. De aceea, prezenta in aceasta comisie a dlui profesor I. Dumitrache reprezinta, in opinia noastra, o masura gresita. Aflat la cirma CNCSIS de aproape cinci ani, dl Dumitrache nu a reusit sa impuna acestei institutii un sistem de functionare eficient si transparent. Rememorind un lung sir de alte experiente ratate din reforma societatii romanesti, in mod firesc apar intrebarile: Este posibila elaborarea unor metodologii de evaluare de catre persoane cu rezultate stiintifice si manageriale slabe? Cit de mare va fi dorinta lor de a impune niste criterii care le diminueaza statutul academic actual? Succesul sau esecul numirii persoanelor care constituie aceasta comisie se va rasfringe nu numai asupra ministrului si a echipei pe care o conduce, ci si asupra comunitatii stiintifice si a societatii in ansamblul ei. De aceea, Domnule Ministru, chiar daca dumneavoastra va asumati un eventual risc de esec al acestei reforme, noi ne simtim obligati sa va atentionam ca nu putem fi de acord cu o masura care doar va tergiversa gasirea solutiilor de care avem nevoie. Pentru a pune toate sansele de partea schimbarilor firesti ce ar trebui sa aiba loc, va cerem sa reanalizati componenta acestei comisii si sa desemnati personalitati incontestabile, ce nu au contribuit, activ sau prin pasivitate, la ineficienta actualelor structuri de coordonare ale cercetarii stiintifice. 
Back to top
 
 
IP Logged
 
C._Popovici
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #26 - Mar 26th, 2005 at 12:16pm
 
Articolul preluat din ziarul "Cotidianul" (ce prezinta un "rezumat" al scrisorii deschise) lasa sa se înteleaga ca opiniile exprimate îmi apartin doar mie, când în realitate materialul exprima pozitia comuna a FAR si a portalului "România, Libera în Viitor". 

Scrisoarea deschisa a fost trimisa presei insotita de mesajul urmator:


Stimata Doamna, Stimate Domnule,

Recent, Ministerul Educatiei si Cercetarii a emis un ordin (nr. 3470/martie 2005) prin care a stabilit componenta comitetului ce va propune metodologia de evaluare a unitatilor si institutiilor de cercetare-dezvoltare si inovare din Romania. 

Forumul Academic Roman (FAR, http://www.forum-academic.com/) si  Portalul ”Romania, Libera in Viitor” (RLIV, http://romanialibera.com/) considera salutara aceasta initiativa insa isi exprima dezacordul privind componenta acestei comisii. Opinia comuna a FAR si RLIV este detaliata in scrisoarea deschisa atasata acestui mesaj. 

Cu speranta ca opinia noastra va gasi un ecou in paginile publicatiei dumneavostra, va multumesc anticipat, atat personal cat si din partea membrilor FAR si RLIV.

Cornel POPOVICI
Membru al Colegiului Director FARExplicatii pentru aceasta omisiune pot da doar jurnalistii ziarului in cauza. Scrisoarea a fost preluata in integralitate de Romanian Global News  (http://www.rgnpress.ro/content/view/4802//).

CP
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #27 - Apr 4th, 2005 at 12:53pm
 
Stimati colegi,

Va redau in continuare raspunsul domnului ministru Mircea Miclea, la ultimul Comunicat de presa FAR:


Ministerul Educatiei si Cercetarii
4.04.2005

Aceste informatii sunt disponibile si pe Internet la adresa www.edu.ro (comunicate de presa)


COMUNICAT DE PRESAMinistrul educatiei si cercetarii, prof. univ. Mircea Miclea, apreciaza atitudinea corecta a expertilor de la catedrele de psihologie din Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi în legatura cu acuzatiile calomnioase care i-au fost aduse pe tema asa-zisului plagiat.
Domnul Mircea Miclea doreste, de asemenea, sa multumeasca grupurilor civice academice România, libera în viitor, AdAstra, Forumul Academic Român si altor membri ai comunitatii stiintifice, care au reactionat împotriva imposturii, demonstrând solidaritate împotriva politicianismului.
Scuzele prezentate de „Evenimentul Zilei” sunt tardive, însa ministrul educatiei si cercetarii îsi exprima convingerea ca jurnalistii profesionisti din România nu vor mai permite aparitia a astfel de impostori care aduc deservicii întregii comunitati profesionale.
BIROUL DE PRESA
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #28 - Jul 26th, 2005 at 4:49am
 
Cu scuzele de rigoare, am mutat comentariu lui Eugen (B) pe topicul destinat dezbaterilor pe marginea Coimunicatelor de presa FAR.

Eugen_Brailoiu

Posts: 382
  Re: Comunicate de presa FAR
« Reply #17 on: Today at 7:03pm »


Draga Nicolae,
Dragi colegi din CD,

Sunt de acord cu punctele 1-3 din materialul supus dezbaterii. Insa, nu sunt de acord cu punctul 4.

Sa spun de ce: este vorba de doctrate la "fara frecventa". Ma rog, nici "la seral". Ce mi-e 10, ce mi-e 15 ff-uri? 

Da' in ce tara civilizata ati mai vazut doctorate la "fara frecventa"? Cum pot fi integrate doctoratele la "ff" in ciclurile de studii? Sau, mai rau, ca activitate de cercetare stiintifica (vedeti ce sustin academicienii)?

