Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Signup for free on our forum and benefit from new features!


Pages: 1 2 3 4 
Academia Romana (Read 21599 times)
marinica
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 298
Re: Academia Romana
Reply #25 - Apr 23rd, 2006 at 9:50am
 
Eugen,

doar de dragul de-ati raspunde, ca e Duminica Pashtelui , sunt liber, am timp:

Ne "lovim" aicea: acele institutii care nu produc *mai nimic*, e bine sa  fie desfiintate. Oricat de dureros ar fi.

Si ieste, deshi nu da bine la "imagine" : sunt atatea posturi neocupate de dascali.  Vorba cuiva (stiu cine, da' nu va spui): cine *nu poate*,  numa' sa predeie...

Suntem, aici, d' acord, fara de discutziune: e mult prea scump sa tii atatia insi care "trag" foloase ( e insa drept: nu pe bani grei) fara a produce mai nimic, nu? O simpla chestie de bun simtz...

Treaba cu salariile compensatorii? Pai, cred ca am oaresce "copy-right"  pa ea, nu?


Marnica

(cel mai *putzin* iubit da catra pamanteni, dar,  probabil, cu cele mai multe "actiuni" pan' Iad. Si care, ma-ntzeledzi, nu s-ar simtzi jicnit sa predeie la clasa a VIII-a, cum a mai si facut-o de fapt, zau!)

"
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen_Brailoiu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 909
Re: Academia Romana
Reply #26 - Apr 23rd, 2006 at 4:05pm
 
marinica wrote on Apr 23rd, 2006 at 9:50am:
Eugen,

doar de dragul de-ati raspunde, ca e Duminica Pashtelui , sunt liber, am timp:

Ne "lovim" aicea: acele institutii care nu produc *mai nimic*, e bine sa  fie desfiintate. Oricat de dureros ar fi.

Si ieste, deshi nu da bine la "imagine" : sunt atatea posturi neocupate de dascali.  Vorba cuiva (stiu cine, da' nu va spui): cine *nu poate*,  numa' sa predeie...

Suntem, aici, d' acord, fara de discutziune: e mult prea scump sa tii atatia insi care "trag" foloase ( e insa drept: nu pe bani grei) fara a produce mai nimic, nu? O simpla chestie de bun simtz...

Treaba cu salariile compensatorii? Pai, cred ca am oaresce "copy-right"  pa ea, nu?


MarnicaNea Marine,

In mod cert la lucrurile "mari" suntem pe aceasi lungime de unda. D'asta m-a si bucurat ca ai revenit pe forum.

In ceea ce priveste salariile compensatorii imi fac mea culpa. Trebuia sa te citez.

Eugen (B)
Back to top
 
 
IP Logged
 
sergiu_moroianu
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 25
Re: Academia Romana
Reply #27 - May 17th, 2006 at 6:48am
 
Am citit pe edu-cer interviul cu noul presedinte al Academiei, Ionel Haiduc, aparuta in http://www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=714&&codcapp=44&&numecapp=Spectator&&...;\
culoarebgr=67ACE2  Retin urmatorul aspect:

"     - Asa cum se intampla cu tot ce este valoros in Romania,  notiunea clasica de „academie” este parazitata de tot felul de  organizatii „academice” si de un numar nedeterminat de „academii”. De  ce tolereaza Academia Romana un astfel de prejudiciu adus imaginii sale?
     - Academia este oarecum neputincioasa in fata acestui val.  Alte institutii ale statului ar trebui sa intervina. In plus, nici n-am  avut fondurile necesare pentru a deschide actiuni in justitie. Cand vom  fi mai stabili din punct de vedere financiar, vom actiona, deoarece,  din cate stiu, legea din 1923, care interzice astfel de titulaturi fara  permisiunea scrisa a Academiei, n-a fost abrogata. Avem si alte  argumente: in Anglia, spre exemplu, nici denumirea de „universitate” nu  si-o poate asuma orice institutie de invatamant. Cateva institute  politehnice respectabile au avut mari probleme pana cand - doar prin interventia guvernului - au reusit sa-si puna in titulatura numele de universitate."

Exista cateva exemple de astfel de organizatii: "Academia inginerilor si tehnicienilor", "Academia oamenilor de stiinta" "Societatea Academica Romana" condusa de Alina Mungiu si "Forumul Academic Roman".

In cazul FAR cuvant 'academic' provine evident din engleza (ar fi trebuit tradus mai corect 'universitar' sau 'de educatie-cercetare') deci cred ca folosirea lui nu are la baza dorinta de a induce in eroare. In plus 'Forum' este explicit. Cuvantul 'roman' la sfarsit pare sa ii confere o reprezentativitate oarecum prea larga.

In cazul SAR, impostura mi se pare evidenta si premeditata. Pe celelalte doua nu le cunosc.

