Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Visit YaBB today Wink


Pages: 1 2 3 4
Academia Romana (Read 21600 times)
A._Froimovici
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 6
Academia Romana
Apr 25th, 2005 at 1:27pm
 
(acest material va fi pus si pe topics-ul Programe  Nationale Cercetare 2001-2006)Cu tot respectul ma adresez

Prezidiului  Academiei Romane,


Nu am calitatea de membru plin sau membru corespondent (MC) al Academiei Romane  sunt insa un absolvent de facultate tehnica, de varsta medie,  care a  studiat  si alte domenii in afara specialitatii lui, care a citit ceva literatura si care respecta tot ceea ce nu stie, care-i respecta chiar venereaza (nuantat) pe cei care stiu mai mult ca el sau care au o calitate de om, superioara  lui.

Calitatea de academician sau MC al Academiei Romane impune o conduita aparte din partea detinatorului, care trebuie pe langa probitate profesionala maxima, sa aiba si o conduita exemplara. Masura, care in unele ipostaze publice i-a lipsit chiar si savantului  Nicolae Iorga, trebuie sa fie insusirea cu care sa coabiteze in viata de zi cu zi  oricare din detinatorii titlului de academician/MC.

Ati observat ca  odata cu intrarea in democratie, societatea romaneasca, prin membrii ei mai indrazneti dar si mai putin educati a folosit si din pacate mai foloseste inca alaturari de cuvinte care, pentru initiatorii alaturarii, in necultura lor s-ar dori o sintagma, dar nu este. Sa dau cateva exemple de astfel de alaturari: academia de biliard, academia de bridge, etc ..bine ca nu a aparut si academia de sclipici.

La momentul respectiv au fost prin presa cateva luari de pozitie. Nu s-a creat o solidaritate impotriva ridicolului si “vocile” razlete, pana la urma, au amutit. In acest context, Academia Romana nu-mi amintesc sa fi aparut in presa cu comentarea subiectului. Poate a fost mai bine asa… O data cu parcurgerea etapelor de inceput ale democratiei, bunul simt va fi din ce in ce mai prezent si la omul de rand, iar atunci, unui jucator de biliard ii va fi rusine sa profaneze ceea ce nu intelege...

Am facut o introducere cam lunga si tot nu am reusit sa intru lin in subiectul propriu-zis al acestei interventii pe forum adresata Prezidiului Academiei Romane, asa ca voi intra totusi in subiect, in maniera abrupta.Va rog sa aveti amabilitatea sa va indentificati colegii cu varste peste 75 de ani dar cu comportare zgomotos juvenila si sa-i convocati zilnic la Academie la sectiile de care apartin:Sectia de Fizica de exemplu, Sectia de Chimie, etc…pentru a nu mai avea timp si energie sa ajunga si la institutele de unde au provenit. Domniile lor stiu ca oricat s-ar zbate, la aceasta varsta, alta diploma academica nu mai obtin. Dar se zbat zice-se dezinteresat… Si ceea ce este GRAV  este ca odata ajunsi in institutele unde au functionat  introduc gheme mari de “sfori” care le desira dezinvolt si iresponsabil sub sigla Academiei Romane. In fata unui piscot si a unei cafele cu spuma, domniile lor semneaza directorilor mai mult sau mai putin bine intentionati, orice hartie le este pusa in fata cu convingerea ca au mai pus o caramida la binele tarii. Iar directorul general, cu un Proces-verbal-de-evaluare  pe care se afla si semnatura unui  academician/MC “pune la zid” orice nemultumit de evaluarea proiectului  sau, de exemplu la Programul CERES. Va dati seama ca, in acelasi spirit, obtinerea unui premiu al Academiei Romane  este numai o chestiune de negociere, nici de cum de competitie stiintifica curata.

As putea sa dau un nume dar din respect pentru Academia Romana si titlul de academician/MC, nu il dau. Sunt sigur ca veti gasi mai multe nume iar noi vom fi multumiti cand vom constata ca i-ati identificat si le-ati interzis, ca in schimbul indemnizatiei pe care oricum o primesc, sa NU ne mai perturbe prin “tragerea sforilor”.

La peste 75 de ani Dl Ion Iliescu a ales sa iasa din istoria  Romaniei, pe faras. Cu toate ca tinerii din jurul lui s-au purtat exemplar  Ion Iliescu, la aceasta varsta a dovedit ca nu are  masura. Pentru un politician se poate gasi probabil o explicatie dar pentru un academician/MC lipsa de masura este o abatere grava care impieteaza sigla Academiei Romane.

Cu respect si speranta ca vom fi lasati in pace,

Aviam Froimovici

Back to top
 
 
IP Logged
 
vasilemurarasu
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 11
Re: Academia Romana
Reply #1 - May 10th, 2005 at 3:02pm
 

Din pacate peste tot este CORUPTIE (90% dintre noi ne-am acomodat cu ea si o perpetuam) si asta se poate eradica introducind transparenta si raspunderea - puscaria acolo unde este cazul!!!

O solutie excelenta gasesc proiectul de mai jos postat pe acest forum care atimge punctele nevralgice ale alocarii de fonduri prin competitii:

PROPUNERI DE REFORMA A SISTEMULUI DE INVATAMANT
SUPERIOR SI A CERCETARII DIN ROMANIA

« Lupta Pentru Calitate si Impotriva Imposturii »

Program Elaborat de

Forumul Academic Roman (FAR)
http://www.forum-academic.com
Asociatia Ad Astra
http://www.ad-astra.ro

Colaborator/Consultant :
Conf. univ. dr. psiholog Daniel David
Universitatea Babes-Bolyai Romania si
Mount Sinai School of Medicine, USA
Email: daniel.david@mssm.edu
Web: http://www.psychotherapy.ro


3 Transparenta finantarii cercetarii

3.1 Situatia actuala

Finantarea cercetarii s-a realizat pâna acum, de multe ori, în conditii de lipsa totala de transparenta. Comisiile care organizeaza competitiile pentru finantare împart banii fara a respecta criterii obiective, chiar si atunci când acestea exista formal, lasând loc traficului de influenta, favoritismului si deciziilor subiective. Directionarea sumelor alocate pentru cercetare catre cele mai meritorii proiecte este limitata de modul defectuos de diseminare a informatiei referitoare la aceasta oferta, precum si de criteriile ambigue aplicate în procesul de evaluare a proiectelor de cercetare. O buna parte a acestor fonduri capata destinatii incerte, de multe ori nejustificate, aceasta situatie fiind facilitata de o legislatie deficitara în ceea ce priveste transparenta cheltuielilor din fondurile alocate cercetarii.

În unele cazuri, lipsa de transparenta a fost evident voita, ceea ce nu poate decât sa atraga banuieli de subiectivism în acordarea finantarilor. De exemplu, în unele programe din cadrul Programului National de Cercetare, Dezvoltare, Inovare (PNCDI) nu au fost comunicate publicului, prin publicarea pe pagina web a programelor, informatii minimale despre proiectele finantate, cum ar fi numele directorilor de proiect, a institutiilor beneficiare, bugetele alocate, desi chiar Ministerul Educatiei si Cercetarii a cerut acest lucru.

De asemenea, au fost cazuri în care rezultatele evaluarilor de proiecte nu au fost anuntate prin trimiterea de emailuri sau scrisori celor care au realizat proiectele, ci doar prin afisarea lor pe site-ul web al programului, la o data aleatoare, mult dupa termenul stabilit initial. Pe de alta parte, termenul de predare a contestatiilor a fost stabilit la 3 zile dupa afisarea rezultatelor. Acest mod de lucru demonstreaza clar intentia organizatorilor asa-ziselor competitii de a favoriza anumite grupuri.

3.2 Masuri care pot fi luate imediat

Este necesara afisarea pe pagina web a programelor care finanteaza cercetarea a unui set minimal de informatii despre proiectele finantate, care sa contina numele directorului de proiect, a institutiilor si a echipelor care beneficiaza de finantare, bugetul acordat, rezumatul propunerii de proiect, precum si lista publicatiilor sau a brevetelor rezultate în urma proiectului.

De asemenea, modul de operare a competitiilor pentru finantare trebuie readus la standarde occidentale. Competitiile trebuie anuntate cel putin cu trei luni înainte de termenul limita pentru candidatura; termenele prevazute la lansarea competitiei trebuiesc respectate; candidatilor trebuie sa le fie comunicat rezultatul evaluarii, precum si fisa de evaluare cu punctajul detaliat, cel putin prin email daca nu prin scrisori, cu cel putin doua saptamâni înainte de expirarea termenului limita pentru depunerea contestatiilor.