Eugen (B)

P.S. Pentru a lamuri cititorii de ce am intervenit pe forum, cred ca este cazul sa mentionez faptul ca mi-am dat demisia din CD-FAR de o buna perioada de timp. Mentionez, din CD-FAR, nu din FAR. La alegeri (FAR), mi-as dori ca acest loc sa-l ocupe o persoana tanara. Nu de alta, dar riscam sa devenim si noi "academicieni"
Back to top
 
 
IP Logged
 
Ktown
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 58
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #29 - Jul 26th, 2005 at 6:03am
 
Toti doctoranzii trebuie sa fie bursieri.

Si numarul de 10 doctoranzi mi se pare prea mare. La un anumit moment un un profesor ar trebui sa aiba 4-5 doctoranzi. Daca doreste mai multi ar trebui sa-i finanteze din propriile proiecte.

Binenteles ca doctoratul la f.f. ar trebui abandonat cel putin pentru anumite ramuri.

Toate cele bune.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #30 - Jul 26th, 2005 at 6:22am
 
Eugen,

Am mutat comentariu tau aici, pentru a dezvolta putin discutia. Din cate am inteles eu nu esti de acord partial cu punctul 4 si anume cu numarul maxim de doctoranzi (cred ca nu ai nimic impotriva limitei de varsta de 65 de ani).

Ca in Romania oamenii au inceput sa piarda orice masura, fiind necesare pana la urma tot felul de restrictii, se poate vedea din comentariul de mai jos al unui distins coleg, al carui nume il voi trece sub tacere.Publicarea in reviste ISI nu e o garantie, caci va pot arata ce prostii cuprind acestea, spre exemplu descoperirile lui Einstein (sarbatorit acum de 50 de ani), care nu a inteles nici dece veriabilele matematice sunt independente, ca materia nu se transforma niciodata in energie dupa formula scrisa gresit E = m c.c si delta m, care de fapt nu se pierde ci se propaga sub forma de radiatie corpusculara, pe care a emis-o Newton si nu dansul, etc., etc
.......
Eu personal nu am publicat in strainatate decat cand am fost obligat, caci am vrut ca si revistele romanesti sa fie  cautate de straini .......
........
Cat priveste numarul de doctoranzi nu trebue sa procedam ca inainte. cand nu se mai numeau conducatori si nici nu se mai primeau la doctorat decat pe cei din protipendada. De exemplu m-am luptat si am reusit ca sa-mi fie admisi cei ce au vrut sa se inscrie acest an la mine, desi unii erau in varsta dar
erau directori generali la cercetare, chiar daca in prezent am 31 de doctoranzi, dintre care unii nici nu au mai avut timp sa treaca sa-si ia planul individual de studiu, fiind prinsi cu munca bruta la patroni,
deoarece noi nu le putem oferi conditii de cercetare, desi candva se zicea ca 30 % din populatie ar fi trebuit sa lucreze in cercetare si totusi ii astept pana noaptea tarziu cand pot scapa de acolo, caci i-mi spuneau cu lacrimi in ochi ca ei totusi au fost studenti buni si ar vrea sa faca un doctorat.Back to top
 
 
IP Logged
 
Dragos
Ex Member
****


I love YaBB 1G - SP1!

Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #31 - Jul 26th, 2005 at 11:34am
 
Draga Nicolae,
E tare ! Citatele sunt NEMAPOMENITE. Am ras de mi-au dat lacrimile. Stiu, nu ma injurati, e de plins, dar nu m-am putut abtine. Ce virsta are acest ginditor ?
DrPi
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #32 - Jul 26th, 2005 at 11:29pm
 
Ktown wrote on Jul 26th, 2005 at 6:03am:
Toti doctoranzii trebuie sa fie bursieri.

Si numarul de 10 doctoranzi mi se pare prea mare. La un anumit moment un un profesor ar trebui sa aiba 4-5 doctoranzi. Daca doreste mai multi ar trebui sa-i finanteze din propriile proiecte.

Binenteles ca doctoratul la f.f. ar trebui abandonat cel putin pentru anumite ramuri.

Toate cele bune.


Exact. Toti doctoranzii trebuie sa fie "la zi", nu la "FF-u" ca asta e model sovietic. Clasa muncitoare se duce in fabrici si uzine (eventual la mama sau tata in departament) si se specializeaza la "FF-u". Din cauza asta sunt atatea neintelegeri cu privire la doctorate.

Domnilor, doctoratul este un ciclu de studii. In primii doi ani trebuie sa "ia" cursuri si apoi sa aplice in cercetare ceea ce au invatat. Spun asta in deplina cunostiinta de cauza deoarece am de predat, in septembrie, 2 cursuri la PhD-students. Asta este unul din motivele pentru care nu sunt de acord cu comunicatul de presa.

In plus, in ce taza civilizata s-a pomenit doctoranzi platiti de stat??? Exista, intr-adevar bursieri, dar sunt un numar infim. Majoritatea sunt platiti de PI (din granturile conducatorului de doctorat).

Eugen (B)

P.S. Exista in minister oameni care stiu lucrurile astea foarte bine. Daca CD-FAR vrea sa-i ajute sa le impuna, atunci trebuie spus lucrurilor pe nume.


Back to top
 
 
IP Logged
 
Observator
Junior Member
**
OfflinePosts: 80
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #33 - Jul 27th, 2005 at 4:44am
 
Eugen_Brailoiu wrote on Jul 26th, 2005 at 11:29pm:
In plus, in ce taza civilizata s-a pomenit doctoranzi platiti de stat ??? Exista, intr-adevar bursieri, dar sunt un numar infim. Majoritatea sunt platiti de PI (din granturile conducatorului de doctorat).Draga Eugen,

Depinde de tara !!

Nu cred ca e cazul sa deschidem o polemica despre politica sociala a fiecarei tari si modul in care aceasta este reflectata in sectorul educatie-invatamint.

