Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Signup for free on our forum and benefit from new features!


Pages: 1 2 3 4 5 6
Proiectul de Lege a Educatiei 2010 (Read 27836 times)
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #50 - Apr 14th, 2010 at 10:03am
 
La latitudinea universitatilor?
Adica a senatelor universitare de acum?

Cum pot sa sustin asa ceva?
Si unde mai e pana la urma reforma si lupta cu clicile universitare? In cei 200 km distanta intre universitati?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #51 - Apr 14th, 2010 at 12:02pm
 
UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI
CLUJ-NAPOCA
0264-405300; staff@ubbcluj.ro;
UBB . NOUTATI


Protest
al cadrelor didactice, cercetatorilor, angajatilor si studentilor fata de caracterul antidemocratic al promovarii
proiectului Legii Educatiei 2010


Inaintarea proiectului de lege a educatiei 2010 in Parlament - in pofida respingerii generale din partea opiniei publice - constituie un grav atentat la principiile democratice, pentru care numerosi oameni si-au dat viata in decembrie 1989. Proiectul de lege se promoveaza fara o dezbatere reala din partea celor interesati si chemati sa o puna in aplicare, dupa ce a fost respins in unanimitate de rectorii intruniti in Consiliul National al Rectorilor.

Nici o forta semnificativa din societate nu s-a pronuntat in favoarea proiectului! Legea reprezinta vizibil interesele unui grup restrans preocupat sa se promoveze fara a avea in vedere realitatile si perspectivele sistemului de invatamant.

Sfidand atitudinea opiniei publice si a slujitorilor invatamantului, a celor cu expertiza si experienta in managementul scolar sau academic, guvernul forteaza impunerea acestui proiect care clameaza reforma invatamantului printr-o demagogie costisitoare in vreme ce elimina tot ceea ce a realizat invatamantul romanesc timp de douazeci de ani : autonomia universitara, depolitizarea invatamantului superior, managementul performant, libertatea academica, cercetarea stiintifica, demnitatea si autonomia profesorului universitar, exprimarea valorilor stiintifice nationale si internationale, valorile culturale si umanismul ce guverneaza activitatea universitara.
Prevederile proiectului de lege 2010 amintesc de epoci apuse, de practici impuse de regimuri antidemocratice, care au urmarit sa controleze politic invatamantul si slujitorii lui.
Intr-un moment in care sistemul de invatamant traverseaza cea mai grea perioada (prin subfinantare, blocare a posturilor, reducere a salariilor, incompetenta  decidentilor, viziunea depasita etc.) de dupa 1989, in care nemultumirea celor care lucreaza in invatamant este generala, inaintarea proiectului in Parlament sfideaza normele democratiei, ale bunului simt – acel  intreg sistem de la care ar trebui sa se solicite expertiza, consultanta pentru iesirea din  situatia dezastruoasa in care a fost adusa tara in ultimii ani.
Romania are nevoie de competenta, de performanta si de competitivitate in invatamant. Or, in  proiectul de lege lipsesc tocmai prevederile menite sa le faca posibile. Subfinantarea sistemului de invatamant face inaplicabile prevederile acestui proiect, optica anacronica le tradeaza, iar consecintele aplicarii lui abuzive vor mari hemoragia de persoane cu cea mai inalta calificare .
Exprimandu-ne dezacordul cu aceasta procedura abuziva, cu aceasta practica a puterii actuale, cerem imperativ retragerea proiectului de lege a educatiei 2010 si supunerea lui in dezbarea persoanelor cu experienta si expertiza.

http://web.ubbcluj.ro/news/presa/viewpresa.php?lang=&id=467
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #52 - Apr 14th, 2010 at 12:39pm
 
" - constituie un grav atentat la principiile democratice, pentru care numerosi oameni si-au dat viata in decembrie 1989. "

Ce-mi plac toate formularile care ii amesteca pe revolutionari si cei care si-au pierdut viata in 1989, in tentative de pastrare a privilegiilor actuale pentru rectorime si clicile ei.
De parca modul mizerabil  in care au fost confiscate universitatile prin senatele universitare are ceva cu democratia. Mai degraba cu comunismul. Senatele (adunarile universitare prin reprezentanti) voteaza cu comandantul suprem pe care l-au pus sa le pastreze privilegiile pe banii bugetului.

Au castigat dreptul democratic sa isi faca universitati private, nu sa le transforme pe cele de stat in propriile mosii pentru ei, familiile, concubinele si consatenii lor.