Institutiile de stat care ofera granturi trebuie sa înfiinteze niste liste de emailuri pe care toti cei interesati sa se poata înscrie, prin care sa se anunte toate licitatiile si ofertele de granturi. Daca institutiile respective nu au capacitatea tehnica de a realiza asta, se poate recurge la servicii gratuite de tipul Yahoo Groups, unde astfel de liste de emailuri se pot realiza gratuit, în mai putin de 5 minute.


Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Academia Romana
Reply #2 - Jul 10th, 2005 at 6:45pm
 
Am citit in Ziua:

http://www.ziua.ro/display.php?id=180337&data=2005-07-11

Poate cineva sa ma ajute sa aflu numele tuturor academicienilor, membrilor corespondenti atat a Academiei cat si a Academiilor afiliate (gen Academia de Stiinte Medicale)?

Nu de alta, dar sa vedem si noi ce si cum este cu "ISI-ul" lor.

Mentionez, stiu persoane de reala valoare, dar am mari dubii ca toti ar merita aceasta inalta functie.

Eugen (B)
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Academia Romana
Reply #3 - Jul 11th, 2005 at 6:21am
 
Autorii articolului din Ziua, precum si domnii academicieni care au raspuns la intrebarile reporterului, uita (in ciuda faptului ca unii dintre ei sunt profesori) faptul ca sistemul educational romanesc a fost restructurat in conformitate cu principiile europene. In consecinta, studiile doctorale reprezinta in momentul de fata cilul III al studiilor universitare si asa cum Academia nu poate acorda diplome de ingineri, medici, economisiti etc. nu poate acorda nici diploma de doctor. Acesta este insa un aspect strict formal. Cercetatorii stiintifici principali gradul I (echivalentul profesorului universitar) au dreptul de a conduce doctorate, insa aceasta activitate trebuie sa se desfasoare sub tutela unei universitati.  Nu cred ca trebuie neglijat  faptul ca progresele facute de societate in ceea ce priveste cunoasterea, vor impune probabil intr-un viitor nu foarte indepartat, obligativitatea studiilor doctorale pentru ocuparea multora din posturile care astazi nu necesita astfel de studii. De aceea mi se pare fireasca limitarea dreptului de acordare a unei diplome de studii doctorale, in cadrul institutiilor abilitate sa se ocupe cu educatia si instruirea tinerilor, repectiv a universitatilor.

Activitatile desfasurate in cadrul Academiei Romane sunt greu de comparat cu activitati similare din tarile puternic dezvoltate stiintific, deoarece, cu exceptia Frantei, nu prea exista academii in alte tari. Din pacate, Academia Romana, in ciuda prezentei unor personalitati stiintifice de valoare, a ramas dupa parerea mea o institutie conservatoare, prea puternic legata de trecut si dupa cum se vede greu racordabila unui sistem dinamic. Este absurd sa credem ca unei personalitati de reala valoare din cadrul Academiei Romane, i se va refuza dreptul de a conduce doctorate in cadrul oricarei universitati romanesti.

In ceea ce priveste limita de varsta de 70 de ani, din nou se uita a se lua in calcul si cei trei, patru sau chiar mai multi ani, necesari finalizarii unei teze de doctorat. Altfel spus, un conducator care ar prelua un doctorand la varsta de 72 sau 73 de ani, ar urma sa finalizeze teza dupa ce depaseste binishor varsta de 75 de ani, ceea ce in multe dintre cazuri poate devini o situatie cel putin delicata, daca nu chiar de-a dreptul discutabila.

Cred ca Romania este o tara plina de orgolii, unde se priveste prea mult spre trecut si prea putin spre viitor. In loc sa preluam exemplele tarilor cu performante stiintifice de exceptie, cautam tot felul de solutii originale, invocand diferite pretexte de multe ori ridicole, incercand sa aratam ca noi suntem cei mai destepti de pe glob, insa din cauza popoarelor migratoare n-am avut inca ocazia sa si demonstram (prin rezultate) acest lucru. Foarte rar apar pe scena publica personalitati, care sa aiba curajul sa-si asume si esecurile in serie pe care le suferim, fara a incerca sa tot gasim vinovatii aiurea. Atunci cand vom intelege ca in primul rand noi, romanii, suntem responsabili de situatia in care ne gasim, vom face primul pas spre normalitate. Dupa aceea vom putea spera ca suntem capabili sa punem bazele unei societati puternice, functionale, de care sa nu ne fie rusine.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Academia Romana
Reply #4 - Jul 11th, 2005 at 9:48am
 
Daca judecam dupa asemanarea deciziei curtii constitutionale si parerile academicienilor mai ca ar trebui sa cerem alegeri anticipate si prin academie.
   Oare cand vor intelege distinsii academicieni ca viata merge inainte pentru toata lumea si orice strangulare a unui transfer natural dintre generatii naste monstri.  Am vazut prea des profesori influenti de peste 70 de ani care atrag tinerii valorosi, prin promisiuni ce le bulverseaza mintea, rezultand intr-o simbioza ridicola prin care cel tanar trece in fata altora de varsta lui cu pretul unei rusinoase obediente. In loc sa mutam centrul de greutate undeva pe curba maxima de efort si performanta stiintifica (40-50 de ani) noi sufocam cu buna stiinta generatiile care trebuie sa faca diferenta in cercetare. Tinuti intentionat la distanta, celor de varsta medie li se refuza accesul la implicare care este transferat, contra naturii, unora suficient de tineri pentru a putea fi manipulati.
     In Japonia va iesi la pensie in 2007 generatia numeroasa de copii nascuti imediat dupa razboi. La cat sunt de multi si influenti ar putea exercita suficienta presiune asupra societatii pentru a extinde varsta de pensionare sau a obtine cine stie ce alte drepturi. Acest lucru nu se intampla! Profesorii iesi la pensie la 63 sau 65 de ani in universitatile foste de stat pana anul trecut si la 70 de ani in universitatile private. In institutele foarte performante (RIKEN) se iese la pensie fara exceptie la 60 de ani. Tuturor profesorilor li se retrage dreptul de a avea noi doctoranzi cu doi ani inainte de pensionare.
    Desi speranta de viata este una dintre cele mai mari din lume se intentineaza reducerea varstei de pensionare la 60 de ani dupa care fiecare trebuie sa se reorienteze profesional in functie de capacitatea biologica de efort.   Idea este de a schimba curba de salarizare crescatoare cu varsta pe una centrata undeva la 40 - 50 de ani cand individul da o productivitate sociala maxima si se afla si la un maxim de efort financiar legat de intretinerea familiei.
   Mi se pare ridicol si de prost gust ca un academician sa evoce practici comuniste legate de o pensionare mai mult decat fireasca. Academia Romana nu poate si nu trebuie sa fie un stat in stat. Daca este un club select de seniori ai stiintei sau culturii atunci trebuie sa gandeasca pentru binele cetatii nu pentru privilegiile lor inguste. Orice copac care face umbra prea mult timp sfarseste prin a nu mai avea nimic la radacina. De ce trebuie oare sa se retraga si dansii ca fotbalistii autohtonii. Este atata gratie in a te retrage in plina glorie si a ramane totusi venerat. Cand oare vom avea si noi modele de aceasta factura in societate? Unde ar trebuie sa le cautam? In fotbal sau in Academia Romana?

     Eugen Stamate 
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Academia Romana
Reply #5 - Jul 16th, 2005 at 4:54am
 

     Desi ar trebui inclus la rubrica revista presei cred ca nu este bine sa trecem cu vederea acest articol. Dupa ce s-au inventat posturi de "vesnic-rector", numite in scripte "presedinte de universitate", iata ca mai avem parte de o surpriza, presedinte de onoare pe viata al academiei romane?! Am scris cu litere mici caci aceasta institutie nu se poate ridica la nivelul unor litere mari daca poate fie si doar lua in discutie, astfel de variante pentru actualul presedinte.
    Stimati academicieni, este atat de trist ca dupa 50 de ani de comunism si o tranzitie neterminata sa va auzim vorbind mereu despre vesnicia voastra in functii, comitete si comitii.  Pe cand o mult asteptata primenire spirituala si morala din care sa mai invatam si noi cei din societatea civila cate ceva bun de la d-voastra, nu doar sa ne stranga in spate ca suntem prea tineri dar trebuie sa va batem obrazul!