Ca exemplu, in pregatirea doctorala "Oncologie" (in care sint implicat foarte putin, nefiind "faculty", cum îi spui tu) sint 2 burse sigure ale ministerului francez al Educatiei si cercetarii, o a treia bursa depinzind de rezultate, de aprecierea comisiei de examen si de marimea pungii ministerului in anul respectiv, si inca doua burse de la asociatii ce finanteaza cercetarea (sa le spunem granturi ale PI caci sint obtinute in functie (si) de proiectul prezentat). 

Nu cunosc situatia in celelalte tari din Europa insa nu m-ar mira ca situatia sa fie asemanatoare.

In concluzie: Exista tari in care s-a (mai) pomenit asa ceva !  Important e ca sistemul sa functioneze !

Obs
Back to top
 

Observator
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #34 - Jul 27th, 2005 at 5:52am
 
In plus fata de comentariul lui Cornel, vreau sa-i atrag atentia lui Eugen ca sistemul de finantare existent in educatie nu permite aplicarea principiului care functioneaza acum in SUA (in Romania finantarea este pe student echivalent, fiind si asa cu mult sub necesar, pentru domeniile care duc greul cercetarii: fizica, matematica, chimie, stiinte ingineresti). Iar politica MEdC este tocmai de a trece centrul de greutate al finantarii din universitatile performante pe ciclul II si III de studii, respectiv Master si Doctorat (se incearca contracararea deficitului de candidati la admitere, efect al natalitatii foarte scazute de dupa 1990, care va afecta sistemul educational in urmatorii ani). Respectiv se doreste o crestere a numarului de locuri finantate de la buget pentru Master si doctorate, in raport cu momentul actual.

Aplicarea unui sistem combinat asa cum a dat Cornel exemplu (burse de la buget + burse pe baza de granturi) desi din punct de vedere teoretic ar fi probabil mai eficient, din punct de vedere practic ar fi in mod sigur un esec. Si asta pentru ca persoanele exigente, care conduc doctorate de nivel (insotite de publicatii in reviste de larga circulatie) se vor limita la un numar redus de doctoranzi, pentru ca doctoratul nu se poate face in turma. In consecinta, competitia de granturi pentru obtinerea de burse suplimentare, care ar trebui sa aiba un efect pozitiv, se va purta intre conducatorii care considera ca pot coordona cate 20-30 de doctoranzi si eventual pana ce implinesc varsta de 100 de ani (evident, conducatorii) !!

Insa intr-adevar aceasta este o problema de strategie de lunga durata pe care trebuie sa o elaboreze MEdC. Si cum in ultimii 15 ani am fost obisnuiti sa nu existe nici un fel de strategie la nivel de Minister, ma indoiesc de faptul ca problema doctoranzilor ar putea fi optimizata.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #35 - Jul 27th, 2005 at 6:39am
 


     Draga Eugen B,

In Japonia exista in paralel cu un sistemul de doctorat de trei ani la zi (patru ani pentru medicina) si sistemul de doctorat  fara frecventa. Pentru a limita cumva dorintele tardive ale diversilor manageri de a deveni doctori se cere un numar dublu de lucrari pentru obtinerea diplomei (de ex. sase lucrari in fizica aplicata).
      In Romania inca se va mai exagera fie ca este doctorat la zi sau fara frecventa. Cred ca este bine sa avem flexibilitate in aceasta problema, necesitatea fiind, pentru ambele forme de obtinerea a tezei, indeplinirea criteriilor de performanta stiintifica. Acest "ciclu universitar" cum ii spui tu, nu trebuie sa se transforme intr-o scola de moase in care termina toti cei care intra, facand niste cursuri. Culmea este ca studiile fiind pe banii publici ne vom trezi cu alt efect secundar. Bataia mare urmand sa fie transferata dintr-o selectie calitativa la sfarsit intr-un razboi de pile la intrare.  Din acest punct de vedere sustin parerea ta ca sursele de finantare sa provina pe niste culuare competitionale.
       Aici studentii platesc chiar si la stat 500 USD pe luna pentru master si doctorat plus 3500 USD la intrare. Deci sunt cointeresati sa primeasca educatie in schimbul acestor bani. In timpul celor trei ani studentii de la doctorat nu fac cursuri, insa trebuie sa acumuleze niste puncte prin prezentarea rezultatelor la seminarii interne organizate lunar si participari la conferinte .

      Eugen Stamate
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #36 - Jul 27th, 2005 at 8:08am
 
Eu cred ca in aceasta discutie trebuie sa tinem cont si de modificarea semnificativa a conceptului de doctorat, modificare care a avut loc in ultimii 10-20 de ani. Aceasta modificare a fost impusa de evolutia procesului de cunoastere si de necesitatea ridicarii standardului de pregatire al unui absolvent de invatamant superior. Este foarte posibil ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa apara necesitatea introducerii si unui al patrulea ciclu de pregatire in cazul anumitor domenii, cum este cel al stiintelor vietii. Deja aici asistam la o diferenta sensibila a perioadei totale de instruire (pana la obtinerea titlului de doctor) comparativ spre exemplu cu disciplinele umaniste.
Haideti sa ne amintim care era "greutatea" unei diplome de bacalaureat la nivelul anilor '30-'40 si ce reprezinta ea acum. Un fenomen asemanator s-a intamplat si cu licenta, titlul de doctor si ce va mai fi sa fie. Daca in anii '50 diploma de doctor reprezenta o supra-specializare si era o raritate, acum aceasta diploma  tinde sa devina un lucru aproape firesc pentru un absolvent de studii superioare. De aceea si perioada in care se finalizeaza un doctorat a scazut de la 8-10 ani cum era pe vremuri, la 3-4 ani cum este acum.
In acest proces de schimbare continua a conceptelor este firesc sa apara si persoane care fie ca si-au croit mai greu cariera, fie ca s-au reprofilat in meserie, fiind necesara obtinerea unei diplome de doctor la cativa ani dupa terminarea studiilor universitare. De aceea, nu gasesc deplasata forma de doctorat fara frecventa. Ca in Romania, aceasta forma de doctorat a fost transformata intr-o sursa de "venituri" sau de "relatii"  pentru conducatorii de doctorat, este o cu totul alta poveste. Si eu sunt de aceeasi parere cu Eugen S, ca situatia poate fi corectata prin impunerea unor restrictii de validare a titlului de doctor. Publicarea rezultatelor dintr-o teza in cel putin un articol stiintific (revista ISI), mi se pare absolut rezonabil.

