Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Latest info can be found on the YaBB Chat and Support Community.


Pages: 1 ... 5 6 7 8 
Granturile CNCS (Read 45896 times)
VDavid
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 148
Re: Granturile CNCS
Reply #150 - Sep 24th, 2011 at 10:14am
 
Evident ca nu este un concurs de CV-uri, dar in evaluarea proiectelor activitatea directorului de proiect are pondere mare. Evdeint ca una dintre probleme a fost de la inceput vizibila: au participat la competitie si cei care au organizat-o! Mai are rsot sa analizam? Intrebarile cu probabilitatile de  mai sus, au fost neglijate chiar de cei care stiu cate ceva sau foarte mult de ele.
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1151
Gender: female
Re: Granturile CNCS
Reply #151 - Sep 24th, 2011 at 12:48pm
 
VDavid wrote on Sep 24th, 2011 at 10:14am:
Evident ca nu este un concurs de CV-uri, dar in evaluarea proiectelor activitatea directorului de proiect are pondere mare. Evdeint ca una dintre probleme a fost de la inceput vizibila: au participat la competitie si cei care au organizat-o! Mai are rsot sa analizam? Intrebarile cu probabilitatile de  mai sus, au fost neglijate chiar de cei care stiu cate ceva sau foarte mult de ele.


Remarca mea referitoare la " Cv-ul directorilor de grant contra grantul in sine" se referea la afirmatia dvs:
"""doar 3 dintre cei castigatori de la Chimie au hirsch-ul peste 10""".
Evident ca si CV-ul conteaza si nu putin, dar nu este criteriul determinant (ce spuneam in postarea precedenta).  In mod normal, orice depunctare masiva a unui grant ar trebui explicata temeinic. Cred ca orice evaluator ce se respecta poate da detalii despre modul de evaluare si despre depunctare, daca este cazul. Iar daca exista contestatii atunci chiar sunt necesare aceste lamuriri.
Back to top
 
 
IP Logged
 
VDavid
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 148
Re: Granturile CNCS
Reply #152 - Sep 24th, 2011 at 1:10pm
 
Dna AlexA, observ insistenta dvs doar pe o anumita latura, care evident nu poate fi controlata. Credeti ca as mai fi intervenit daca ea era o problema?! Probabil ca interventia dvs nu este intamplatoare! Observ ca la celelate aspecte, cele legate de probabilitati, nici nu v-ati incurcat cu ele.

Cum am mai avut un proiect Idei, care a produs 20 de articole ISI cu un factor de impact cumulat peste 25, va imaginati ca am ceva de spus!!! Probabil si dvs!!

Am uitat sa aduag un lucru esential: cand am facut interventia asta pe FAR a fost facuta constient si de faptul ca razbunarea/vendeta de pe la noi este in floare! Am trecut prin multe si cunosc fata asta a realitatii de aici. Dar pe cine mai intereseaza ?!
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1151
Gender: female
Re: Granturile CNCS
Reply #153 - Sep 24th, 2011 at 1:41pm
 
Domnule David,
Cautati sensuri ascunse acolo unde nu sunt si chiar nu va inteleg! Daca va imaginati ca aduc elogiul mediocritatii in locul adevaratei calitati stiintifice, atunci chiar nu este nimic de discutat.
Sunt de acord cu dvs cand spuneti ca anumite contradictii trebuie eliminate ( in speta, cei ce organizeaza concursuri nu trebuie sa candideze),  mi se pare o chestie de bun simt si nimic mai mult.   Numai ca despre asta trebuia sa se discute, sa se zbiere, protesteze si ce mai vreti inainte de concurs si nu dupa.  Poate s-a facut dar suficient de putin incat sa treaca neobservat. Vorba aceea: cainii latra, caravana trece. Nu stiu care este realitatea, cum nu am fost interesata de acest concurs decat ca spectator neutru nu am urmarit in detaliu ce s-a discutat pe acest subiect.
Pe de alta parte,  latura aceea pe care aveti impresia ca insist ( nu fac decat sa reactionez la niste fraze cu care nu sunt de acord) este exact una ce poate fi controlata,  unde se poate cere detalii si lamuriri de la evaluatori, se pot aduce argumente pro si contra, nu discutam de impresii ci de certitudini.
Si asta ar si trebui sa se faca. Presupun ca nu se va ajunge la  publicarea listei de evaluatori  dar  fiecare are dreptul sa ceara lamuriri suplimentare despre evaluarea proiectului. Abia atunci se va vedea daca evaluatorii sunt seriosi sau nu, daca exista transparenta sau nu, daca toate povestea cu aceste evaluari externe este ceva serios sau doar praf in ochi.
Imi pare sincer rau ca nu ati inteles interventia mea, nu avea nimic personal, nici  cu disciplina in sine, doar cu niste idei preconcepute de genul aceleia despre H-index. Asta-i tot, regret ca m-am bagat intr-o discutie ce s-a dorit monolog.
Back to top
 