PS Chiar la asta ma gandeam in 1989, la Timisoara. Cum sa facem sa ajunga in conducerea UBB plagiatori, cum rectorul de acolo sa isi traga venituri cu nemiluita pentru el, sotie si apropiati si cum sa reduca salariile la cei care mai fac stiinta adevarata? Mai ca imi pare rau ca nu m-au impuscat si ca a izbutit revolutia. Dar oare, daca nu izbutea, rectorul UBB ar fi ramas un simplu activist de partid si acum ar fi infierat pe cei care au iesit in strada impotriva idealurilor luminoase ale comunismului?
Back to top
« Last Edit: Apr 14th, 2010 at 2:13pm by craciunm15 »  
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #53 - Apr 15th, 2010 at 10:43am
 
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/pnl-ar-trebui-sa-voteze-legea-cu-d...

EDUCATIE. Marga sare la gatul ministrului Funeriu


Rectorul Universitatii “Babes-Bolyai”, Andrei Marga, il ataca dur astazi pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu (foto), pe care il acuza ca se foloseste de “aparente citate” din volumele sale, ceea ce “imi repugna, dar nu ma mira”.

“Daniel Funeriu se foloseste repetat de aparente citate din volumele mele pentru a-si sustine doua idei false, care ii sunt proprii: ca eu as fi aparat, cu propunerea de board of trustees, externalizarea desemnarii conducerii universitatilor; ca eu as sprijini, cerand sa se ia in seama contexte si traditii indigene, „reformele” sale de trei parale”, a aratat Marga intr-o “Solicitare catre Funeriu”, atasata acestei stiri.

El a adaugat ca interventiile sale sunt publice si ca pot fi examinate de oricine, dar “sunt dator sa spun, insa, din nou, ca Funeriu ar trebui sa citeasca textele din care citeaza”. Marga a precizat ca in ce priveste Legea Educatiei, pe care Funeriu “a incropit-o”, nu are legatura cu ideile sale. “Aceeasi „lege” este straina de cunoasterea scolilor, liceelor si universitatilor din tara (ceea ce poate usor sesiza oricine compara onest texte si realitati!). Maniera lui Funeriu de a se agata smechereste de texte ale altora, pe care evident nu le intelege, imi repugna, dar nu ma mira”, a acuzat Marga.

El s-a aratat “consternat” de faptul ca Funeriu “ia decizii pentru toate”, desi “n-a condus vreodata o clasa, o gradinita, o scoala, o catedra, o facultate”. Marga a precizat in final ca, in timp ce Funeriu “cauta de lucru printre membrii “colectivelor” unor granturi”, intelectualii din Romania obtineau deja titlul de profesori desemnati oficial de universitati din Germania sau din alte tari, “ceea ce e o mare diferenta!”.

“in rest, Funeriu ar trebui sa citeasca pentru a nu mai relua cu suficienta formulari ale trupetilor nazisti de odinioara sau ale lui Stalin drept „intelepciuni” pentru cei ce il asculta”, a conchis Marga.
M.P.

vezi solicitarea lui Marga (.doc)

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=41436
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #54 - Apr 15th, 2010 at 11:13am
 
La cum arata universitatile romanesti astazi, rectorilor ar trebui sa le fie rusine sa si mentioneze undeva in CV-uri ca le-au condus. Ba chiar cred ca mai multe merite si cinste au cei care au condus gradinite decat ei.
Calitatea de rector in Romania ar trebui sa fie un element managerial descalificant in orice aplicatie pentru conducerea unei universitati civilizate. Cat despre profesori in strainatate, rectorii confunda respectul acordat in necunostiinta de cauza unei functii de conducere din Romania, pentru ca pe merite stiintifice, majoritatea asbsoluta dintre ei ar fi, cel mult, la nivel de preparator.
Cand rectorul Marga va castiga in nume propriu un grant stiintific european de nivelul celui castigat de Daniel Funeriu ar mai putea deschide gura sa spuna ceva. Altfel, o deschide doar sa faca gargara. Daca o mai face si in fata oglinzii rectorale, poate ar trebui si sa scuipe mai des.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #55 - Apr 16th, 2010 at 11:33am
 
Studentii Ecaterinei Andronescu actioneaza:

http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/studentii-i-au-scris-lui-bases...

Pe de alta parte, pentru alegerea rectorului propun urmatoarea secventa, in conformitate  cu prevederile legii:
1. senatul universitatii alege rectorul pe sest.
2. senatul numeste o comisie de 12 personalitati de-ale casei.
3. senatul transmite comisiei 2 dosare (al rectorului ales pe sest si inca unul, nerelevant). Restul sunt respinse.
4. comisia simuleaza un concurs pentru rectorul preales.
5. se comunica rezultatul "surpriza" cu semnal de fum: Habemus rectozaurus.
6. "mesele" pleaca linistite.
7. universitatile romanesti vor fi ce-au fost si nimic mai mult.
8. minist[e]rul viseaza cu ochii deschisi la universitati in top 500. Realist, si la cum merge la noi, nu cred in asa ceva nici in 500 de ani.