In ceea ce priveste taxele suplimentare pentru master sau doctorat, eu cred ca trebuie sa tinem cont de faptul ca multa vreme de-acum inainte, nivelul de trai din Romania va fi sub limita de a face investitii in procesul de pregatire. Astfel de taxe ar defavoriza puternic tinerii care provin din familii cu venituri modeste, blocandu-le accesul la ciclurile II si III de studii. Deja exista o puternica discriminare fata de copii care provin din mediul rural si nu s-a facut absolut nimic pentru a corecta aceasta nedreptate. Si asta in conditiile in care ne plangem permanent de scaderea interesului tinerilor pentru procesul de instruire.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #37 - Jul 27th, 2005 at 8:38am
 


     Prin mesajul meu nu am dat de inteles ca sustin introducerea unor taxe pentru studii ci doar am exemplificat care este situatia de aici.

      ES
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
norica.
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 53
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #38 - Jul 27th, 2005 at 8:43am
 
Eugen_Brailoiu wrote on Jul 26th, 2005 at 11:29pm:
In plus, in ce taza civilizata s-a pomenit doctoranzi platiti de stat??? Exista, intr-adevar bursieri, dar sunt un numar infim. Majoritatea sunt platiti de PI (din granturile conducatorului de doctorat).
In Anglia exista ambele sisteme de finantare, doctoranzi platiti din granturi de principal investigators si cei care vin cu burse (de stat sau private). Raportul este cam 1:1, dar dintre bursieri, cei mai multi sunt finantati de stat, prin diverse funding bodies (la care pot aplica doar cetatenii englezi sau EU). Rareori universitatile dau burse, dimpotriva, studentul este cel care plateste universitatii “tuition fee”, o taxa care la Oxford ajunge la sume prohibitive de 10.000 de Pounds /an, pentru studentii straini si 3000 pentru British (diferenta pana la 10.000 fiind suportata de stat). Doctoratul dureaza trei ani (in cazuri exceptionale se prelungeste cu un an) si nu are stagii de pregatire teoretica.

In Ro, un PI nu-si poate permite sa plateasca un doctorand, pentru ca granturile sunt ridicol de mici (granturile “pentru tineret” de la CNCSIS sau Academie, ar trebui complet revizuite ca nivel de finantare, daca intentia de a ajuta tinerii la inceput de cariera este reala), de burse private n-am auzit, asa ca fiecare se descurca cum poate, intr-o brambureala  tipic romaneasca.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #39 - Jul 27th, 2005 at 9:30pm
 
norica. wrote on Jul 27th, 2005 at 8:43am:
In Anglia exista ambele sisteme de finantare, doctoranzi platiti din granturi de principal investigators si cei care vin cu burse (de stat sau private). Raportul este cam 1:1, dar dintre bursieri, cei mai multi sunt finantati de stat, prin diverse funding bodies (la care pot aplica doar cetatenii englezi sau EU). Rareori universitatile dau burse, dimpotriva, studentul este cel care plateste universitatii “tuition fee”, o taxa care la Oxford ajunge la sume prohibitive de 10.000 de Pounds /an, pentru studentii straini si 3000 pentru British (diferenta pana la 10.000 fiind suportata de stat). Doctoratul dureaza trei ani (in cazuri exceptionale se prelungeste cu un an) si nu are stagii de pregatire teoretica.

In Ro, un PI nu-si poate permite sa plateasca un doctorand, pentru ca granturile sunt ridicol de mici (granturile “pentru tineret” de la CNCSIS sau Academie, ar trebui complet revizuite ca nivel de finantare, daca intentia de a ajuta tinerii la inceput de cariera este reala), de burse private n-am auzit, asa ca fiecare se descurca cum poate, intr-o brambureala  tipic romaneasca.Eugene (S),
Cornele,
Nicolae,
Norica,

Ne invartim in jurul cozii. Exista sau nu doctorate "la FF-ul" in Japonia, Franta sau UK?

Daca nu, atunci eu nu sustin punctul 4 din comunicatul de presa. Ca daca este sa fie facut compromisul cu FF, atunci de ce n-ar fi 15 doctoranzi in loc de 10, de ce n-ar fi 20 de doctoranzi in loc de 15, etc.

In ceea ce priveste sistemul de admitere , bursele sau tuitia, putem deschide o alta discutie. Intamplator am avut in laborator (la lucru) un PhD student din Univ. Col. London, sunt 2 post-doci care au terminat la Tokyo Univ (puteti vedea pe ISI sau PuBMed colaboratorii).

