Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Latest info can be found on the YaBB Chat and Support Community.


Pages: 1 2 3 
Premiile Nobel (Read 14249 times)
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Premiile Nobel
Oct 6th, 2010 at 8:38am
 
Lasand la o parte discutiile pro si contra despre acordarea acestor premii, amaraciunea unora si bucuria imensa a altora, "saptamana Nobel" ramane in fiecare an o perioada extraordinara.
Ce s-a intamplat , deocamdata,  in 2010?

Luni, premiul Nobel pentru medicina acordat britanicului  Robert Edwards, parintele fertilizarii in vitro. Deja, Vaticanul contesta decizia.....
Mai jos, un articol ce aminteste toti castigatorii acestui premiu din '98 pana azi.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/10/04/AR2010100401179....

Ieri, premiul Nobel pentru fizica a fost acordat a doi cercetatori de origine rusa Andre Geim si Konstantin Novoselov pentru "experimentele lor revolutionare asupra grafenului", varianta bidimensionala a grafitului.
Se asteapta protestele...

A propos de castigatorii premiului Nobel, saptamana trecuta a decedat unul dintre acestia, un francez de origine poloneza Georges Charpak. In afara de calitatea stiintifica incontestabila acesta s-a facut remarcat si prin programul sau educativ "La main dans la pate" destinat celor mici, gradinitelor si scolilor primare ( eh oui!) pentru initierea micutilor in stiinte. Putini oameni de stiinta de acest nivel isi pierd pretiosul timp cu asemenea actiuni, asa ca mi se pare ca merita mentionat faptul.

Asteptam cu interes celelalte premii....
Back to top
« Last Edit: Oct 6th, 2010 at 9:13am by N/A »  
 
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #1 - Oct 6th, 2010 at 2:38pm
 
Premiul Nobel Chimie 2010 – acordat unui american si la doi cercetatori  japonezi

In acest an membrii Academiei de Siinte suedeze decerneaza prestigioasa distinctie, unui american Richard Heck si la doi japonezi Negishi Ei-ichi si Susuki Akira, pentru intrega lor activitate referitor la sinteza organica.
Anuntul a fost facut astazi la Stokholm , de catre reprezentantii Academiei Regale de Stiinta, suedeze, precizeaza http://sciences.blog.lemonde.fr/2010/10/04/en-direct-lannonce-du-prix-nobel-de-c... /.
Trei chimisti au fost onorati pentru cercetarile lor referitoare la paladiu cristalizat, avand aplicabilitati multiple in industria farmaceutica, moleculele fiind utilizate si in industria electronica, este motivatia Academiei suedeze.
Richard Heck este cunoscut pentru munca sa de o viata pe o reactie de sinteza care a început sa se dezvolte inca din anii 1960, si care poarta numele sau. Reactiile catalizate de paladiu, sunt acum utilizate pe scara larga pentru a forma legaturi între atomi de carbon. Pensionat din 1989, Richard Heck isi pastreaza titlul onorific de profesor emerit la Universitatea din Delaware, Statele. Oomologii sai  japonezi au lucrat pe acelasi tip de sinteza: Suzuki Akira si-a publicat prima lucrare in 1979.

Pretul de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de euro), atasat la aceasta distinctie va fi impartit de cei trei savanti in domeniul chimiei.

Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Premiile Nobel
Reply #2 - Oct 7th, 2010 at 12:09pm
 
Atat de asteptat si cat se poate de neasteptat:

Mario Vargas Llosa,
premiul Nobel pentru literatura, 2010
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Premiile Nobel
Reply #3 - Oct 8th, 2010 at 1:53pm
 
Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureatul premiului Nobel pentru Pace, 2010.
Un articol din Le Monde despre Liu Xiaobo.
http://www.lemonde.fr/asie-pacifique/article/2010/10/08/l-opposant-chinois-liu-x...
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Premiile Nobel
Reply #4 - Oct 4th, 2011 at 8:42am
 
Premiile Nobel 2011:

Luni 3 octombrie  Medicina:
3 cercetatori in imunologie, un francez  Jules Hoffmann ( CNRS), un american Bruce Beutler ( Institutul  Scripps,  La Jolla (Etats-Unis)) si un canadian Ralph Steiman (Rockefeller, New York).

Intamplare inedita: Ralph Steiman a decedat pe 30 septembrie ceea ce comitetul de acordare a premiilor Nobel ignora ( acesta nu se acorda post-mortem).

http://www.larecherche.fr/content/actualite-sante/article?id=30592
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #5 - Oct 4th, 2011 at 12:48pm
 
Ca tat vaz ca lumea a intrat din nou in "fibrilatziune": cazul canadianului Steiman e chiar fain: el *shtia* ca e-n cartzi, dar a murit inainte c-o zi -doua. Hai sa va spun io ceva (ilustrat *mai ales* de-acest caz "limita"): va spun ce *cred* (shi , de parerea mea sunt *muuultzi altzii*, precum Perelman): *marele premiu*, l-ai cashtigat *deja* atunci cand ai *conshtintza faptului c-ai facut o treaba buna*.

