Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Visit YaBB today Wink


Pages: 1 2 3 ... 19
Aici se posteaza despre matematica (Read 76899 times)
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Aici se posteaza despre matematica
Apr 3rd, 2008 at 2:39pm
 
Vazand ca Alexa nu marsheaza, dorind sa ofer o "tribuna" celor "napastuitzi de soarta", adica in numele practicienilor matematicii, domeniu pe care un bun amic, pre numele sau " de sarma" GicuVasile, il considera o "non-stiintza", domeniu  pe care Gauss  -e drept ca Gauss era "practicant", avea el un interes p-acolea! - il numea "regina stiintzelor" - dau startul unui topic rezervat in mod exclusiv problemelor legate de matematica.

Se pot scrie multe: despre matematica per se, despre sociologia, despre filosofia matematicii, despre situatzia actuala a practicarii matematicii in Romania si aiurea etc. etc.

Acest site e un *noroc*.  Ofera posibilitatea (inca neexistenta-n Romania, exceptand cateva bloguri sau site-uri oficiale, cam "ofilite" inca de cand s-au nascut)
de-a schimba pareri.

Desigur, suntem acilea, cu totzii, la "per tu". Fara de discutzie: fara dvs., fara dom' Profesor, fara dom' Academician. Deschis tuturor celor legatzi intr-un fel sau altul de matematica, de la cercetatori sadea, practicantzi, adica ai meseriei, la cadre didactice de orice rang/nivel/ shtaif, la filosofi care se preocupa de miracolul faptului ca
abstractziunea matematicii ofera chei deloc de lepadat pentru intzelegerea lumii, la neofitzi care habar n-au care-i seria ce descrie numarul "e" samd...

Sa vedem daca are succes. Oricum si orice-ar fi, eu le multzumesc de pe acum gazdelor noastre (prea adesea condamnate pentru te miri ce,  mult prea adesea hulite, fara a realiza defel *serviciul* pe care-l ofera comunitatzii academice din Romania - hai, s-o las mai moale, ca voi fi acuzat acushi de "sichofantzie") pentru ca ofera aceasta posibilitate mununata. Sa fie-ntr-un ceas bun!

Toate cele bune,

Nea Marin

Back to top
« Last Edit: Apr 5th, 2008 at 4:51pm by Eugen Stamate »  
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza doar de catre matematicieni
Reply #1 - Apr 3rd, 2008 at 2:59pm
 
Am vazut propunerea dintr-unul din mesajele precedente: un topic pentru cei interesati de matematica ( nu neaparat matematicieni). Daca am ezitat sa deschid  topicul respectiv a fost dintr-un motiv foarte simplu: m-am gandit sa nu fie vazut ca un fel de "bisericutza", o dorintza de a face nota aparte. Ceea ce efectiv nu-mi place., chiar daca avem pareri diferite asupra unor anumite subiecte, cred ca o discutie politicoasa se poate purta ( cate un "meci de box " ca cel de dimineatza Smiley ( m-a amuzat, recunosc) nu strica din cand in cand.
Un forum este un forum ( fie el si academic): deschis tuturor, fiecare are dreptul sa raspunda la mesaje care nu-l privesc in mod direct. In definitiv un punct nou de vedere, venit de la cineva din exterior care vede lucrurile altfel, nu poate face rau unor discutii ce se vor constructive ( nu?).
De unde reticentza mea.....dar cine stie, poate vor fi oameni interesati, nu neaparat matematicieni.
Om trai si om vedea..........fug ca datoria ma cheama ( eram in pauza de cafea, absolut necesara pentru continuarea zilei de munca).

Numai bine la toti.
Back to top
 
 
IP Logged
 
VDavid
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 148
Re: Aici se posteaza doar de catre matematicieni
Reply #2 - Apr 4th, 2008 at 8:57am
 
Draga Nea Marin,
nu este cea mai inspirata denumire a topicului, dar nu mai conteaza; este despre matematica. Sper ca din denumirea data, nematematicienii nu vor avea interzis accesul la viitoarelor discutii. Eu (nematematician) intervin acuma, doearece am mare respect fata de voi, matematicienii. Si am motive serioase sa il am.

Ca topicul sa se desfasoare trebuie pornit la drum cu problematici. O fac si eu acuma, aducand in discutie aparatul matematic din lucrarile stiintifice. Este dependent oare nivelul unei lucrari de acesta, sau de formalismul matematic? Am vazut lucrari stiintifice in afara domeniului matematicii, in care se da startul unor formalisme matematice care te ametesc pur si simplu, ca apoi sa sfarseasca intr-un mod mai domol, adica incep sa se  spuna lucruri chiar banale!

Cercetarile recente in matematica nu se opresc aici. Am dedus asta si dintr-o conferinta recenta a lui Costel Sarbu (observi ca nu vorbesc cu "dl", ca sa ma conformez indicatiilor de mai sus), la Universitatea din Bucuresti. Si stateam si ma intrebam: "ce au avut astia cu el, de i-au pus atatea piedici?? (asta ca sa ma exprim elegant!, tot asa cum s-a sugerat). Este acesta exemplul de "singularitate" din invatamantul romanesc? Putem face o statistica a acestor situatii "stranii"?

Si intrebari mai pot fi puse multe, dar sa le mai lasam si pe viitor!
sincerely,
victor.Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Aici se posteaza doar de catre matematicieni
Reply #3 - Apr 4th, 2008 at 2:48pm
 
Desigur, desigur! Complet neinspirat titlul acestui topic!

Multzam fain pentru ca m-ai atentzionat. Nu ne ramane decat sa speram ca vreu god pune umarul acolea si schimba acel titlu neinspirat in urmatorul:

Aici se posteaza doar despre matematica


Uite ca deja topicul are niscai amatori, eu sper ca se vor inmultzi daca se schimba titlul.

Cine-o va face (va schimba titlul) poa' sa-shi treaca in cv : "am fost multzumit calduros de catre Nea Marin" las' ca shtiu eu ca intzelegetzi de gluma...

Toate cele bune, vom mai scrie peste vreo saptamana: m-au potcovit ashtia cu trei cursuri, doua noi, tre' sa le prepar, am noroc cu ala de graduatzi, ca-i mai ushor (adica mai pe felie).