          Eugen Stamate


Romania Libera 16 iulie 2005 http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z16072005&idx=2
Cine poate fi presedintele de onoare al Academiei Romane? Sambata 16 Iulie 2005

O informatie, nu neintemeiata, circula printre unii membri ai Academiei Romane. Ea se refera la intentia ca actualul presedinte al Academiei (1998-febr. 2006) sa fie propus si ales presedinte de onoare pe viata al Academiei.
Tema presedintelui de onoare al Academiei Romane nu priveste doar Academia. Este una de ordin public, implicand statul roman si prin aceasta intreaga societate romaneasca. De aceea este necesara o dezbatere mai larga, dincolo de gradina academica.
Fiind cel care a contribuit in mod hotarator, in anul 1990, la refondarea Academiei Romane, in locul Academiei Republicii Socialiste Romania si in calitate de primul ei presedinte, in perioada 1990-1994, am realizat prevederile legii din ianuarie 1990. In cunostinta de cauza, am de expus urmatoarele consideratii:
A. In traditia romaneasca, presedinti de onoare si protectori ai Academiei Romane au fost regii Romaniei, pe perioada in care au fost sefii statului. Acest lucru asigura autonomia Academiei fata de intemperiile evenimentelor politice curente, fara a rupe Academia de legatura necesara cu statul roman. Am invatat, cand am fost presedintele Academiei, de la mari juristi romani, ca jurisprudenta si traditia (chiar cutumele pastrate) joaca un rol la fel de important ca si legea, atunci cand aceasta nu are prevederi exprese.
B. Timp de multi ani, Academia Republicii Populare Romane si apoi Academia Republicii Socialiste Romania nu au avut presedinti de onoare deoarece nu mai erau organisme autonome, ci subordonate administrativ guvernului, respectiv partidului unic din acea perioada. La un moment dat, pentru glorificarea sefului statului, Nicolae Ceausescu a fost ales pre-sedinte de onoare al Academiei Republicii Socialiste Romania, fara nici o consecinta pozitiva pentru Academie, care era lasata sa dispara biologic. Aceasta presedintie de onoare nu poate fi luata in consideratie nici ca jurisprudenta si nici ca traditie.
C. Traditia mentionata la pct. A arata, in conditiile unei Academii Romane autonome, asa cum stau lucrurile din 1990, ca se cuvine ca seful statului roman sa fie presedinte de onoare si protector al Academiei Romane. La o asemenea solutie, fireasca, actualul presedinte al Academiei Romane s-a opus tot timpul, din teama ca modelul de dictatura instaurat in Academie ar putea iesi la iveala, iar unii membri ai Academiei ar putea avea un for de apel la care sa se adreseze in cazul unor abuzuri.
Abuzul cel mai grav a fost modul in care s-a avansat si elaborat Legea Academiei in anul 2001. Textul legii, elaborat de numai trei membri ai Biroului Prezidiului, fara ca Prezidiul Academiei si ceilalti membri ai Academiei sa-l cunoasca si sa-l discute, a fost inaintat la Guvern, iar de aici la Parlament. Nu reiau acum toata odiseea acestei legi pentru care exista toata documentatia in arhiva mea. Prin aceasta lege au devenit permise doua mandate consecutive pentru presedinte, ceea ce legea din 1990, la cererea FSN, nedesfacut in partide la acel moment, nu permitea in mod expres. Cu mare greutate, dupa protestele mele scrise, am reusit sa obtin recunoasterea rolului de for suprem de conducere al Adunarii Generale a Academiei Romane si sa atenuez caracterul de minister pe care aceasta lege din 2001 il impunea Academiei. Ceea ce s-a facut atunci a fost o mare lovitura data societatii civile, incalcarea unei componente importante a democratiei in tara noastra, aceea a democratiei civile.
D. Necesitatea schimbarii unui presedinte de Academie este o cerinta obiectiva, ca si pentru alte mari institutii, pentru a evita tendintele acaparatoare, chiar dictatoriale, poate firesti slabiciunii umane si care pot produce mari daune, cu atat mai mult unei institutii cum este Academia Romana si prin aceasta societatii romanesti. Nu este posibil, nu este admisibil ca un membru al Academiei sa fie ales presedinte de onoare pe viata, cu atat mai mult dupa o perioada in care in timpul mandatelor sale a distorsionat viata stiintifica a tarii, oricate merite ar avea in alte domenii.
E. Este necesar ca, de urgenta, sa fie rezolvata problema presedintelui de onoare al Academiei Romane, tinand cont de traditia noastra si interpretarea ei fireasca. Existenta unui presedinte de onoare si protector, reprezentant al statului, fara apartenenta politica, este o necesitate obiectiva pentru buna functionare a Academiei Romane in societatea romaneasca. Este urgent acest lucru fata de intentiile de transformari pe care actualul presedinte al Academiei vrea sa le aduca in ultimele momente ale mandatului sau, foarte discutabile in conditiile societatii cunoasterii, prin felul in care intelege si trateaza stiinta si inovarea in tara noastra.


Un articol de Acad. Mihai Draganescu
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Academia Romana
Reply #6 - Jul 18th, 2005 at 11:27pm
 
Eugen Stamate wrote on Jul 16th, 2005 at 4:54am:
    Desi ar trebui inclus la rubrica revista presei cred ca nu este bine sa trecem cu vederea acest articol. Dupa ce s-au inventat posturi de "vesnic-rector", numite in scripte "presedinte de universitate", iata ca mai avem parte de o surpriza, presedinte de onoare pe viata al academiei romane?! Am scris cu litere mici caci aceasta institutie nu se poate ridica la nivelul unor litere mari daca poate fie si doar lua in discutie, astfel de variante pentru actualul presedinte.
   Stimati academicieni, este atat de trist ca dupa 50 de ani de comunism si o tranzitie neterminata sa va auzim vorbind mereu despre vesnicia voastra in functii, comitete si comitii.  Pe cand o mult asteptata primenire spirituala si morala din care sa mai invatam si noi cei din societatea civila cate ceva bun de la d-voastra, nu doar sa ne stranga in spate ca suntem prea tineri dar trebuie sa va batem obrazul!

          Eugen Stamate


Romania Libera 16 iulie 2005 http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z16072005&idx=2
Cine poate fi presedintele de onoare al Academiei Romane? Sambata 16 Iulie 2005