Dar inainte de toate, exista sau nu doctorat la FF in tarile civilizate? Iar daca nu exista doctorate la FF, de ce sa nu fie cerut ca Romania sa intre, macar formal in randul tarilor civilizate?

Sincer, il inteleg pe domnul ministru Miclea ca este intre "ciocan si nicovala" dar, daca nu poate impune un criteriu elementar, din varii cauze pur formale sau consevatoare, cred ca ar fi bine sa-si dea demisia. Si doamna Musca a demisionat si nu este un "capat de tara".

Eugen (B)
Back to top
« Last Edit: Jul 27th, 2005 at 11:23pm by Eugen_Brailoiu »  
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #40 - Jul 28th, 2005 at 12:27am
 

    Draga Eugen B,

Asa cum am spus anterior exista doctorat FF in Japonia. Se numeste "lonbun hakase" ceea ce inseamna doctorat sustinut prin teza nu prin stagiu de student doctoral (Ph.D. student). Personal am fost Ph.D. student si in doi ani am avut cele trei articole pentru teza. Am cerut sa termin in doi ani si nu s-a acceptat (se accepta in cazuri foarte speciale daca respectivul a terminat masterul in acelasi laborator si are semnificativ mai multe lucrari decat baremul cerut). Atunci cu lucrarile respective mi-am sustinut teza in Iasi (1998) unde parcursesem deja examenele si sustinerea referatelor. Apoi am renuntat la programul de Ph.D. student in schimbul unei pozitii de VBL lecturer. Ca sa-mi satisfac "moftul" de a avea o teza si de aici, doi ani mai tarziu am o sustinut o teza de doctorat in inginerie la FF pentru care necesarul de articole a fost dublu fata de un doctorand care a terminat in acelasi an in laboratorul respectiv.
     Si in laboratorul in care sunt acum avem o persoana inscrisa la doctorat FF de la o companie si acum doi ani o alta persoana de la Toshiba a sustinut teza in acest mod.
     Eu cred ca este bine sa existe aceasta forma de FF. Romania este o tara in tranzitie. Multi au ramas pe dinafara deoarece nu exista program doctoral cand au terminat facultatea. Nu mi se pare normal ca ei sa nu mai poata avea nici o sansa in aceasta directie.
     Daca este sa vorbim despre lucruri exzotice despre doctorat am mai putea spune ca un japonez de la o companie care a luat premiul Nobel acum cativa ani nu avea doctorat ci doar master. Imediat s-au oferit mai multe universitati sa-i acorde un titlu onorific de doctor. In laboratorul nostru este un tehnician care are doar liceul. Dupa 20 de ani de munca a acumulat suficiente cunostinte sa concureze un cercetator cu doctorat. Desi exista foarte putine precedente el doreste si este incurajat sa obtina teza de doctorat. Modalitatea tehnica este echivalarea studiilor universitare printr-un numar de lucrari publicate. S-ar putea sa aiba nevoie de 20 de lucrari ca sa convinga comisia dar nimeni nu spune ca nu se poate desi nu se stie inca cum poate fi rezolvata aceasta problema. Ceea ce nu se va intampla in mod sigur aici este ca cineva cu liceul sa obtina teza de docotart cu trei lucrari ca un Ph.D. student.
     Ce vreau sa spun cu aceste exemple este ca teza de doctorat nu trebuie sa fie ceva discriminatoriu ci doar o confirmare a unui nivel stiintific. Diferenta majora este ca se ia in calcul raportul productivitate_stiintifica/ timp ceea ce mi se pare foarte corect! Acesta este de fapt conceptul de baza al programului de doctorat la zi. Este un sprint stiintific care confera absolventilor o diploma de abilitate in domeniu. La noi este un spritz stiintific, atat in sensul ca este indoit cu apa cat si prin faptul ca rezultatul final trebuie neparat "udat"!
     Mai mult exista institute de cercetare care au programe de doctorat. Idea este sustinuta de faptul ca unele cercetari se fac exclusiv in institutele respective, cum ar fi instalatiile de fusiune nucreara. Aceste institute trebuie insa sa primeasca o atestare de la minister.
     Legat de numarul de studenti la master si doctorat controlul ministerului este foarte clar chiar daca universitatile de stat au devenit si ele consortii adminstrative. Idea este de a orienta intr-un mod echilibrat viitoarea forta de munca. La noi nimanui nu ii pasa ca la UAIC de ex aproape jumatate din studenti sunt la stiinte economice. Este dureros si iresponsabil ca nu putem accepta ca este prea tardiv sa lasam piata sa regleze aceasta anomalie. Un tanar are 18-25 de ani doar o data in viata si este important pentru ce ii dedica. Unde vor fi respectivii absolveti manageri daca nu exista productie ceea ce inseamna muncitori calificati si ingineri. Sub aspect social ne legam singuri de picioare. Mai recent ministerul a lasat la latitudinea universitatilor cum anume sa distribuie locurile pe specialitati. Personal mi se pare o miscare foarte periculoasa. Ce poate crede un viitor student cand vede ca toata lumea da buluc spre un domeniu anume. Se duce si el acolo ca doar nu o sa sufle impotriva curentului. Dat fiind ca finantarea este publica ministerul ar trebui sa echilibreze aceste tendinte prin masuri explicite, nu sa mimeze o autonomie universitara bolnava.
 