Restu'? Pai, restu' vine *mai intotdeauna prea tarziu...* Vedetzi? Pe masura ce *io imbatranesc*, pa mine ma cam doare-n cam paishpe despre ce cred *altzii* despre mine, despre cum ma "prizeaza" ei.

Pe mine ma "framanta" faptu' ca-n lucrarea "cutare" n-am mers *atuncea* (cu varsta, vezibine, vine, va rog sa ma credetz' pa cuvant,  un mereu "atuncea"!) chiar *pana la capat*.

Premiul *tau* (cercetatorule, tu, care de-o veatza ai 'cercat sa fii *mai bun* in meserie) e asta: multzumirea c-ai "scos" , din "hauri", din putzurile gandirei *tale*, o (una!) * idee noua*, adica una care le-a "scapat" *altora* de sute de ani.

Asta e *premiul cel mare, bre* - e doar parerea mea, care poate fi "atacata", cu sigurantza, de catre cei care *nu intzeleg* ce-l/o face sa ticaie pe un "shtiintzific" - mda, aia cu premiile, cu "clasamentele", cu " care-i a mai citata lucrare din luna asta?"

O sa-mi replicatzi ca *nu toata lumea se califica*. Da' io va-ntreb: da' de ce oare mi-ar *pasa mie*? Ca doar nu vorbim, n-asha, de *toata lumea*?

Hai noroc,

Nea MarinBack to top
 
 
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #6 - Oct 5th, 2011 at 5:09am
 
Premiul Nobel pentru Fizica 2011 a fost castigat de trei cercetatori din domeniul studierii spatiului cosmic, care au demonstrat accelerarea expansiunii Universului.

Comitetul Nobel a acordat jumatate din premiu lui Saul Perlmutter, de la Supernova Cosmology Project, de la Universitatea Berkeley din California, in timp ce a doua jumatate a fost acordata, in comun, lui Brian Schmidt, de la High-z Supernova Search Team de la Universitatea Nationala din Australia si Adam G. Riess, de la The High-z Supernova Search Team, centru din cadrul Johns Hopkins University din Baltimore
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #7 - Oct 5th, 2011 at 11:06am
 
Domnule Teodorescu, cum vaz ca suntetzi "pan' fizica", va rog sa ma *dumeritzi* & pe mine: ori sunt atins *eu* de maladia Altzeimer, ori am cetit (de cand eream *copil*) faptu' ca *galaziile , universu', "expandeaza", cu viteza *mai mare* pe masura ce trece timpu'?

Ca, daca-i *asha* (s-ar putea sa ma inshel io cu "efectu" ala gasit pan' anii '30 (?) de un astronom american), de *ce atat de mult sgomot*? Nu, nu o pun, sa-i zicem, "rautacios", aceasta intrebare; o pun *doar* pentru ca mie mi se pare ca ashtia cam bateau cam la portzi chiar "deschise".

Desigur, asta-i o intrebare a unui *neofit*, a unui *amator in ale shtiintzei*, o intrebare a unuia care *habar n-are de astrofizica*. Chiar v-shi fi recunoscator daca atzi putea comenta oleaca pe tema asta, nu de alta da' ca sa ma *dumiresc & io*.

Toate cele bune,

Nea Marin

P.S. Uite ce cred io: io cred ca "rata" expansiunii e "noua" & *nu* expansiunea-n sine (cu toate ca *nu tre' sa fii un rocket scientist* ca sa-tzi dai sama ca "rata" aia creshte cu timpu'...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Valentin_Craciun
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 44
Re: Premiile Nobel
Reply #8 - Oct 5th, 2011 at 2:42pm
 
Stimati forumisti,

Un articol interesant, intitulat:
Thomson Reuters makes Nobel laureate predictions
care poate fi gasit la adresa
http://www.rdmag.com/News/2011/09/Information-Tech-Computing-Thomson-Reuters-mak...
citez:
“Each year, Thomson Reuters uses data from its research solution, Web of Knowledge, to quantitatively determine the most influential researchers in the Nobel categories of Physiology or Medicine, Physics, Chemistry, and Economics. Based on a thorough review of citations to their works, the company names these high-impact researchers as Thomson Reuters Citation Laureates and predicts them to be Nobel Prize winners, either this year or in the near future.

Thomson Reuters is the only organization to use quantitative data to make annual predictions of Nobel Prize winners. Since 2002, 21 Citation Laureates have gone on to win Nobel Prizes.”
Deci, din 50-60 de laureati, Thomson “a ghicit” 21, bazandu-se doar pe datele lor ISI. Acum puteti verifica cat de bine au ghicit pentru 2011.