O informatie, nu neintemeiata, circula printre unii membri ai Academiei Romane. Ea se refera la intentia ca actualul presedinte al Academiei (1998-febr. 2006) sa fie propus si ales presedinte de onoare pe viata al Academiei.
Tema presedintelui de onoare al Academiei Romane nu priveste doar Academia. Este una de ordin public, implicand statul roman si prin aceasta intreaga societate romaneasca. De aceea este necesara o dezbatere mai larga, dincolo de gradina academica.
Fiind cel care a contribuit in mod hotarator, in anul 1990, la refondarea Academiei Romane, in locul Academiei Republicii Socialiste Romania si in calitate de primul ei presedinte, in perioada 1990-1994, am realizat prevederile legii din ianuarie 1990. In cunostinta de cauza, am de expus urmatoarele consideratii:
A. In traditia romaneasca, presedinti de onoare si protectori ai Academiei Romane au fost regii Romaniei, pe perioada in care au fost sefii statului. Acest lucru asigura autonomia Academiei fata de intemperiile evenimentelor politice curente, fara a rupe Academia de legatura necesara cu statul roman. Am invatat, cand am fost presedintele Academiei, de la mari juristi romani, ca jurisprudenta si traditia (chiar cutumele pastrate) joaca un rol la fel de important ca si legea, atunci cand aceasta nu are prevederi exprese.
B. Timp de multi ani, Academia Republicii Populare Romane si apoi Academia Republicii Socialiste Romania nu au avut presedinti de onoare deoarece nu mai erau organisme autonome, ci subordonate administrativ guvernului, respectiv partidului unic din acea perioada. La un moment dat, pentru glorificarea sefului statului, Nicolae Ceausescu a fost ales pre-sedinte de onoare al Academiei Republicii Socialiste Romania, fara nici o consecinta pozitiva pentru Academie, care era lasata sa dispara biologic. Aceasta presedintie de onoare nu poate fi luata in consideratie nici ca jurisprudenta si nici ca traditie.
C. Traditia mentionata la pct. A arata, in conditiile unei Academii Romane autonome, asa cum stau lucrurile din 1990, ca se cuvine ca seful statului roman sa fie presedinte de onoare si protector al Academiei Romane. La o asemenea solutie, fireasca, actualul presedinte al Academiei Romane s-a opus tot timpul, din teama ca modelul de dictatura instaurat in Academie ar putea iesi la iveala, iar unii membri ai Academiei ar putea avea un for de apel la care sa se adreseze in cazul unor abuzuri.
Abuzul cel mai grav a fost modul in care s-a avansat si elaborat Legea Academiei in anul 2001. Textul legii, elaborat de numai trei membri ai Biroului Prezidiului, fara ca Prezidiul Academiei si ceilalti membri ai Academiei sa-l cunoasca si sa-l discute, a fost inaintat la Guvern, iar de aici la Parlament. Nu reiau acum toata odiseea acestei legi pentru care exista toata documentatia in arhiva mea. Prin aceasta lege au devenit permise doua mandate consecutive pentru presedinte, ceea ce legea din 1990, la cererea FSN, nedesfacut in partide la acel moment, nu permitea in mod expres. Cu mare greutate, dupa protestele mele scrise, am reusit sa obtin recunoasterea rolului de for suprem de conducere al Adunarii Generale a Academiei Romane si sa atenuez caracterul de minister pe care aceasta lege din 2001 il impunea Academiei. Ceea ce s-a facut atunci a fost o mare lovitura data societatii civile, incalcarea unei componente importante a democratiei in tara noastra, aceea a democratiei civile.
D. Necesitatea schimbarii unui presedinte de Academie este o cerinta obiectiva, ca si pentru alte mari institutii, pentru a evita tendintele acaparatoare, chiar dictatoriale, poate firesti slabiciunii umane si care pot produce mari daune, cu atat mai mult unei institutii cum este Academia Romana si prin aceasta societatii romanesti. Nu este posibil, nu este admisibil ca un membru al Academiei sa fie ales presedinte de onoare pe viata, cu atat mai mult dupa o perioada in care in timpul mandatelor sale a distorsionat viata stiintifica a tarii, oricate merite ar avea in alte domenii.
E. Este necesar ca, de urgenta, sa fie rezolvata problema presedintelui de onoare al Academiei Romane, tinand cont de traditia noastra si interpretarea ei fireasca. Existenta unui presedinte de onoare si protector, reprezentant al statului, fara apartenenta politica, este o necesitate obiectiva pentru buna functionare a Academiei Romane in societatea romaneasca. Este urgent acest lucru fata de intentiile de transformari pe care actualul presedinte al Academiei vrea sa le aduca in ultimele momente ale mandatului sau, foarte discutabile in conditiile societatii cunoasterii, prin felul in care intelege si trateaza stiinta si inovarea in tara noastra.


Un articol de Acad. Mihai DraganescuAm citit articolul din ziarul "Cotidianul":

Academia: razboi cu reforma

http://host2.cotidianul.ro/index.php?id=1279&art=1187


Imi permit sa-i raspund Domniei Sale, Dl Acad. Dr. Ionel Haiduc:

Domnule Academician, in primul rand nu va contest meritele academice. In mod cert sunteti o persoana cu activitate (inclusiv ISI) solida. Domnia Voastra spuneti ca nu sunteti de acord cu varsta de pensionare deoarece in US nu exista asa ceva. Sunt de acord cu Dvs.

Insa, as fi foarte fericit daca Domnia Voastra ati sustine promovarea criteriilor US si pentru a accede ca "faculty" si pentru "promovare" si pentru "mentinerea in functie".

Excelenta, daca tot va raportati la un criteriu, atunci, va rog din  suflet, sa folositi toate criteriile. Nu unul "made in USA" unul "made in X" si altul "made in Y".

Sau asta ar duce la "eliberarea din functii" a peste 95% din cadrele didactice universitare?

Cu deosebita consideratie,

Eugen (B)
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Academia Romana
Reply #7 - Jul 19th, 2005 at 8:46am
 
Am inclus articolul intreg deoarece s-ar putea sa avem surprize din partea academiei legat de varsta de pensionare.
     Am verificat si eu de curiozitate ce fac distinsii academicieni pe munte la varste atat de inaintate.  Rezultatul ne scuteste de comentarii, "doua ISI"?!...
     In 2001 preminul Nobel pentru chimie a fost luat de profesorul Ryoji Noyori de la Universitatea din Nagoya.  Ca orice alt profesor a fost pensionat la 63 de ani si nu a mai putut primi doctoranzi de la varsta de 61 de ani. Recent s-a dat in folosinta un centru de cercetare care ii porta numele si in care dansul are o pozitie administrativa onorifica.

      Eugen Stamate

1.  BOSCAIU N, TAUBER F
CENOLOGICAL RELATION OF THE DACIAN AND DACIAN-BALKAN SPECIES FROM THE ROMANIAN CARPATHIANS
VEGETATIO 59 (1-3): 185-192 1985
Times Cited: 0

2. BOSCAIU N
SAVULESCO,TRAJAN - OBITUARY
VEGETATIO 12 (3-4): 286-286 1964
Times Cited: 0

Cotidianul
Mirela Corlatan

Limita de virsta de 70 de ani, impusa celor care conduc doctorate, a stirnit reactia vehementa a Academiei Romane. Vizati direct, venerabilii vorbesc de performanta, dar ignora modelul tarilor occidentale.

Nemultumirea academicienilor a fost declansata de recenta hotarire de guvern privind studiile universitare de doctorat. Limitind dreptul virstnicilor de a mai conduce doctorate si dind universitatilor mai multe drepturi in acest sens, hotarirea a atins - in mod neasteptat pentru conducerea ministerului - corzile sensibile ale Academiei.

Remorca universitarilor

Academicienii considera ca definitia de „cel mai inalt for de stiinta si cultura al tarii“ data institutiei in statutul sau este calcata in picioare de hotarirea de guvern, conducatorii de doctorat fiind nevoiti de acum inainte sa-si desfasoare aceasta activitate doar sub tutela universitatilor. „Aceasta hotarire ii plaseaza pe savantii Academiei la remorca unor universitari care de multe ori le sint inferiori“, a acuzat public academicianul Solomon Marcus. „E o masura injusta si incorecta, una ce ignora, de altfel, legea de organizare a inaltului for“, s-a pronuntat si istoricul Alexandru Zub (71 de ani). In contrapondere insa, ministerul are argumentul legislatiei europene in domeniu si a „procesului Bologna“, care prevede armonizarea cu aceasta pina in 2010. In tarile occidentale, doctoratul nu este asimilat unei activitati de cercetare, cum se intimpla pina acum in Romania, ci studiilor universitare, motiv pentru care, sustine ministerul, acesta trebuie coordonat de universitati.

Gerontocratie vs. performanta

Articolul 5 din hotarirea de guvern este de departe cel mai „fierbinte“ si cel care i-a determinat pe academicieni sa dezgroape securea razboiului cu ministerul. Potrivit acestui articol, „profesorul consultant nu mai poate primi spre indrumare noi doctoranzi dupa virsta de 70 de ani“, decizie de care sint vizati sau vor fi vizati in urmatorii ani majoritatea membrilor Academiei. „Criteriul competentei profesionale este inlocuit cu acela al unei decizii administrative“, spune si academicianul Dinu Giurascu (78 de ani).  „Cine nu publica nimic pina la 60 de ani, nu merita sa ramina conducator de doctorat, dar sint oameni care sint foarte activi si dupa 80 de ani. Un exemplu este biologul Nicolae Boscaiu, care la aceasta virsta inca merge cu doctoranzii pe munte“, spune acad. Ionel Haiduc (68 de ani), presedintele filialei din Cluj a Academiei. Solutia este, in opinia acestuia, evaluarea periodica a performantei stiintifice a conducatorilor de doctorat, lucru care presupune insa schimbarea legislatiei. •

Laureat Nobel pensionat la 65 de ani

In spatiul Uniunii Europene, dar si in tarile din fostul lagar socialist, precum Ungaria sau Polonia, virsta de pensionare a universitarilor si cercetatorilor este de 65 de ani, virsta la care acestia nu mai au dreptul sa conduca nici doctorate. In Elvetia, de pilda, a devenit antologic exemplul chimistului Vladimir Prelog, laureat Nobel, care, la virsta de 65 de ani, a fost nevoit sa se pensioneze, iar pentru a avea in continuare dreptul sa utilizeze laboratoarele Universitatii s-a inscris ca student in anul I. In Europa de Vest nu se fac, asadar, nici un fel de exceptii. „In SUA ramii pina cind vrei sa te retragi. Alexandru Balaban, de exemplu, s-a pensionat aici la 70 de ani de la Politehnica din Bucuresti si acum preda la Universitatea Galvestone din Texas“, spune presedintele clujean Haiduc. Iar in Canada, un conducator de doctorat nu poate lua mai mult de doi doctoranzi pe an (in Romania limita este de 15 doctoranzi in total).


Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Academia Romana
Reply #8 - Jul 19th, 2005 at 8:48am
 
Eugen (S),

Vezi ca eu tocmai am fost atentionat pe forumul SEI, ca la UB nu exista Presedinte ! Domnul Mihailescu nu este decat Presedintele Consiliului de Administratie al UB si in consecinta nu se ocupa decat cu probleme de gestionare a resurselor umane si eventual cu gestionarea banilor. Si asta doar atunci cand nu gestioneaza infrastructura.
Asa incat orice asemanare cu domnul Eugen Simion nu este decat intamplatoare. In Romania nu avem de fapt poftitori de putere si functii. Toti sunt oameni onesti, corecti, dispusi sa se sacrifice pentru binele multimii. Ei muncesc de dimineata pana noaptea pentru buna functionare a institutiilor pe care le conduc, asa... din altruism. Nu conteaza cand angajeaza pe post de profesor universitar vreun fost sef al serviciilor secrete, sau vreun general de Politie, pentru ca ei "este capabili". Am gasit chiar un curs foarte interesant care suna cam asa:

Curs: Teoria si practica securitatii
Obiectivele cursului:
·         Evidentierea evolutiei conceptului si a principalelor orientari teoretice în abordarea studiilor de securitate;
·         Prezentarea si dezbaterea orientarilor dominante
·         Abordarea paradigmelor post-razboi rece – trecerea de la amenintari la riscuri de securitate
·         Furnizarea de cunostinte si formarea de deprinderi de lucru in domeniul studiilor de securitate: elaborarea unui “Dosare de securitate”, lucrul pe Internet, crearea de baze de date, organizare ateliere, conferinte, dezbateri.
Structura cursului:
-          1 semestru
-          4 module de curs
-          12 teme de referate/lucrari

Evaluare:
- intocmirea si sustinerea unui referat (Dosar de Securitate) din temele prezentate.Mi-a placut in special evaluarea activitatii la sfarsitul cursului si intocmirea referatului "Dosar de Securitate".

Nici prin cap nu mi-a trecut faptul ca sociologii se ocupa cu probleme de securitate. Eu credeam ca doar la Scolile Militare se aprofundeaza tehnica intocmirii de dosare.


Domnule Sarbu, bag sama ca aveti mai multi adversari decat s-a banuit ! Acum trebuie sa cautati si puii de strigoi ai Securitatii, care dupa cum puteti vedea  bantuie prin facultatile de sociologie.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Academia Romana
Reply #9 - Jul 21st, 2005 at 6:56am
 
Stimati colegi,

Am primit o atentionare (absolut corecta) din partea mai vechiului nostru colaborator ING, referitoare la modul gresit de interpretare al conceptului de studiu doctoral. Redau mai jos un fragment din mesajul primit:

"In contrapondere insa, ministerul are argumentul legislatiei europene in domeniu si a procesului Bologna, care prevede armonizarea cu aceasta pina in 2010. In tarile occidentale, doctoratul nu este asimilat unei activitati de cercetare, cum se intimpla pina acum in Romania, ci studiilor universitare, motiv pentru care, sustine ministerul, acesta trebuie coordonat de universitati.

Adevarul este altul. Seminarul Bologna "Doctoral Programmes for the European Knowledge Society" (Salzburg, 3-5 February 2005) a adoptat un set de 10 principii privind studiile doctorale. Primul dintre acestea este:
The core component of doctoral training is the advancement of knowledge through original research. "


Precizarea mi se pare foarte importanta, deoarece asa cum este scrisa fraza in ziar, poate lasa sa se inteleaga faptul ca in noua varianta studiile doctorale sunt complet rupte de activitatea de cercetare.
Studiile doctorale trebuie sa reprezinte intr-adevar o aprofundare a procesului de cunoastere, prin intermediul cercetarii stiintifice. Acest concept reprezinta de altfel, schimbarea fundamentala care trebuie sa se petreaca in sistemul de gandire al cadrului didactic universitar, daca vrem sa discutam despre reforma in educatie. De foarte multe ori, cadrele didactice incearca sa mascheze ineficienta activitatii lor stiintifice, vehiculand fraza: noi facem activitate didactica (eventual cu 5% peste nivelul mondial) !
Repet ideea pe care am mai spus-o de multe ori: cine nu face si cercetare, nu este profesor universitar cu adevarat !

Profit de aceasta ocazie, pentru a-l invita pe dl. ING sa revina in cadrul forumului si sa uite discutiile mai aprinse si probabil prea politizate la momentul respectiv, care l-au facut sa ne paraseasca.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Sergiu Pol
Ex Member


Re: Academia Romana
Reply #10 - Aug 25th, 2005 at 4:06am
 
http://www.hotnews.ro/articol_30162-Razboi-in-Academie-Mihai-Draganescu-il-ataca...

Razboi in Academie: Mihai Draganescu il ataca pe Eugen Simion

Academicianul Mihai Draganescu solicita blocarea oricaror actiuni privind modificarea legii, a statutului si a structurii Academiei Romane, pana la incheierea mandatului actualului presedinte, Eugen Simion.

Un prim motiv invocat in acest sens de Mihai Draganescu este ca Eugen Simion ar dori sa modifice legea de functionare a Academiei Romane, astfel incat sa i se permita sa ramana la conducerea institutiei si dupa februarie 2006, cand ii va expira cel de-al doilea mandat.

Mai mult, Draganescu sustine ca Eugen Simion are intentia de a desfiinta sectiile stiintifice ale Academiei, pe care in prezent "le sugruma".
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Academia Romana
Reply #11 - Sep 1st, 2005 at 5:06pm
 
Academia CATAVENCU, Nr. 34, 31-aug. 5 sept. 2005

Tupeu 2005: Eugen Simion

Ce este Academia Romana? Cu ce se  ocupa aceasta institutie? In afara ca se premiaza intre ei pentru niste opere care au mai multa legatura cu ctitoriile lui Ceausescu decat cu arta contemporana, n-am auzit despre vreo actiune rasunatoare care sa justifice asa un nume frumos de "academie". Fie si pentru faptul ca in aceasta institutie i s-a pus clopul de Savant Inginer Doctor Academician (SIDA) lui Elena Ceausescu - ca ne e si scarba sa scriem corect gramatical -, poate ca era mai bine daca era daramata cu buldozerul sau transformata in Mall ori Disneyland. Numai ca Eugen Simion vrea sa fie presedinte pe viata si vrea sa schimbe legea in acest scop. Acuma, chiar trebuie sa avem si noi Academie, doar pentru ca asa se intampla in tarile civilizate, pe care le-a vizitat Eugen Simion pe banii statului, cand a fost in Bulgaria? Sa nu uite presedintele Academiei ca nevasta lui Jivkov n-a fost totusi facuta savant doctor inginer academician - ca in institutia lui Eugen Simion. Nu de aia a murit Platon la revolutie, ca sa fie Simion presedinte pe viata la Academia Romana.   

Back to top
 
 
IP Logged
 
Madalin_Asavinei
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1
Re: Academia Romana
Reply #12 - Sep 12th, 2005 at 1:14pm
 
Domnule Academician Eugen Simion,Topicul “Academia Romana” de pe site-ul FAR a fost lansat de Domnul Aviam Froimovici, un evreu-roman educat si binecrescut ca toti evreii intelectuali dar si neintelectuali pe care i-am cunoscut in viata mea. Odata cu lansarea topicului, Dl Froimovici a cerut Prezidiului Academiei Romane intr-o maniera reventioasa sa-si inventarieze academicienii si in special MC, de peste 70 de ani, care au comportari “zgomotos juvenile” pe care si le experimenteaza in institutele de unde au provenit si sa-i tempereze pentru a nu se face de ras, deci implicit pentru a nu face de ras Academia  Romana.
Am constatat ca ati ignorat mesajul.
Poate Dl Froimovici a gresit ca s-a adresat prezidiului Academiei, deci mai multor persoane. Probabil ca era bine sa se adreseseze unei singure persoane adica dumneavoastra, Domnule Eugen Simion, ca Presedinte al Academiei, care, prin functia pe care o detineti dar si prin comportarea ambigua, iliesciana, patronati si incurajati  derapajul Academiei Romane si implicit a societatii romanesti.

