Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
We've upgraded to YaBB 2!


Pages: 1 2 3 
Jos palaria, Dom' Profesor! (Read 19183 times)
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Jos palaria, Dom' Profesor!
Mar 21st, 2005 at 4:14pm
 
Initiez aici un nou topic. Pare c-a fost trecut cu vederea si e mare pacat.

Cu totii suntem recunoscatori unor persoane care ne-au schimbat viata. Fosti profesori (de liceu, de facultate, chiar insi care nu ne-au fost profesori in mod direct). Ia sa le dam tributul datorat chiar aici, pe Forum, ca sa vada toata lumea ca si-n Romania s-a facut scoala, ca si-n Romania sunt Oameni.

Eu sunt convins ca acest topic va avea succes. Daca nu din alt motiv, apoi din motivul, omenesc, ca trebuie deshertat preaplinul din noi.

Incep (trebuie sa incep cumva, nu?) cu persoanele care sunt in viata - sunt multi dintre cei plecati, aflati acum pe plai cu verdeata. Cu ei discut intr-una. Ceilalti, cei care mai traiesc inca, au insa, cred eu, nevoie de afirmarea raspicata a adevarului, anume ca viata lor a avut un sens (chiar daca le e greu sa-l gaseasca-n aceste vremuri tulburi). A avut un sens pentru ca, intamplator sau nu, s-a intersectat cu vietile noastre, ale celor care le datoram, poate, propria noastra cariera.

Sa-ncep asadar. As intitula acest post cam asa:

                                      ION D. ION


Interesant, I.D. Ion era pentru mine doar un autor pe-o culegere de probleme si pe-un curs (nu chiar pe gustul meu, prea era "sec"), curs care se preda pana-n 1989 la Universitatea din Bucuresti.

In 1980, termin anul IV (facultatea, adica). Singura specializare pentru anul V (un fel de masterat, an de cercetare) era Analiza Numerica.

Desi predata de "Bombonel" (nici o legatura cu ala de trista amintire, sper sa si ramana o amintire) - pre numele dansului adevarat Dimitrie Stancu, un prof fain, acum academician, subiectul ma lasa rece - si nu era vina lu' Bombonel, dimpotriva, il consider drept unul dintre cei mai faini profi pe care i-am avut, subiectul ma lasa complet rece, asa c-am incercat sa ma duc la sectia de algebra de la U. Bucuresti. Doar 7 locuri. Pe care candidau insi destepti (eu nu ma ridicam la nivelul lor, mai toti cu olimpiade internationale la brau).

M-au respins, c-aveam doar 9.44 sau asa ceva, iar ultima medie era 9.77. M-a pregateam sa iau, amarat, trenul catre casa, cand m-a oprit pe culoar (ale dreakului culoare, intunecose, adevarat cimitir de tineretzii),  I.D. Ion. Si mi-a zis cam asa: dute-acasa, mai baiete. Da-te la fund pentru trei ani. Trei ani sa n-auda nimeni de tine. Studiaza. Nu-ti va parea rau.

Ei bine, asta am si facut. Peste doi ani, intalnesc pe I.D. Ion in gara din Deva. Venise la o inspectie de gradul I, iar eu ma duceam (era iarna, cred) la Cluj, sa mai iau cate ceva din biblioteca.

Pe peron, m-a recunoscut. M-a intrebat: "Ei, cum merge treaba?". "Merge, merge" i-am zis. Chiar mergea, peste un an comunicam la marele ICM Varsovia '93, cu sala plina.

Vedeti? Vedeti cat inseamna o vorba buna, o incurajare la timpul potrivit? Am inteles atunci ca meseria nu-i un sprint de 100 de metri ci e un maraton. Am inteles ca a sta 6 ani la o scoala generala dintr-un cartier oaecare dintr-un oras de provincie oarecare nu e deloc apostolat ci e o sansa sa-ti limpezesti gandurile, sa -ti clarifici problemele spinoase ale meseriei, sa-ti faci ucenicia.

Nu era, pe atunci, nici vorba de perspectiva de-a accede in invatamantul superior, posturile erau blocate de peste 10 ani. Daca faceai ceva, o faceai din amor, din amoru' artei, fara ambitzii,  fara planuri de viitor, o faceai pur si simplu pentru ca trebuia s-o faci, simteai ca daca n-o faci viata n-are nici un sens (fetele mele ar zice "nici un fel de f*u*c*k*i*n*g sense" si au dreptate).

Pentru asta, pentru a ma fi incurajat pe acel peron, pentru ca mi-a spus o vorba buna cand mi-era mai greu, eu il consider pe domnul Profesor I.D. Ion ca a fi unul dintre cei care mi-au influentat decisiv viata.

E oare putin lucru? Va las pe voi sa decideti. Ciudat, nu?
Sa consideri pe cineva care nu ti-a fost nici macar profesor
a-ti fi influentat decisiv viata. Ei bine, da! E posibil, acest post e dovada-n acest sens.

Mi-ar place ca cineva mai priceput in ale internetului sa faca cumva sa-i parvina acest mesaj domnului Ion. Nu de alta, da' eu imi platesc intotdeauna datoriile - doar sunt oltean.

Toate cele bune,

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #1 - Mar 21st, 2005 at 6:42pm
 
Bun,

adaug inca un nume si va las, ca ma duc si eu la culcare.

Cel care m-a facut cu adevarat om se numeste Andrei Soos (cred ca mai degraba Andras Soos).

Profu' de-a noua. Nu-l veti vedea in paginile Gazetei Matematice. N-a fost un matematician "serios". Dar a fost un profesor extraordinar. Fara-ndoiala, tre' sa fii extraordinar ca sa transformi un elev de nota 6 intr-unu' de nota 9 intr-un singur an.

Care-i era metoda? Parshiva, nene. Ungurul asta, care mi-e tare drag, ne-a spus doar atat, cu privire la *axioma* a cincea, a paralelelor, a lu' Euclid: ca *nimeni* n-a reusit sa-i dea o demonstratie in 2300 de ani, ceea ce era perfect adevarat (desi o  minciuna prin omisiune).

A doua zi ma dusei si-i spusei: Dom' Profesor, am eu una.
Si e cam asa: ca tot ne spuserati ca cercu' cu raza "infinita", e o dreapta si cum tot ne spuserati ca printr-un punct exterior unui cerc putem duce un singur cerc concentric cu el, apai asta-i tot, nu? Tragem  totu' la infinit
si gata-i demonstratia.

Abia atunci am auzit povestea aia adevarata, cu Bolyai si Lobacevski  si cu Gauss. Abia atunci m-am luminat ca nu te poti juca chiar asa, cu infinitu'...

Faina treaba: fara el, fara Andras Soos, n-as fi fost ce sunt acum. Te si miri si te si intrebi: oare-n ce consta talentul de profesor? Consta oare neaparat in excelenta in domeniu?

Cred ca nu. Cred ca acest talent consta-n arta de-a incita curiozitatea studentului. Fa-l sa-si puna singur intrebari si l-ai castigat deja, ti-ai facut treaba cu varf si indesat.


Ce face Adras Soos acum? Nu stiu. Stiu insa ca acushica-si va planta rosiile-n gradina.