Toate cele bune,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #4 - Apr 7th, 2008 at 4:59pm
 
Vad ca nea Marin este inca ocupat cu noile cursuri  ( curaj, curaj!!!!) si ca sa nu-l las pe Victor sa monologheze pe acest topic incerc sa relansez dicutia ; mai ales ca Eugen a avut amabilitatea sa schimbe neinspiratul titlu de origine.
Pentru cei care fac matematica, este un domeniu ca oricare altul; din afara, am constatat ca se vede putin diferit. De multe ori cand  spun cuiva cu ce ma ocup aud un "oohhh, matematica: totdeauna am avut probleme cu ea la scoala!".
Etimologia cuvantului " vine din greaca veche "mathema" care inseamna stiinta, cunoastere.  Adjectivuk matematikos ( relativ la cunoastere) este adoptat de latina ( matematicus). Este interesant faptul ca, desi spunem matematica, termenul corect este matematici ( cam in toate limbile).
Probabil asta vine din decupajul general in 3 mari arii: algebra, geometrie si analiza (unii mai adauga si probabilitatile) . Nici macar aici matematicienii nu sunt de acord: Grothendieck de exemplu propune de exemplu 3 teme: geometrie, aritmetica si analiza, afirmand ca algebra nu este o tema adevarata ci doar un formalism ( aud deja urletele algebristilor !!!!) care poate interveni in geometrie ( algebra comutativa), in aritmetica (teorie inelelor Dedekind) sau in analiza ( algebra liniara pentru teoria Fourier).
Mai nou se vorbeste de matematica pura si de matematica aplicata, bariera fiind greu de stabilit, asa ca o mare parte din matematicieni sunt intre cele doua "ramuri". 
Raportul dintre matematici si celelalte stiinte? Biologia este o mare consumatoare de matematici: foarte la moda biomatematicile. 
Urmeaza chimia (modelizarea moleculor in 3 dimensiuni), geologia si climatologia , geofizica  matematica ( o noua ramura de cercetare), meteorologia, oceanografia etc, etc, etc............
De ce toate aceste detalii care pot parea plictisitoare publicului cititor? pentru ca exista o "privire" a celor din exterior ( formulata si nu odata si pe acest forum) ca matematicienii nu fac decat sa "produca" niste rezultate ( leme, teoreme, corolare) care nu ajuta la mare lucru in viata reala ( ca aspirina de exemplu, desi personal prefer o cafea Smiley ).
Este o mare parte de adevar in aceasta atitudine, dar multe din aceste rezultate "teoretice" pot fi aplicate ( cu mai mult sau mai putin succes) in alte domenii. Sa nu-l uitam pe John Nash  ( A Beautiful Mind , daca nu ati vazut filmul vi-l recomand ) care, cu rezultatele lui din teza de doctorat obtinute in  1950 ia premiul Nobel in economie in 1994.......
Sunt multe , foarte multe altele de spus ( de-abia am intrat in "generalitati"); poate alta data.
O seara placuta
Back to top
 
 
IP Logged
 
VDavid
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 148
Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #5 - Apr 8th, 2008 at 8:57am
 
Draga Alexa, este excelenta interventia ta si gasesc profesioniste explicatiile date (asta nu ca mi-ai dat importanta interventiei de mai sus). As fi curios daca esti de acord cu termeni, gen biomatematica, biostatistica, geomatematica, geostatistica, chemogeometrie (ma rog, cateva inventate ad-hoc pentru a-mi construi nelamurirea) ! De exemplu, prin biostatistica inteleg statistica produse de sisteme si procese bio, si nu statistica in scopul studierii acestora. Imi imaginez mici vietaturi miscatoare care se vorbesc intre ele ca sa produca din timp in timp si ceva statistica, evident devenita biostatistica.....
Situatia am intalnit-o adesea ca sa nu trag o concluzie ca termenii s-au cam infipt in mintea oamenilor. O fi bine?

Si ai dreptate ca sunt multe aletele de spus. sa vedem ce va spune si Nea Marin!
sincerely, victor.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #6 - Apr 8th, 2008 at 5:33pm
 
Buna seara Victor,
Nici o urma de nea Marin; grea viatza in desert!!! trebuie sa va multumiti tot cu mine ( vad ca alti amatori nu sunt deocamdata).

""As fi curios daca esti de acord cu termeni, gen biomatematica, biostatistica, geomatematica, geostatistica, chemogeometrie (ma rog, cateva inventate ad-hoc pentru a-mi construi nelamurirea) ! De exemplu, prin biostatistica inteleg statistica produse de sisteme si procese bio""

Ca sunt sau nu de acord cu acesti termeni (eu sau altcineva ) nu este important.  Important este ce reprezinta aceste domenii, ce aduc nou fata de secolul trecut, sau chiar fata de acum 20-30 de ani.
Cateva lamuriri despre doua dintre ele, biostatistica si bioinformatica cu precizarea ca nici una nu-i domeniul meu de cercetare, cunosc doar generalitati si, cum pareti interesat , vi le impartasesc. Daca exista specialisti in domeniu si au alt punct de vedere mai pertinent cu atat mai bine.
Biostatistica ( statistica ce "priveste" domeniul a ceea ce este "viu" ) poate fi caracterizata prin  2 cuvinte cheie:  a descrie si a concluziona.
O "definitie"  simpla a   a acestui domeniu: vreti sa studiati modul de viatza a unei populatii ( sa zicem pinguini Smiley ).
Evident nu puteti analiza decat un esantion din aceasta populatie.  Faceti anumite masuratori: cat mananca pinguinii, cum se deplaseaza, zambesc sau nu, fac box sau schi etc. Si acum urmeaza problema dificila: cum extrapolam rezultatele obtinute? Cum facem sa obtinem un rezultat cat mai aproape de realitate, avand in vedere ca vrem un raspuns pentru intreaga populatie de pinguini? Din acest moment exista marele risc de a trage o concluzie gresita, din cauza fluctuatiei esantioanelor, variabilitatii etc. Si aici intervine statistica, cu toate testele si formulele aferente. Marea dificultate: utilizarea celei mai bune formule!
Un alt domeniu interesant este bio-informatica ( si acesta foarte necunoscut mie!). Imaginati-va un amestec de informaticieni, biologisti, matematicieni, fizicieni ( un exemplu tipic:  acest forum!) ce vor sa rezolve o problema stiintifica din domeniul biologiei ( este numit si biologie "in silico"). Poate fi vazut ca o ramura teoretica a biologiei. Ca exemple foarte cunoscute: analiza genomului, modelizare moleculara, modelizare de eco-sisteme,  chiar crearea de noi medicamente ( prezicerea structurii acestora, interactiile)....sunt multe aplicatii mai mult sau mai putin importante.