Deci, eu nefiind Domnul Froimovici, ci un intelectual roman neaos ca si Dvs. cu obrazul gros si bascalia in gena voi incerca mai jos sa va fac sa intelegeti ridicolul pe care-l creati si  patronati.

In preambul vreu sa va informez ca intr-o gazeta s-a anuntat ca a aparut o noua Academie in Romania si anume Academia de Cosmetica. Dupa cum vedeti lumea se misca si se misca prost iar vina absoluta pentru aceasta miscare proasta  o au elitele societatii romanesti.
Dar cine este varful de lance al elitei societatii romanesti ? –academicianul sau MC al Academiei Romane.
Dumneavoastra, academicienii, cum ati pus mana pe un post, o functie, nu va mai misca nimeni din scaun de parca indemnizatia de academician nu este destul de mare. Cu o nesimtine si iresponsabilitate de  adolescent nu va "miscati" de pe scaunul pe care l-ati prins nici apostrofati cu vorbe grele

V-a rugat Dl Froimovici sa va identificati sforarii academicieni si sa le interziceti sa mai vina in institutele de  unde s-au lansat. N-ati facut acest lucru iar ei, perversii sforari academicieni, vin in continuare in institutele respective, isi fac chiar si contracte de colaborare la cei 70-75 de ani ai lor, de parca banii de indemnizatie n-ar fi un arhisuficient surplus la pensia pe care o primesc si, colac peste pupaza, umplu si holurile institutelor cu flatulenta lor puturoasa si zgomotoasa.

           Ce pot sa fac decat sa VA ROG si eu sa-i identificati pe acesti multi academicieni si MC si sa-i strageti de pe drumuri, in curtea Academiei Romane.

Daca si de aceasta data nesocotiti solicitarea facuta, va promit Domnule Presedinte al Academiei Romane  EUGEN SIMION voi face eu o lista cu academicieni cu EUGEN SIMION  in frunte pe care o voi publica  pe forum-academic.

Sper sa intelegeti in sfarsit ca ati depasit de mult limitele de rabdare ale societatii. Sunteti niste relicve comuniste care stagnati mersul inainte al societatii dand cel mai prost exemplu de comportare civica si profesionala tinerei generatii.

Madalin Asavinei
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Academia Romana
Reply #13 - Apr 14th, 2006 at 4:36pm
 
Dinescu, boier pe mosia altora

Evenimentul zilei, 14 Aprilie 2006

Tiberiu Lovin

Mircea Dinescu a devenit mosier, pe o proprietate revendicata, cu ajutorul Academiei Romane si al Agentiei Domeniilor Statului.

Aceastea au instrainat un bun aflat in litigiu.
Cu avantajul reputatiei, Mircea Dinescu a devenit, peste noapte, mosier pe proprietatile altora. Renumit ca poet, revolutionar si publicist, acesta si-a dovedit talentul si ca afacerist. Proprietati luate cu japca de comunistii din Dolj au ajuns acum in stapanirea sa directa, institutiile statului semnandu-i titlul de "boier" pe zeci de hectare de vie, mii de metri patrati de teren, un conac si cateva cladiri. Tranzactiile s-au facut desi bunurile se aflau in litigiu, mai precis constituiau esenta unor procese de revendicare.

http://www.evenimentulzilei.ro/article.php?artid=256389


Back to top
 
 
IP Logged
 
marinica
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 298
Re: Academia Romana
Reply #14 - Apr 15th, 2006 at 10:11am
 
Hm...

Si eu, care-l credeam pa Mircea, mai "aerian" ca sa zicem asa.

E deja milionar de multa vreme... Are moshii de multa vreme...

Ce l-o fi manand ca la 60 de ani sa fie atat de hapsan? Numa' si numa' ambitia ascunsa de  putere.  Dar se-nseala aicea big time: pentru ca-n mormant (si nu mai are mult) te duci *chiar* in curu' gol!

Mirceo! Tataie! Pai nu-i pacat sa stirbesti o oarece imagine?

Si  e trist ca uite-asa s-a mai dus un mit si ne putem pe buna dreptate intreba, n-asa? : de oare facea el pa nebunu' pa vremuri cand acuma se comporta aidoma celor contra carora "lupta"? Sau, poate ca se facea numa' ca lucreaza?

Marinica,

scarbit nevoie mare, dar, ca mai totdeauna,  oleaca mai  filosof, care-si da  seama ca nu tot ce sboara se si mananca...

Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Academia Romana
Reply #15 - Apr 15th, 2006 at 12:35pm
 
Bre Marinica,

Nici tu n-ai liniste sambata dupa-amaiza ? Vezi ca maine sunt Floriile.

Chestia asta imi aduce aminte de cum m-am "vindecat" eu de Dilema Veche, pe care o citeam saptamanal cu mare placere. Cand am vazut la un  moment dat ca tot il ridica revista in slavi pe Ioan Mihailescu (tartotul acreditarilor de universitati, din cauza caruia crapa acum tot sistemul educational) am inceput sa ma uit cu atentie pe la corpul redactional. Ca sa vad ce ? Ce redactorul sef e cadru didactic la UB si ca respectiva universitate mai si sponsoriza revista. M-a apucat atunci asa o scarba (recunosc, nu total justificata) de nici nu vreau sa mai aud de DV. Ai dreptate. E greu cu coloana asta de "vertebratie" .. Boierii mintii ar trebui sa fie boieri, nu slugi.
Back to top
« Last Edit: Apr 15th, 2006 at 1:16pm by N/A »  
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Academia Romana
Reply #16 - Apr 15th, 2006 at 8:09pm
 
Quote:
Bre Marinica,

Nici tu n-ai liniste sambata dupa-amaiza ? Vezi ca maine sunt Floriile.

Chestia asta imi aduce aminte de cum m-am "vindecat" eu de Dilema Veche, pe care o citeam saptamanal cu mare placere. Cand am vazut la un  moment dat ca tot il ridica revista in slavi pe Ioan Mihailescu (tartotul acreditarilor de universitati, din cauza caruia crapa acum tot sistemul educational) am inceput sa ma uit cu atentie pe la corpul redactional. Ca sa vad ce ? Ce redactorul sef e cadru didactic la UB si ca respectiva universitate mai si sponsoriza revista. M-a apucat atunci asa o scarba (recunosc, nu total justificata) de nici nu vreau sa mai aud de DV. Ai dreptate. E greu cu coloana asta de "vertebratie" .. Boierii mintii ar trebui sa fie boieri, nu slugi.


Patruped Nicolae,
Patruped Marinica,

Ce-i cu voi frate? Iar vreti sa mai scrie Mihaieshu despre ratatii din vest? Mai trage Plesu o cronica, pune Simion stampila ca-i material aprobat de Hahademie si iar ne infiereaza ca pe vremea lui Dej sau Ceausescu.

Eugen (B)
Back to top
 
 
IP Logged
 
marinica
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 298
Re: Academia Romana
Reply #17 - Apr 15th, 2006 at 8:58pm
 
Lasa, Eugene,

ca  Mihaiesului i-am frecat eu ridichea asa cum trebuia, de n-a putut scoate  un singur cuvintel pe unde-a scris si pe unde i-am raspuns. A bagat coada intre picioare si-a disparut (sper ca definitiv) di colea...


Iar acuma o sa-l pun intr-o dilema cumplita, ca tre' sa aminteasca si de ratatii din *Est*.

Pe scurt, baiatu' e la ananghie: cam tot ce misca-n lumea asta mare e ratat, in afara de niste scribi la niste ziare de prin Balcani,  care nu stiu nici macar cum se scrie "politically correct", desi predau literatura engleza la Tm si s-au bucurat de stagii copioase pan State.  Puah, cum ne zicea Sergiu...

Marinica
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Academia Romana
Reply #18 - Apr 16th, 2006 at 7:29am
 
Ca o completare la cele discutate, parca e pacat ca au disparut vremurile cand sublocotenentii mureau din dragoste, sau pentru onoare...