 
IP Logged
 
VDavid
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 148
Re: Granturile CNCS
Reply #154 - Sep 24th, 2011 at 2:09pm
 
Da, da, corect, dna AlexA. Dar credeti-ma ca ti se urca la cap cand stai cu aparate cu componente uzate si speri sa obtii ceva banii ca sa mai faci ceva. Cand cei de langa tine asteapta o rezolvare si nu poti face altceva decat sa cersesti de pe unde poti substante si solventi si multe altele. Asta este situatia la noi la chimie. Frustarea care te incearca cand vezi cum familii domnitoare sun abonate de ani multi la bani grei, macar o recunosc. Povestea contestatiilor este asa o frectie....
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Granturile CNCS
Reply #155 - Sep 24th, 2011 at 3:11pm
 
AlexA wrote on Sep 24th, 2011 at 1:41pm:
Sunt de acord cu dvs cand spuneti ca anumite contradictii trebuie eliminate ( in speta, cei ce organizeaza concursuri nu trebuie sa candideze),  mi se pare o chestie de bun simt si nimic mai mult.   Numai ca despre asta trebuia sa se discute, sa se zbiere, protesteze si ce mai vreti inainte de concurs si nu dupa.  Poate s-a facut dar suficient de putin incat sa treaca neobservat. Vorba aceea: cainii latra, caravana trece. Nu stiu care este realitatea, cum nu am fost interesata de acest concurs decat ca spectator neutru nu am urmarit in detaliu ce s-a discutat pe acest subiect.Cred ca lucrurile sint serioase aici, si trec dincolo de granita ''bunului simt''. Aceasta pentru ca legea romana, dar si legea franceza sanctioneza penal conflictul de interese. In fapt, legislatia romana este croita dupa cea franceza: art. 432-12 din Codul Penal francez influenteaza noul Cod penal romanesc, cel din 2009.

Art. 300 din acest din urma Cod urmeaza Legea conflictului de interese, 278/2006, care defineste ''conflictul de interese''. Dar, va spune decidentul, legea vorbeste despre functionarii publici, nu despre CNCS. Asadar, nu e nici o problema daca cei ce organizeaza competitia participa la ea.

Si totusi la art. 3 al Ordinului 3794/2011, prin care CNCS s-a infiintat, este amintit conflictul de interese: CNCS ''supravegheaza si controleaza selectia expertilor evaluatori, alocarea proiectelor catre evaluatori, procesele de evaluare si monitorizare stiintifica a proiectelor si procesul de negociere a contractelor, cu respectarea dispozitiilor legale privind conflictul de interese''.

Mai la vale, in acelasi ordin (art. 33), aflam ca ''Membrii CNCS si ai organelor de lucru ale acestuia au obligatia de a raporta CNCS, respectiv organelor de lucru orice situatie in care considera ca se afla intr-un conflict de interese, imediat dupa ce constata existenta conflictului de interese, si de a se recuza de la luarea deciziilor supuse direct conflictului de interese''.