   
   Eugen Stamate
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
norica.
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 53
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #41 - Jul 28th, 2005 at 8:38am
 
Eugen_Brailoiu wrote on Jul 27th, 2005 at 9:30pm:
Eugene (S),
Cornele,
Nicolae,
Norica,

Ne invartim in jurul cozii. Exista sau nu doctorate "la FF-ul" in Japonia, Franta sau UK?
.......................
Dar inainte de toate, exista sau nu doctorat la FF in tarile civilizate? Iar daca nu exista doctorate la FF, de ce sa nu fie cerut ca Romania sa intre, macar formal in randul tarilor civilizate?

Eugen (B)


Cred ca ar trebui sa ne lamurim, ce inseamna exact acest doctorat “fara frecventa”? Un loc la doctorat intr-o institutie de invatamant superior, pe care nu-i obligatoriu s-o frecventezi in timpul studiilor (care studii, atunci  ???) si nefinantat de la buget, sau frecventa este obligatorie (in care caz, de ce se cheama ff  ???) si finantarea este obtinuta de pe unde se poate… Chiar nu inteleg, la mine in institut, toti doctoranzii sunt inrolati la ff (adica n-au burse de la stat), dar in realitate sunt angajati pe posturi de asistent cercetare (adica platiti, in fapt, de acelasi stat…). Este limpede ca nu poti face un doctorat, cel putin in stiintele experimentale, fara sa “frecventezi” laboratorul, din punctul asta de vedere sunt de accord cu Eugen, doctoratul “fara frecventa” este un nonsense si nu inteleg prea bine cui se adreseaza, ce probleme rezolva. Celor care au pierdut trenul si vor totusi sa faca un doctorat mai tarziu? Dar cine-i impiedica sa se inscrie, sa lucreze 3-4 ani la bench, sa publice si sa-si obtina titlul…

Ca sa raspund la intrebarea ta, NU, in UK nu exista sistemul ff (in sens de nefrecventare) cel putin in stiintele biomedicale, asa ceva este de neconceput.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #42 - Jul 28th, 2005 at 10:08am
 


   Pentru mine FF inseamna ca respectivul nu este inmatriculat ca Ph.D. student intr-o forma organizata de graduate study. De exemplu noi avem garduate school of eng in care studentii de la master si cei de la doctorat urmeaza absolut aceleasi forme administrative. FF inseamna ca cineva se inscrie la doctorat la un conducator dar nu urmeaza programul doctoral de trei - patru ani, fiind nevoit sa platesaca altfel de taxe pentru studii. Asta nu inseamna ca respectivul nu face cercetare sau nu poate frecventa chiar laboratorul profesorului care supervizeaza teza.
     Nu am prezentat acest exemplu dar pot spune cu oarecerae certitudine ca in germania exista aproape doar sistem la FF, cursurile doctorale ca si cele de master fiind abia la inceput. Un doctorand este angajat cu jumatate de norma de cercetator, sta in laborator lucreaza pentru doctorat, poate spune pe cartea de vizita ca este Ph.D. Student dar administrativ el este cu totul altceva, exact ca asistentii cercetare din tara care sunt platiti fie de la contracte fie direct de institut pe o pozitie care poate fi detinuta fara doctorat. Legat de firme situatia poate fi ca o companie detasaza un cercetator fara doctorat la o universitate pentru 3 ani ca sa se specializeze pe o anumita tema. Respectivul este doctorand la FF, salariul ii merge ca si inainte de la firma si este absurd ca cineva sa-l trimita sa se inscrie ca Ph.D. student la cursurile de zi. Se poate numai daca isi da demisia deoarece nu poate cumula salariul cu statutul de student care primese suport din partea statului pentru educatie. In aceasta tara un student poate fi angajat doar cu anumit numar de ore pe saptamana care sa nu-i afecteze programul de studii.
     Abuzul care se face la noi vine pe alte culuare care nu tin neaparat de FF!

     Eugen Stamate
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #43 - Jul 28th, 2005 at 10:51am
 
Din nou am primit din partea colegului ING o observatie interesanta, referitoare la necesitatea implicarii MEdC in ceea ce priveste politica de distribuire a locurilor din universitati, finantate de la buget (in conformitate cu declaratia de la Lisabona).
Ma alatur si eu opiniei lui Eugen S si ING si consider ca MEdC ESTE OBLIGAT sa se implice in acest proces de distribuire a locurilor, deoarece educatia nu este aprozar, ca s-o lasam condusa de legile economiei de piata. Evident ca tinerii vor opta preferential catre varianta cea mai usoara de obtinere a unei diplome universitare (motiv pentru care la facultatile de educatie-fizica si sport este o concurenta de te doare capul), facand de multe ori abstractie de piata de munca. De altfel in Romania nici nu exista o piata de munca sanatoasa, care sa poata influenta pozitiv optiunile tinerilor. Angajarile se fac tot pe baza de "ochi frumosi", "ochi albastri", relatii politice, sau orice fel de alte relatii, principiul competentelor fiind ultimul pe lista.

Si in restul Europei se intampla fenomene asemanatoare si de aceea UE incearca sa corijeze pe cat posibil efectele negative ale unei astfel de mentalitati.
Strategia Lisabona prevede ca,  pana in 2010, tarile U.E. vor atinge trei obiective majore. Primul obiectiv este :<<Increasing the quality and effectiveness of education and training systems in the European Union>>.