Toate cele bune,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #2 - Mar 21st, 2005 at 7:08pm
 
Imi pare rau ca revin. Motivul e ca am postat al doilea mesaj in urma unui mesaj al lui Gigel Militaru.

Un mesaj de suflet. Nu unul din cele pentru care-a fost interzis; un mesaj in care amintea de oameni care i-au influentzat viata. Un mesaj fain.

Mie mi se pare o nedreptate ca un mesaj decent sa fie interzis. De ce? Pentru ca nu poti condamna pentru eternitate pe cineva. O poti face, chestia asta, doar daca te cheama Iisus Christos. Daca nu te cheama asa, daca mesajul e decent si semnificativ, nu vad de ce functioneaza interdictia.

Sunt de acord, *trebuie* interzise mesajele in care exista atacuri la persoana, mesajele indecente, rauvoitoare etc.

Dar daca tot se citeste, daca tot exista control, de ce sa nu se accepte mesajele acceptabile?

O scriu, chestia asta, nu ca un avocat al lui Gigel (ce-mi pasa mie de Gigel?) - o scriu ca principu: daca exista cenzura, macar sa fie o cenzura luminata si nu una tributara unor animozitati trecute.

Pana la urma, vine Pastele, tre' sa iertam greshitzilor nostri, nu-i asa?

Toate cele bune,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #3 - Mar 22nd, 2005 at 10:21pm
 
Adevarat graiesti coane Marine.
Problema-i ca toate reintoarcerile lui gigel sunt asa. Emotionante si de suflet. Si sfarsesc cu balacareli generalizate. Nu este vorba de cenzura sau de faptul ca nu recunoastem calitatile cuiva.
Ci de principiu. Pana la urma urmei, Al Jazeera deranjeaza pentru ca-i pune pe sticla pe toti descreieratii aia. Si paote ca si ei or vrea sa trimita niste mesaje duioase celor pe care i-au aruncat in aer. Dar nu pot. Odata ce au pornit pe calea aia ei nu mai por reveni fara a suporta consecintele.

Si daca tot vine Pastele, poate c-ar fi fine sa ne gandim ca exemplele biblice sunt cele mai daunatoare in raport cu Gigel. Trufia, impulsivitate, trivialismul intra la categoria pacate. Nu-i asa?

C
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #4 - Mar 23rd, 2005 at 9:19am
 
N-am lansat acest topic ptr. dom' Profesor Gigel, asa ca eu continui cam asa:


                                           Gheorghe PicIn  1975, eu aveam 19 ani; plictisit in asteptarea admiterii la UBB Cluj, ma duceam la biblioteca. Acolo, ce stiam eu?

Auzisem (de la literatura) de unu' Barbilian=Barbu, care era si poet si matematician. Cum poeziile i le stiam, m-am uitat sa vad matematica. Am gasit un curs de algebra de la UNiv. Bucuresti, de prin anii 50 si am trecut in trei zile prin el ca prin branza.

Pe cand tocmai pritoceam eu ultimu' capitol, vine un moshulica mic de statura si ma-ntreaba ce citesc. Barbilian, zic eu. Si nu ti se pare dificil? Nici vorba, mi se pare chiar
usor. Chestia era, ca Barbilian folosea termeni haioshi, care acum iti starnesc nostalgii, precum infasuratoare de multimi pentru reuniune, multime desharta pentru vida etc.

Si-n ce an esti? Pai nu-s in nici un an, mi-s la admitere. No bine, dupa ce intri vino si ma cauta sa-ti dau ceva de citit in armata. Zis, facut, citit in armata, in anul intai stiam deja toata materia de facultate.

Am aflat ca era prof pensionar (consultant), ca lucrase-n grupuri. Mi-a dat grupuri si in grupuri m-am si bagat, de unul singur, ca el nu mai era in stare sa te indrume. O facea  dandu-ti o carte , spunandu-ti o vorba buna, povestind de V. Voltera cu care-si daduse doctoratul la Roma in 1930 etc. etc.

Cand am terminat, mi-a facut cadou mare parte din cartile de grupuri din biblioteca lui. A crezut in mine si asta a insemnat foarte mult. N-avea putere, nu dadea doctorate, nu avea "platforma", cum se zice. Unu' care voia cu tot dinadinsu' cariera nu s-ar fi atasat de el, nu mai conta in economia facultatii, in jocurile de putere. Era, cum se zice, "terminat". Si-o facea, ma ajuta, de amoru' artei iar eu il cultivam de amoru' artei, placandu-mi aerul usor vetust, amintirile alea etc.

Nu l-am prins ca profesor; am auzit ca tinea cursuri aiurea, uita de la mana pan la gura etc. Ei si? Asta nu l-a impiedicat sa creeze scoala romaneasca de teoria grupurilor. Pe langa el, in acest domeniu, Barbilian era un  copilas. Acum cativa ani, o veche lucrare de-a lui, de prin 1955, mi-a fost ceruta insistent de nemti si italieni interesati in problema respectiva.

Conversez si azi cu el, nu stiu cum se face, da'mi da idei de acolo de unde e. Mi le da cand dorm, in vis. Vorba aia, e bine sa ai o pila pe sus!A murit de inima in timpul unui meci de handbal, in 1984.
Abia-n 1997 am reusit sa-i rezolv o problema pe care mi-o pusese pe cand eram student. Abia aici am avut timp la dispozitie si stare ca sa ma gandesc la ea. Mi-au trebuit 5 ani ca s-o "sparg". O problema care pare banala, dar care a dus pana la urma la solutia unei probleme vechi de la 1800 si ceva, anume: in cate feluri se poate scrie o clasa de resturi in Z_n drept suma de doua unitati? Solutia depinde, ghici ghicitoarea mea, de grupuri.

Il consider ca facand parte din familie, un fel de bunic de care eu n-am avut parte. M-a invatat (eram tanar) ca meseria nu e un sprint de 100 de metri, ca e un maraton, m-a invatat sa nu ma grabesc deloc cu publicatu', iar eu ii sunt indatorat pentru asta. Ce mai tura-vura, el m-a invatat meseria, atata cata stiu.

Nu mi-e jena deloc: "bunicul meu" pe cale matematica e  Volterra. Si-am trecut pe langa coeficient Erdos 2 doar pentru ca n-am vrut sub nici o forma sa scriu lucrarea amintita cu un amic de-al lui Erdos.  Am scris-o cu un vietnamez (care a facut  calcule pe computer, ca sa descoperim cum sta treaba, sa ghicim formula) si-am dedicat-o memoriei lui Gh. Pic.


Toate cele bune,

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
alexcabuz
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 246
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #5 - Mar 23rd, 2005 at 11:47am
 
Nu stiu ce sa zic Nea Marine. Nu prea am nici o poveste emotionanta si nici un personaj remarcabil. Pentru mine a fost un fel de inertie. Ai mei electronisti, taica-miu pasionat de mate si fizica. Ar fi trebuit sa faca facultatea de fizica dar a mers la electronica, cica electronistii castigau mai bine... Dar cred ca a regretat pe urma.  Avea colectie de GM acasa si cand eram mic mai tin minte ca inainte de culcare il vedeam cu o carte galbena Fizica Atomica. Parca a lui Born.