Chiar nu inteleg de ce se tem rectorii.  Totul va rezulta in aranjament "romanesc".
Back to top
 
 
IP Logged
 
Costel_Sarbu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 651
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #56 - Apr 16th, 2010 at 11:50am
 
Andrei Marga: “Legea Educatiei, reforma de trei parale”


Rectorul UBB il acuza pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, ca nu cunoaste sistemul de invatamant pe care il conduce.

Universitarii clujeni, in frunte cu rectorul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), Andrei Marga, continua seria protestelor impotriva formei in care a fost aprobata de guvern noua Lege a Educatiei Nationale si se declara nemultumiti mai cu seama de articolul prin care profesorii sunt obligati sa se pensioneze la varsta de 65 ani. Rectorul Andrei Marga i-a adresat ministrului Daniel Funeriu o scrisoare deschisa redactata in termeni deosebit de duri.

“Daniel Funeriu se foloseste repetat de aparente citate din volumele mele pentru a-si sustine doua idei false, care ii sunt proprii: ca eu as fi aparat, cu propunerea de board of trustees, externalizarea desemnarii conducerii universitatilor; ca eu as sprijini, cerand sa se ia in seama contexte si traditii indigene, «reformele» sale de trei parale. Sunt dator sa spun, insa, din nou, ca Funeriu ar trebui sa citeasca si, mai ales, sa citeasca textele din care citeaza”,  ii scrie Marga ministrului.

Rectorul UBB mai spune in documentul citat ca Daniel Funeriu nu a condus niciodata o institutie de invatamant, motiv pentru care nu este apt pentru functia de ministru. „<<Legea>> pe care a incropit-o nu are de-a face cu acele board of trustees (oricine isi poate da seama comparand textele!). Aceeasi <<lege>> este straina de cunoasterea scolilor, liceelor si universitatilor din tara (ceea ce poate usor sesiza oricine compara onest texte si realitati!). Maniera lui Funeriu de a se agata smechereste de texte ale altora, pe care, evident, nu le intelege, imi repugna, dar nu ma mira. Ca cetatean, nu pot decat sa fiu consternat vazand cum o persoana care n-a condus vreodata o clasa, o gradinita, o scoala, o catedra, o facultate, ia decizii pentru toate”, mai spune Marga.

Rectorul UBB face referire si la cariera ministrului, care a fost asistent universitar si cercetator la Universitatea “Louis Pasteur” din Strasbourg, Franta. “Ca universitar, trebuie sa ii amintesc ca ar trebui spus adevarul cetatenilor Romaniei: pe cand Funeriu cauta de lucru printre membrii «colectivelor» unor granturi, multi intelectuali ai acestei tari erau deja profesori (full professors), desemnati oficial de respectivele universitati din Germania sau din alte tari. Ceea ce este o mare diferenta!”, isi incheie Marga atacul.


Prin Biroul de Presa al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ministrul Daniel Funeriu a tinut sa raspunda, tot public, scrisorii trimise de rectorul universitatii clujene. “
inainte de a raspunde pe fond, doresc sa imi exprim indoiala ca acest text este, intr-adevar, un text scris de un fost ministru al Educatiei si actualul rector al unei universitati din Romania. Nu imi imaginez ca un rector al unei prestigioase universitati sa utilizeze un asemenea limbaj, un asemenea stil si, mai ales, sa isi renege propriile afirmatii. De asemenea, gravele erori factuale care sunt facute in text atunci cand se face referire la cariera stiintifica a Ministrului Educatiei nu pot apartine unui rector
”, se arata in raspunsul oficial al institutiei.

Replica dura a lui Andrei Marga este apogeul unei serii de proteste ale profesorilor impotriva Legii Educatiei. in urma cu doua zile, profesorii liniei germane a universitatii au trimis si ei o scrisoare, adresata de aceasta data Parlamentului Romaniei, prin care vor eliminarea articolului din Legea Educatiei care impune pensionarea la varsta de 65 de ani pentru ca posibilitatile de recrutare de specialisti sunt reduse. “Adresam Parlamentului Romaniei apelul de a lua in considerare solicitarea noastra de a se renunta la prevederea pensionarii fortate a cadrelor didactice din invatamantul superior”, au transmis profesorii UBB. Solicitarea a fost semnata de noua profesori de la linia germana.