Nu sunt membru FAR si deci nu am caderea sa dau sfaturi. Totusi, ar fi absurd ca o organizatie pozitiva cum e FAR sa intre in conflict cu noul presedinte al Academiei pe o astfel de tema. Indraznesc sa sugerez fie schimbarea denumirii in Forumul Universitarilor (in speranta ca nu vor aparea probleme ca in Anglia) fie consultarea d-lui Haiduc in aceasta privinta, pentru gasirea unei formule care sa-i permita sa curete inflatia de "academii" inselatoare. Repet, nu cred ca FAR are la baza dorinta de a se folosi de prestigiul Academiei.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Academia Romana
Reply #28 - May 17th, 2006 at 1:40pm
 
Domnule Moroianu,

Legea din 1923 la care face trimitere domnul Haiduc se refera in primul rand doar la institutii si in al doilea rand face trimitere doar la denumire de "academie" si nu de "academic". In contradictie cu spiritul legii respective intra Academia de studii economice Bucuresti, Academia Militara, Academia fortelor aeriene,  Academia de politie, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" , Academia de snowboard, Academia olimpica, Academia canina (se ocupa cu dresajul), Academia de cibernetica (Oradea) etc., pe care ma mir ca le-ati uitat din enumerare. Aceste institutii vand servicii si in mod evident profita de titulatura pe care o au.

O a doua lege care ne-a putea tulbura linistea este LEGEA Nr. 183/2004, care interzice utilizarea termenilor academie, academic etc. in cazul persoanelor juridice si a societatilor (noi nu suntem insa nici una nici alta). Denumirea grupului nostru fiind stabilita inainte de aparitia legii, s-ar putea sa castigam in instanta dreptul de a ne folosi numele, chiar daca ne-am transforma in persoana juridica (insa deocamdata nu intentionam acest lucru).

Putinul pe care am reusit sa-l facem nu se datoreaza termenului "academic" pe care-l regasim in titulatura grupului, ci efortului celor care s-au agrenat in dezbaterile purtate, in pozitiile pe care le-am luat, in idele pe care le sustinem. Altfel spus, forta grupului sta in oameni si nu in nume. Atunci cand Academia Romana ne va declara razboi, vom vedea ce este de facut. Mai intai sa vedem cum se rezolva situatia cu institutiile pe care vi le-am enumerat mai sus, institutii prestatoare de servicii. La ele cred ca se referea domnul Haiduc si nu la FAR, sau la SAR.
Asa cum bine ati sesizat si dumneavoastra, termenul de academic in cazul nostru nu se refera la altceva decat la zona universitara, care constituie tema noastra principala de dezbatere. De aceea nu cred ca Academia ar putea fi deranjata de numele nostru.      
Back to top
« Last Edit: May 22nd, 2006 at 5:06am by N/A »  
 
IP Logged
 
marinica
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 298
Re: Academia Romana
Reply #29 - May 20th, 2006 at 6:34pm
 
Acest mesaj i se adreseaza lui Sergiu Moroianu si e un pic mai tehnic.

Seriu, toata lumea e plange ca n-avem o revista ISI ca lumea. Am putea avea una *trasnet* si chiar foarte ushor daca Institutul de Matematica al Academiei s-ar implica-n treaba asta.

Eu am mai propus odata la Springer o revista, aia s-au facut ca nu vad si pana la urma a iesit la alta editura babana, intrand repede in top. Calului ii pare acuma rau...

Asa ca stiu eu ce vorbesc. Iata despre ce este vorba: se scrie tot mai mult - de fapt industrial si se simte tot mai mult nevoia de-a sistematiza lucrurile. Nu se poate-n carti - ar fi kilometrice. Lumea se cam lasa vad de scris carti, dar nevoia exista. Exista nevoia de *articole de sinteza*, care sa prezinte un domeniu mai special de activitate ( nu chiar
lunga ca o zi de post, ca o monografie, adica, dar trecand in revista ce s-a scris pe tema x in ultimii 20 de ani).

Cartile alea speciale *nu se vand*, o colectie de din astea, lunara, va trece ca pita calda.

Pana acuma ele apar (sporadic) in diverse - dar putine- reviste si mai apar prin colectiile diverselor conferinte mai mari, odata la cativa ani.

Eu sunt sigur de urmatoarele:

1) ca Institutul are oamenii potriviti, cu competentele si cu legaturile corespunzatoare pentru a asigura cu usurinta referatele.

2)  Ca se pot gasi bani pentru a publica o revista exportata peste tot (si ca atare a face bani pentru institut din chestia asta)

3) ca Springer va marsha imediat (dovada colaborarea lor cu atatea *alte* astfel de institute de matematica.

4) ca Pop, de la Bonn, va pune imediat umarul ca sa sprijine la Springer (cu care are legaturi excelente) treaba asta: adica Europa de vest si aia de Est,
impreuna, sa scoata o revista de articole din astea, de respiratie mai larga, minim 25- maxim 40 de pagini (sau similar), maximul bagat pentru a nu lua aerul altora, pentru a avea diversitate mai mare si cititori mai multi.

Reteta e aproape infailibila, depinde doar de lumea de la Institut s-o si realizeze.

Eu mai am inca o idee, dar pe aceea o voi incerca de unul singur, ca e mai "artistica". . Pana una alta, eu consider ca mi-am facut datoria de-a-ti expune treaba. Evident, nu va fi greu de convins Springer s-o publice *ei*. Dar, daca Institutul e pa coverta, daca se va face cu face Novosibirsk sau Bombay sau Sinica, va fi considerata romaneasca. Se poate gasi cu usurinta o cale pentru a se satisface aceasta cerinta, Springer vrea banu'...Si sa stii ca daca n-o vom face noi, o vor face destul de repede altii, mai "iutzi de mana", caci scrisu' e deja pa parete...