Nu pot sa spun ca am fost atras, dar in generala am avut un prof foarte bun la mate, Matei Boteanu. Unul din singurii profi nesictiriti, caldurosi. Rar se supara pe noi, dar cand se supara stiam ca am facut-o lata si ne parea rau.

Apoi am mai avut un prof foarte bun, in clasa a 12a la University of Minnesota, Serge Rudaz. Nu stiu de ce natie e, ca vorbea engleza fara accent, sau cel putin cu un accent insesizabil de mine pe vremea aia. Cautandu-l pe internet acum am vazut ca pe fi-su il cheama Jean-Lucien. Deci o fi ceva neam de francez...

Oricum, asta preda cursul de fizica de anul intai, honors. Adica avansat. Totul se facea matematic, cu divergente, line integrals, surface integrals, etc. Ma mai duceam pe la el prin birou sa mai intreb cate ceva. Odata nu imi iesea un exercitiu pe care il daduse, si m-am dus sa-l intreb. A scris cateva  ecuatii, pac tac, si a obtinut rezultatul. Era vorba despre oscilatia unui cablu intins parca. Ma uit la solutie, si ceva nu-mi mirosea bine. Zic, dom' profesor, chiar asa sa fie? Imi pare cam ciudata chestia asta. Parca conservarea energiei spunea ca....
Da el nu si nu. Astea sunt ecuatiile, asta e solutia. Daca nu-ti convine, asta e situatia. Da eu nu si nu, ca nu poate sa fie corect, ca fizic nu se poate. Dupa vreo 10 minute s-a prins. Face Ah!!. ce prostii vorbesc eu aici!? Ai dreptate.
S-a uitat ciudat la mine. Zambea. Cine dracu-i pustiul asta?
Atunci m-am gandit eu. Stai frate ca astia nu sunt zei. Sunt oameni normali, si chiar o mai si dau in bara din cand in cand. Mi-a dat curaj toata povestea.

Nu-i nici o filozofie frate. Trebuie sa iti placa. In rest...

Alex.
Back to top
 

"What does not kill me makes me stronger"
 
IP Logged
 
Duncan_Idaho
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 52
Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #6 - Mar 23rd, 2005 at 6:42pm
 

        Vreau sa-mi amintesc si eu de cineva aici.

        Am inceput clasa I in 1988, si cum era inca Ceausescu la putere trebuia sa incepi scoala la scoala de cartier unde erai repartizat. Am facut astfel clasa I la scoala din cartierul meu. Am terminat clasa I, am primit premiul II dar invatatoarea mea era foarte slaba, si eu probabil deoarece nu imi aduc bine aminte acum eram foarte slab. Mama in clasa a II-a s-a gandit sa ma transfere la o scoala mai buna.
        Nu stiu cum a facut dar a reusit sa ma transfere la o scoala mult mai buna din cartierul vecin. Acolo cand a ajuns invatatoarea m-a intrebat unele chestii si probabil ca s-a lamurit. M-a intrebat ce note aveam, cum a fost la cealalta scoala si probabil ca s-a lamurit.
       Ce imi aduc aminte e ca la un moment dat la cateva zile dupa ce m-am transferat ne-a dat niste probleme sa le rezolvam pe loc. Nu am fost in stare sa le rezolv. Totusi prin efortul combinat al meu, al invatatoarei, al mamei mele am ajuns la acelasi nivel cu noua clasa. Nu imi mai aduc aminte cum o chema pe noua invatatoare. As vrea sa ii multumesc.
       Multe chestii nu le-am inteles pe moment care probabil ca au fost mai bune pentru mine. Din vechea clasa cand a fost admiterea pentru liceu numai vreo 2-3 oameni au intrat la licee medii. In noua clasa majoritatea au intrat la cele mai bune licee din oras.

       Probabil ca unii oameni chiar nu au vocatie pentru o anumita meserie. Asta nu inseamna nimic in alte situatii dar in cazul unui invatator care ar trebui sa isi dea seama ce elevi au vocatie pentru desen, muzica sau alte aptitudini eu zic ca inseamna mult.
Back to top
 
luke_sky_666  
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #7 - Mar 23rd, 2005 at 9:06pm
 
Alex,

profu' care n-ajunge sa-ti spuna macar odata ca ai dreptate
ori nu-i prof bun, ori tu nu te ridici la nivel.

Ca bine le mai zici: suntem si noi oameni, nu? Un secret, stiut de putina lume, e ca unele greseli sunt mult mai fecunde decat chestii corecte si inepte.

De fapt, cine e expertu'? Expertul este ala care face greseli mai subtile decat ailalti. Si doar atat.

Toate cele bune,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Ion Mihai
Junior Member
**
Offline


Eliminarea coruptiei in
invatamantul superior

Posts: 95
Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #8 - Mar 25th, 2005 at 1:34pm
 
Marian_Deaconescu wrote on Mar 21st, 2005 at 4:14pm:
Initiez aici un nou topic.


Va felicit pentru initierea unui "nou topic" si nu a unuia vechi! Smiley

Back to top
 

Ion Mihai&&FMI&&Univ. Buc.
ion_mihai  
IP Logged
 
Ion Mihai
Junior Member
**
Offline


Eliminarea coruptiei in
invatamantul superior

Posts: 95
Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #9 - Mar 25th, 2005 at 1:39pm
 
Marian_Deaconescu wrote on Mar 21st, 2005 at 4:14pm:
peste un an comunicam la marele ICM Varsovia '93, cu sala plina.


Draga Nea Marine,

Stai cam rau cu istoria matematicii. Orice matematician stie ca ICM (Congresul International al Matematicienilor)are loc o data la 4 ani.
In 1994 ICM a fost la Zurich. A propos, nu prea te-am vazut pe acolo. Deci in 1993 nu a fost nici un ICM. Unde ai comunicat, Domnule, "cu sala plina"?

Back to top
 

Ion Mihai&&FMI&&Univ. Buc.
ion_mihai  
IP Logged
 
Ion Mihai
Junior Member
**
Offline


Eliminarea coruptiei in
invatamantul superior

Posts: 95
Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #10 - Mar 25th, 2005 at 1:41pm
 
capetrei wrote on Mar 22nd, 2005 at 10:21pm:

Problema-i ca toate reintoarcerile lui gigel sunt asa. Emotionante si de suflet. Si sfarsesc cu balacareli generalizate.


Subscriu la acest punct de vedere.
Back to top
 

Ion Mihai&&FMI&&Univ. Buc.
ion_mihai  
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #11 - Mar 25th, 2005 at 2:08pm
 
Domnule Mihai,

greseala e din iuteala iuteala de mana. A fost in 1983, cu zece ani iainte adica. Si s-a tinut cand nu trebuia, a fost amanat cu un an din cauza situatiei politice din Polonia.

Oricum, sunt chestii de multa vreme apuse. Sunt insa cu musca pe caciula cu initierea noului topic. Gafa asta s-ar  incadra la pleonasme, nu? Inca o dovada ca nu sunt fara greseala.

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #12 - Mar 29th, 2005 at 4:08pm
 
Ce chestie... Abia acuma vazui ca de fapt am scris , in primul meu mesaj de pe acest topic, *in mod clar* ca era vorba despre ICM-ul de la Varsovia (drept, anul era gresit, scrisesem 1993 in loc de 1983).