Cind sublocotenentii mureau din iubire[/]

http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/article.html?article=127732

[b]"Cind am bani, sun la acest numar". Si-mi arata un numar cu multe cifre pe care l-a insemnat intr-o agenda. A murit, stie, "dar daca o iubesc... O tot sun"... Da, argumentul este extraordinar.Vremea cind sublocotenentii se impuscau din dragoste a trecut. Aproape ca nu mai putem crede ca au existat astfel de patimi; astazi, cind se mai petrece o intimplare similara, ni se pare ca apartinind altei lumi; ni se pare ca este un gest fals datat cronologic, neverosimil si neincadrat in spiritul vremii. Fetita lui Bunin avea dreptate: "Prostule, pe atunci sublocotenentii, cind erau indragostiti, isi trageau in inima un glonte". O intreaga filosofie se intrevede in acest mic adevar: romantism, serenade, patetism, dueluri,
sinucideri, alte forme de viata si alta realitate.
*
Teodosie este un batrin schizofren pe care il intilnesc zilnic de zeci de ani; este cuviincios, auster, cuminte si taciturn. Se vede ca boala lui a imbatrinit. Este unul dintre oamenii pe linga care traiesti o viata fara a-i cunoaste alcatuirea sufleteasca, daca nu te ocupi special si cu o anumita indeminare de fiinta lui. Nici nu stiu daca il cheama intr-adevar asa, Teodosie; dar pentru ca numele, fie el fals, ii este foarte potrivit, nu am indraznit niciodata sa ma interesez de acest fapt. Teodosie este o prezenta discreta, dupa cum ar putea fi si o absenta discreta, nebagata in seama. Ca prezenta, Teodosie matura toata ziua aceleasi alei, pe care le intretine curate, desi suprafata lor este mare. In preajma lui sta o permanenta grupare de ciini maidanezi pe care Teodosie ii hraneste constiincios; pentru dinsul nu cerseste, dar primeste, pentru ciini, tot ceea ce i se da. Despre Teodosie nu stiam mai nimic, pentru ca, asa cum nu te intereseaza umbra care se tine, firesc, la anumite conjuncturi de lumina, de tine, fara sa o observi, tot asa ca un copac pe care il stii la locul lui de o viata. Totusi, intr-o zi, Teodosie s-a apropiat de mine si mi-a cerut sa-l ajut cumva, sa-l sfatuiesc ce sa faca "intr-un caz". Se aciuase linga el un animal care nu era un vagabond oarecare, parea un ciine artistocrat, un fel de conte al ciinilor. Animalul, un lup alsacian, se tinea cu dragoste de Teodosie. "Ma tem sa nu-mi spuie ca l-am furat", mi-a marturisit omul, cu ochii in patru, clandestin. Intr-adevar, in proletariatul canin din preajma lui Teodosie, contele nu era deloc la locul lui. Problema s-a rezolvat usor, prin ziar.

Teodosie mi-a aratat o bancnota de o suta de mii, cit ii daduse stapinul contelui, suma care ii parea uriasa. Cu ceva in plus, si-a putut cumpara un mic aparat de radio de care nu se mai desparte. Asa ne-am apropiat si tot asa am descoperit surpriza. "Va cunosc din liceu, mi-a spus Teodosie. Erati in clasa cu"... si mi-a  enumerat colegii; dar am simtit ca altceva imi va marturisi; si nu am gresit. Mi-a aratat o fotografie,  tinuta ca o icoana.
"Este EA", mi-a spus, si eu am cunoscut ca este EA, fosta noastra profesoara de germana. Venise intr-o zi in clasa insotita de domnul director, care ne-o prezentase. Era... (nu stiu cum sa spun, astazi i-as spune sexy, dar atunci cuvintul ar fi fost o blasfemie, o insulta). In ora de germana se luminase clasa parca, rasarise un copac proaspat, racoros, mirosind a menta. Bineinteles, cu totii (eram numai baieti de 16 ani) ne-am indragostit de domnisoara G. A urmat o epidemie de poezii, ne laudam cu lamele de ras Gilette si Pucka, ne schimbam camasile zilnic. Domnisoara G. era intr-adevar fermecatoare, o nemtoaica bine crescuta, prietenoasa, cu o arhitectura trupeasca desavirsita. O mare dragoste pentru limba germana se ivi ca o epidemie. Intr-o dupa-amiaza, cu totii am invatat perfect "Vater Unser der Du bist in Himmel", lectie ratata trei ani de-a rindul. Georgescu, figura cum se spune acum "contestata", care era un libertin si "golan" declarat - a invatat o poezie de amor in nemteste si i-a pus-o in teza, cu dedicatie, semnindu-se cu tupeu. Domnisoara G. s-a inrosit, nu a spus nimic. Georgescu nu a patit nimic, nu a fost eliminat, cum eram siguri ca se va intimpla, ba mai tirziu a fost ministru, si prin acest gest de camaraderie, domnisoara G. a devenit modelul uman, idolul nostru absolut.
Sint sigur ca multi elevi o visau (libertinajul oniric al acelor timpuri cenzurind totusi, spontan, excesele).
Cu anii, insa, o uitasem, pentru ca ea plecase in Germania, pentru ca totul s-a schimbat si sentimentale s-au atenuat. Si tocmai aici, stind amindoi pe o banca, Teodosie (care refuza sa ma tutuiasca, asa cum l-am rugat) imi spune in soapta ca, la plecarea domnisoarei G. din tara, el s-a prezentat cu un buchet de flori la Gara de Nord. "Cinci trandafiri", sopteste el. Si "m-a sarutat pe obraz, atunci. I-am dat si o scrisoare, la care mi-a raspuns si s-au mai repetat scrisorile". Si aflu ca s-a maritat, ca a murit la nastere, ca nu a ramas nimic in urma ei, decit amintirea aceasta in inima lui Teodosie si fotografia primita de la domnisoara G. "Pe verso", as fi vrut sa vad ce scrie pe verso. Dar Teodosie imi interzice, cu o brutalitate pe care nu i-as fi banuit-o, si imi confisca fotografia. A iubit-o neincetat, o iubeste si acum...

"Cind am bani, sun la acest numar". Si-mi arata un numar cu multe cifre pe care l-a insemnat intr-o agenda. A murit, stie, "dar daca o iubesc... O tot sun"... Da, argumentul este extraordinar.

Constantin ROMANESCU

Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Academia Romana
Reply #19 - Apr 17th, 2006 at 10:14pm
 
Nea Marine,

Ia fii atent cica se da dreptul la vot si pentru patrupezi ca noi:

Mihai Razvan Ungureanu a anuntat la Iasi proiectul votului prin corespondenta

Autor: Felix GUZGA

Acesta va putea fi folosit de romanii din strainatate. Ministrul de Externe s-a aratat revoltat ca in 2004 au votat doar 80.000 de romani din afara tarii, dintr-un total de circa 1,5 milioane.

Nasol moment, misto coliva. Se vede clar ca Razvan (Ungureanu) n-a fost indoctrinat suficient...

Eugen (B)
Back to top
 
 
IP Logged
 
marinica
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 298
Re: Academia Romana
Reply #20 - Apr 21st, 2006 at 10:07am
 
Eugen,

sunt nevoit sa fac om precizare: la vot, in 2004, eu am fost
obeservator aicea, in Kuwait, pentru a asigura corectitudinea i numaratorii.

A fost corecta, DA si preshu au avut castig de cauza, cauza pentru care (*si* din cauza mea, a raportului meu, adica) ambsadorul si-a pastrat pozitia).

Eu sunt unu', adica, ce-si asuma responsabilitati. M-am conformat, adica, propriei filosofii. Si-am observat, iar adica, cum ca romanii din afara *nu s-au dus la vot*.

Nu le-a pasat, adica. E trist, da' tre' sa fie spus, fara indoiala.

Sa speram ca de data asta, dat fiind posibilitatea votului electronic, aia-si vor onora datoria de romani.

Toate cele bune,

Marinica

Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Academia Romana
Reply #21 - Apr 21st, 2006 at 9:57pm
 
marinica wrote on Apr 21st, 2006 at 10:07am:
Eugen,

sunt nevoit sa fac om precizare: la vot, in 2004, eu am fost
obeservator aicea, in Kuwait, pentru a asigura corectitudinea i numaratorii.

A fost corecta, DA si preshu au avut castig de cauza, cauza pentru care (*si* din cauza mea, a raportului meu, adica) ambsadorul si-a pastrat pozitia).

Eu sunt unu', adica, ce-si asuma responsabilitati. M-am conformat, adica, propriei filosofii. Si-am observat, iar adica, cum ca romanii din afara *nu s-au dus la vot*.

Nu le-a pasat, adica. E trist, da' tre' sa fie spus, fara indoiala.

Sa speram ca de data asta, dat fiind posibilitatea votului electronic, aia-si vor onora datoria de romani.

Toate cele bune,

MarinicaNea Marine,

Aici, in US sectiile de vot nu numai ca au fost putine dar au fost puse si pe coclauri. Pai cine schimba 10 trenuri sau merge cu masia 1000 de mile (dus intors) doar ca sa voteze?