Cele bune,

MarinicaBack to top
 
 
IP Logged
 
sergiu_moroianu
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 25
Re: Academia Romana
Reply #30 - May 22nd, 2006 at 7:28am
 
marinica wrote on May 20th, 2006 at 6:34pm:
Acest mesaj i se adreseaza lui Sergiu Moroianu si e un pic mai tehnic.
Sergiu, toata lumea se plange ca n-avem o revista ISI ca lumea. Am putea avea una *trasnet* si chiar foarte ushor daca Institutul de Matematica al Academiei s-ar implica-n treaba asta.

Draga Marinica, mi-e teama ca nu e pentru mine treaba asta. In Romania exista deja JOT care e ISI. Stii ce munca titanica e sa faci o revista, mai ales fara secretara cum e la noi pentru ca secretarele sunt doar pentru cei peste 80 de primaveri. Nu am chef sa fac asa ceva (de fapt, fac deja o astfel de munca patriotica de care sunt satul). ce trebuie facut e ca editorii rev roum sa fie schimbati, pe motiv ca nu (mai) e ISI si apoi pusa pe picioare!
Back to top
 
 
IP Logged
 
marinica
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 298
Re: Academia Romana
Reply #31 - May 22nd, 2006 at 6:24pm
 
Sergiu,

eu te inteleg bine. Am propus chestia asta cu R.R. inca de prin 1991. Treaba cu R.R. e destul de senzitiva: nimanui din *celelalte* universitati nu i se pare normal ca Bucurestiul sa aiba acolo partea leului. Datorita *titlului*, nu de altceva.

Sa stii ca schimbarea numelor de editori nu te duce prea departe. Analele din Timisoara au niste nume mari pa lista
si nu se prea vede....

Treaba e ca ai nevoie de *desfacere*, de publicitate, asigurata doar de editurili *mari*.

Numa' si numa' in colaborare cu *ele* se poate face treaba. Mie, daca-mi dai un salar' decent si daca-mi aranjezi  doua camere-n Taberei, imi convine postu' de secretara la Institut...Chiar: tre' masterat pentru postul asta?


Toate cele bune,
Marinica
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Academia Romana
Reply #32 - May 23rd, 2006 at 4:03pm
 
Academia de mucava

Cotidianul, 23 mai 2006

Mirela Corlatan(1323 vizualizari)

Printr-un laborios joc de culise, Eugen Simion a reusit sa-si plaseze oamenii de incredere in functii de conducere. Astfel si-a inceput practic al treilea mandat.

Inzestrat cu un ascutit simt ludic, Eugen Simion i-a tinut in sah pe candidatii la functia de presedinte al Academiei pina in ziua alegerilor. A jonglat nedisimulat cu legea si a sustinut, in spirit iliescian, ca ar mai avea dreptul sa candideze, desi el detinuse deja puterea ca presedinte vreme de doua mandate si jumatate. Nu dorea totusi sa-si sifoneze imaginea de „nemuritor“, asa ca, spre deosebire de Ion Iliescu, a facut un salt acrobatic inapoi, asteptind aplauze pentru gestul sau. In realitate insa, aceasta nu a reprezentat retragerea lui Eugen Simion. Caci candidatura clujeanului Ionel Haiduc, care declarase in mai multe rinduri ca nu doreste sa-si mute scaunul de pe malul Somesului pe cel al Dimbovitei, a fost creatia fostului presedinte. Toate resursele si toata influenta lui Eugen Simion au fost puse in miscare pentru ca unul dintre adversarii sai de notorietate in Academie, fostul secretar Victor Voicu, sa nu-i succeada in functie. Ca ar fi fost mai potrivit sau mai eficient decit Haiduc este o alta discutie. Simion si-a dorit insa un „continuator“, un om pe care sa-l poata controla. Daca s-a ales cu unul in persoana chimistului Haiduc, ramine de vazut in urmatorii ani, cert este insa ca echipa actuala de conducere este in mare parte legata ombilical de Eugen Simion. Prin Ioan Paun Otiman, in calitate de secretar general, Marius Sala si Dan Berindei ca vicepresedinti, Eugen Simion poate spera ca-si va vedea aplicate si de acum proiectele academice. Si, cu cit mai recunoscatori ii sint, cu atit mai bine. Dan Berindei, de exemplu, nu ar fi avut, teoretic, nici o sansa sa candideze la cei 83 de ani ai sai. Si nu pentru un trecut legionar si o colaborare cu Securitatea doar banuite pina acum, nu si demonstrate, ci, pur si simplu, pentru ca statutul nu i-ar fi permis sa mai detina functia decit acum cel mult 12 ani. Un fleac insa acest impediment pentru un presedinte de anvergura lui Simion. O comisie speciala si o adunare generala au fost suficiente pentru a elimina orice limite de virsta. Caci, cine stie, peste patru ani, daca nu va avea „presa proasta“, poate va dori sa candideze din nou. Pina atunci va sta pe banca de rezerve, cel mai probabil pe postul de director al Institutului de Istorie si Teorie Literara „George Calinescu“, pastrat cu discretie vacant in ultimii ani. Pina atunci se vor uita poate si jocurile prezentate in ultimii ani in articole din „Cotidianul“, pentru care ziarul si-a atras minia proletara a lui Eugen Simion. Atit de profunda, incit in Adunarea Generala de joi a acuzat o „campanie platita“. Cit timp printre premiatii Academiei din acest an s-au numarat si „ziaristi de casa“ ai lui Simion, elucubratia sa ne onoreaza.