O zi buna,

Valentin Craciun
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Premiile Nobel
Reply #9 - Oct 5th, 2011 at 3:11pm
 
O frumoasa poveste despre singuratate, certitudine si publicatii ISI, in cazul premiatului de astazi, la pagina http://www.haaretz.com/weekend/magazine/clear-as-crystal-1.353504.


O secventa doar, despre avatarurile publicarii ISI:

''He returned to the National Bureau of Standards in Maryland in the summer of 1984, where he wrote the article together with Blech and send it to the Journal of Applied Physics. Within a short while a reply arrived from the editor, rejecting the article as not being of interest to physicists. "The editor later deeply regretted his decision," Shechtman says. Disappointed, Shechtman turned to the senior scientist John Cahn, who had invited him to work in the institute. Cahn initially had reservations, but afterward worked with Shechtman and proposed that they co-author an article. For the mathematical aspects he added a French crystallographer, Denis Gratias, and the three wrote an article that was a concise, refined version of the first article. They added Ilan Blech's name as a fourth author and sent the article to Physical Review Letters, which also deals with physics. The addition of Cahn's name turned out to be a winning move: the article appeared in November 1984, within a few weeks of its submission''.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #10 - Oct 5th, 2011 at 5:33pm
 
Marian_Deaconescu wrote on Oct 5th, 2011 at 11:06am:
Domnule Teodorescu, cum vaz ca suntetzi "pan' fizica", va rog sa ma *dumeritzi* & pe mine: ori sunt atins *eu* de maladia Altzeimer, ori am cetit (de cand eream *copil*) faptu' ca *galaziile , universu', "expandeaza", cu viteza *mai mare* pe masura ce trece timpu'?

Ca, daca-i *asha* (s-ar putea sa ma inshel io cu "efectu" ala gasit pan' anii '30 (?) de un astronom american), de *ce atat de mult sgomot*? Nu, nu o pun, sa-i zicem, "rautacios", aceasta intrebare; o pun *doar* pentru ca mie mi se pare ca ashtia cam bateau cam la portzi chiar "deschise".

Desigur, asta-i o intrebare a unui *neofit*, a unui *amator in ale shtiintzei*, o intrebare a unuia care *habar n-are de astrofizica*. Chiar v-shi fi recunoscator daca atzi putea comenta oleaca pe tema asta, nu de alta da' ca sa ma *dumiresc & io*.

Toate cele bune,

Nea Marin

P.S. Uite ce cred io: io cred ca "rata" expansiunii e "noua" & *nu* expansiunea-n sine (cu toate ca *nu tre' sa fii un rocket scientist* ca sa-tzi dai sama ca "rata" aia creshte cu timpu'...


Domnule profesor
probabil si ca o reparatie morala fata de cei care in ultimii sa zicem 4-5 ani au ratat Nobelul in Fizica.- Evident ca rata de expansiune este diferita st fata de dr, fapt confirmat de vreo 6 ani, mai nou aparu ca si noutate, astronomii au descoperit dovada existentei unui filament urias de materie, care conecteaza Calea Lactee cu galaxiile din apropiere, iar acestea, la randul lor, sunt legate de restul Universului.
Si in acest an bursa pariurilor nu a previzionat corect castigatorii Nobel-ului.
Cei trei astigatori din acest an sunt cercetatorii Saul Perlmutter de la Universitatea Berkeley, din California, Adam G. Riess de la Universitatea Johns Hopkins si Institutul de Stiinta din Baltimore, Maryland si Brian P. Schmidt, Universitatea Nationala din Weston Creek, Australia, pentru descoperirea vitezei de expansiune a Universului, prin observatiile de supernove indepartate", se precizeaza pe site-ul oficial  http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2011/” . Motivatia juriului a fost ca cercetarile lor au ajutat la dezvaluiri despre univers necunoscute pentru stiinta.
"Unii spun ca lumea se va sfarsi in foc, iar altii in gheata ..."
Care va fi destinul final al Universului? Probabil acesta va sfarsi in gheata, daca dam crezare Laureatiilor Nobelului in Fizica 2011. Ei au studiat supernovele si au descoperit ca Universul
se extinde din ce in ce mai rapid.
Astfel principalii favoriţi la Premiul Nobel 2011 pentru fizica sunt trei cercetatori cu studii in domeniul particulelor subatomice, pentru contributia lor in dezvoltarii computerelor cuantice super-rapide.
Favoritii din acest an sunt cercetatorii Alain Aspect din Franta, John Clauser din SUA si Anton Zeilinger din Austria, conform pronosticurilor elaborate de Karin Bojs, cel mai bun "ghicitor" al Premiilor Nobel, editor de stiinta al ziarului suedez Dagens Nyheter, scrie  http://www.physorg.com
Alti posibili candidaţi ar putea fi Yakir Aharonov din Israel şi britanicul Michael Berry, pentru munca lor asupra Efectului Aharonov-Bohm şi Faza Berry, tot din mecanica cuantică.
Premiul Nobel pentru Fizica 2011 a fost acordat incepand cu 1901 primul Premiul Nobel pentru Fizica a fost acordat Wilhelm Rontgen pentru descoperirea razelor X.
si dezbateri pe acelasi subiect
"Unii spun ca lumea se va sfarsi in foc, iar altii in gheata ..."
Care va fi destinul final al Universului? Probabil acesta va sfarsi in gheata, daca dam crezare Laureatiilor Nobelului in Fizica 2011. Ei au studiat supernovele si au descoperit ca Universul
se extinde din ce in ce mai rapid. Povestea "energiei intunecate" si a "materiei negre" a aparut in 1998, cand astronomii au raportat ca cele mai departate galaxii par sa se distanteze si mai rapid decat preconizau calculele initiale. Studiile pe un anumite tipuri de supernova confirma faptul ca, Universul se extinde intr-un ritm tot mai accelerat, in loc sa se diminueze.
Conform studiilor publicate in Astrophysical Journal, inca din 2005, Universul se extinde cu o viteza de 73,8 km/sec la fiecare 3,26 de ani lumina distanta, Oamenii de stiinta pot afla exact cat de mult se va dezvolta Universul si in cat timp o va face, avand ca reper lumina provenita de la o supernova si o stea.
Expansiunea Universului se refera la departarea galaxiilor cu o viteza foarte mare una fata de cealalta. Cu cat acestea ajung mai departe, cu atat ele se misca mai repede. Rata de expansiune a Universului a putut fi astfel masurata, o galaxie aflata la 1 megaparsec (distanta astronomica aproximativ egala cu 3,26 ani lumina) se departeaza cu 73,8 km/sec, o alta galaxie aflata la 2 megaparsec calatoreste cu 147,6 km/sec si tot asa.
Universul ramane totusi o enigma