Sa vedem ce parere au si altii.
O seara placuta

Back to top
« Last Edit: Apr 9th, 2008 at 12:40pm by N/A »  
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #7 - Apr 10th, 2008 at 1:33pm
 
Salut,

vad ca Alexa s-a mai dezmortzit; multzam fain, Eugene: gesturile nobile se contabilizeaza-n Rai, sa shtii!

Si da, Alexa, eu chiar urlu (nu-n deshert ci din deshert!).

Caci, unu la mana: ce e oare geometria daca *nu* analiza combinata cu algebra si cu *oleaca* de obiecte cu iz *vag* de " geometrie clasica"? Ca geometria aia eleganta, bazata pe vizualizare, ("sintetica") vad ca se cam duce din programele romaneshti si e mare pacat.

Desigur, geometria poa' sa fie privita (si pe drept!) drept o ramura a fizicii. Ramura care, daca *nu suntem mach-ishti* sta chiar *la baza* fizicii.  Fie si numa' din acest punct de vedere tre' sa-i dam geometriei un loc de cinste printre marile ramuri ale matematicei. Eu folosesc singularul, caci *stiu* ca matematica e un tot. Mda, si totul e facut din partzile-i componente, precum putea vedea fara v-un microscop...

Da' sa anihilezi algebra (despre contributzia dansei la teoria aia a numerelor intrebati-l mai bine pe A. Wiles) mi se pare oleaca sarit peste cal.

De ce? Pai, pentru un motiv extrem de simplu, pe are chiar am copy-right: ea, dansa, algebra, raspunde la intrebarea
cruciala a filosofiei matematicei, anume: "De ce oare poate matematica, atat de abstracta, oglindi lumea?"

Hm... O intrebare deloc de lepadat, n-asha? Am gasit anul trecut , in shura (poate voi mai scrie despre shura, unde organizez vara asta o mica scoala de vara), un *posibil raspuns*. Care suna astfel: e din cauza faptului ca noi cunoastem lumea via *relatzii* (care au o definitzie matematica simpla). Si pentru ca se intampla ca operatzia de compunere a relatiilor sa fie *asociativa* (termen pur algebric).  Asociativitatea face posibile operatziile uzuale
si mai ales *compunerea rezonabila a functziilor*.

Asha se face ca avem puteri de numere, serii, shiruri, tangente etc. etc., tot tacamul folosit in aplicatzii.

Pe scurt: natura "are oroare de vid", da-i " place asocierea". Via asociativitate, matematica poseda o cheitza cu care incearca a deschide portzile naturii.

Mda, e *propriul meu raspuns* la marea intrebare, si iar mda, n-am vazut altele mai "dashtepte" pana acum.

Trebshoara asta pune iute *algebra* pe primul loc, mai ales ca in ultimii ani s-a demonstrat in logica matematicii o chestie faina (nu stiu detalii, de la shefu' de la Cambridge citire), anume ca analiza *se poate deriva din algebra*.

Ca geometria se poate deriva din algebra plus analiza e o intuitzie mareatza a marelui Descartes, n-asha?

S-atunci: ce ramane oare? Pai, ramane algebra, adica acel "formalism" de care vorbea marele G. Doar ca, acel "formalism" e *mai intotdeauna* (adicatelea: cand nu e vorba de formalisme facute doar pentru a avea doftoranzi, a obtzine posturi/pozitzii, a trage foloase inventand chestii nenaturale, fara de exemple etc. etc.) dublat de o adanca intuitzie - atunci cand e de succes.

Ce e *ideea*, adicatelea "celula de baza a gandirii", ca sa ma esprim la mod comunist , daca *nu* abstractizare?

Tre' facuta neaparat o distinctzie foarte clara intre "formalism" si "abstractizare".  Caci abstractizarea ishi trage seva din realitate, pe cand formalismul e, asha cum credea si G., doar o unealta. Puterea algebrei *nu* in formalism shade (deshi formalismul ajuta adesea a vedea padurea de dupa copaci) ci in chiar *abstractizare*.

Mda, o discutzie pe care-o prevad interesanta daca se da lumea la ea...

No bine, m-am dus de p-acest topic, sa vedem ce-oi mai citi prinprejur...

Toate cele bune,

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #8 - Apr 10th, 2008 at 2:47pm
 
Nea Marine, urla la Grothendieck nu la mine ( dar nu prea tare ca anul acesta a implinit 80 de ani.........). Si daca se lasa gasit: de mult timp  s-ar fi retras in  Pirinei, fiind complet izolat. Acum cativa ani, am auzit ca o studenta ar fi propus  conducatorului  de doctorat  sa o lase sa-l caute pe Grothendick si sa-l convinga sa-i vorbeasca; discutia avuta cu el urmand sa reprezinte  o parte din doctorat (era vorba de o teza in istoria matematicii) . Bineinteles, profesorul si-a pus mainile in cap , a zis nu, nu si nu ( probbail nu avea nici unsimt al umorului ) si istoria a cazut.........Pacat, ideea era foarte originala.
In rest, Grothendieck este un tip simpatic,  apatrid , genul care refuza premii (este adevarat ca medalia Fieds nu a refuzat-o dar a refuzat sa se duca in Rusia sa o primeasca), scrie carti contestate si are 3 mari pasiuni: femeile, matematicile si meditatia ( cel putin asa pretinde: nu se stie in ce ordine). Asa ca-i  putem ierta ce spune despre algebra, nu?
Back to top
« Last Edit: Apr 10th, 2008 at 4:03pm by N/A »  
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Pro mathematica
Reply #9 - Apr 10th, 2008 at 3:53pm
 
“… All is number”

Pythagoras

“God simultaneously maximizes the variety, diversity and richness of the world, and minimizes the conceptual complexity of the set of ideas that determine the world. And he points out that for any finite set of points there is always a mathematical equation that goes through them, in other words, a law that determines their positions. But if the points are chosen at random, that equation will be extremely complex.”