Back to top
 
 
IP Logged
 
gicuvasile
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 96
Re: Academia Romana
Reply #33 - May 23rd, 2006 at 8:03pm
 
Costel,

Eu inteleg lupta ta cu UBB, chiar o admir. Dar mereu propui subiecte pe forum care le lasi moarte. Adica niciodata nu faci un comentariu, nu explici cite o treaba. Eu, poate si altii, nu intelegem mereu despre ce e vorba in propozitie. Cu Securitatea n-am avut treaba ca eram prea mic pe vremea aia, cu Administratia UBB nici atit, deci as vrea daca se poate sa ne mai explici pe ici si colo despre ce e vorba.

Acum ai luat articolul ala despre Academie. L-am citit si eu si sincer cred ca e doar pentru a umple spatiul.. .Esti coleg cu domnul Haiduc si poate stii mai multe. Dar eu de cite ori am discutat cu el mi-a facut o impresie excelenta. E un tip la locul lui si nu cred ca poate fi manipulat de Simion. Singurul lui defect este ca de multe ori crede ca poate face lucrurile cu binisorul, cu diplomatie. Citeodata mai trebuie sa si zbieri ca sa obtii ceva...
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Academia Romana
Reply #34 - May 29th, 2006 at 11:46am
 
Am transmis comunicatul nostru de presa la rubrica de comentarii a articolului din Ziua:

Spatiul european al educatiei si cercetarii

http://www.ziua.net/display.php?id=200460&data=2006-05-29&kword=


Se potrivea destul de bine protestul nostru cu ceea ce ar trebui sa insemne "Spatiul european al educatiei si cercetarii". Daca veti urmari al treilea comentariu pe marginea articolului, veti vedea ce lovitura cu adevarat inteligenta a dat AdAstra la tot ce inseamna impostura in Romania, prin generarea bazei de date ISI. Academia mai are mult de lucru pana ce-si va repara imaginea.
Back to top
 
 
IP Logged
 
A.Ursu
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 2
Re: Academia Romana
Reply #35 - Jul 1st, 2006 at 6:52am
 
OK.
Back to top
 
 
IP Logged
 
A._Froimovici
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 6
Re: Academia Romana
Reply #36 - Aug 28th, 2006 at 10:23am
 
Stimati colegi,

oare academicienii si membrii corespondenti ai Academiei  Romane au avut dosare de colaborare cu securitatea ? Persoane importante ca de exemplu domnii Filip, Dascalu Dan, Ursu Ion, Scutaru, Zamfir (de la IFIN HH)  etc....
Nu credeti ca ar fi cazul sa aflam acest lucru char inainte de a  afla despre preoti?

Sunt  elita intelectuala a tarii, avem pretentii de la ei ce Dumnezeu......

Astept sa se sesizele dl Presedinte al Academiei Romane, I.HAIDUC.

Froimovici
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Academia Romana
Reply #37 - Sep 7th, 2006 at 8:59am
 
Stimate Domnule Froimovici,

aveti raspunsul! Va satisface?

Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane:

"Deconspirarile ar putea sa afecteze imaginea Academiei"

de Dan BOICEA

http://www.adevarulonline.ro/2006-09-07/Prima%20Pagina/deconspirarile-ar-putea-s...

Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Academia Romana
Reply #38 - Sep 17th, 2006 at 6:18am
 
In interviul mentionat mai sus, presedintele Academiei Romane, profesorul Haiduc Ionel, la un moment dat, face o precizare "extrem de interesanta":

" Probabil am un dosar, cel putin de urmarire, fiindca toti cei care au fost in strainatate, inainte de ‘89, au avut asemenea dosare, presupun. As fi curios sa vad cine, ce a scris despre mine, dar dezamagit daca as constata ca vreunii dintre studentii sau colaboratorii mei au scris rau. Dar poate ca unii dintre ei au scris bine... Acolo sunt si multe lucruri legate si de viata personala, care nu ar tine de domeniul public sau, poate, uneori, neadevaruri. Acum poate arata bine daca cineva a scris rau despre tine, la vremea aceea."

De cand am citit interviul, ma bantuie o intrebare si un raspuns:

"Oare distinsul academician si, mai ales, apropiatii dumnealui au scris sau au vorbit intotdeauna numai de bine despre fostii colegi si studenti?" "Presupun" ca nu!

Conf. dr. Costel Sarbu
 

Back to top
« Last Edit: Sep 17th, 2006 at 12:31pm by Costel_Sarbu »  
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Academia Romana
Reply #39 - Sep 22nd, 2006 at 6:33am
 
Academia Romana, activitati speciale!