Pregatiri de greva

“La Consiliul National de vineri vom stabili programul pe care il vom urma. Sambata vrem sa vedem care este situatia, pentru ca am facut un referendum intre colegii nostri. La Cluj, sindicatul Alma Mater are in jur de 2.500 de membri”, a declarat Marian Borzan, liderul sindicatului Alma Mater. Profesorii universitari nu sunt de acord cu Legea unica de salarizare si cu Legea Educatiei Nationale.

Cristina PIRVU
cristinapirvu@ziuadecj.ro

Comentarii:

cine este politrucul de trei parale?!      
Trimis de zapp in 16-04-2010, 12:53.

De ce dupa 20 de ani de conducere margariana a UBB-ului top 500 este inca o himera ?! De ce dupa 10 ani de conducere a invatamantului de catre Marga&Andronescu invatamantul romanesc este un esec ?! RASPUNSUL NU ARE NICIO LEGATURA CU FUNERIU. ps. care este bugetul UBB ?!

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=41510
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #57 - Apr 16th, 2010 at 12:59pm
 
"Noua Lege a Educatiei contine formulari fara acoperire juridica, spun sindicalistii"

http://www.realitatea.net/noua-lege-a-educatiei-contine-formulari-fara-acoperire...

Prevederea din lege legata de invatatori este deplasata si nu are ce cauta in lege, chiar daca ar fi adevarata.

Legile nu sunt reflectari ale discutiilor de tzatze la colt de strada si nici articole de ziar. Si asta pare o contributie a secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar si a consilierei ministrului.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #58 - Apr 18th, 2010 at 7:30am
 
In ziarul Observator Cultural domnul Liviu Ornea ridica o problema care merita discutata, referitoare la masteratul didactic.

Quote:
Articolul 207, cu precizarea din articolul 209 (1), introduce masteratul didactic cu durata de doi ani drept conditie necesara si de neechivalat cu altceva pentru intrarea în învatamîntul preuniversitar. Aceasta este o noutate care merita atentie. Mie mi se pare o greseala uriasa, una de natura sa îngroape si cercetarea academica a facultatilor de stiinte, si învatamîntul preuniversitar, deopotriva.


http://www.observatorcultural.ro/BIFURCATII.-Legea-invatamintului.-Masteratul-di...


Observatia domnului Ornea mi se pare corecta, mai ales in situatia in care un tanar care alege initial o cariera didactica in invatamantul pre-universitar, ar dori dupa o anumita perioada sa se orienteze catre cercetare, sau invatamant superior. Mai mult decat atat, nici un absolvent de studii doctorale nu ar putea fi angajat in pre-universitar pana nu frecventeaza si modulul pedagogic, ceea ce mi se pare complet anormal.

Cred ca nu este cea mai buna solutie ideea obligativitatii acestui masterat didactic. Era suficienta obligativitatea modulul pedagogic limitat la un an, iar masteratul stiintific sa fie obligatoriu pentru profesorii care doresc sa predea in liceu. Ar putea exista posibilitatea de a opta doar pentru masteratul didactic, dar nu ar trebui impus ca un segment obligatoriu in parcursul carierei de profesor.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #59 - Apr 18th, 2010 at 10:44am
 
E subiectul pe care l-am discutat si noi cu ceva timp in urma.

Ca de obicei, la romani, "cine legiuieste parte-si face". In cazul de fata fostul ministru si "socio-umanele" "si-au tras spuza pe turta lor". Si cand vad pozitii partizan-intresate implicate direct in elaborarea legii, incep sa imi cam pierd increderea ca va mai iesi ceva...

PS Probabil ca daca se vor ridica mai multe voci, o sa o scalde lamentabil si o sa spuna ce de fapt e un masterat stiintific cu componenta educationala.
Pentru cei care ajung sa se cread prea destepti, cinstea devine tot mai mult simplu un moft.
Back to top
« Last Edit: Apr 18th, 2010 at 2:13pm by craciunm15 »  
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #60 - Apr 19th, 2010 at 2:07pm
 
Ca urmare a unui atac la persoana in articolul din Observatorul Cultural cu linkul de mai sus, se pare ca mai multe persoane au incercat sa posteze comentarii, dar acestea se pare ca nu au aparut.

De pe educer, un comentariu, aparent cenzurat de Revista Observatorul Cultural:

"Domnule Ornea

in tableta de tip Paul Everac (scrieti exact in acelasi mod si cu aceeasi
substanta ca Paul Everac) pe care o scrieti in fitzuica Observator Cultural
(http://www.observatorcultural.ro/BIFURCATII.-Legea-invatamintului.-Masteratul-d\
idactic*articleID_23534-articles_details.html )
constat ca il denigrati pe dl. prof. Stefan Vlaston cind scrieti cu scop de
decredibilizare, desi stiti foarte bine cine este,

"criticati mereu de un Vlaston a carui calificare e greu de aflat..."