Leibniz

“In any branch of study of the natural world, the amount of actual science contained therein is directly proportional to the amount of mathematics used. Chemistry can under no circumstances be regarded as a science.”

Kant

“I have no sympathy with those who regard technology as intellectually a poor relation of science. To me science without technology is incomplete and inconclusive. Systems of philosophy come and go, some are perhaps true but who can tell? But when conclusions deduced from precise experiments by mathematical theory lead to detailed predictions from which working machines can be designed, machines which without the theory no one would have thought of in a million years, then indeed one knows that one lives in a universe which is rational and that one has found the key to one of its rooms.”

Sir George Thomson

Chemometrics is a chemical discipline that uses mathematical, statistical and other methods employing formal logic

1.      To design or select optimal measurement procedures and experiments
2.      To provide maximum relevant chemical information by analyzing chemical data


http://www.chemometrics.se/

http://www.anachem.umu.se/cgi-bin/jumpstation.exe?Chemometrics

http://en.wikipedia.org/wiki/Chemometrics
   


Back to top
 
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #10 - Apr 12th, 2008 at 1:31pm
 
Un articol interesant pentru cei ce lucreaza in domeniu  si nu numai.

In ziua de 27 martie, in aula Academiei Române,
Acad. Solomon Marcus
a sustinut discursul de receptie

SINGURATATEA MATEMATICIANULUI

http://www.academiaromana.ro/com2008/pag_com08_0327Marcus.htm

Lectura placuta
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #11 - Apr 17th, 2008 at 1:34pm
 
Frumoasa trimiterea, Alexa, ashi recomanda-o tuturor celor care sunt straini de domeniu sau l-au "inghitzit" cu greu ca "proba de sarituri catre luarea diplomei".

Cam prolix (mda, cine l-o fi putut *asculta* cu atentzie?) - asta pentru ca *eu* sunt acuzat de "prolixism" cand scriu cate-o pagina/doua pa internel. Dar, data fiind ambitzia *clara* de-a rasuci pe toate fetzele problematica, de intzeles.

De citit? Superb! De *ascultat*? Sub orice critica. Apropos de tehnica discursurilor, la *arta comunicarii* la care se si face referire-n text...

Proaspatul academician scrie undeva ca matematica serioasa e culeasa cumva doar din revistele de cerectare (si *nu* din alea de popularizare). Daca n-ar fi facut sublinierea asta, l-ashi fi iertat, caci se insheala! Gaseshti idei noi si adanci shi serioase in reviste de popularizare, va pot da trei ezemple pe care le-am cules (unul chiar din G.M.!) si care-au dus la avansuri semnificative in chestiuni batatorite de 70 de ani...

Da' vorba aia, fiecare cu sursele lui de inspiratzie. Eu unul, *n-am prejudecatzi*, pot transorma o idee elementara intr-una mai adanca, n-am nevoie de "propte de la aia mari" pentru a da de idei promitzatoare, caci shi cel mai umil practician al matematicii poa' sa vie cu una idee fabuloasa, bastonul de mareshal e-n ranitza tuturor, chiar a tuturor!

Daca Birckhoff avea dreptate cu "elegantza", apai lumea ar trebui sa bage la cap: "teoreme" cu o pagina de enuntz si trei randuri de demonstratzie, cum am vazut publicate-n Romania (shi bagate cu oarecare emphaza  si-n cartzi!) sunt semn sigur de *inferioritate*.

De unde vine elegantza asta? Pai, asta-i o tema pentru un articol viitore. Elegantza *nu vine* in nici un caz dintr-o demonstratzie bazata pe calcul pur. Aviz amatorilor, prea multzi dupe parerea mea...

Eu unul  cunosc  foarte putzine teoreme care sa fie *importante* dar *ne-elegante*.  CFSG , amintita de academicianul Marcus, e una din ele...

Ce e un rezultat "bun"? Pai, ori e unul care rezolva o veche problema pusa de altcineva (in caz ca n-ai 90 da ani si-tzi rezolvi propria problema!), ori e unul "elegant".  Ce e "elegantza"?  O treaba *aproape* subiectiva.

De scriu cu sh, cu tz? - asha cum mi se reprosheaza adeseori? Pai, e destul de simplu: n-am acilea diacriticele trebuincioase, iar daca scriu putin in loc de "putzin" imi vor sari unii-n cap ca vreau sa insemne Medveedev. N-asha?


Toate cele bune, am incercat sa fiu succint,

Nea Marin


Grothendieck? Tre' lasat sa steie acolo unde e, shtie el ce shtie...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #12 - Apr 18th, 2008 at 2:18pm
 
http://www.ima.umn.edu/2008-2009/

IMA Thematic Year on Mathematics and Chemistry,
September 2008- June 2009
University of Minnesota
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #13 - Apr 18th, 2008 at 4:43pm
 
Quote:
  Frumoasa trimiterea, Alexa, ashi recomanda-o tuturor celor care sunt straini de domeniu sau l-au "inghitzit" cu greu ca "proba de sarituri catre luarea diplomei". 

IMA Thematic Year on Mathematics and ChemistrySa inteleg ca noi, chimistii, trebuie sa dam un raspuns ?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #14 - Apr 18th, 2008 at 7:56pm
 
>Sa inteleg ca noi, chimistii, trebuie sa dam un raspuns ?


Nu, ca nu era vorba de o invitatie la acest an tematic  Smiley.
Probabil trebuia sa postez la capitolul conferinte bla-bla-bla dar m-am grabit.
Parca erau persoane interesate de domeniul acesta, nu?