Cine voia, stia despre ce e vorba. Numa' ca prof. Mihai, cu rautate, se face ca nu-ntelege si ma-ntreaba unde eram prin '94.

Eram la pescuit.  Ma distram, adica. Un congres din ala mare mi-a fost de-ajuns. Consider congresele mari o pierdere de vreme, turism, adica. Asta pentru ca pot cumpara (la o fractiune din pretul unei calatorii) cele doua volume ale congresului si ma pot pune la punct cu ce ma intereseaza.

Asadar,  pe unde erai prin 1983? Asta ca sa vezi cum suna treaba...


Nea Marin (care nu ramane niciodata dator)
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #13 - Mar 29th, 2005 at 5:07pm
 
Eram in armata.
Nu sunt de acord ca-i o pierdere de vreme sa mergi la congrese. Este adevarat, sa incerci sa vezi 2500 de postere in 3 zile si sa asisti la 250 de prezentari dintre care 3 sunt in paralel nu-i prea tentant.
Dar la congrese am ocazia sa ma intalnesc si sa discut cu concurentii sau colaboratorii din alte parti. Am colegi din Franta, Scotia, Gabon sau chiar State cu care nu ma vad decat la congrese. Am colaboratori cu care am inceput colaborarile la congrese. Am colegi din Romania cu care in 10 ani m-am intalnit de vreo 6 ori (la Vancouver, Geneva, Lisabona, Paris, Durban, Barcelona). suntem prieteni, am initiat colaborari care au fost fructuoase. Am comunicat intensiv prin e-mail si posta normala. N-am avut niciodata timp (sau la un moment dat bani) sa merg la timisoara.

Mie-mi plac congresele. Aflu o groaza de lucruri direct de la sursa.  Singurul lucru car ema deranjeaza e ca beau prea multe sucuri.
c
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
Ex Member
*****


I love YaBB 1G - SP1!

Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #14 - Mar 29th, 2005 at 5:38pm
 
Comntinui aici ultimul meu post si continuarea s-ar intitula cam asa:

                               Bulgarele se rostogolesteFapt e, un topic atat de nobil cum e acest topic n-ar fi trebuit sa fie manjit de rautati. Indiferent din partea cui ar veni, indiferent impotriva cui ar fi indreptate.

Eu as fi continuat, dar mi se pare o impietate. Observ doar atat: doi dintre membri CDF - ii poate ghici oricine, n-au contribuit cu nimic, cu absolut nimic  in mod public (nu stiu cu ce-or fi contribuit in mod privat, sau ma fac cel putin ca nu stiu) in afara de "Da, sunt de acord cu ce spuneti, dati-i bataie").

E drept, jos palaria, semneaza-n nume propiru si asta nu-i deloc de lepadat. In schimb, le-am putut citi mesajele postate oportun, cand le convenea, cand venea in intampinarea unor interese personale - nu discut aici cat de indreptatite erau acestea. Am incercat sa le pun piedica; n-am reusit.

In aceste conditii, eu nu mai am ce cauta pe Forum FAR.
Eu sunt suparacios, dificil, am fluturii mei la mansarda si, mai ales, nu suport pe oportunisti.

As mai adauga ceva: cei care au fost vizati de acesti doi membri in CDF sa nu se grabeasca sa-si frece mainile a bucurie. Nu-s din tabara lor. "Victoria" (as zice supravietuirea lor) e limitata. E doar o chestiune de timp - daca n-as crede-o n-as fi investit un an jumate-n acest forum - pana cand vor fi maturati cu matura care trebuie.

Pe scurt, sunt sastisit de-a  fi luat in balon de te miri cine.
Admit ca fac greseli - o admit in fata studentilor si de fapt in fata tutulor cu care intru in contact. Cand insa sunt luat in balon de insi de categoria mea (adica mediocri sadea),
nu-mi cade bine.

Ca atare, va parasesc (jos palaria Stamate, Brailoiu, Capetrei , Marian, Alex, Observator, Ing, Sebi  si multi, multi altii cu care m-am imprietenit de-a lungul acestui an si jumatate).

Nu ma-ndoiesc ca multi isi vor freca mainile a bucurie. Nu ma-ndoiesc, pe de alta parte,  ca multora le voi lipsi. Asa-i viatza, trebuie sa invatam ca totul e trecator. Ca nimeni nu e de neinlocuit (nici prin gand nu-mi trece c-as face parte din aceasta categorie, a celor de neinlocuit, de aia nici n-am nici o remuscare).

Pe mine nu ma cheama G. M*i*l*i*t*a*r*u. Gigel e si el om. Pasionat, face ce crede el de cuviinta. Bine sau rau. Nu prea sta sa gandeasca daca supara pe x sau pe y. Il inteleg, caci oameni suntem. Pacatu-i marunt, dupa parerea mea, cu toate ca daca toata lumea-ti spune sa te culci, te culci, nene...

Eu de unde plec, nu ma  mai intorc. Ca sa fiu sigur de asta, de maine nu mai citesc forumul de unde-am plecat. Asa ca, orice mesaj pe tema asta, orice reply, cade-n gol. La fel, orice mesaj pe posta Forumului. Ramane doar posta personala, pe care multi mi-o stiu. Pe scurt, m-am despartit de acest Forum.

Nu cred ca va plange multa lume dupe mine si de fapt nici nu-mi prea pasa, caci sunt, cum v-am mai spus, *un om complet liber*.

Nu ne putem desparti inainte de-a ura celor care cred in stiinta adevarata, in stiinta care nu e un vehicul de-a obtine putere, in stiinta facuta de-amoru' artei, mult, mult succes.

Ma adresez aici celor curati, celor pentru care stiinta (ma rog, domeniul lor propriu) e o mare atat de adanca incat au loc multi ca sa innoate in ea. Sa stiti ca , indiferent de conditiile exterioare (conditiile astea au fost invocate de nenumarate ori pentru a justifica ratarea), stiinta se poate face, daca e iubita dezinteresat. La *orice nivel*, chiar daca nu la acelasi nivel cu al altora.

Te poti bucura de-o melodie chiar daca nu esti tenor. Poti gusta muzica chiar daca nu esti compozitor. Asta-i important si-as adauga o zicala de-a lui Hardy, anume ca
'Nu e loc pentru matematica urata". Puteti extrapola singuri la alte domenii...

Poti face stiinta la nivelul tau, cinstit, dupa puterile tale, si te poti bucura de ea. Te poti bucura de shansa asta, pe care ti-a dat-o viata, de-a intelege ce se petrece-n jurul tau. Ca nu vei intelege TOT, e de-ntzeles. Bucuria descoperirii ramane, nealterata, indiferent de ceea ce spun x sau y. E mult? E putzin?

Va las pe voi sa decidetzi...


Adio,

Nea Marin

Toate cele bune,Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #15 - Mar 29th, 2005 at 10:19pm
 
Marian_Deaconescu wrote on Mar 29th, 2005 at 5:38pm:
Comntinui aici ultimul meu post si continuarea s-ar intitula cam asa:

                               Bulgarele se rostogoleste

Fapt e, un topic atat de nobil cum e acest topic n-ar fi trebuit sa fie manjit de rautati. Indiferent din partea cui ar veni, indiferent impotriva cui ar fi indreptate.