Stiti bine ce 'calificare' are domnul Vlaston si ca domnia sa este profesor de
matematica (stiu ca pentru dumnevoastra profesorii din preuniversitari sunt
nimeni).

Mi s-a spus ca saptamina trecuta un decan conferentiar (submediocrul ca valoare
in stiinta autentica) il injura pe dl. Vlaston pentru comunicatul "Marele Jaf
academic" care dezvaluia salariile de mii de euro lunar pentru oligarhia
academica si smecherii cumuleaza doua salarii de la stat (asa cum faceti din
dumnevoastra).

Va spun eu ce "calificare" are domnul Vlaston:

- un profesor de liceu cum rar mai intilnesti. Un dascal de moda veche, cu
principii ferme, onest, corect si cinstit
- un profesor de liceu care a format cel mai puternic ONG din educatie si
cercetare: Edu Cer.
- un profesor de liceu care are curajul, taria si verticalitatea de a ataca
punctele forte ale profitorilor, ale marii coruptii universitare - dezvaluind
numele acestor mari rechini.
- dar mai presus de toate domnul Vlaston e om si dascal!
- un profesor care va lasa in urma dinsului ceva -- fie si un ONG puternic care
are curajul sa se lupte cu un sistem mafiot.

Dumnevoastra ce lasati in urma? Si sa va ajut sa va raspundeti la intrebare va
spun ce nu face domnul Vlaston:

- nu e hot sa fure ilegal doua salarii de la stat incalcind Codul Muncii
- nu e santajist
- nu aranajeaza concursuri dintr-o facultate
- nu isi bate joc de cei mai buni studenti, teriminindu-i si distrugindu-i ca
oameni
- nu face fals si uz de fals in acte si incrisuri oficiale adresate justitiei
romane in numele instituitie publice pentru a-si salva scaunul

Sunteti lamurit ce 'calificare' are domnul Vlaston acum si ce 'calificare' nu
are?

Am sa scriu acest mesaj si pe forumul OC, pe e-grupul Edu Cer si pe blogul meu."
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #61 - Apr 20th, 2010 at 4:27pm
 
Cica am avea o lege cu geometrie variabila:

http://www.realitatea.net/legea-educatiei--una-la-camera--alta-pe-site-ul-minist...

Eu unul, recunosc: am cedat. Nu mai pot sa citesc variante ale legii. Sa fie ce-fi. Mai rau decat este situatia de acum nu stiu daca se poate. Cum ne-am adaptat la alte legi ne-om adapta si la asta. Mai ales ca in multe aspecte pare mai progresista decat ce este acum (sau poate ce avem in prezent  a ajuns la maximul de speculare si acum urmeaza sa se vada ce se poate specula din legea noua).
Probabil, regretul cel mai mare este ca nu s-a facut tot ce se putea face, atunci cand chiar existau premisele sa se faca.

Daca asta era scopul, sa ne sature de lege (si cred ca s-a ajuns la o polarizare a disputelor la un nivel la care nimeni nici nu mai are chef sa citeasca legea), atunci se poate declara: "Am infrant".
Back to top
« Last Edit: Apr 20th, 2010 at 5:36pm by craciunm15 »  
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #62 - Apr 25th, 2010 at 8:14pm
 
Modelul corporatist in Romania:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cartea-neagra-a-regimului-abuziv-de-la-spitalul-...

Politizat si smenar. Sporuri pentru sefi si dispret fata de munca.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #63 - Apr 30th, 2010 at 3:32pm
 
Incepe circul:

Religia obligatorie in scoli, inclusiv liceu si face parte din trunchiul comun.

http://www.ziare.com/scoala/scoli/religia-ramane-obligatorie-in-scoli-clasa-a-no...

Daca nu au "competente" de partid si nici locuri de munca, macar sa stie sa se roage. Sau sa salute in varianta cu care ne stiu francezii.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #64 - May 1st, 2010 at 11:15am
 
Interesante detalii despre legea educatiei, venite de la cineva care este in miezul problemei:

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/legea-educatiei-%E2%80%93-co...
Back to top
 
 
IP Logged
 
VDavid
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 148
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #65 - May 2nd, 2010 at 6:46am
 
AdAstra aduce in discutie unele imbunatatiri ale Legii Educatiei, rugand a fi facute cunoscute. Se pot gasi la adresa:

http://docs.ad-astra.ro/Amendamente_catre_Parlament_Ad_Astra.pdf

Ramane de vazut cum vor ajunge si in locul in care ele pot fi luate in considerare. Sau daca vor fi luate in considerare !
Back to top
 
 
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Moralitatea sistemului educational romanesc
Reply #66 - May 5th, 2010 at 8:20am
 
Doamnelor si domnilor  profesori, parinti, elevi/studenti

... demersurile mele pt contracararea unei legi trunchiate si incomplete, care discrimineaza si este si anticonstitutionale pe unele articole se pot vedea atât pe forumuri, www.edu.ro/forum/profesori , www.unpasianinte.edu.ro, ... topicuri  preuniv. si univ.,  precum si scrisori deschise adresate ministrului, si politicului din Ro prin massmedia.