Cat despre "proba de sarituri catre luarea diplomei", il las pe nea Marin sa precizeze despre ce sarituri este vorba: in lungime, inaltime , cu prajina sau in apa. Or mai fi si altele.........
O seara placuta

Back to top
« Last Edit: Apr 19th, 2008 at 1:40pm by N/A »  
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #15 - Apr 20th, 2008 at 4:57pm
 
Un articol foarte frumos despre Daniel Tataru,  in ciuda catorva inexactitudini despre parcursul lui academic ( si despre alte cateva "chestii" matematice, dar fara mare importantza).
Lectura placuta
     

Daniel Tataru face invizibilul vizibil

http://www.jurnalul.ro/articole/122366/romanul-care-face-invizibilul-vizibil

GENIAL    Nu-si lua notite la cursuri si a facut doctoratul în doi ani, în loc de patru
Un omagiu adus savantului român necunoscut. Necunoscut în România, pentru ca la nivel mondial este celebru. Un portret al celui mai bine cotat tînar matematician român. Daniel Tataru, un briliant doctorand la Princeton, a facut cercetare în laboratoarele unde însusi Einstein definitiva celebra teorie a relativitatii si concepea cunoscuta formula E egal m ori c la patrat.

Nascut în 1967, a facut liceul în Piatra-Neamt si facultatea la Iasi. În 1990 pleaca în SUA ai termina doctoratul în 1992 la Virginia University. Între 1995 si 1997 face studii postdoctorale la Princeton University. Între 1992 si 1996 este asistent profesor, între 1996 si 1999, profesor asociat, iar în perioada 1999-2001 – profesor la Northwestern University. Din 2001 este profesor la UC Berkeley. Îi plac fotbalul, drumetiile montare, ciclismul si este pasionat de bridge.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #16 - Apr 24th, 2008 at 1:16pm
 
Fain si binemeritat (de ce atat de tardiv?) articol, mi-aduc aminte ca in 1986 ni s-au intersectat cumva cararile: am antrenat UT pentru "Lalescu" si era o tripleta acolo,  fantastica: Funar, Gelca si Tataru, Gelca fiind de la UT. Cu totzii matematicieni de calibru acum, doar cu Razvan Gelca  tzin legatura.

Tataru e un exmplu tare bun pentru snobii care se uita pe unde-ai terminat: scoala la Iasi, doctorat in Virginia. Fain!

Dovada ca proverbul "Omu' sfintzeshte locu'" e sfant!Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #17 - Apr 24th, 2008 at 1:45pm
 
Alexei: da, e adevarat: multa lume din chiar *informatica* nu mai e-n stare azi sa rezolve o problema simpla de mate.

Iar rezolvarea problmelor e conditzie esentiala pentru a fi un bun programator, ca altfel eshti la "pascut" in biblioteci de programe, iar legea lu' Murphy zice ca tomnai pe ala care-ti trebe nu-l gaseshti facut de-a gata!

Lui Costel: mi se pare treaba (citarea aia din Leibniz) nu tomna' cosher: fara indoiala, chimia e o stiintza. Pa vremea lui, nu era matematizata, asa ca tre' sa-i dam shi lui ce i se cuvine. In ziua de azi, va poate povesti Nicolae cat de matematizata este. Cu computere si alte alea.

Biologicele? L-am intrebat pe Palade-n 1981 ce stie despre matematizarea biologicelor: nu shtia mai nimic, stia doar ca komputerele sunt folosite tot mai des, deshi se dadeau deja doftorate-n biomaths. Il iertam si pe dansul.

Problema e ca-n multe "shtiinte", singura treaba folosita din mate e statistica. Cu statistica eu am o mare problema: nu cred in ea. Scandalu' recent cu marii "oameni da shtiintza" (americani, inainte ereau din URSS), c are fac rapoarte pentru firme mari (platitzi ca lumea!) *fara* sa macar citeasca e inca o cireasha p-un tort putrid.

Iar cand aud (dupe v-o douj' da ani) ca mori mai repede daca iei suplement de antioxidante,  ultimu' racnet, dupe ce ne-au impuiat capu' cu cat e de important sa "bagi" antioxidante, imi vine sa rad in hohote cand aud p-aia
ca indraznesc a vorbi de "stiintza". Zau!

Cine-s ai de iau banu' cu lopata pentru cercetare? Pai, aia care *observa*. Observa una, observa alta, publica, apare-n ziare, mare zgomot, mare, dupa care vine altu' care infirma. Ce se intampla oare? Pai, se intampla, ca numa' se observa, *fara de-a se gasi vreo lege*. 

Asha cum badea Gh. observa ca daca baga mult ingrasamant, merge treaba mai bine. Da, potzi categorisi asta drept bun simtz, efort, harnicie, potzi angaja multzimi de inshi care sa ia o pane, da' dupa parerea mea, subliniez: parerea mea, asta *nu-i stiintza*.

E observatzie. Nu e nicideum mai prejos, ca are *uneori* aplicabilitate masiva (si aia a lu' badea Gh., aia cu ogoru'  are), da' de ce se numeshte oare sthiintza? Fara indoiala ca nedumerirea mea se leaga de *definitzia shtiintzei*.

Numeshte oare cineva ingineria (care la fel face: observa si adapteaza) stiintza? Nu cred.


Ce-o fi aia "stiintza" (in sensul nostru al cuvantului, al acestui forum)? - ca mi-e lene sa merg acuma sa caut in DEX. Chiar asha, fara de DEX, daca shtiintza *nu are o serioasa componenta teoretica*, ce fel de shtiintza e?

Ca nu numa' practica ne omoara: ne omoara si lipsa crasa de paradigme folosibile in general...

Chiar acuma ma duc la culcare. Gata, am terminat,

toate cele bune,

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #18 - Apr 24th, 2008 at 2:54pm
 
Quote:
Problema e ca-n multe "shtiinte", singura treaba folosita din mate e statistica. Cu statistica eu am o mare problema: nu cred in ea. Scandalu' recent cu marii "oameni da shtiintza" (americani, inainte ereau din URSS), c are fac rapoarte pentru firme mari (platitzi ca lumea!) *fara* sa macar citeasca e inca o cireasha p-un tort putrid. Da, chimia are destul de multa matematica la temelie. E adevarat ca pana nu de mult nu se acorda foarte multa atentie segmentului de chimie teoretica, decat in zona strict academica. Pe masura ce modelarea moleculara a inceput sa castige teren, constatam faptul si pentru rezolvarea unor probleme cat se poate de "empirice" avem din ce in ce mai multa nevoie de modele fizice si implicit de matematica.