O mare parte a Universului, 73%, nu este compusa din materie sau radiatii, ci dintr-o misterioasa forta denumita "energia necunoscuta" - "energie neagra", un fel de gravitatie inversa, iar 23% din "materie intunecata". Aceasta forta bizara pare sa impinga Universul intr-un ritm accelerat, desi forta gravitationala ar trebui sa incetineasca acest ritm si sa determine ca Universul sa se contracte.
Sir Martin Rees, astronom britanic, si presedintele Societatii Regale, afirma ca aceasta noua intelegere a Universului reprezinta "o descoperire de prima magnitudine". Observatorul Wilkinson Microwave Anisotropy Probe -WMAP, a reusit sa inregistreze semnale slabe ale exploziei initiale a Universului, sau Big Bang.
Masuratorile au fost corelate cu observatiile facute cu ajutorul telescoapelor din cadrul proiectului Sloan Digital Sky Survey - SDSS, care a alcatuit harta a un milion de galaxii pentru a constata daca ele se apropie sau se indeparteaza unele de altele. Ambele au confirmat existenta energiei necunoscute.
Descoperirea rezolva un numar de controverse in legatura cu Universul: varsta, ritmul de expansiune si compozitia. Astronomii stiu acum cu certitudine ca Univesul are varsta de 13,7 miliarde de ani, plus sau minus cateva sute de mii de ani, iar ritmul sau de expansiune este uluitor: 73,8 km/sec per megaparsec.
Pana acum in jur de 200 de miliarde de galaxii, fiecare continand 200 de miliarde de stele, sunt detectabile acum cu ajutorul telescoapelor, reprezentand doar 4% din intregul Univers.
Comunitatea stiintifica este de acord acum ca ceva in spatiu actioneaza ca o formidabila forta antigravitationala, determinand expansiunea accelerata a Universului.
... iar mai nou discutiile se poarta in zona multiverse!
Universurile multiple-multiversuri provoaca dezbateri aprinse in lumea oamenilor de stiinta(opinii)
Problema existentei universurilor paralele, si a universurilor multiple – multiversuri, altele decat universul observabil, constituie subiect de dezbateri stiintifice aprinse in lumea fizicienilor.
Conform fizicii cuantice particulele sunt in permanenta vibratie, ceea ce a dus la aparitia teoriei corzilor potrivit careia materia este rezultatul emanatiei corzilor care vibreaza. Teoria supergravitatiei concluzioneaza ca gravitatia se scurge intr-un univers paralel, existand astfel cel putin un univers paralel cu al nostru. Teoria M a membranei, considera ca lumea reala se manifesta in 11 dimensiuni, postuland existenta mai multor universuri.
Teoria M postuleaza ca Big Bangul are la baza Universuri paralele, existand si multiversul corespunzator. Big Bangul este rezultatul coliziunii a doua lumi paralele. Teoria multiverse considera ca acesta contine un numar infinit de universuri fiecare cu legitatile lui fizice, existand posibilitatea in fiecare moment pentru Big Bang-uri.
Poate universul nostru sa fie doar un balon plutind intr-un ocean de baloane.
Aceste universuri implica cu totul alte consecinte referitor la inflatia cosmica, fata de universul nostru. Unii specialisti sunt de parere ca nu este justificat utilizarea principiului antropic pentru a rezolva dilemele cosmologiei globale, una dintre ele este tocmai teza conform careia Universul se afla intr-o expansiune accelerata, teza pentru care a fost acordat Premiul Nobel pentru Fizica in 2011, celor trei cerccetatori.
Fizicenii canadieni si americani, considera ca dovada existentei multiverse-ului sta ascunsa in datele Plank, iar raspunsul va veni prin studierea amprentei cosmice de microunde din radiatia cosmica. Chuck Bennett, astrofizician la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, SUA, considera ca predictia teoriei multiversului este adusa in stiinta contemporana ca are posibilitatea de a falsifica idei. Opinia cercetatorilor este ca Universul nostru a suferit o expansiune rapida imediat dupa Big Bang. Kris Sigurdson de la Universitatea British Columbia din Vancouver, considera si a calculat posibilitatea ca universul nostru sa se fi ciocnit cu un altul inaintea perioadei de inflatie cosmica, iar urmele acestei coliziuni ar fi fost sterse in urma cu peste 13 miliarde de ani. Acestea totusi s-ar gasi in fundalul cosmic de microunde – CMB,care dateaza din primii 380.000 de ani din existenta universului nostru.
In 2007, cercetatorii de la Universitatea din California de la Santa Cruz, SUA, au sugerat ca o trezire cosmica ar putea fi existenta insasi a fundalului cosmic de microunde.  In 2008 cercetatorii condusi Hiranya Peiris de la University College din Londra au demostrat ca aceasta predictie a fost adevarata . Un studiu publicat recent pe serverul arXiv, precizeaza  ca o detectarea a unei coliziuni cu bule ar confirma existenta multiversului, furnizand dovezi convingatoare pentru teoria corzilor, si va oferi o noua imagine a universului si originii sale. Recent cosmologul Arjun Berera de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, crede ca ideea multiversului este pur speculativa in lumea fizicii.
Dovezile clare in sprijinul multiversului trebuie sa vina din observatiile si datele observatorului CMB al Agentiei Spatiale Europene, cumulate cu cele ale sondei NASA Wilkinson Microwave Anisotropy, si a studiilor ulterioare, care trebuie sa confirme detectarea fundalului cosmic de microunde.