Cum locuiesc in coclauri (suburbia Philly) am fost la vot. Si l-am intrebat pe "reprezentantu' de ce au pus sectia de votare aici si nu in centrul Philadelphiei. Stii ce mi-a raspuns? Ca cei ce "vor sa voteze pot veni de oriunde; cine ii opreste?".

Sa fim seriosi. Cand ai atatea de facut (ca deh, e US nu Ro) parca nu-ti pre vine sa dai 1000 USD pe avion sau sa conduci 15 ore pentru a vota. Si asta ca sa-l vezi pe Anton ministrul secretar de stat la MEdC si pe Dumitrache bine multumesc....

Din cauza asta am salutat decizia MAE.

Eugen (B)
Back to top
 
 
IP Logged
 
sebi77
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 328
Gender: male
Re: Academia Romana
Reply #22 - Apr 22nd, 2006 at 7:09am
 
http://www.ziua.ro/display.php?id=198381&data=2006-04-22&ziua=6002fc69579492ffdd...

Quote:
Doua cuvinte despre retorica reformei (I)

Eugen SIMION

 
Se face multa zarva si, imi permit sa spun, multa, prea multa retorica in viata noastra politica si in presa despre situatia invatamantului si a cercetarii. Toata lumea buna (lumea intelighentei noastre) contesta, da sfaturi, deplange faptul ca cercetarea stiintifica este la noi pe locul 49 sau pe locul 69, nu mai stiu bine. Au aparut cateva S.R.L.-uri care consulta statisticile si ne dau periodic vesti despre cate citari are fiecare
dintre noi in I.S.I. sau in alte retele care urmaresc progresele stiintei.
Aud des spunandu-se: cutare nu are decate zece citari in I.S.I., cutare, nu are nici una, eu - zice preopinentul meu - am 200 numai in 2005... Ca unii profesori si cercetatori sunt luati in seama si operele lor circula in lume este bine. Ca altii care ne asurzesc cu retorica lor despre reforma, nu sunt cunoscuti, ca oameni de stiinta, decat de telespectatorii romani, este rau, este descurajant pentru spirit. Ce fel de stiinta faci tu, om de vorbe, daca nu te stie nimeni din profesiunea ta si, cum treci granita la Curtici devii tot atat de important ca o valiza uitata in tren si surdo-mut ca ultimul nefericit de pe lume? Toate aceste nuante le
inteleg si inteleg si tristetea celor care descopera ca, in
statistica globala a stiintei, Romania coboara de pe locul 49 pe locul 69... Ce nu pot sa inteleg si ce ma irita este demagogia ce se face in jurul acestui subiect si solutiile aberante pe care le dau unii. Sa dau un exeplu. Dl. Mircea Miclea, fost pana acum cateva
luni de zile ministrul Educatiei si Cercetarii, protesteaza energic in Aldine, in Gandul si in alte publicatii, impotriva intentiei M.E.C.-ului de a revizui intr-o oarecare masura criteriile de promovare in invatamant si in cercetare si cerea, imperios, scoaterea institutelor de cercetare de la Academia Romana. O conditie, dupa el, indispensabila pentru ca stiinta romaneasca sa progreseze. Am citit de doua ori declaratia facuta de dl. ministru
Miclea in ancheta din Aldine si nu mi-a venit sa cred ca un intelectual care are insomnii din cauza reformei poate imagina azi tot atat de original reforma cercetarii ca si Elena Ceausescu in anii '70. Dl. Miclea, profesor de psihologie, cu nu stiu cate citari in I.S.I., crede ca cercetarea romaneasca nu va progresa decat
atunci cand vom desfiinta, pur si simplu, cercetarea fundamentala din Academie. Iata in ce termeni pune chestiune dl. ministru Miclea:
Cred ca toate institutele Academiei trebuie scoase de sub incidenta acesteia, care se impune a ramane doar un for de consacrare, institutele vor avea o perioada de gratie, in care sa opteze daca se
asociaza cu universitati sau institute nationale de cercetare sau chiar decid sa se transforme in societati comerciale. Ceva mai modest, dl. conferentiar Daniel David, consilierul dlui ministru Mircea Miclea, este de parere ca Ńinstitutele Academiei Romane ar
putea fi si ele restructurate si inglobate fie in cadrul
universitatilor, fie in I.N.C.D-urii... Eventual, cum zice ingenios dl. profesor Mircea Miclea, transformarea lor in societati comerciale... La aceasta solutie, ma opresc si-mi trag rasuflarea.
Asa ceva nici dr. ing. Elena Ceausescu n-a indraznit sa propuna. A luat la inceputul anilor '70 institutele de la Academia Romana si le-a dus sa moara (multe au si murit) in spatiul unviersitar, dar sa le
transforme in Ńsocietati comercialei n-a indraznit sa gandeasca. Vine acum, de la Cluj, dl ministru Miclea si face aceasta propunere.
Va intra, sunt absolut sigur, in istorie cu acest scenariu. Ca ministru al Educatiei si Cercetarii a ametit lumea cu proiectele lui de reforma si cu ordonantele sale, acum, da, si-a definit clar proiectul sau fundamental: trebuie desfiintat ceva ce merge, trebuie luate de sub autoritatea Academiei Romane singurele institute (sau,
ma rog, printre putinele) din aceasta tara care sunt performante in lumea stiintifica europeana si risipite pe unde s-o nimeri! In plus, dl. profesor de psihologie Mircea Miclea este de parere ca la
Academia Romana sunt oameni batrani de peste 65 de anii si, daca sunt batrani, ei trebuie sa dispara ca niste lucruri nefolositoare.
Tare dl. Miclea! Trebuie sa spun ca fostul ministru, cu care am stat, e adevarat, de cateva ori de vorba, crezand ca poate sa inteleaga ceva, ma uluieste. Nu credeam ca, dupa 16 ani de cand am
inceput reforma, ne intoarcem, in privinta stiintei, la proiectul Elenei Ceausescu. Remarc faptul ca se poate. Nimic nu se pierde,
totul se adapteaza. S-ar putea ca maine dl. ministru Mircea Miclea sa ceara cu aceeasi retorica vehementa, in numele reformei, intoarcerea Romaniei la feudalism.
Back to top
 
sebi1977ro  
IP Logged
 
marinica
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 298
Re: Academia Romana
Reply #23 - Apr 22nd, 2006 at 12:10pm
 
Da, Simion (in care-am "dat" adesea), are oarecare dreptate;

nu poti face stiinta transformand institutele in comerciale. Nu se poate, daca sunt de stiinta fundamentala. Nu se poate si pace.

In fata celora care au 200 citari in propriul domeniu intr-un an (fie el oricare-o fi acel domeniu), eu imi scot insa clopu'. Inseamna ca avem *in tara* oaeni care fac stiinta de calitate. Nu-i deloc putzin...

Toate cele bune,

Marinica
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Academia Romana
Reply #24 - Apr 22nd, 2006 at 6:16pm
 
marinica wrote on Apr 22nd, 2006 at 12:10pm:
Da, Simion (in care-am "dat" adesea), are oarecare dreptate;

nu poti face stiinta transformand institutele in comerciale. Nu se poate, daca sunt de stiinta fundamentala. Nu se poate si pace.

In fata celora care au 200 citari in propriul domeniu intr-un an (fie el oricare-o fi acel domeniu), eu imi scot insa clopu'. Inseamna ca avem *in tara* oaeni care fac stiinta de calitate. Nu-i deloc putzin...

Toate cele bune,

Marinica


Nea Marine,

Din pacate, tovarasul hahademicean Simion pune mai multe probleme de fond:

http://www.ziua.ro/display.php?id=198381&data=2006-04-22&ziua=6002fc69579492ffdd...

1. ca-l irita ISI-ul, nu-i problema. Insa clasamentul universitatilor are la baza acest criteriu, re-evaluarea/promovarea cadrelor didactice din universitatile US in care am lucrat are la baza ISI. Agentiile ce finanteaza considera criteriul ISI. Din acest punct de vedere se vede ca tov. Simion a ramas tot in epoca Ceausescu.

2. referitor la Institutele Academiei. Daca te uiti pe statistica facuta de Razvan (Florian) [AdA] o sa constati ca aceste institute produc mai nimic (categoric sunt si exceptii). Deci bani publici aruncati in vant. Pai si atunci de ce sa fie mentinute aceste institute?

Ce spun Daniel David sau Mircea Miclea cred ca sunt solutii de compromis. Pai n-ar merge mai bine 12 salarii compensatorii?

Eugen (B)
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)