Comentariile tale referitoare la statistica sunt insa putin pe-alaturi. Teoria mecanicii cuantice este o teorie pur statistica. Chiar si domnul Tataru aici amintit (BRAVO LUI !!) se pare ca este interesat oarecum de domnul Schrodinger (Strichartz estimates for a Schrödinger operator with nonsmooth coefficients - Daniel Tataru).
Acum abia am inteles de ce eu am incredere in Thomson si tu nu ai. Ecuatia lui Schrodinger este pentru mine una dintre pietrele de temelie in modelarea moleculara, iar operatorii liniari, ca sa nu mai vorbesc de cei hermitici, nu ma lasa sa dorm noaptea in liniste. Probabil ca statistica mi-a intrat in componenta codonului 35.242 si influenteaza traectoria orbitalului electronic 3p3 din atomul de fosfor 283.341. Probabil ca Daniel Tataru este cel putin la fel de interesat de teoriile statistice, de vreme ce a reusit sa agoniseasca deja peste 300 de citari (trebuie sa scadem de aici citarea lui Tao, care este o chestie de nepotism de vreme ce au lucrat impreuna o perioada).
Back to top
 
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #19 - Apr 25th, 2008 at 10:52am
 
Desi mesajul precedent i se adreseaza lui nea Marin, sper sa nu comit o impolitete aducand cateva lamuriri: am impresia ca vorbiti de lucruri diferite ( dnul Hurduc si nea Marin) in ceea ce priveste statistica. Sau mai precis ce inseamna sub-domeniul statistica in lumea matematica.

Cat despre Schrodinger,  ecuatia lui si la fel de faimoasa experienta " cu pisica" sunt foarte apreciate si de matematicieni si de fizicieni si probabil l si de altii. Faptul ca Daniel Tataru lucreaza pe aceasta ecuatie ( printre altele) nu inseamana nimic: ceea ce face el este matematica pura si inca la un nivel extrem de inalt ( tehnicile pe care le foloseste sunt extrem de subtile si chiar si cei care sunt in domeniu dar nu cunosc bine subiectul au probleme in a urmari demonstratiile). Iar revistele in care publica (  un indicator despre "felul" de matematici pe care le face) sunt reviste de matematica , cea mai mare parte in "partial differential equations" sau matematica pura.

Sunt foarte multe probleme care vin din fizica, chimie, mai nou din biologie si medicina care sunt studiate din punct de vedere matematic, pur matematic, fara prea multe legaturi ( uneori deloc) cu domeniul de plecare.
In plus,  cand spui statistica asta poate insemna statistica matematica, fizica-statistica, statistica descriptiva, statistica-probabilitati, etc. Depinde de problema....
Sunt sigura ca nea Marin va va explica punctul lui de vedere, dar sunt convinsa ca efectiv este o confuzie intre statistica si statistica.
O zi buna

Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #20 - Apr 25th, 2008 at 4:37pm
 
Quote:
Sunt sigura ca nea Marin va va explica punctul lui de vedere, dar sunt convinsa ca efectiv este o confuzie intre statistica si statistica. O zi buna


Este exact gradul de confuzie pe care am dorit sa-l generez, pentru a putea rasuci lucrurile in directia convenabila mie. Probabil ca sunteti mai putin obisnuita cu "duelurile" dintre mine si Marian, unde nu numai ca trebuie sa cititi mult (poate prea mult cateodata) printre randuri, dar trebuie sa fiti la curent si cu disputele noastre anterioare. Ideea de baza ar fi ca un sistem de gandire adus in stare de dezordine usoara (numita cateodata si confuzie) se poate re-ordona de multe ori intr-o maniera mai interesanta decat cea anterioara. Un sistem care nu se ordoneaza si re-ordoneaza in mod repetat, risca sa devina unul anchilozat. Cred ca pe undeva ne mai place sa si improvizam si cu siguranta am fi fost niste buni jazz-mani.

Sa incerc sa ma explic putin (nu foarte mult insa). Probabil ca matematicienii vad statistisca intr-o maniera destul de abstracta, rupta de contextul empiric. Informatiile statistice ne dau insa o masura a probailitatii ca un fenomen sa aiba sau nu loc, sau ca un anumit obiect sa se incadreze intr-o categorie sau alta. Vesnica noastra disputa este evident pe marginea sistemului ISI, care ne poate prevedea dupa parerea mea care este probabilitatea ca un individ sa fie OK stiintific. Marian nu accepta aceasta idee si pentru ca de multe ori nu are argumente suficiente, arunca perdele de fum si genereaza mai multa dezordine in sistemul de gandire decat reusesc s-o fac eu. Marian sustine ca tipii capabili cu adevarat n-au nici ISI si nici citari, insa tocamai i-au fost servite doua exemple care-l contrazic: Tao si Tataru. Contra-exemplele lui nu vor intarzia sa vina din zona Aristotel/Galilei, eventual trecand scurt si pe la Michelangelo, care n-a avut nici o citare ISI.
Amandoi ne folosim de teoria haosului, numai ca mie imi place mai mult sa stau pe muchia haosului. Pacat ca Alex Cabuz nu mai participa la aceste discutii.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #21 - Apr 25th, 2008 at 5:03pm
 
Multumesc pentru lamuriri: efectiv sunt multe care-mi scapa din "duelul" acesta ( si nu numai), poate din "necunoasterea trecutului", a personajelor...si poate pentru ca nu ma lovesc  zilnic, ca altii, de aceste probleme.
Nu o sa incep o ( interminabila, probabil) discutie despre sistemul ISI si consecintele aplicarii sau neaplicarii lui , nu in vinerea mare  Smiley
Cateva fraze doar ( sper sa nu arunc lemne pe foc): am inteles ( cred) care este parerea anumitor persoane care intervin pe acest forum despre Isi, in particular a dvs si lui nea Marin.  Cred ca am mai spus-o: in situatia actuala din tara este ceva util; rafinamentele vor veni ( sa speram). Efectiv sistemul acesta iti da o idee despre X si Y, dar si aceasta idee trebuie "distilata".
Alegerea lui  Terence Tao si a lui Daniel Tataru nu cred ca este "nevinovata": sunt oameni care scriu mult, au multe colaborari, au inceput "devreme"  sa publice si sunt foarte cunoscuti, deci si foarte citati.  In definitiv si Perelman este medaliat Fields si nici nu scrie mult si nici  numai Isi. Exemple si contraexemple putem gasi, nu asta este problema. Problema este sa ai oameni capabili sa faca diferenta intre doua reviste Isi sau intre 5 articole si 19 articole, toate cotate Isi. V-ar surprinde sa va spun ca sunt multe cazuri in care cele 19 articole spun mai putin decat celelalte 5? Iar asta este o problema, sau poate deveni daca nu se face diferenta.
Evident, nu vreau sa-i iau locul lui nea Marin in aceasta discutie, deja cred ca m-am amestecat mai mult decat era cazul ( mesajul initial nu era pentru mine dar nu m-am putut impiedica sa nu raspund); sper ca acceptati scuzele de rigoare.
Un Paste fericit tuturor !
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #22 - Apr 27th, 2008 at 9:04am
 