Cu stima si consideratie
Gabriel Nicolae Teodorescu
Cluj-Napoca
As dori sa aduc in discutie aspectele legate de filozofia(de morala) care sta in spatele legii, angajarea morala a legii in educarea elevilor/studentilor. Nevoia de educatie morala, nu vizeaza doar individul, si astfel apare necesitatea schimbarilor in mentalitatea colectiva, pentru o reasezare a scarii de valori in mediul social. Acceptarea mecanismelor de piata in domeniul educatiei, poate fi perceputa ca o imixtiune neavenita in autonomia educationalului,  si mai ales duce la o scadere a prestigiului social al institutiei educative si a statutului de profesor. Intr-o societate care se manifesta adesea de tip concurential, castigator va fi cel mai puternic, adica omul cu bani, astfel sintagma „egalitatea sanselor” devine un slogan utopic.
Legea Educatiei Nationale  trebuie sa reabiliteze echitatea, restituind fiecarui individ si mai ales celor apartinând grupurilor defavorizate, o existenta nediscriminatorie, accedand cu sanse egale, prin educatie, la procesul de reabilitare sociala. Problema  ramane in continuare deschisa, si anume daca principiul egalitatii sanselor este periclitat de un sistem educativ adaptat la mecanismele de piata, sau nu.
vezi: Apel national pt rescrierea Legii Educatiei Nationale in regim de urgenta.
http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=126751
http://www.petitieonline.ro/petitie/protestul_profesorilor_de_fizica_din_romania...
http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/apel_national_pentru_rescrierea_le...

http://gabrielnicolaeteodorescu.wordpress.com
http://fiz-edu.time2forum.net/
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #67 - May 6th, 2010 at 11:19am
 
Troc pe fata cu "Maculatura educatiei". Ca lege nu mai pot sa ii spun.

"Cearta pe fata in coalitie a pornit de la Camera Deputatilor, unde PDL-istul Catalin Croitoru a votat, in Comisia pentru invatamant, cot la cot cu opozitia, pentru ca istoria si geografia sa ramana, alaturi de limba si literatura romana, exceptate de la predarea in limba materna.
Votul sau fiind decisiv, Marko Bela a luat foc imediat, transferand disputa si in Senat. La semnalul sau, Verestoy Attila a cerut intreruperea sedintei, unde tocmai se discuta legea pensiilor, pentru a se consulta cu PDL-istii.
In loc de concluzie, un avertisment: daca legea nu se „corecteaza”, UDMR iese din disciplina de vot a coalitiei. „E nevoie de o revigorare a majoritatii din parlament. E in pericol solidaritatea coalitiei”, a averizat Marko.
Agitati, PDL-istii au trimis-o pe Roberta Anastase sa puna lucrurile la punct. Drept urmare, Croitoru s-a conformat imediat vointei partidului, votand, in aceeasi lege, o prevedere prin care in invatamantul in limbile minoritatilor „istoria si geografia Romaniei se predau in aceste limbi”. Rezultatul: legea se contrazice la numai patru paragrafe distanta."

http://www.evz.ro/detalii/stiri/boc-in-deliberari-coalitia-in-aer-894182.html

Pentru simplitate, eu propun si predarea limbii romane in limba maghiara, obligatoriu, la toata lumea. Cu asta, macar am terminat de vandut ce mai era in "maculatura educatiei nationale". Se poate trece la alte domenii.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #68 - May 6th, 2010 at 3:17pm
 
Domnule Craciun,

abia acum am avut oleaca de timp de cetit. Raspund p-acest topic (ultimul "cazut in mana) pentru a va atentziona asupra unui fapt:

Nu mai luatzi "cu lopata" (semnandu-va) materiale care aduc atingeri demnitatzii unor persoane, materiale culese din alte partzi (ma refer acilea la materialul despre nishte contracte de cercetare, d-zeu shtie ce, de la Mate Bucale).

Nu de alta, da' ezista posibilitatea ca cei lezatzi (sau care se *simt* lezatzi, pe drept sau nedrept, eu habar n-am cum sta trebshoara) sa ia masuri.