Iar definitia conflictului de interese este la art. 34 (ma iertati pentru lungimea lui):

''Art. 34
Constituie conflict de interese situatiile prevazute de legislatia in vigoare, precum si urmatoarele situatii, referitoare la evaluarea si finantarea proiectelor in cadrul programelor coordonate de catre CNCS:
a) situatia in care o persoana evalueaza in mod direct sau ia decizii nominale de selectie directa ori de excludere a evaluatorilor unui proiect fata de care persoana in cauza are un interes financiar direct legat de finantarea sau nefinantarea proiectului, inclusiv atunci cand persoana in cauza face parte din lista de personal a proiectului ori a unor proiecte concurente depuse spre finantare in cadrul aceleiasi competitii si linii de finantare si cand persoana in cauza se afla in una dintre urmatoarele relatii cu cel putin una dintre persoanele din lista de personal a proiectului evaluat:
(i) se afla in relatie de soti, afini si rude pana la gradul al III-lea inclusiv;
(ii) sunt angajate in aceeasi unitate sau institutie;
(iii) au colaborat in ultimii 5 ani, avand publicatii sau proiecte de cercetare-dezvoltare realizate in comun;

...

c) situatia in care o persoana supravegheaza direct sau controleaza direct selectia expertilor evaluatori, alocarea proiectelor catre evaluatori, procesul de evaluare a proiectelor si procesul de negociere a contractelor, pentru proiectele la care persoana in cauza se afla pe lista de personal a proiectului sau a unor proiecte concurente depuse spre finantare in cadrul aceleiasi competitii si linii de finantare''.

Si inca o prevedere legala, din actul intemeietor al CNCS:

''Art. 18
In afara cazurilor prevazute la art. 12 si 13, deciziile CNCS sunt aprobate prin votul a jumatate plus unu din numarul membrilor prezenti, in cazul votului in cadrul sedintelor, respectiv prin votul a jumatate plus unu din numarul membrilor votanti, in cazul votului exprimat prin mijloace electronice.

Art. 19
(1) Pentru luarea deciziilor in cadrul sedintelor CNCS este necesara prezenta a cel putin 10 din membrii CNCS.
(2) In cazul voturilor exprimate prin mijloace electronice, deciziile se pot adopta numai daca numarul de membri prevazut la alin. (1) voteaza in intervalul de timp stabilit conform regulamentului intern de functionare''.

Decizia finala asupra listei ''cistigatorilor'' se ia prin decizia membrilor CNCS, avem voie sa credem.

Problema, in cazul de fata, este ca mai multi membri din Consiliu au fost si sint in conflict de interese: e de vazut daca s-au recuzat.

Apoi (si mai interesant pentru un profan), daca numarul membrilor CNCS care au candidat in actuala competitie este mai mare de 10, iar ei s-au recuzat, CNCS a fost pus practic in situatia de a nu putea lua nici o decizie in privinta competitiei: numarul membrilor este 19, daca 10 (sau mai multi de 10) au concurat, legal nu se putea lua nici o decizie cu privire la etapele competitiei, selectia evaluatorilor, etapa finala a ''concilierii'', publicarea rezultatelor. Asta pentru ca numarul votantilor ar fi fost sub 10, iar in aceasta situatie, conform celor scrise mai sus, nu se poate lua nici o decizie.

Bun! Sa vedem citi dintre membrii CNCS au candidat in actuala competitie. Chestiunea e complicata: multi au ales alte ''domenii'' decit cele de care apartin manifest. Apoi, foarte important, cei mai isteti sunt ''laturis'': candideaza la proiecte IDEI sau TE ca membri (neanuntati inca) ai echipei de cercetare sau ca mentori, in cazul proiectelor PD.

Oricum ar fi, eu am detectat rapid vreo 6 directori: vicele Brujan, membrii Badescu, Kristaly, Moldoveanu, Ciobanu, Luchian. E posibil sa existe si altii pe liste: cum spuneam, eu m-am grabit.

Apoi, de vazut care sunt cei ce candideaza ca membri in echipa/mentori PD: mai cunosc un caz si aici.

Asadar, avem vreo 7 pina acum. Dar am informatii ca sint mai multi.