Quote:
Evident, nu vreau sa-i iau locul lui nea Marin in aceasta discutie, deja cred ca m-am amestecat mai mult decat era cazul ( mesajul initial nu era pentru mine dar nu m-am putut impiedica sa nu raspund); sper ca acceptati scuzele de rigoare.


NU aveti de ce sa va cereti scuze, pentru ca in situatia in care doream o discutie privata cu Marian, o purtam pe e-mail. Am dorit doar sa va atrag atentia asupra unor particularitati ale modului nostru de a diseca ideile.

Nu stiu daca exemplul lui Grisha Perelman este foarte bine ales in sprijinul ideilor dumneavoastra. Nimeni nu sustine teoria ca toti cei aflati in afara sistemului ISi sunt niste neica' nimeni. Insa nu trebuie sa uitati ca domnul Perelman a refuzat sa lucreze intr-un sistem concurential si s-a intors la Leningrad, unde putea duce o viata mult mai tihnita. A fost optiunea Domniei Sale si din punct de vedere personal, probabil ca a facut alegerea corecta. Cu siguranta ca ar fi interesant un concert sustinul de violonistul Perelman si pianistul Jean Marie Lehn (laureat Nobel pe domeniul chimiei - cu peste 500 articole ISI si peste 18.000 de citari).  In viata fiecare are optiunile sale, prioritatile sale si e greu sa-i ceri unui individ sa-si sacrifice linistea pentru mai-binele celor din jurul sau.

Insa in toata aceasta discutie, nu trebuie sa pierdem din vedere obiectivul principal al divergentei noastre de opinii. Sistemul ISI nu a fost inventat pentru a cauta si clasifica geniile, asa cum se preface a crede Marian. Sistemul ISI este un instrument care ne ajuta sa gestionam mai bine fondurile din cercetare, sa ne selectam cadrele didactice din universitati etc. Pentru ca pana la urma discutia se invarte in jurul modului de cheltuire a banului public. Societatea investeste acesti bani asteptand un feed-back. Cine este dispus sa faca un efort incercand sa returneze (in masura in care poate) ceva din investitia pe care o face societatea, poate fi platit in continuare. Cine nu este dispus sa faca acest lucru, poate prinde peste la copca, nu e nici o problema.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Alexa._A
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #23 - Apr 28th, 2008 at 12:01pm
 
OK, am notat nu-ul hotarat Smiley si continui discutia pe tema respectiva.
Exemplul lui Perelman nu era deloc un exemplu in sprijinul ideilor mele ci mai
degraba o antiteza la exemplul dat de dvs: Terence Tao ( doctorat sustinut la
21 de ani, post de profesor intr-o extrem de prestigioasa universitate,
colaboratori de renume, studenti foarte buni, de cativa ani buni se stia ca
este un pretendent serios la medalia Fields etc, etc). Pe langa el Perelman,
ce sa mai vorbim: la un moment dat nu avea nici macar post, traia din pensia
mamei sale si se zvonea ca mergea la cules de ciuperci ca sa aiba ce manca! Cat
despre optiunea lui ( refuzul medaliei si a milionului de dolari pentru
problema rezolvata)  este discutabila: este cunoscut ca nu este o persoana
"normala", deci este greu de inteles ce anume l-a condus la aceasta decizie!
In fine, nu asta este important ci discutia de la care s-a pornit. Este clar
ca nu avem "aceleasi" pareri , dar cred ca va inselasi asupra unui lucru: nu
este vorba de fond ci de forma! Nu neg ( si nici nea Marin nu o face) ca
acest sistem Isi permite o oarecare clasificare in functie de valoarea
stiintifica ( dar clasamentul este cat se poate de discutabil, chiar daca este clar, se face o diferenta intre reviste bune si reviste inutile).  Daca nu cred in el, asta nu inseamna ca nu cred in calitate: de
exemplu, nu mi-as trimite niciodata un articol la Jurnalul Universitatii din
Maia mare. Sansele sa-l citeasca cineva sunt extrem de mici ,mai bine-l tin
in sertar si fac rezultatul  cunoscut prin alte mijloace.
Daca nu ma entuziasmeaza acest sistem ISI este pentru faptul ca nu mi  s-a
spus niciodata ca trebuie sa public in reviste Isi ci ca trebuie sa public in
reviste bune. In matematica sunt  cateva zeci de reviste foarte bune, care
exista de mult timp, au existat inainte de acest sistem Isi si vor exista si
dupa. Cand vreau sa public un articol nu ma uit care este factorul de impact
al revistei ( oricum se schimba de la an la an, nu radical, dar pot fi
diferente mari) ci ma uit sa fie o revista potrivita nivelului articolului si
subiectului, bineinteles. Cand ma uit pe dosarul cuiva nu am nevoie de
clasamentul Isi ca sa realizez care este nivelul candidatului respectiv, nici
eu , nici ceilalti colegi din comisia de concurs. Daca avem dubii in privinta
unui rezultat nu ne bazam numai pe  importanta sau neimportanta revistei
respective ci intrebam un specialist.  Poti avea surprize mari de tot chiar
de la candidatii care publica in reviste top ( foarte ISi daca vreti) .
Doi candidati nu-i departajam dupa suma factorilor de impact ci dupa alte
criterii.
Nu stiu daca este foarte clar ce incerc sa transmit: am "crescut" ( din punct
de vedere stiintific) intr-un sistem in care exista alte norme, alte
principii. Poate nu sunt fundamental diferite dar mi-e greu sa accept un
"clasament" numai pe baza unui alt clasament.  De aceea ma irita intrebarea
"cate articole Isi aveti"? de ce trebuie sa avem nevoie de un clasament ca sa
spunem daca cineva este valoros sau nu? Nu stiu cate reviste bune sunt in
domeniul chimiei, dar in matematica nu avem nevoie de Isi ca sa evaluam un
dosar. Si nu am auzit pe nimeni care sa conteste rezultatul unui concurs cu
clasamentul Isi in brate; eu am atatea, ceilalti au mai putine, hai sa facem
suma factorilor, ne uitam si la citari etc. 