Acest obiectiv urmeaza a fi realizat prin cinci directii de actiune. A patra directie are urmatorul continut :

<<2.1.4 Increasing the recruitment to scientific and technical studies Europe needs an adequate throughput of mathematics and scientific specialists in order to maintain its competitiveness.
In many countries interest in mathematics and science studies is falling or not developing as fast as it should. This can be seen at school, where the uptake of these subjects by pupils is lower than could be expected; in the attitude of young people and parents to these subjects and later in the level of new recruitment to research and related professions. There is also a problem of recruiting women to these fields as well as the serious problem of keeping highly skilled researchers inside the borders of the EU.
The present situation is already a cause for concern to employers; but further work would be required to analyse the full range of reasons why many of those qualified to do research in these fields do not find them sufficiently attractive, and choose to take up quite unrelated professions.
As we are moving into a knowledge society, we will need to increase the general levels of scientific culture within society. Expertise in science and technology is increasingly called upon to contribute to public debate, decision making and legislation. The citizen needs to have a basic understanding of mathematics and science if they are to understand the issues, and make informed - even if not technical – choices.>>


ING mai subliniaza si faptul ca in Romania absolventii de studii universitare in domeniile socio-uman, drept si economie au o pondere de circa 44% din total, fata de o medie de 30% in tarile U.E.


Si pentru ca se discuta atat despre probleme de Management, ma intreb de ce MEdC isi permite sa risipeasca banii de la buget, instruind tinerii in domenii in care se stie foarte bine ca piata de munca este supra-saturata, cum ar fi spre exemplu dreptul, stiinte-economice, stiinte politice etc. Mai este vorba si de un aspect moral aici. Toate aceste domenii unde tinerii se calca in picioare ca sa obtina un loc finantat de la buget sunt in marea majoritate deservite de FOSTII profesori de economie politica, socialism stiintific, filosofia PCR si dreptul PCR. Chiar nu vrea nimeni sa tina cont si de acest lucru ?
Back to top
 
 
IP Logged
 
norica.
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 53
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #44 - Jul 28th, 2005 at 12:59pm
 
Quote:
Ma alatur si eu opiniei lui Eugen S si ING si consider ca MEdC ESTE OBLIGAT sa se implice in acest proces de distribuire a locurilor, deoarece educatia nu este aprozar, ca s-o lasam condusa de legile economiei de piata. Evident ca tinerii vor opta preferential catre varianta cea mai usoara de obtinere a unei diplome universitare (motiv pentru care la facultatile de educatie-fizica si sport este o concurenta de te doare capul), facand de multe ori abstractie de piata de munca. 


Dar chiar daca MEdC se implica in sensul sugerat de tine si distribuie un numar mare de locuri la admitere, la facultatile cu cerere mica, aceste locuri nu se vor ocupa pur si simplu, pentru ca oamenii tot avocati si economisti vor sa devina, chiar daca asta inseamna sa-si plateasca studiile la o facultate particulara si piata este deja suprasaturata.  Pe de alta parte, daca ne luam dupa piata de munca, aflam ca exista un deficit de profesori de gimnaziu si liceu, de exemplu, chiar mare in anumite domenii, si totusi, putini sunt cei care astazi mai vor sa devina profesori. Poate MEdC stie de ce...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #45 - Jul 28th, 2005 at 9:13pm
 
Eugen Stamate wrote on Jul 28th, 2005 at 10:08am:
  Pentru mine FF inseamna ca respectivul nu este inmatriculat ca Ph.D. student intr-o forma organizata de graduate study. De exemplu noi avem garduate school of eng in care studentii de la master si cei de la doctorat urmeaza absolut aceleasi forme administrative. FF inseamna ca cineva se inscrie la doctorat la un conducator dar nu urmeaza programul doctoral de trei - patru ani, fiind nevoit sa platesaca altfel de taxe pentru studii. Asta nu inseamna ca respectivul nu face cercetare sau nu poate frecventa chiar laboratorul profesorului care supervizeaza teza.
     Nu am prezentat acest exemplu dar pot spune cu oarecerae certitudine ca in germania exista aproape doar sistem la FF, cursurile doctorale ca si cele de master fiind abia la inceput. Un doctorand este angajat cu jumatate de norma de cercetator, sta in laborator lucreaza pentru doctorat, poate spune pe cartea de vizita ca este Ph.D. Student dar administrativ el este cu totul altceva, exact ca asistentii cercetare din tara care sunt platiti fie de la contracte fie direct de institut pe o pozitie care poate fi detinuta fara doctorat. Legat de firme situatia poate fi ca o companie detasaza un cercetator fara doctorat la o universitate pentru 3 ani ca sa se specializeze pe o anumita tema. Respectivul este doctorand la FF, salariul ii merge ca si inainte de la firma si este absurd ca cineva sa-l trimita sa se inscrie ca Ph.D. student la cursurile de zi. Se poate numai daca isi da demisia deoarece nu poate cumula salariul cu statutul de student care primese suport din partea statului pentru educatie. In aceasta tara un student poate fi angajat doar cu anumit numar de ore pe saptamana care sa nu-i afecteze programul de studii.
     Abuzul care se face la noi vine pe alte culuare care nu tin neaparat de FF!

     Eugen Stamate


Eugene (S),

Ai dat exemplul cu Toshiba. Total de acord, dar, cu nuoante. Uite de ce. In primul rand, as dori sa lamuresti un punct important. Daca firmele (companiile) japoneze au dreptul sa conduca doctorate?

Daca nu, se intampla ce este si in US. Companiile nu au voie sa aiba doctoranzi. In aceasta situatie se face joint cu o universiate si daca au pe cineva realmente bun il "trimit" sa-si faca doctoratul acolo. Un fel de co-tutela. Este aparent Fara Fracventa deoarece tipul isi continua activitatea de cercetare. In departament avem un asemenea caz. Cat o fi departamentul de dotat, nu ne putem pune cu o firma care ruleaza ceva de genul zecilor daca nu sutelor de miliarde de USD pe an.