opinia mea la nivelul meu de pregatire si intelegere este ca traim intr-un multivers infinit dar cu limita finita ...
oricum rescrierea Fizicii si mai ales a cosmologiei cuantice, si a gravitatiei cuantice se va face destul de curand... studii si teorii noi peste ocean si mai ales la teoreticienii australieni.
( sper ca nu am monopolizat discutia...  propuneri de exerimente posibile, pt confirmarea Tare sa zicem si/sau infirmarea th. relativitatii generalizate,..., alaturi de ultimul termen repulsiv ar trebui inca unul de natura masica dar si cinetica... a si in domeniul undelor gravitationale si a teoriei cavitatiei)( a uitasem cercetatorii de la CERN cred ca s-au inselat referitor la diferenta de 60 ns..., princ. cauzalitatii nu a fost violat doar ca sri nu au fost riguros inertiale ei de fapt au transportat si masurat informatie... cum inca din 2009 a fost rezolvata decriptarea cuantica a informatiei la viteze superluminice... dar fiind domeniu sensibil deja americanii vorbesc si au realizat criptarea biologica a informatiilor)
oricum nu este clar daca vorbim si de campuri gravifice destul de puternice in zona experimentului... iar dpdv al trr impulsul particulelor respective ar fi fost infinit... cum se spune au fost inselati de ienertia particulelor care creste, ... etc

cu scuzele de rigoare pt cei mult mai specializati si cunoscatori ,  probabil ca se va postula in sa zicem urmatorii 10-20 de ani existenta unui al cincelea camp si existenta a unei noi forte care guverneaza evolutia universului per ansamblu, dificil si dpdv metafizic dar cine stie
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #11 - Oct 6th, 2011 at 6:21am
 
echitate si partajare in cazul decernarii Premiilor Nobel  in era cercetarii prin colaborare
http://www.physorg.com/news/2011-10-nobels-science.html
http://www.newscientist.com/article/dn21006-stillmysterious-dark-energy-takes-ph...

Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Ambler
Ex Member


Colateral
Reply #12 - Oct 6th, 2011 at 7:46am
 
Domnule Teodorescu,

Am citit interesantul poster cosmologic al dumneavoastra, de ieri. Nu sunt in domeniu. Ca varsta Universului este de ordinul a 13 miliarde de ani, am citit acum cativa ani. Teoria lui Hubble (1889-1953) a propus expansiunea Universului, cu viteza aparent constanta H0, estimata AZI la 70 – 74 Mpc x Km/s. Ati pomenti termeni repulsiv, atractiv si cinetic. Cu primii doi sunt de acord, in sensul ca primul e mai “tare” acum decat al doilea si rezultatul e “expansionist”. Termenul cinetic nu cere masa ? De unde sa cunoastem macar o estimatie initiala ? Totusi, cred ca e necesar, pentru ca, integrat si comparat cu ce stim, prin rafinare ar furniza alte informatii. Despre universuri paralele si cele cu mai multe dimensiuni, am citit in foarte interesanta “Istoria secreta a NASA” - Maxwell a fost un precursor, dar a fost cenzurat si azi ii este folosit o teorie simplificata, “tridimensionala” etc.

Cu consideratie.

Mpc = megaparsec; mega = milion; parsec = distanta strabatuta de lumina, in vid, in cca 3,26 ani; Mpc = distanta strabatuta in cca 3,26 milioane ani.
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Premiile Nobel
Reply #13 - Oct 6th, 2011 at 8:25am
 
a_muraru wrote on Oct 5th, 2011 at 3:11pm:
O frumoasa poveste despre singuratate, certitudine si publicatii ISI, in cazul premiatului de astazi, la pagina http://www.haaretz.com/weekend/magazine/clear-as-crystal-1.353504.Intr-adevar, frumoasa povestea lui Daniel Shechtman.
Adaug si eu un link in acest sens.

http://www.larecherche.fr/content/actualite-matiere/article?id=30595

Mi se pare surprinzator faptul ca nici macar  "Linus Pauling, premiu Nobel in chimie in  1954", considerat la acea vreme ca  « l’Einstein de la chimie », nu a crezut in descoperirea lui
Shechtman. Dupa ce ai obtinut premiu Nobel si esti la apogeul carierei stiintifice, cred  ca ai o libertate enorma de a accepta lucruri  asa zise "imposibile", de a merge pe alte cai ale cercetarii decat cele clasice.

Oricum, o poveste extraordinara a unui cercetator extrem de tenace!
Back to top
 
 
IP Logged
 
Ambler
Ex Member


Nobel pentru Chimie 2011
Reply #14 - Oct 6th, 2011 at 8:58am
 
Dle Muraru,

Dl prof.Shechtman n-a fost singur. S-a muncit foarte mult in lume, inclusiv domnia sa. Numai ca domnia sa, impreuna cu 3 colaboratori, au publicat in 1984, pe baza propriei descoperiri din 1982 (la NBS, azi NIST), lucrarea "Metallic Phase with Long-Range Orientational Order and No Translational Symmetry" (Phys. Rev. Lett. 53, 1951–1953 (1984)), in care au demostrat existenta tipului neconventional de cristale, intrun aliaj sintetic Al-Mn (atomic 84:16), racit extrem de rapid (1 milion Kelvin/s). Dl prof.Shechtman, asa cum am banuit imediat ce am aflat vestea, ieri, lucreaza in Stiinta si Ingineria materialelor, cu aplicatii civile si militare (vezi biografia si linkul propus de dumneavoastra). E diplomat in Stiinta si Ingineria materialelor si lucreaza in acest domeniu,

http://materials.technion.ac.il/st/

domeniu asimilat la Fundatia Nobel in 2011 cu Chimia. Cu placere, am putut vedea articolul postat “free” in

http://prl.aps.org/pdf/PRL/v53/i20/p1951_1

Al doilea coautor l-a ajutat sa interpreteze fenomenul, iar urmatorii doi au facut verificari. OK.

Numai a 3-a revista, PRL, i-a acceptat articolul. Interpretarea fenomenului a necesitat un mare efort interdisciplinar, pana ce a fost lamurit.

Daca ar fi sa imi spun parerea, merita felicitari, pentru ca, cel mai putin, nu s-a lasat descurajat de refuzuri si, astfel, a deschis o cale noua in Stiinta si Ingineria materialelor. Astfel de aliaje au intrebuintari in anumite constructii mecanice (foarte stabile termic) si optice.http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15181187

http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Shechtman

http://en.wikipedia.org/wiki/Quasicrystals

http://www.ams.org/notices/200608/whatis-senechal.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Icosahedral_phase

Scientific Background on the Nobel Prize in Chemistry 2011
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2011/sciback_2011.pdf
Back to top
« Last Edit: Oct 7th, 2011 at 7:14pm by N/A »  
 
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Re: Colateral
Reply #15 - Oct 6th, 2011 at 12:16pm
 
Quote:
Domnule Teodorescu,

Am citit interesantul poster cosmologic al dumneavoastra, de ieri. Nu sunt in domeniu. Ca varsta Universului este de ordinul a 13 miliarde de ani, am citit acum cativa ani. Teoria lui Hubble (1889-1953) a propus expansiunea Universului, cu viteza aparent constanta H0, estimata AZI la 70 – 74 Mpc x Km/s. Ati pomenti termeni repulsiv, atractiv si cinetic. Cu primii doi sunt de acord, in sensul ca primul e mai “tare” acum decat al doilea si rezultatul e “expansionist”. Termenul cinetic nu cere masa ? De unde sa cunoastem macar o estimatie initiala ? Totusi, cred ca e necesar, pentru ca, integrat si comparat cu ce stim, prin rafinare ar furniza alte informatii. Despre universuri paralele si cele cu mai multe dimensiuni, am citit in foarte interesanta “Istoria secreta a NASA” - Maxwell a fost un precursor, dar a fost cenzurat si azi ii este folosit o teorie simplificata, “tridimensionala” etc.