Eu as fi continuat, dar mi se pare o impietate. Observ doar atat: doi dintre membri CDF - ii poate ghici oricine, n-au contribuit cu nimic, cu absolut nimic  in mod public (nu stiu cu ce-or fi contribuit in mod privat, sau ma fac cel putin ca nu stiu) in afara de "Da, sunt de acord cu ce spuneti, dati-i bataie").

E drept, jos palaria, semneaza-n nume propiru si asta nu-i deloc de lepadat. In schimb, le-am putut citi mesajele postate oportun, cand le convenea, cand venea in intampinarea unor interese personale - nu discut aici cat de indreptatite erau acestea. Am incercat sa le pun piedica; n-am reusit.

In aceste conditii, eu nu mai am ce cauta pe Forum FAR.
Eu sunt suparacios, dificil, am fluturii mei la mansarda si, mai ales, nu suport pe oportunisti.

As mai adauga ceva: cei care au fost vizati de acesti doi membri in CDF sa nu se grabeasca sa-si frece mainile a bucurie. Nu-s din tabara lor. "Victoria" (as zice supravietuirea lor) e limitata. E doar o chestiune de timp - daca n-as crede-o n-as fi investit un an jumate-n acest forum - pana cand vor fi maturati cu matura care trebuie.

Pe scurt, sunt sastisit de-a  fi luat in balon de te miri cine.
Admit ca fac greseli - o admit in fata studentilor si de fapt in fata tutulor cu care intru in contact. Cand insa sunt luat in balon de insi de categoria mea (adica mediocri sadea),
nu-mi cade bine.

Ca atare, va parasesc (jos palaria Stamate, Brailoiu, Capetrei , Marian, Alex, Observator, Ing, Sebi  si multi, multi altii cu care m-am imprietenit de-a lungul acestui an si jumatate).

Nu ma-ndoiesc ca multi isi vor freca mainile a bucurie. Nu ma-ndoiesc, pe de alta parte,  ca multora le voi lipsi. Asa-i viatza, trebuie sa invatam ca totul e trecator. Ca nimeni nu e de neinlocuit (nici prin gand nu-mi trece c-as face parte din aceasta categorie, a celor de neinlocuit, de aia nici n-am nici o remuscare).

Pe mine nu ma cheama G. M*i*l*i*t*a*r*u. Gigel e si el om. Pasionat, face ce crede el de cuviinta. Bine sau rau. Nu prea sta sa gandeasca daca supara pe x sau pe y. Il inteleg, caci oameni suntem. Pacatu-i marunt, dupa parerea mea, cu toate ca daca toata lumea-ti spune sa te culci, te culci, nene...

Eu de unde plec, nu ma  mai intorc. Ca sa fiu sigur de asta, de maine nu mai citesc forumul de unde-am plecat. Asa ca, orice mesaj pe tema asta, orice reply, cade-n gol. La fel, orice mesaj pe posta Forumului. Ramane doar posta personala, pe care multi mi-o stiu. Pe scurt, m-am despartit de acest Forum.

Nu cred ca va plange multa lume dupe mine si de fapt nici nu-mi prea pasa, caci sunt, cum v-am mai spus, *un om complet liber*.

Nu ne putem desparti inainte de-a ura celor care cred in stiinta adevarata, in stiinta care nu e un vehicul de-a obtine putere, in stiinta facuta de-amoru' artei, mult, mult succes.

Ma adresez aici celor curati, celor pentru care stiinta (ma rog, domeniul lor propriu) e o mare atat de adanca incat au loc multi ca sa innoate in ea. Sa stiti ca , indiferent de conditiile exterioare (conditiile astea au fost invocate de nenumarate ori pentru a justifica ratarea), stiinta se poate face, daca e iubita dezinteresat. La *orice nivel*, chiar daca nu la acelasi nivel cu al altora.

Te poti bucura de-o melodie chiar daca nu esti tenor. Poti gusta muzica chiar daca nu esti compozitor. Asta-i important si-as adauga o zicala de-a lui Hardy, anume ca
'Nu e loc pentru matematica urata". Puteti extrapola singuri la alte domenii...

Poti face stiinta la nivelul tau, cinstit, dupa puterile tale, si te poti bucura de ea. Te poti bucura de shansa asta, pe care ti-a dat-o viata, de-a intelege ce se petrece-n jurul tau. Ca nu vei intelege TOT, e de-ntzeles. Bucuria descoperirii ramane, nealterata, indiferent de ceea ce spun x sau y. E mult? E putzin?

Va las pe voi sa decidetzi...

Adio,

Nea Marin

Toate cele bune,


Nea Marine,

Iti raspund public deoarece in "particular" nu cred ca te-am deranjat pana acum si n-o voi face. In mod expres iti pot spune ca nu ma bucura decizia ta. Chiar deloc. Dar nici nu o sa te rog in genunchi sa revii asupra deciziei. Totusi, sper ca ceea ce ai scris era "la nervi" (ca doar nu-i prima data. Si, ca oltean, te-ai aprins repede (aici rade ciob de oala sparta).

In ceea ce-i priveste pe "cei doi din CDF", sper ca si eu sunt unul dintre ei. Pe bune. Ma roade enorm curiozitatea cum de multe dintre persoanele din Romania a caror activitate stiintifica o stiu si, pe care le stiu, sunt deja profesori universitari iar eu un nenorocit de assit prof (drept in proces de a deveni asssoc prof) in US.

In ceea ce priveste stiinta, stii parerea mea. Este o arta. Intr-adevar, doar timpul poate face diferenta intre un da Vinci si un pictor de mana II-a sau a III-a. Deocamdata, sunt un simplu invatacel si invat si eu sa pictez. Dar te pot asigura ca fac asta din pasiune.

Eugen (B)

Back to top
 
 
IP Logged
 
apoma
Ex Member
***


I love YaBB 1G - SP1!

Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #16 - Mar 30th, 2005 at 4:52am
 
Stimati Prieteni,

Mie mi-a placut foarte mult "greseala" lui Nea Marin: cu 1994 in loc de 1983!

Nici mie nu prea imi plac congresele, conferintele. Dar sint parte din viata si ele. Si eu cred, ca alti citiva, ca stiinta e una si cercetarea stiintifica e alta. Dar si asta e parte din viata.  Sa observam insa ca tot mai mult se contureaza aceasta diferenta in zilele noastre, si sa luam aminte la acest fenomen natural-social. Oare de ce, oare ce se intimpla, oare ce vrea sa insemne el, unde ne va duce? Timpul are semne, sa luam aminte la ele!

Sintem umiliti peste masura de o politica de distrugere a cercetarii stiintifice, a invatamintului si educatiei de stiinta, in Romania. O politica condusa sistematic si deliberat de guvernele Romaniei, inclusiv actualul, din pacate. O armata imensa de "sergenti" de stiinta, de "caporali" de cercetare, de "comisari politici" universitari, care se auto-intituleaza manageri distrug totul, precum lacustele: jefuiesc fonduri, falsifica titluri academice, batjocoresc copiii in scoli. Ucid viata pe teritorul Romaniei, si ucid speranta unei vieti civilizate, culturale, tehnologice. Ucid viitorul acestei tari. Numai in Armata Rosie, bolsevica, a lui Lenin, sergentii ajunsesera sa conduca generalii. Romania post '89, cu academiile ei, cu universitatile ei, cu managerii ei  de cercetare si invatamint, este bolsevica. In acest razboi pe care politicienii Romaniei il duc impotriva populatiei sint si vot fi multe victime. Vom cadea poate si noi, unul ca mine, altul, oricare. 