Si daca sint 10 sau mai multi, atunci problema este mare... 

PS
Tot utindu-ma pe varii liste, mi s-a parut ca exista o concordanta interesanta. Reprezentatul/ii unui domeniu in CNCS aduce institutiei-mama (universitate/institut de cercetare) foarte multe granturi in domeniul pe care il pastoreste. Asa se explica multe.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Granturile CNCS
Reply #156 - Sep 24th, 2011 at 3:18pm
 
Back to top
 
 
IP Logged
 
Dandanache
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 25
Re: Granturile CNCS
Reply #157 - Oct 5th, 2011 at 7:16am
 
Au aparut rezultatele contestatiilor.

La prima vedere sunt cateva zeci de proiecte cu punctajele schimbate ceea ce mi se pare enorm tinand cont ca au fost acceptate doar ' viciile de procedura'

M-as fi asteptat sa vad macar doua cuvinte din partea cncs-ului care sa justifice aceste schimbari mai ales ca ele nu cred ca au beneficiat de evaluatori 'straini'
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Granturile CNCS
Reply #158 - Oct 6th, 2011 at 11:31am
 
Au fost afisate rezultatele definitive ale competitiei CNCS (PCE, TE, PD). Se promite publicarea numelor evaluatorilor, ceea ce este un lucru asteptat. Pe de alta parte, nu este publicata, nici macar acum, la sfirsit, metodologia urmata in cazul acestei competitii, si nu se raspunde la chestiunea (ce aparea in mai multe contestatii) probabilului conflict de interese in interiorul CNCS. Este alegerea suverana a CNCS sa procedeze asa cum a procedat. Si libertatea noastra sa calificam aceasta conduita.

Va propun un exercitiu contrafactual: sintem intr-o jalnica guvernare PSD/PNL/XXX, care continua vechea politica a decredibilizarii educatorilor (draga comunistilor), a subfinantarii. La minister se afla dna Andronescu (ori dl Marga, dupa plac). Institutia ce organizeaza competitia de granturi procedeaza, dupa toate aparentele, neonest: cel putin o treime din ''consiliul'' CNCS numit de ministrul ''odios'' participa la competitia de CNCS organizata. Si, aparent, membrii ''consiliului'' ies cistigatori. Se solicita, in mai multe contestatii, lamurirea metodologiei urmate in cazul competitiei, precum si clarificari in legatura cu potentialul conflict de interese ce ar fi minat concursul. CNCS tace filosofic (si psihologic). Care ar fi fost reactia colegilor de forum, a tuturor asociatiilor ce apara, sprijina, promoveaza, sustin onestitatea si valoarea in educatie si cercetare? Cum ar fi replicat Ad-Astra, FAR, EDU CER in fata unei noi sfidari aruncate in fata cercetatorilor cinstiti?

Romania nu va putea intra onest in nici un clasament onorabil al educatiei sau cercetarii. Pentru ca ne lipseste onestitatea.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Ktown
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 58
Re: Granturile CNCS
Reply #159 - Oct 31st, 2011 at 4:03pm
 
Cine a ales domeniile de cercetare de la parteneriate?

Daca le vad americanii mor de ciuda!!!!

De exemplu:

Directia de cercetare 8.3 Tehnologii $i infrastructure aerospa%iale
Tematica de cercetare 8.3.1. Tehnici aeronautice, dinamica zborului, CFD
Tematica de cercetare 8.3.2. Sisteme de lansare, operare $i recuperare pentru misiuni suborbitale
Tematica de cercetare 8.3.3. Tehnici pentru lansare $i orbitare
Tematica de cercetare 8.3.4. Platforme-specializate $i aparate de zbor cu $i fara pilot
Tematica de cercetare 8.3.5. Cercetarea $i dezvoltarea de senzori, sisteme $i echipamente de bord $i la sol,
rezvoltarea spin-off a rezultatelor spa%iale
Tematica de cercetare 8.3.6. Metode $i tehnici avansate de simulare, comandă $i control, de proiectare $i
fabrica%ie a aparatelor de zbor aerian , aerospa%ial $i spa%ial
Tematica de cercetare 8.3.7. Sisteme $i metode pentru dinamica zborului aerospa%ial, controlul atitudinii
platformelor. Sisteme de control optimal. Controlul traficului aerospa%ial $i sisteme de sol.PN-II-PT-PCCA-2011-3
28
Tematica de cercetare  8.3.8. Sisteme de analiză, încercare $i control al calită%ii specifice domeniului
spa%ial, aerospa%ial $i aeronauticii
Tematica de cercetare 8.3.9. Tehnologii, sisteme, instrumente $i echipamente aerospa%iale $i spa%iale
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Granturile CNCS
Reply #160 - Oct 31st, 2011 at 5:30pm
 