Cu consideratie.

Mpc = megaparsec; mega = milion; parsec = distanta strabatuta de lumina, in vid, in cca 3,26 ani; Mpc = distanta strabatuta in cca 3,26 milioane ani.


prin anii 80 profesorul Druica Zeltin, propunea introducerea unui termen de natura masocinetica in ecuatiile de evolutie, idee care ar putea fi dezvoltata in viziunea noilor teorii referitore la gravitatia cuantica, idei super si ale prof. Rosenthal de la Univ. Timisoara de prin anii 70-80 privind dinamica si evolutia liniilor de univers... (dar cum este nevoie de timp totul este dat uitarii)
un articol interesant poate fi citit in Nature(6 oct 2011)
americanii imping mecanica cuantica dincolo de limitele sale...
Cercetatorii de California Institute of Technology, Pasadena laboratorul de criogenie au reusit determinarea dimensiunii de la care obiectele inceteaza sa mai manifeste un comportament cuantic.
http://www.nature.com/nature/journal/v478/n7367/full/nature10461.html
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #16 - Oct 6th, 2011 at 12:45pm
 
Domnule Muraru,

uite, pe mine ma mai intereseaza *ceva anume*. Uite: astro-fizicienii (vezibine, modelul "Big-Bang"),
bazandu-se pe viteza luminii maxima de atata, au recurs la "darea timpului inapoi" ca sa ajunga la Lemaitre s.a.m.d.

Shi uite: de la Hubble-ncoace, "vedem" (cu telescoape tat mai "tari"), "trecutu' ", n-asha?

Shi, ei bine, videm ca-n *trecut* era acceleratzia aia *tat mai mare* - ca, ma scuzatzi, mai "p-aproape-n timp" o videm *mai mica* (ca, altfel, n-am pute-a-o videa pa aia din "trecut" mai mare?)

Va intreb, ca un habarnist ce *ma aflu* : pe *ce anume se bazeaza fizicienii*? O intrebare a lu' "Moromete", n-asha?

Ca doar,, mergand *spre vremea noastra* chiar videm *incetinire*, n-asha?  Cetitzi-ma, va rog, cu atentzie: pe masura ce e mai "nou", Universu' *incetineshte*.

De *unde* oare, atuncea, aceasta concluzie cam "grabita" cu expansiune la "gheatza" & moarte "finala"?

Desigur, io mi-s un *habarnist*, cum am declarat de multe ori p-acilea, in alte domenii (shi-n chiar sub-domenii ale matematicei mele stramte). Io doar *intreb* & vreau sa ma dumiresc.

Al Dvs.,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Premiile Nobel
Reply #17 - Oct 6th, 2011 at 12:52pm
 
Stimate domnule Deaconescu,

V-as raspunde la intrebare, dar sint un biet umanist: liceul meu (facut in 7 ani, un record) a cuprins un numar simbolic de ore de fizica. In ultimii cinci ani de liceu, in fapt, nici n-am studiat fizica...

Sint sigur insa ca multi dintre colegii nostri vor da raspunsul potrivit. Pe care ma voi stradui sa-l inteleg si eu.

Cele bune,
A. Muraru
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #18 - Oct 6th, 2011 at 1:19pm
 
Ach, domnule Muraru,

presupunand (de ce nu?) c-o scrietz' p-a dreapta, io va scriu cam asha: dar-ar Domnu' sa dea odata
sa avem drept "scriitori" oameni ca Dvs., care-shi declara ignorantza (precum moi!) pa "shleau"!

Asta pentru ca *nu putem progresa cata vreme nu ne declaram ignorantza*.

No numa' fain, ashtept & io pe *altzii* ca sa ne lamureasca. Ca ma scuzatzi: sunt *prea multz' * care-shi dau cu parerea, iar, cand ii "scuturi" olaeaca, nu "cade" din acel sac...

Numa' fain,
Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #19 - Oct 6th, 2011 at 1:34pm
 
Ambler: tu tre' ca *glumeshti* cand cetezi o lucrare da *doua pagini*, n-asha?

Ca doar imi scria odata un *cretin* cum ca cinci pagini e numa' *introducerea* la o lucrare "serioasa"?