Dar un singur lucru nu vor reusi criminalii politici sa ucida: trecutul stiintific, de cercetare stiintifica, de invatamint universitar de elita, ale Romaniei. Oricit de mare le este ura si lacomia, oricit de "puternica" le este monstruoasa putere politica, oricit de mult ar fura, ar falsifica, ar batjocori scoala, oricit de des ar trage cu pistolul la auzul cuvintului cultura, nu vor reusi sa ucida trecutul de stiinta al Romaniei.

Si acolo unde trecutul nu moare, exista viitor!

Se inseala, in ura lor oarba: lucrarile stiintei sint subtile. Desi vor interzice teorema lui Pitagora in scoli, asa cum interzic acum Geometria in Romania, teorema si Geometria vor supravietui. Sint perene. Si-si vor face lucrarea in mintea celor obiditi.

Bolsevismul a fost invins exact de marile cuceriri stiintifice.

M Apostol

(Cu toata modestia va rog sa-mi permiteti sa dedic acest post lui Dom' Profesor Nea Marin).
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #17 - Mar 30th, 2005 at 6:31am
 
Domnule Apostol,

Ma bucura revenirea pe "campul de lupta"  si ma surprinde abandonul lui Nea Marin.  Si mie imi place sa fiu liber, dar incerc sa ma opun la ceea ce eu consider ca nu este in ordine.

In acest context, ceea ce spune domnul Apostol este foarte adevarat si de aceea nu cred ca este loc pentru astfel de "suparari" , atata timp cat lucrurile continua sa mearga prost si in educatie si in cercetare.  Din pacate suntem departe de momentul in care sa putem spune "Maurul si-a facut datoria, Maurul poate sa moara". Este adevarat ca Romania are un trecut in stiinta, insa acest trecut se poate stinge daca-l mai tinem mult timp sub "zgura". Si eu spun ca noi tocmai asta incercam sa facem: sa mai dam zgura deoparte, macar putin, ca sa intretinem focul. Daca ne vom multumi sa privim cum se aduna zgura si ne vor bucura doar amintirile unui foc, arzand candva, in negura timpului.....

Pacat ca nu putem proiecta filme pe acest Forum. Ar fi foarte potrivit acum un film pe care l-am vazut prin 2000-2001 si care se numea "La inceput a fost focul !". Desi actiunea se petrece in Epoca de piatra, cred ca filmul ar fi de mare actualitate. Ne-ar putea invata cate ceva despre doua sentimente care au asigurat in timp supravietuirea speciei umane: prietenia si dragostea ! Si tot acest film ne-ar mai putea aduce aminte cum a fost "inventat" rasul. Poate ca am devenit prea incruntati !
Back to top
 
 
IP Logged
 
alexcabuz
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 246
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #18 - Mar 30th, 2005 at 7:07am
 
Pe mine nu ma surprinde plecarea lui Nea Marin si cred ca de data asta o sa fie definitiva. De fapt ceea ce ma surprinde e cum a reusit sa ramana atata timp.

Alex.
Back to top
 

"What does not kill me makes me stronger"
 
IP Logged
 
Ion Mihai
Junior Member
**
Offline


Eliminarea coruptiei in
invatamantul superior

Posts: 95
Gender: male
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #19 - Mar 30th, 2005 at 9:48am
 
Marian_Deaconescu wrote on Mar 29th, 2005 at 4:08pm:
Ce chestie... Abia acuma vazui ca de fapt am scris , in primul meu mesaj de pe acest topic, *in mod clar* ca era vorba despre ICM-ul de la Varsovia (drept, anul era gresit, scrisesem 1993 in loc de 1983).

Cine voia, stia despre ce e vorba. Numa' ca prof. Mihai, cu rautate, se face ca nu-ntelege si ma-ntreaba unde eram prin '94.

Asadar,  pe unde erai prin 1983? Asta ca sa vezi cum suna treaba...

Nea Marin (care nu ramane niciodata dator)


Draga Nea Marine,

Iti raspund pentru ca si eu sunt nascut in Oltenia si nu vreau sa raman dator.
In 1983 eram profesor la un liceu economic din Buftea. Desi am absolvit Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti in 1982 cu media 10, Partidul Comunist m-a trimis la tara. Mentionez ca eu am fost admis in anul V de specializare, pe care l-am terminat tot cu 10.

Pentru informarea Dvs., am fost si eu invitat la ICM 83 de la Varsovia, dar Securitatea nu mi-a aprobat pasaportul. Pentru cei mai tineri, precizez ca in 1983 cetatenii Romaniei nu aveau pasapoarte individuale, acesta a fost un drept castigat in urma Revolutiei din 1989.

Il felicit pe Nea Marin pentru ca a primit pasaport, Securitatea l-a considerat de incredere, nu ca pe mine.

Apreciez retragerea sa de pe Forum.
S-auzim de bine!
Back to top
 

Ion Mihai&&FMI&&Univ. Buc.
ion_mihai  
IP Logged
 
dbranisteanu
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 374
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #20 - Mar 30th, 2005 at 10:42am
 
Draga Mihai (nu stiam ca esti si tu oltean, iaca, Gigel n-a observat inca masoneria oltenilor in FAR, a observat-o doar pe-a moldovenilor), draga Nea Marine,

Eu in 1984 studenteam in anu-ntai, nu haleam fasole la cratita cu Cristi-n armata, ca fiind mai palid la fatza am saltat armata (ca un nepotist care se respecta). Desi Cristi saracu, baiat silitor, a intrat in fatza mea la admitere (singurul dintre baieti, ca mai erau si fete da' ele nu se pun la socoteala). Nu l-am vazut eu pe Cristi ca a suferit prea tare de micuta nedreptate, iar anul pe care l-a pierdut intru apararea patriei de putrezii din vest zic ca l-a recuperat mai tarziu cu varf si indesat.

Nea Marine, mie mi-au placut comentariile tale hatre si de multe ori ti-am dat dreptate, de alte ori am apreciat polemica pe care o starneai. Iti inteleg sensibilitatea si sensibilitatile, orice om inteligent e si hipersensibil.

Eu am inteles ca te-au suparat doi din membrii CD-FAR. Unul - e clar - e Mihai. Cu cel de-al doilea ne-ai bagat insa in ceata, nene. Probabil nu e nici Eugen S, nici Eugen B, nici Cristi Capetrei , nici Alex, nici Cornel, ca i-ai trecut la capitolul "prieteni". Daca sunt cumva eu, bagandu-mi ochii inapoi in orbite cu degetele, vreau sa imi cer iertare daca te-am suparat.