In “Buletinul informativ” al UBB (Nr. 26, iulie 2006) – un fel de jurnal personal, in care cultul personalitatii este practicat cu nerusinare -, a fost publicat un text halucinant, semnat de catre profesorul Haiduc Ionel, presedintele Academiei Romane. Materialul a trezit un real interes printre intelectualii clujeni si cetatenii de rand! Unii declara ca sunt “dezamagiti si revoltati”, altii ca sunt “scarbiti”!? S-au facut si continua sa se faca aprecieri si speculatii: “interventia constituie trafic de influenta”, “este instigare clara la incalcarea legii”, “a fost publicat pentru a-l compromite pe distinsul academician”! In ceea ce ma priveste, cred ca acest document dovedeste inca o data, in modul cel mai clar, starea de fapt din lumea academica si universitara romaneasca, iar textul acesta, “de o inestimabila valoare”, sta marturie. Trista tara, jalnic popor!

 
Stimate D-le Presedinte Andrei Marga,

Ma adresez Dvs. cu rugamintea de a permite ca acest text sa fie prezentat Senatului universitatii noastre inainte de luarea unei decizii finale cu privire la prelungirea activitatii d-lui Prof. dr. Gheorghe Stratan seful Catedrei de Istoria si Metodologia Stiintei.
Am fost membru in comisia de concurs care a examinat dosarul d-lui Stratan pentru obtinerea profesurii la UBB, iar mai tarziu, dupa titularizarea sa, am cooperat in cadrul catedrei sale, predand cursul doctoral de Metodologia si etica cercetarii stiintifice, astfel incat pot afirma ca il cunosc bine.
D-l Profesor Stratan provine de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara din Bucuresti, unde a indeplinit functia de presedinte al Consiliului Stiintific pana aproape de venirea sa ca titular la Cluj, atras catre UBB de posibilitatea oferita de a fonda o noua catedra, singura in aceasta parte a Europei, chiar daca din punct de vedere material, la venire, era in dezavantaj material.
Cu ocazia concursuIui pentru ocuparea postului am constatat ca D-l Stratan imbina in mod fericit calitatile si capacitatea de om de stiinte exacte si umanist, fapt dovedit de lucrarile sale, de numeroase!e premii intemationale primite in ambele domenii, ceea ce il face foarte potrivit cu profilul de profesor de istoria stiintei si foarte greu de inlocuit.
D-I Prof. Stratan, doctor in fizica este o persoana cu un entuziasm neafectat deloc de varsta. Astfel,  s-a inscris la un doctorat in Istorie, a publicat carti si articole in fizica, istoria stiintei, stiinta si religie etc., multe dintre ele de cand a venit la Cluj. Dsa a deschis Anul International al Fizicii la Academia Romana si actioneaza in favoarea Romaniei in cadrul Institutului Unificat de Cercetari Nucleare de la Dubna, unde este membru al prestigiosului Consiliu Stiintific.
Mi se pare normal ca domnia sa sa-si poata continua activitatea in universitate, spre binele catedrei sale si al studentilor, dar si pentru prestigiul UBB, care ar avea de pierdut prin pensionarea sa dupa numai doi ani de titulatura, cand mai sunt atatea de facut si cand Prof. Stratan dovedeste ca le poate face. Sper, in acest sens, ca veti trece, cu autoritatea pe care o aveti si cu clarviziune, peste impedimentele birocratice.
Cred ca performanta trebuie rasplatita si compteneta valorificata la maximum.


Cu deosebita consideratie,
Acad. Ionel Haiduc
Profesor la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca

16 iunie 2006

PS Catedra de Istoria si Metodologia Stiintei functioneaza la Facultatea de Studii Europene!?
http://www.euro.ubbcluj.ro/structura/catedre.htm#is
http://www.euro.ubbcluj.ro/structura/pers/57.html

nb. La cursul sustinut public de catre dl Stratan Gheorghe, in vederea "obtinerii profesurii la UBB", alaturi de studenti si unii membri ai comisiei de concurs,  a participat si sussemnatul ???


   
Back to top
« Last Edit: Sep 22nd, 2006 at 11:58am by Costel_Sarbu »  
 
IP Logged
 
sebi77
Senior Member
****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 328
Gender: male
Re: Academia Romana
Reply #40 - Sep 22nd, 2006 at 6:00pm
 
Domnule Sarbu!

Cum poate sa functioneze o catedra cu un singur membru?

PS
Sper ca nu se platesc indemnizatii de conducere din bani publici, si toata treaba sa fie ceva onorific... gen "presedinte", "print", "rege" de universitate...!
Back to top
 
sebi1977ro  
IP Logged
 
Observator
Junior Member
**
OfflinePosts: 80
Re: Academia Romana
Reply #41 - Sep 29th, 2006 at 6:46am
 
Hungary’s ‘reforms’ are threatening basic science

Nature: 28 September 2006 Volume 443 Number 7110, p394

http://www.nature.com/nature/journal/v443/n7110/pdf/443394a.pdf
Back to top
« Last Edit: Oct 11th, 2006 at 7:44am by Observator »  

Observator
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Academia Romana
Reply #42 - Mar 9th, 2007 at 10:25am
 
Stimati colegi,

Intrucat situatia din cercetarea academica si nu numai se confrunta cu serioase probleme, inclusiv din partea unor "somitati", va trimit urmatorul semnal pe care l-am primit si eu recent. El vine din partea dnei Catalina Velculescu, unul dintre cei mai buni cercetatori romani actuali pe problemele literaturii romane medievale si premoderne, o persoana extrem de serioasa si onesta. Faptul ca a decis sa traga un astfel de semnal indica clar ca nivelul de suportabilitate a unor astfel de situatii a fost depasit serios.