Fii ferm convins ca Toshiba nu l-a trimis pe tipul rspectiv in vacanta. Si sunt ferm convins ca laboratoarele Toshiba sunt cu mult mai bine dotate decat departamentul din care faci parte. Chiar sunt foarte multumit de laptopurile Toshiba.

Deci, exista in Japonia ceva gen asistent universitar la chirurgie (de exemplu) doctorand la biochimie? Sau assit prof la fizica si doctorand la stiinte economice? Sau mai bine zis, doctorat la FF, nu ca bietul om munceste pe branci in laboratoarele Toshiba?

Iarta-ma ca-ti spun, dar de la sistemul de doctorate "se trage" o mare parte din beleaua in care este invatamantul in Romania.

Eugen (B)

P.S. Cornele, deci cum e frate cu doctoratele in Franta? Plin pamantul de FF-uri?

P.P.S. Nicolae,  te rog, intai sa terminam cu aceasta problema si apoi putem trece la ceea ce spune ING. Sau pe alt topic. Nu de alta dar doctoratele la "ff-u" sunt cauza generatoare de coruptie, degradarea invatamantului, nepotism, etc, etc.
Back to top
« Last Edit: Jul 28th, 2005 at 10:17pm by Eugen_Brailoiu »  
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #46 - Aug 4th, 2005 at 5:15am
 
Stimati colegi,

Scrisoarea deschisa a Grupului FAR, adresata domnului Ministru Mircea Miclea, prin care se solicita deschiderea unei anchete cu privire la acuzatiile de plagiat semnalate de ziarul Cotidianul, a fost inregistrata la Ministerul Educatiei si Cercetarii si transmisa spre analiza domnului Secretar de Stat Dumitru Miron.
Back to top
 
 
IP Logged
 
sebi77
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 328
Gender: male
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #47 - Aug 4th, 2005 at 6:21am
 
Si acolo o sa ramana....!   Sa ma anuntati si pe mine cand or sa raspunda...!

Back to top
 
sebi1977ro  
IP Logged
 
Bolognia
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 67
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #48 - Aug 4th, 2005 at 6:47am
 
Sebi, inclin sa-ti dau dreptate.

Domnule Eugen (B)

Indraznesc sa va spun ca la fel de generatoare de coruptie sunt si doctoratele cu frecventa in Romania. Nu va imaginati ca pentru un docotrat cu frecventa se plateste mai putin admiterea (teoretic ar trebui sa fie mai scumpe conform principiului romanesc ca dupa examen primesti bani in cadrul doctorandurii).  In plus, cel putin la ora actuala cred ca institutiile inca nu dispun de o baza de cercetare capabila sa asigure o pregatire cu frecventa. Cum va imaginati ca isi petrece timpul un doctorand  intr-o unitate in care nu se poate cerceta fie din lipsa de aparate, fie de consumabile? Sta si asteapta (adica pierde vremea) luni de zile pina cind vor veni (daca vor veni) reactivii, aparatele sau cine stie ce carte. Dar in tot acest timp, el este platit (pentru ce???)

Eu cred ca aveti dreptate ca un doctorat nu se poate face la ff dar nu uitati ca suntem in Romania, iar ceea ce se poate aplica in toata lumea aici poate fi dezastruos. Apropos, ati mai auzit in vero tara ca se fura autostrazi?? Ei bine, la noi se fura !!

De aceea consider ca cel putin acum nu cred ca este momentul sa ne focalizam pe forma de doctorat ci mai degraba asupra celora care conduc doctorate. Atunci cind cei care vor conduc doctoratele vor fi precum colegii lor de peste granita (cea de vest desigur), vom fi linistiti ca vor accepta in doctorandura numai pe cine merita si ii va oferi EL (ca indrumator de doctorate) tot ceea ce are nevoie pentru a realiza cercetare, deci banii nu se vor duce pe stat degeaba. Atunci, cu siguranta principial nimeni nu va mai accepta ff atita timp cit  doctorandul poate face cercetare zi de zi iar profesorul asteapta nerabdator rezultatele. Insa acum nu uitati, multe institutii nu sunt capabile sa asigure o luna intreaga de cerecetare intr-un an!!


Domnule Hurduc

Felicitari pentru demers. Dar cred ca ar fi trebuit ceruta pedepsirea tuturor co-autorilor de la cartea lui Beuran. Dupa parerea mea toti au copiat/tradus, deci toti sunt de aceeasi parte a baricadei = plagiat.

B
Back to top
 
 
IP Logged
 
Ion Mihai
Junior Member
**
Offline


Eliminarea coruptiei in
invatamantul superior

Posts: 95
Gender: male
Re: Comunicate de presa FAR: propuneri, comentarii
Reply #49 - Aug 4th, 2005 at 2:33pm
 
Quote:
Stimati colegi,

Scrisoarea deschisa a Grupului FAR, adresata domnului Ministru Mircea Miclea, prin care se solicita deschiderea unei anchete cu privire la acuzatiile de plagiat semnalate de ziarul Cotidianul, a fost inregistrata la Ministerul Educatiei si Cercetarii si transmisa spre analiza domnului Secretar de Stat Dumitru Miron.


De acord cu Sebi77. Dumitru Miron este un exponent al vechii garzi. A ajuns si un memoriu al meu la Domnia Sa. Nu  numai ca nu mi-a raspuns, dar i-a informat imediat pe cei reclamati, care mi-au ras in nas pentru naivitatea de a trimite un memoriu la Directia Inv. Sup.
Back to top
 

Ion Mihai&&FMI&&Univ. Buc.
ion_mihai  
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 ... 13
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)