Te anunt totusi ca miscarea FAR mi-a folosit mie ca individ la fel de mult ca lui Stamate sau Brailoiu sau Apetrei sau matale. Ba poate chiar mai mult, pentru ca daca pana acum eram privit ca o strutocamila nepotist-obedienta, care s-a mai intamplat sa faca si ceva cotat ISI, dar despre care se scriau in ziare articole la pachet cu alte beizadele nepotiste, de la FAR incolo sunt "apreciat" ca o strutocamila nepotist-nerecunoscatoare, care a avut tupeul, dupa ce a ajuns acolo unde a ajuns (sef de lucraturi intr-o tara de profesori gigeloizi cu origini super-sanatoase si minti super-bolnave) sa nu pupe recunoscator ghiulul comanduirii locale-loco, ci sa se inhaiteze cu o sleahta de derbedei academici vanduti occidentului putred in incercarea de a lupta cu morile de vant (adica cu dinozaurii universitari).

Iar daca nu eu te-am suparat, scuza-mi limitele, dar mi-e greu sa ghicesc alt membru CD-FAR care s-o fi facut.

Eu sper sa te-ntorci printre noi, ca te percepeam om ce stie sa faca glume, dar si care tine la gluma.

Dumi B.
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #21 - Mar 30th, 2005 at 11:02am
 
Gigel_Militaru wrote on Mar 30th, 2005 at 10:14am:
Despre congrese si conferinte: aceiasi parere ca a lui nea Marin dar mult mai radicala. Acolo merg unii sa-si laude marfa (ca taranu rosiile in piata) si altii, mai mititiei si mai tinerei, merg sa-i perie, sa-i linguseasca.

Stiinta e altceva domnilor!Nu cred ca trebuie sa facem o regula din neregula. A considera congresele numai din perspectiva lui David Lodge este o eroare.
In definitiv, ce inseamna stiinta? In primul rand informatie si comunicare.
Ori in contextul asta, a merge la un congres iti ofera ambele perspective. Dupa cum am scris ieri, un congres poate fi extrem de util chiar si fara sa intri in cladirea in care are loc. Daca ajungi sa te intalnesti si sa vorbesti cu toti cei de care esti interesat, poti face in trei zile ce n-ai facut intr-un an.
Ar fi pacat ca deoarece unii dintre participantii la congrese le folosesc pentru turism stiintific sa se ramana cu ideea ca la congres nu se face stiinta. Pregatirea unei comunicari orale la un congres este un act de creatie. Poate consuma enorm de mult timp. Trebuie sa insemne rezultate proaspete expuse concis si spiritual in acelasi timp. Nu bagatelizati aceste aspecte. Cineva o sa va spuna ca strugurii sunt acri. Chiar eu.
C
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #22 - Mar 30th, 2005 at 2:20pm
 
Ma iertati ca revin, dar asta este de acum o chestiune simptomatica: pe acest forum s-a repetat obsesiv ca
-nu conteaza factorii de impact sau numarul de citatii
-ca sistemul ISI nu favorizeaza creativitatea, si ca in asteptarea operei omnia care sa sparga toate tiparele, cineva trebuie sa stea ca opera omnia o sa-i cada-n cap ca marul lui Newton sau ca para malaiata lui Natafleata
-ca in general, toti sunt niste tampitei cu pretentii si ca noi daca ne punem n-avem nici o treaba cu ei.
-ca sistemul de granturi este oricand o porcarie pentru ca stimuleaza cercetarea bazata strict pe ipoteze si nu cercetarea aia de pe vremea lui Pico dela Mirandola sau Goethe.

Acum incepe sa se spuna ca si congresele sunt niste porcarii unde noi, Feti Frumosi care n-am intalnit inca broscuta fermecata din Poiana Minunata n-avem ce cauta, ca ne pierdem timpul.

E misto. Pe bune. Singura concluzie care se poate trage de aici este ca noi suntem cei mai tare din parcare si ca daca ne aratam muschii o sa se inverzeasca de invidie planeta. Problema-i ca de fapt este usor sa fii cel mai tare din parcare daca parcarea-i goala. Iar in stiinta si cultura in general, tot acest argou de doi bani se numeste protocronism.
In general, aceste aspecte pot fi sintetizate in cadrul unei aceleiasi (simple) notiuni: OMUL NOU. Noi vrem sa reformam un sistem, dar de fapt noi avem in primul rand de reformat omul nou. Care, de pe vremea comunismului inca era producatorul celor mai avansate idei din Sud-estul Europei (asta in cel mai rau caz), daca nu chiar de nivel mondial si peste.

Ma iertati ca va spun, dar cu astfel de idei si concepte, cel mai bine ar fi sa nu mai propunem sisteme de reforma, ci sisteme de restaurare. Daca ISI, sistemul de granturi sau cel de conferinte ( si nu ma refer aici la participarile sistematice fara nici o comunicare sau numai la nivel de poster) sunt irelevante pentru valoarea noastra, apoi n-aveti decat sa cereti redeschiderea Festivalului National de Creatie Cantarea Romaniei.

Si in general, poate c-ar tebui sa mai terminam dracului cu toate prostiile astea de doi bani si sa ne punem pe treaba serioasa. Ca filosofia or s-o faca mai bine filosofii. Vreti filosofie, mergeti in Cismigiu si forumati acolo.
Cristian

In mod paradoxal, scriu toate astea sub titlul topicului asta in care ar trebui sa evocam figuri luminoase si relevante. Daca tot suntem aici, vreau sa evoc si eu o figura luminoasa: Profesorul Mihai Duca de la Iasi. Un virolog de exceptie  si un pedagog absolut remarcabil. Am invatat in fiecare zi cate ceva de la el si au fost nenumarate  zile cand l-am pomenit pentru ca as fi avut nevoie de sprijinul sau.
Dar cel mai important lucru pe care l-am retinut de la el este urmatorul: cercetare inseamna 1/3 gandire, 1/3 lucru si 1/3 analiza si publicarea rezultatelor. De la el am invatat ca oricat de frumoase ar fi niste rezultate, ele nu folosesc nimanui daca nu sunt daruite intregii comunitati prin publicatii. Nu cred ca-si facea prea multe probleme daca sa scrie sau nu pentru posteritate sau pentru imediat. Dar muncea, nu gandea. De fapt, cum spunea Plesu in urma cu vreo 10-12 ani, problema tarii asteia este ca unii sunt ganditori si prea putini facatori. Dupa cum v-am scris mai sus, problema tarii este si cea identificata de Basescu in campanie: aceea ca unii indivizi, chiar dotati, nu reusesc sa se desprinda de comunism.
Back to top
 
 
IP Logged
 
piccarda
Ex Member


Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #23 - Mar 30th, 2005 at 6:13pm
 
Sint sigur ca multi dintre voi il cunosc ! Am invatat cu placere din cartile lui geografia Africii, Americii de Sud sau a Australiei. Gratie masinilor gindite de el am vazut privelisti inedite ale planetei cu mult inaintea lui Iuri Gagarin sau Auguste Piccard. Lucrarile lui contin scurte cursuri de fizica sau chimie ce ne explica în cuvinte simple unele "minuni" ale stiintei. 

El este cel care a afirmat "Tot ce un om este capabil sa-si imagineze, alti oameni sunt capabili sa realizeze."

A murit pe 24 martie si de 100 de ani fiecare generatie îl regreta.

Mai putin în România de astazi …
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Jos palaria, Dom' Profesor!
Reply #24 - Mar 31st, 2005 at 5:44am
 
Stimati colegi,

Sunt oarecum fortat sa intervin pe acest topic si sa fac anumite precizari, care la prima vedere nu au legatura cu subiectul. Daca veti analiza insa mai atent lucrurile, veti vedea ca exista totusi niste conexiuni.