Nicu Mihai
cercetator
Institutul de Cercetari Socio-Umane
Craiova

Stimati oameni de cultura,
Stimati colegi,
Dragi prieteni,

Va trimitem ca Attach un Protest.
Il gasiti si on-line la adresa:
http://www.petitiononline.com/qd7d8932/petition.html

Daca sunteti de acord cu cele scrise, va rugam sa semnati, indicand orasul si tara, eventual, daca vreti, institutia unde lucrati (in textul on-line, la rubrica de “comentarii”).
Va rugam sa transmiteti rugamintea noastra si altor persoane care stiti ca ar avea aceleasi convingeri.
Va rugam ca, inafara de semnatura in on-line, sa ne trimiteti textul semnat (daca veti alege sa-l semnati!) si la adresa de pe care il primiti acum.
Textul insotit de semnaturile dumneavoastra il vom publica intr-un periodic. Deasemeni il vom depune la cele doua presedentii invocate.
Va multumim mult pentru ajutorul pe care ni-l dati,
Catalina Velculescu.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Academia Romana
Reply #43 - Mar 10th, 2007 at 7:21am
 
Cum isi explica membrii Academiei Romane faptul ca dupa o decadere morala marcata de perioada comunista, caracterizata printr-un gest - unic in lumea civilizata a secolului XX - de adevarata prostitutie intelectuala, materializata prin cazul Elena Ceausescu, acum, intr-o situatie de criza profunda a invatamantului romanesc nu se prea aude vocea decat atunci cand se cauta privilegii sau sunt scandaluri la alegeri?

Ati auzit un academician sa iasa in fata cu un plan de reforma morala si intelectuala a invatamanului romanesc? Sau poate considera ca sistemul romanesc de invatamant este impecabil.
Poate ca sunt asemenea membri si nu prea stiu eu. Sincer vorbind, am auzit doar despre Ioan Iovitz Popsescu ca militeaza pentru calitate prin promovarea sistemului ISI.
Sau ati auzit mai degraba de noi proiecte care sa confere noi privilegii comparativ cu restul comunitatii academice? Ca de exemplu dreptul de a ramane in activitate mai mult decat alti colegi din sistemul de educatie. Trebuie neparat sa fi academician ca sa predai la anul I?

Sigur ca da, valoarea trebuie protejata, trebuie rasplatita - de acord. Un academician este un simbol si trebuie sa se bucure de tot respectul societatii, dar cred trebuie sa isi dedice viata (si sa fie compensat in consecinta) progresului societatii, in special academice si nu primordial progresului relatiilor sociale care il afecteaza in mod direct.

Poate ca noua conducere a Academiei Romane va reusi sa refaca prestigiul moral al acestei intitutii. Deocamdata - cu parere de rau - nu am vazut mare lucru. Sa nu anticipam, insa, si sa mai acordam - un timp - credit. Poate reforma invatamantului superior o sa apara de unde - parca - am pierdut speranta ca o sa mai apara. Poate membrii Academiei Romane vor decide ca onoarea institutiei (cam sifonata prin cazul Elenei Ceausescu) poate fi refacuta prin transformarea acesteia in stindardul punerii pe noi baze a invatamantului romanesc.

Corneliu M. Craciunescu
Back to top
« Last Edit: Mar 10th, 2007 at 10:32am by craciunm15 »  
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Academia Romana
Reply #44 - Oct 24th, 2007 at 12:25am
 
as dori sa va aduc in atentie cazul balacenau-stolnici: acest gunoi umflat cu pompa a turnat (cu stil ce-i drept) tot ce-a putut. Totusi, trebuie sa recunaosteti ca secu ii dadea doar bani. Accesul la academie si directoratul le-a primit abia in timpurile noastre.
Propunerea mea este ca FAR sa ceara verificarea academicienilor. Or mai fi si altii care sunt acolo doar pentru c-au turnat cu nesimtire.  Iar daca asa este, si accesul la academie s-a facut pe baza de dosar de securitate, iaca asta este un loc de unde securistii pot fi dati afara.
C
In orice caz, boier Laurentiu ar trebui sa se mai duca dracului
din academie. Intotdeauna m-am intreebat ce cauta acolo.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Academia Romana, clubul turnatorilor de elita?
Reply #45 - Oct 24th, 2007 at 11:55am
 