Eu cunosc pe doi inshi dintre cei "lezatzi" - sunt, amandoi matematicieni de calitate , fara de discutzie; a-i improsca cu noroi nu da prea bine.

Uite, eu am plecat de la Univ. Timisoara. Am dat eu cu noroi in cineva de-acolo,  oare? Neam.

La mijloc sunt lupte de clan, cum banu'-i acuma mai
rar, lupta se duce pentru banu' care-i, mde, mai rar.

Daca nu suntetzi din zona aia, pai, *nu-i pacat sa va bagatzi*?

Eu unu', cand atac - ca doar atac, vezi-bine - o fac fie ca am dovezi, fie ca ezista dovada scrisa in mass-media shi,  ca atare, nu ma espun riscurilor.

Docomentu', ghilimelele: n-ai treaba, dom'le! Ca, dac-ashi avea dovezi, pre multzi ashi raspopi eu...

Numa bine, Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #69 - May 6th, 2010 at 3:40pm
 
Draga Nea Marin,

1. Citatul este dintr-un forum public: educer.
http://groups.yahoo.com/group/edu_cer_ro/message/24891
2. Am aratat ca este posibil sa nu fie adevarat, fiind implicate nume aflate aparent intr-un conflict.

Ceea ce imi sugerezi dumneata suna mai mult a bancul din perioada stalinista de la rusi:

Un tip isi suna un prieten si ii spune: "Ai vazut ce scrie pe prima pagina in Pravda?"
Celalalt ii raspunde: Nu. Ce scrie?
Raspunsul primit e tipic: Nu pot sa spun la telefon."

Pe mine ma intereseaza ce se intampla la CNCSIS. Ca nu as avea voie/ nu ar fi bine sa ma refer la ceva ce implica in indivizi din matematica si a aparut in spatiul public...mai va... Ca doar nu or fi devenit matematicienii intangibili pentru muritori.

Acu', nici sa ma bag in probleme de matematica nu o sa ma bag, ca imi prind urechile.

Faptul ca la reevaluari s-a finantat proiectul unuia din comisia de evaluare, nu pot insa sa nu il pun in "ecuatie".

Toate cele bune.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #70 - May 6th, 2010 at 4:04pm
 
Domnule Craciunescu,

Nici eu nu cred ca este bine sa preluati opinii ale altor persoane, fara sa fiti foarte bine lamurit asupra situatiei respective. Domnul Ornea este unul dintre putinii profesori care de ani buni condamna public toate metehnele sistemului universitar romanesc. A fost aproape intotdeuna pe aceeasi lungime de unda cu cei din FAR. Nu cred ca si-a facut foarte multi prieteni din aceste motive si acest lucru cred ca-l intelegeti foarte bine si dumneavoastra. Asa incat nu este deloc imposibil sa i se fi platit o polita in timpul primului tur de evaluare, chiar daca este membru intr-o comisie CNCSIS. Nu cred ca daca lucrurile nu ar fi fost in ordine, s-ar fi expus public unei situatii de compromis.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #71 - May 6th, 2010 at 4:22pm
 
Domnule Hurduc,

Faptul ca dumneavostra va place cum scrie d-l Ornea nu are relevanta in acest caz. Si mie imi place cum scrie articolele, chiar foarte mult.
La matematica nu ma bag, ca nu ma pricep.
Dar acum nici sa nu mai ai voie sa comentezi ce scriu altii pare cam ciudat. Vezi bancul cu Pravda.

Reamintesc ce am scris:
"E de verificat daca este adevarat avand in vedere ca in disputa sunt implicati membri din aceeasi facultate, aflati aparent in conflict."

Cine vrea sa citeasca obiectiv ce am scris, o poate face. Cine nu...
Nu de alta, dar poate si pe mine m-a suntat cineva la evaluare pe motive similare si nefiind membru in comisie am ramas suntat (nu e cazul, principiul conteaza).

Cat despre ce pot si ce nu pot cei din comisii, nu spun mai mult, ca vorba lui Nea Marin: nu am dovezi. Sau mai bine zis m-am plictisit sa le caut.
Daca vreti dovezi, cautati la ISI proiectele finantate din institutiile (si orasele, da spun bine orasele - pentru ca pot fi si colegi din doua institute in acelasi birou) ale membrilor comisiilor si consiliului CNCSIS. O sa aveti surprize. Sunt pe la 50 de puncte. Ca mai mult nu s-a putut. Dar daca trebuie...

PS. Chiar nu ma intereseaza nici unul dintre nume. Ma intereseaza daca argumentele sunt adevarate.