Am postat nu de mult acel articol gasit pe situl Ad Astra despre "premierea"
articolelor Isi: mi se pare absolut ridicol ca un articol Isi  intr-o super
revista sa aiba aceeasi valoare ( ca "premiu" ) ca unul de la coada
clasamentului si autorul are perfecta dreptate in ceea ce spune.
Evident fiecare joaca dupa cum este obligat de sistemul in care traieste si
munceste si aici nu-i mare lucru de facut. Deci, dupa cum vedeti, parerile noastre
nu sunt diametral opuse, as spune dimpotriva. Numai ca avem moduri putin
diferite de a gandi si asta provine si din diferentele sistemelor unde lucram
si ale disciplinelor. Va dau un exemplu de diferente: in matematica este
normal sa astepti un an pana sa ai un raspuns de la o revista ( la ultimul
articol trimis am asteptat 1 an si cateva luni si mai astept vreo 6 probabil
pana va apare). Nu cred ca in chimie este la fel. Si mai cred ca oricat de
mult ati vrea sa vedeti aplicarea acestui clasament Isi in general, 
involuntar sunteti "fixat" pe problemele din disciplina dvs. Ceea ce schimba
complet optica.
In concluzie ( si ma intorc la munca: nu toata lumea are vacanta  azi Sad ) ,
parerile nu sunt diferite, poate doar optica si modul de a le preznta. Cel mai important este ca suntem de acord ( sper):  calitatea trebuie sa primeze.
O zi buna.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Aici se posteaza despre matematica
Reply #24 - Apr 29th, 2008 at 8:36am
 
Quote:
Daca nu cred in el, asta nu inseamna ca nu cred in calitate: de exemplu, nu mi-as trimite niciodata un articol la Jurnalul Universitatii din Maia mare. Sansele sa-l citeasca cineva sunt extrem de mici ,mai bine-l tin in sertar si fac rezultatul  cunoscut prin alte mijloace.
Daca nu ma entuziasmeaza acest sistem ISI este pentru faptul ca nu mi s-a spus niciodata ca trebuie sa public in reviste Isi ci ca trebuie sa public in reviste bune. In matematica sunt  cateva zeci de reviste foarte bune, care 
exista de mult timp, au existat inainte de acest sistem Isi si vor exista si  dupa. Cand vreau sa public un articol nu ma uit care este factorul de impact  al revistei ( oricum se schimba de la an la an, nu radical, dar pot fi diferente mari) ci ma uit sa fie o revista potrivita nivelului articolului si 
subiectului, bineinteles.


Nu stiu de ce, dar am senzatia ca suntem un fel de cor al surzilor. Aici nu discutam despre universitati de top, sau despre sisteme educationale functionale ci DISCUTAM DESPRE ROMANIA !!! Noi cautam solutii pentru redresarea sistemului educational de pe plaiurile mioritice. Un sistem imbacsit de incompetenta si impostura, plin de "profesori" marca Mischie, Beuran sau Oprescu. Noi nu vom avea niciodata de ales intre un Tataru, Tao sau Perelman si nici nu vom avea doi laureati Nobel care sa concureze pe un post de profesor. In cel mai bun caz vom avea de ales intre doi candidati dintre care unul a publicat vreo 5 ISI, iar celalt doua sute de articole in Revista Pasarilor Mici. S-a afirmat de multe ori ca in Romania nu sunt mai multi candidati pe un post din motive de trafic de influenta. ABSOLUT FALS ! Nu este nevoie de nici un trafic de influenta, pentru ca oricum nu are cine ocupa puzderia de pozitii acadewmice disponibile unde vrei si unde nu vrei. Vreti sa va amintesc de cele 500 de posturi pe care le scoate UBB la concurs in urmatorii 2 ani ? Nu inteleg in aceste conditii ce rost are sa ne impidecam de tot felul de substilitati subtile si sa tot despicam firul in 14 despre tot soiul de ciudati sau ciudatenii (fie in sensul bun fie in sensul rau al cuvantului).


Spuneti ca exista in matematica un numar de reviste despre care stiti exact cate parale fac ? Dar despre revistele noi ce stiti ? Cum le puteti urmari evolutia ? Sau in matematica nu mai apar reviste noi ? Credeti ca nu este nevoie de concurenta in domeniul publicatiilor stiintifice ? Vreti sa va dau exemple despre articole aparute pe baze de prietenii, sau dupa un pahar de vin bun baut pe malurile Senei la nu stiu ce workshop super-international ? Sistemul publicatiilor trebuie sa fie un sistem viu, nu unul mort si anchilozat si este foarte normal ca valoarea revistelor sa se modifice in timp. Gandirea trebuie sa fie vie, iar articolele stiintifice la fel. Ca orice fiinta si revistele pot muri, daca sunt conduse de oameni incompetenti. Incompetenta nu e specifica numai Romaniei. Si este absolut normal ca revistele care se conduc dupa principii neloaiale sa dispara. Tocmai aici este forta sistemului ISI.

Cu siguranta ca toti profesorii universitari de la Podu Iloaie si Targul Jiu sunt absolut convinsi ca ei sunt cei mai buni de pe scoarta terestra si de aceea refuza cu indarjire orice comparatie cu vreo comunitate stiintifica din exterior. Sigur ca e foarte simplu sa afisam un aer de superioritate si sa afirmam ca stim noi mai bine cum merg lucrurile si nu e nevoie de nici o inventie de clasificare americaneasca. Pe mine ma pune intotdeauna pe ganduri o astfel de afirmatie, pentru ca are un iz de orgoliu nu intotdeauna acoperit prin fapte.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 19
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)