Academia Romana, un soi de BOR


Cotidianul/23 Octombrie, 2007/de Costi Rogozanu

http://rogozanu.blog.cotidianul.ro/2007/10/23/academia-romana-un-soi-de-bor/

Academia doarme, tot ce e contestare, infractiune nu deranjeaza nici un picut. Un exemplu: plagiatul facut de academicieni, denuntat de “victima” Serban Papacostea, cel dupa care s-a copiat, n-a avut nicio urmare. Mai nou, dupa cazul Stolnici, Academia tace cu si mai mult profesionalism.
La noi, invatatii trebuie sa apara cu morga de profesorasi plini de emfaza, emanind neologistic platitudini, si gata, nimeni nu-i poate atinge. Aflam ca au si turnat nesimtit? Si ce daca? Ei ramin oameni de stiinta. Doar e secta elitei cercetatorilor pe care nimeni nu-i poate intreba nimic, nici macar ce cerceteaza.
Dupa comunicatele scadaloase date de BOR, in ce priveste valurile de securism care au invadat altarele, vad ca strategia Academiei este mult mai eficienta. Si acolo calitatile sint greu vizibile, si acolo par sa pogoare direct din cer. Si acolo celor care si-au obtinut cariere turnind si facind rau (de prea multe ori nefacind mai nimic important stiintific) nu li se intimpla nimic. Si cei de acolo cer respect neconditionat fara sa ofere mai nimic in schimb, iar asta in numele unor calitati nepamintesti obtinute cu mijloace scirbos de pamintesti.
P.S. Ca sa muriti de ris cititi sumarul Revistei Academica. Asta e cercetare, frate, sa scrii elogii conducatorului iubit pina si in sectiunea dezbateri.

Stolnici si docenta in ipocrizie


Mirela Corlatan

Cotidianul/Aparut in editia din 24 Octombrie 2007

Notele informative date Securitatii au reprezentat, probabil, singurele momente de sinceritate si autenticitate ale personajului Constantin Balaceanu-Stolnici.

De la surprindere la negare, de la indignare la lacrimi. Pe aceasta scara au evoluat reactiile lui Constantin Balaceanu-Stolnici cind, in luna aprilie, Cotidianul il punea fata in fata cu propriul trecut. A recunoscut ca a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Laurentiu“, insa prin atitudine, aparent incoerenta, a vrut sa lase impresia unei constringeri si, mai presus de toate, a unui regret. Nu a trecut mult si toate acestea s-au dovedit si ele parte a aceluiasi joc pe care seniorul liberal il joaca cu succes din 1965 incoace. Este jocul autoconspirarii si al ipocriziei, combinata cu o nonsalanta naucitoare, in care a devenit Marele Maestru. Ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, acesta a continuat sa bifeze in agenda reuniuni mondene si sa-si incaseze nenumaratele stipendii de la institutiile pe care le „gireaza“ din virful bastonului sau boieresc. Daca ziarul „Ziua“ si obscura Universitate Ecologica, unde este mentor, respectiv presedinte onorific, nu erau obligate sa ia vreo atitudine fata de acesta - ba, dimpotriva, daca ar fi facut-o s-ar fi dezis de propriile principii -, institutiile publice la care mai apare pe statele de plata ar fi trebuit s-o faca de mult. Insa sefii Televiziunii Romane l-au lasat sa-si vada in continuare nestingherit de emisiunea de pe Cultural, iar Academia Romana s-a facut si ea ca nu vede. Fireste, toti au putut invoca pina acum faptul ca nu exista o decizie definitiva privind actiunile sale de politie politica. Acum insa ea e publicata in Monitorul Oficial si oricine o poate citi pe site-ul CNSAS. Orice epitet s-ar mai folosi de acum la adresa sa ar pali in fata mostrelor de turnatorie ale seniorului. Probabil din acest motiv este si cel mai amplu probatoriu pe care l-a facut vreodata CNSAS - are 20 de pagini. La fel ca mitropolitul Nicolae, cu care este de-un leat, Balaceanu-Stolnici a turnat tot ce i-a iesit in cale, de la liberali, taranisti si monarhisti la medici, pacienti si diplomati, iar Securitatea a ramas impresionata de „spiritul de sinteza si analiza“, precum si de exactitatea informatiilor. Drept pentru care merita bani si calatorii in strainatate, titlul de doctor docent si avansarea, in 1989, la Directia a III-a de Contraspionaj. Revolutia a fost doar o ironie ce s-a insinuat in cariera sa.

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15045&art=37709&cHash=928b40d805
Back to top
« Last Edit: Oct 24th, 2007 at 2:02pm by Costel_Sarbu »  
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Academia Romana
Reply #46 - Oct 25th, 2007 at 10:49am
 
Cristi,

Din cate stiu eu, academicienii nu intra sub incidenta legii  nr. 187/1999 privind activitatea CNSAS si accesul la propriul dosar. In consecinta nu putem da curs solicitarii tale, insa chiar daca am putea sa o facem si am intra in posesia listei cu turnatori, ea nu ar servi la mare lucru. Principala gaselnita a legii deconspirarii, este aceea ca ea vizeaza aspecte morale. Asta ar presupune ca persoanele care au turnat, sa aiba o constiinta, ceea ce reprezinta o premiza absolut falsa. In cazul concret al lui Balaceanu-Stolnici, despre ce morala poate fi vorba ? Cum poti avea pretentia sa fi formator de opinie si sa ai o rubrica de ziar intitulata ca o ironie amara (amara pentru noi evident, nu pentru el), "La judecata zilei" ? Cine pe cine judeca ?
Back to top
 