Am fost "atentionat" de mai multe ori in ultima perioada (atat pe diverse situri, cat si prin mesaje directe) ca in calitate de "presedinte" nu fac suficienta ordine printre moderatori, care in opinia unora, aplica un regim injust in ceea ce priveste "cenzurarea" anumitor mesaje. Am fost acuzat ca sunt "ciolanar" si umblu dupa functii, ca CD FAR nu este reprezentativ pentru grup si a fost ales in conditii neclare etc.  Toate aceste acuze ma obliga sa dau niste raspunsuri, nu pentru cei care le-au emis (pentru ca vorba domnului Plesu: oare acesti indivizi oare chiar exista ?) , ci pentru acele persoane care nu cunosc istoria FAR-ului si care ar putea crede ca acuzele repective sunt reale.

Stergerea (sau din contra, nestergerea) anumitor mesaje de catre moderatori reprezinta de multe ori o reactie la o succesiune de evenimente, care s-au petrecut cu mai mult sau mai putin timp in urma. Din pacate, moderatorii nu au timpul sa motiveze deciziile luate si sa explice "istoricul" lor , iar de cele mai multe ori nici nu se merita a fi motivate.

In ceea ce priveste necesitatea formarii CD FAR si a mult huliteleor functii de presedinte si vicepresedinti, tin sa precizez faptul ca nici unul dintre cei care le ocupam, nu ne-am ales pana acum cu alteceva decat cu cateva galeti de laturi, aruncate in noi cu diverse ocazii si din diverse pozitii.
In vara anului 2004, analizand evolutia FAR-ului, s-au constatat o serie de disfunctionalitati organizatorice, pe care am dorit sa le eliminam prin infiintarea CD FAR. In primul rand, vechiul mod de organizare, prin care diversele atitudini ale grupului erau discutate pe sit, s-au dovedit a fi prea lente, finalizarea materialului avand loc de multe ori prea tarziu. Asa s-a intamplat cu proiectele de Lege aflate in dezbatere pe situl MEdC, privind formarea Consortiilor universitare, reorganizarea sistemului universitar pe cicluri de studii etc.
Mai mult decat atat, interventiile in dezbateri a unor persoane care nu-si declarau identitatea, faceau practic imposibila functionarea eficienta a grupului. Abia acum incepe sa razbata din presa (a se vedea Romania Libera de ieri + celebrele stenograme) faptul ca PSD a avut o politica cu totul speciala la adresa grupurilor civice, infiltrand in interiorul acestora bine-cunoscutele "cartitze" care nu aveau alt scop decat discreditarea "intelectualilor de dreapta"  (asa cum sunt ei numiti in PSD).
Drept urmare, in urma discutiilor purtate intre persoanele active de pe situl FAR si care aveau declarata in mod clar identitatea, s-a luat hotararea infiintarii unui Colegiu Director, care sa se ocupe de redactarea materialelor intr-o forma primara, urmand ca abia apoi acestea sa fie dezbatute pe sit. Pentru situatiile speciale, in care nu exista timpul suficient pentru organizarea acestei dezbateri, s-a decis de asemenea sa se aleaga un presedinte, respectiv vice-presedinti, care sa poata semna anumite comunicate de presa sau luari de pozitie in numele grupului. Experienta pe care am avut-o in relatiile cu presa de la formarea grupului si pana in prezent, ne-a demonstrat faptul ca de multe ori rectia la un anumit eveniment trebuia sa aiba loc in aceeasi zi, sau cel mult a doua zi.

Acest CD FAR nu este de fapt o structura de conducere, ci o structura operationala. Ceea ce nimeni dintre cei care ne acuza nu vrea sa precizeze, este momentul formarii CD FAR. Acesta a fost format in august 2004 ! De ce am pus semnul exclamarii ? Pentru ca la acea data nimeni nu avea speranta ca "partidul unic" va pierde alegerile. Pentru ca grupul FAR, in contextul discutiilor purtate pe tema necesitaii reformei din educatie si cercetare, a avut o atitudine foarte critica la adresa domnilor A. Nastase, familiei Zamfir, d-lui prof. Mihailescu, d-lui Magurean, g-ral Abraham si altor apropiati ai Puterii, fiind usor de anticipat ce s-ar fi intamplat daca alegerile erau castigate de PSD. Colegiul Director FAR este format dintr-un grup de persoane care si-au asumat la momentul respectiv un oarecare risc si nu un grup de oameni care fugeau dupa functii !

CD FAR este format din persoane care au pierdut sute de ore discutand despre oportunitatea luarii unei atituni intr-un anumit context, redactand diferitele comunicate de presa si luari de pozitie, cautand permanent solutii la problemele cu care se confrunta educatia si cercetarea, incercand colaborarea cu alte grupuri care lupta pentru aceleasi idei (AdAstra, RLIV si mai nou GDS) etc. In acelasi timp am fost tinta unor atacuri in stil Romania Mare, desfasurate de cele mai multe ori de persoane neidentificabile.  Departe de mine ideea de a spune ca suntem niste supra-oameni si ca Patria ne datoreaza recunostinta vesnica pentru efortul facut ! Vreau sa spun insa ca in acest carusel nebunesc in care ne-am tot invartit, era inevitabil sa nu facem si greseli. Poate ne-am grabit uneori in luarea unei decizii. Poate ideile lansate de noi nu au fost intotdeauna suficient de bine finisate. Poate ca ne-am mai iesit din pepeni si am recationat pripit. Dar niciodata nu au existat niste "interese ascunse" care sa ne influenteze deciziile. Nu vad pe niciunul dintre noi plimbandu-se pe banii satatului prin Londa sau Paris, intr-un Mercedes decapotabil. Nu vad pe nici unul dintre noi cumparand "persiane" din diurne bugetare. NU vad pe nici unul incheind contracte pentru vreo firma privata, din banii CE.

De aceea nu inteleg nici o secunda aceasta inversunare impotriva noastra si nici lectiile care ne sunt servite periodic, conform carora aflam ca stiinta adevarata nu se face nici in America, nici in Japonia, nici in Marea Britanie, nici in Germania, nici altundeva unde exista sisteme concurentiale, ISI-uri si alte inventii americanesti. Aflam ca stiinta adevarata se face in Romania, Bulgaria, sau Bangladesh, unde stau bine ascunsi (retrasi in munti) adevartii cercetatori, care insa nu se coboara atat de jos incat sa intre in competitie cu toti necioplitii. Ei stau in turnurile lor de fildes si monitorizand atenti energiile Universului, emit zilnic teorii revolutionare, pe care nu le spun insa la nimeni (evident, din motivul ca nici nu ar putea fi intelesi de plebei). Am mai auzit candva refrenul conform caruia, "marii scriitori" ai Romaniei nu-si puteau face cunoscute operele (pe care le tineau in sertar) din cauza dictaturii comuniste. Si a venit '89 si cu totii asteptam sa citim acele minunatii ascunse. Ele au ramas insa ascunse in continuare, pana in ziua de azi. Sau s-au pierdut cheile de la sertare.....
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)