Viisez io? Te-ai inshelat *tu*? Cine mai shtie? Aviz "dashteptzilor da pan' Minister (care *habar n-au de ce e aia shtiintza - uite c-o scriu *shi pa asta*, in ciuda lui L. Ornea &-a altora): s-au mai *luat* premii Nobel pa *5* pagini. Shi, ca atare, marsh, ducetzi-va, la *coltz* cu voi, ca shtiintza e despre *idee noua*, bre.

No hai noroc, Ambler,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Ambler
Ex Member


Re: Premiile Nobel
Reply #20 - Oct 7th, 2011 at 10:33am
 
Multumesc pentru urare ! La fel !

In cartea “Quasicrystals: Types, Systems, and Techniques”, Beth E. Puckermann (editor), editura Nova, 2011, prof.Shechtman e citat cu 4 lucrari (1984, 1985, 1986, 1992), de mai multe ori.

In Steurer, si Deloudi, Crystallography of Quasicrystals: Concepts, Methods and Structures, Springer, 2009, prof.Shechtman e citat cu 2 lucrari (1984, 1986), de 2 ori.

In Janssen, Chapuis si de Boissieu, “Aperiodic Crystals: From Modulated Phases to Quasicrystals”, Oxford University Press, 2007, cercetarile prof.Shechtman din 1982-1984, sunt citate ca piatra de temelie; e citat de mai multe ori cu doua lucrari (1984, 1986).

In Ferro si Saccone, “Intermetallic Chemistry”, Elsevier, 2008, profesorul e citat de mai multe ori cu lucrarea din 1984.

In acest domeniu au aparut, ca sinteze, mai multe carti. Pentru cine e interesat

Walter Steurer, Sofia Deloudi, Crystallography of Quasicrystals: Concepts, Methods and Structures, Springer, 2009

e fenomenala.

Se cunosc substante naturale cu structura aperiodica. Exiata desene de acest gen in arta islamica iraniana, la care prof.Shechtman a facut trimitere.
Back to top
« Last Edit: Oct 7th, 2011 at 3:03pm by N/A »  
 
IP Logged
 
Ambler
Ex Member


Re: Premiile Nobel
Reply #21 - Oct 7th, 2011 at 10:37am
 
Domnule Teodorescu,

Va multumesc pentru trimiterea la ”Nature”, oct.2011. Cred ca e bine-venita la mai multi (in fizica, chimie, mecatronica).

Cu consideratie.

P.S. Si comentariile dv le vad interesante si utile.
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Premiile Nobel
Reply #22 - Oct 7th, 2011 at 1:43pm
 
Premiul Nobel pentru literatura 2011, poetul suedez Tomas Tranströmer.
In colectia „Biblioteca Polirom” au aparut in traducere volumele: "Pagini din cartea noptii" (2003, traducere de Dan Shafran / prefata de Marin Sorescu) si Taina cea mare (2005, traducere de Dan Shafran).

Premiul Nobel pentru pace 2011: presedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf si doua militante pentru drepturile omului Leymah Gbowee ( Liberia) si Tawakkul Karman ( Yemen).

Back to top
 
 
IP Logged
 
Ambler
Ex Member


Premiul Nobel pentru Pace 2001
Reply #23 - Oct 7th, 2011 at 1:47pm
 
A fost acordat la Ellen Johnson Sirleaf (presedintele Liberiei), Leymah Gbowee (Liberia) si Tawakkul Karman (Yemen), brave luptatoare feministe pentru Pace.

The Nobel Peace Prize 2011 was awarded jointly to Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee and Tawakkul Karman "for their non-violent struggle for the safety of women and for women’s rights to full participation in peace-building work".

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2011/

Cele doua tari au fost teatre de razboi civil si masacre. Ne putem inchipui foarte putin curajul Laureatelor-simbol.

Acest Nobel devine din ce in ce mai important
.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Re: Premiile Nobel
Reply #24 - Oct 8th, 2011 at 11:08am
 
poate cine stie o noua matematizare a spatiului si timpului renuntand la sfericitatea si volumul limitat al universului(cf. Einstein)
Cele mai noi teorii in domeniu, presupun universul timpuriu intr-o singura dimensiune, astfel putem considera un nou sens al marii unificari Einstein. Deci teoria liniei de energie pura!. Cu trecerea timpului linia –a disociat si intersectat, formand gradual o tesatura 2D, planul in doua dimensiuni. Universul 2D a expandat la randul sau si prin rasuciri complexe s-a creat reteaua 3D, presupus observabil.
Americanii incearca  testarea 2D...opinia mea conceptual dpdv metafiz ar trebui rezolvata problema existentei universului ca si singura entitate perceputa. A uitasem, rusii vin puternic din urma un super articol in arXiv, fotonii exista in interiorul unei gauri negre supermasive, evident si civilizatii avansate la nivelul si limita orizontului Cauchy, aducand in actualitate si scara Kardashev.
Back to top
« Last Edit: Nov 14th, 2011 at 1:01am by gabriel_teodorescu »  
WWW WWW  
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)