 
IP Logged
 
evaluator
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 63
Re: Academia Romana
Reply #47 - Oct 25th, 2007 at 4:27pm
 
Membrii Academiei Romane INTRA SUB INCIDENTZA legii deconspirarii, fiind mentzionatzi pe lista "tzintelor" muuuult inaintea sefilor cultelor religioase. Exista insa o stranie coniventza intre politicieni si societatea civila ca academicienii nu sunt "o prioritate" - vezi pozitzia fondatoarei CUC-ului (hai sa nu fiu rau si sa-i zic "pupaza") Alina Mungiu, care protejeaza pur si simplu memoria socrului sau, Dionisie Pippidi (si dosarul lui Pippidi jr, sotzul ex-doctoritzei, s-a "pierdut" in hatzishul rafturilor CNSAS). Eu am cerut in iunie 2006 verificarea a 10 academicieni si membri corespondentzi sub varsta de 70 de ani, membri unei anumite sectzii a Academiei. Cererea mi-a fost acceptata, conform legii persoanele nominalizate de mine au fost anuntzate ca subsemnatul le cere verificarea (asa s-a modificat legea acum cateva luni, dar nu m-a deranjat) si pana azi am primit - acum cca 3 saptamani - un singur raspuns despre presedintele sectziei respective, in care se spune ca in dosarul sau nr cutare nu s-au gasit elemente de politzie politica. Am dreptul sa solicit studierea acestui dosar in conditziile legii (ma angajez sa nu fac publice aspectele de viatza personala), dar nu am facut-o fiindca il cunosc bine pe respectivul academician si stiu ca a fost URMARIT, nu informator sau colaborator, pe altzii ii suspectez eu. Mergand relativ des la CNSAS pentru un studiu in arhivele lor, mi s-a promis ca pe masura ce studiaza si celelalte dosare mi se va comunica rezultatul. Cercetatorii CNSAS au fost binevoitori, in sensul ca au cautat ei data si locul nasterii, si numele parintzilor "obiectivelor", caci dupa aceste date sunt clasificate dosarele in cartoteca securitatzii predata CNSAS de un an si jumatate.
Asa ca oricine - organizatzie sau persoana privata - poate cere verificarea ORICARUI membru al Academiei Romane.
Apropos, dle Hurduc, poate o intrebatzi pe Alina M-P la prima sedintza CUC de ce crede ca academicienii nu sunt prioritatzi la verificare dar episcopii da.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Academia Romana
Reply #48 - Mar 11th, 2010 at 1:29pm
 
Magariile nesfarsite in goana dupa indemnizatii "pe viata' continua:

"Basescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta"

http://www.ziare.com/actual/eveniment/03-11-2010/basescu-membru-de-onoare-al-aca...

Se incearca, cu nesimtire, cumpararea celor care trebuie sa aprobe indemnizatiile pe viata ale unor cvasi-nulitati stiintifice. Ca si alte nume de savanti ilustri din AOSR, Presedintele s-ar putea sa nici nu stie ce i se pregatea ca sa fie cumparat.

Rusine celor care incearca asa ceva si Presedintelui daca accepta. Sa ne mai mire ca in Romania au fost academicieni care au ales-o pe Elena Ceausescu in Academia Romana? Sunt oameni dispusi sa cumpere pe oricine cu banii de la buget.

PS: am primit un mesaj de la un membru al  Academiei Romane si al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, care pretinde ca nu primeste decat o singura indemnizatie, de la Academia Romana. Legea pare sa prevada altceva. Sau nu stie, sau e furat de AOSR sau nu spune adevarul, sau indemnizatiile au fost blocate si se asteapta deblocarea prin cooptarea Presedintelui.

Oricum, ce a fost greu, a trecut:

"Presedintele Traian Basescu a fost ales astazi, prin vot, membru de onoare al reputatei Academii a Oamenilor de Stiinta din Romania, institutie care functioneaza sub prezidiul Academiei Romane si grupeaza citeva dintre cele mai luminate minti ale tarii, academicieni, universitari, cercetatori, literati etc."

http://www.napocanews.ro/2010/03/pe-urmele-elenei-ceausescu-traian-basescu-ales-...

Se pregateste EBA.

Daca pe Iliescu l-a cumparat (chiar s-o fi crezand genial si facut academician pe bune dupa cum comenteaza) AOSR, de ce sa nu incerce si cu Basescu. Poate tine.

http://www.gandul.info/news/traian-basescu-a-devenit-academician-presedintele-a-...
Back to top
« Last Edit: Mar 11th, 2010 at 4:26pm by craciunm15 »  
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Academia Romana
Reply #49 - Mar 11th, 2010 at 10:28pm
 

Academia Ciolanului

"Cum explica Academia Oamenilor de Stiinta din Romania titlul de academician acordat lui Traian Basescu: Ne-a dat sediu si ne-a facut bugetari "

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7020801-cum-explica-academia-oamenilor-stii...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)