De la niste oameni de stiinta ma asteptam insa la comentarii neobosite legate de urmatoarele afirmatii:

"Merg mai departe cu ce smecherii se mai fac. Daniel Funeriu i-a cerut lui Adrian Curaj ca evaluarile de granturi sa sa faca exclusiv tinind cont doar de Article Influence Score (AIS) -- un fel de factor de impact care exclude autocitarile.
Asa a si facut Curaj in documentul pe site-ul agentiei. A zic ca evaluarile se fac doar in functie de scorul AIS.
Vorbe, sa il minta pe Funariu ca ei fac tot ce stiu la comisii.
Hmmmm, sa vedem rezultatele. Un tanar din echipa mea, mai nervos ca mine, a calculat AIS pentru toate granturile de matematica din competitia 2007 (sigur  sunt ca dracu de subiectiv aici si imi cer scuze pentru asta -- spun ca sa vedeti alta mare porcarie).
In evaluarea CNSIS eu am primit 48 de puncte. Scorul AIS al tuturor articolelor noastre din grant, impartit la nr. de membrii ai grantului este cel mai mare dintre toate granturile CNCIS care au primit 50 de puncte.
Grantul meu are AIS 5,491 iar urmatorul grant, cu 50 de puncte dat de CNSIS are AIS-ul 2,628. Adica cam jumate din al nostrul la nivel AIS -- asa cum a cerut Funeriu sa se faca.
Iata deci cum una zice Funeriu, asa zice Curaj cu titlul 'asa fac sefu' si cum la baza au loc aranjamente sinistre precum cele descrise mai sus."

Oare oamenii de stiinta or avea timp de combatut si asemenea "detalii"?
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #72 - May 6th, 2010 at 4:58pm
 
Quote:
Oare oamenii de stiinta or avea timp de combatut si asemenea "detalii"?


Oamenii de stiinta nu au timp sa faca astfel de calcule, pentru ca sunt ocupati cu problemele de cercetare.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #73 - May 6th, 2010 at 5:24pm
 
Quote:
Oamenii de stiinta nu au timp sa faca astfel de calcule, pentru ca sunt ocupati cu problemele de cercetare.


La unii "oameni de stiinta" se vede ca sunt ocupati cu "problemele de cercetare"- respectiv contracte. Nu se vad  insa rezultatele cercetarii- respectiv publicatii.

"Recherche on a, chercheurs on cherche"

Si ca sa revin la subiect, intr-o situatie similara un membru de comisie CNCSIS a refuzat sa depuna contestatie tocmai pentru ca s-a autoconsiderat in conflict de interese. Asa ca nu are rost sa fim chiar asa apologetici...
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Proiectul de Lege a Educatiei 2010
Reply #74 - May 6th, 2010 at 5:52pm
 
@Nicolae Hurduc, @Nea Marin si @ craciunm15

Mi se pare foarte  trist  ca despre oameni de buna calitate stiintifica, ce nu mai trebuie sa demonstreze asta,
s-a ajuns sa se discute in asemenea termeni.
Cine vrea sa aiba o parere obiectiva, nu are decat sa caute pe MathScinet ce publicatii au respectivii, in ce reviste, cu ce colaboratori. Cu putina bunavointa se pot afla si celelalte aspecte ale carierei lor universitare: unde au fost invitati si de cine, ce conferinte au avut si unde, ce colaboratori, studenti, cum sunt priviti de colegi, etc.  Nu-i greu de aflat toate aceste "amanunte" si cine vrea  sa aiba o imagine corecta cu adevarat o face. Cine nu, evident ca nu.
Cum spuneam, daca s-a ajuns ca asemenea oameni sa fie subiectele unor astfel de discutii, nu ma mira ca in acest timp profitorii sistemului isi vad linistiti de "treaba".
Pe de o alta parte, chiar daca la prima vedere este o incompatibilitate intre statutul de membru al unei comisii CNCSIS si acela de director de grant, marturisesc ca prefer ca cel care ia grantul sa fie o persoana care nu are nimic de dovedit din punct de vedere stiintific , chiar daca membru al comisiei, decat nu stiu ce matematician de doi bani din nu stiu ce universitate la fel de valoaroasa, care se plimba prin strainatate pe banii "grantului" milogindu-se de unul si de altul sa fie "invitat pe banii lui".  Sa inteleg ca ar fi de dorit invers?   
In orice caz,  reactia pe care am avut-o la citirea acelui mesaj  a fost de a-l trimite si altor colegi matematiciani romani ce activeaza in strainatate ca sa vada si ei cum sunt tratati matematicienii buni si cunoscuti pe plan international ce activeaza in tara. Cu mentiunea: nici sa nu va ganditi sa va intoarceti in Romania.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 5 6
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)