Ktown wrote on Oct 31st, 2011 at 4:03pm:
Cine a ales domeniile de cercetare de la parteneriate?

Daca le vad americanii mor de ciuda!!!!

De exemplu:

Directia de cercetare 8.3 Tehnologii $i infrastructure aerospa%iale
Tematica de cercetare 8.3.1. Tehnici aeronautice, dinamica zborului, CFD
Tematica de cercetare 8.3.2. Sisteme de lansare, operare $i recuperare pentru misiuni suborbitale
Tematica de cercetare 8.3.3. Tehnici pentru lansare $i orbitare
Tematica de cercetare 8.3.4. Platforme-specializate $i aparate de zbor cu $i fara pilot
Tematica de cercetare 8.3.5. Cercetarea $i dezvoltarea de senzori, sisteme $i echipamente de bord $i la sol,
rezvoltarea spin-off a rezultatelor spa%iale
Tematica de cercetare 8.3.6. Metode $i tehnici avansate de simulare, comandă $i control, de proiectare $i
fabrica%ie a aparatelor de zbor aerian , aerospa%ial $i spa%ial
Tematica de cercetare 8.3.7. Sisteme $i metode pentru dinamica zborului aerospa%ial, controlul atitudinii
platformelor. Sisteme de control optimal. Controlul traficului aerospa%ial $i sisteme de sol.PN-II-PT-PCCA-2011-3
28
Tematica de cercetare  8.3.8. Sisteme de analiză, încercare $i control al calită%ii specifice domeniului
spa%ial, aerospa%ial $i aeronauticii
Tematica de cercetare 8.3.9. Tehnologii, sisteme, instrumente $i echipamente aerospa%iale $i spa%ialeCu regret, trebuie sa va aduc la cunostinta ca exista o traditie locala a finantarii acestui tip de proiecte. Vezi, spre exemplu, pagina de internet https://www.arcaspace.com/en/basmates.htm. Daca nu credeti, cititi si https://www.arcaspace.com/en/vecss.htm. Da, avem si cercetatori pasionati: https://www.arcaspace.com/en/pammdav.htm. Cititi, va rog, ce poate face o mina de oameni care pun suflet in orice: de fapt, vorbim de adevarate consortii, conduse cu modestie de ARCA. Sint succese ale stiintei romanesti, pentru care atit finantatorul, cit si cercetatorii merita felicitari.

Eu, fiind „mai umanist” de felul meu, am vrut sa vad ce tematici/domenii sint considerate prioritare pentru disciplinele umaniste. Tematica prioritara, pentru domeniul meu, poarta titulatura „Cercetare socio-economica si umanista”, si ma mindresc cu asta: din largul spectru al cercetarii umaniste, s-a selectat ca prioritara tocmai cercetarea umanista.

Merg mai departe, vreau sa vad ce domeniu este prioritar in cercetarea filosofica si psihologica. Si aici foarte multumesc iubitei conduceri: la domeniul 9.5.10 se spune ritos „Contributii la cercetarea filosofica si psihologica”.

Recapitulam, pentru domeniul umanioarelor prioritar este domeniul umanioarelor, iar daca esti, intimplator, filosof sau psiholog, tot ceea ce propui tu este prioritar, pentru ca si tu „contribui” la arie.

Ura! Traiasca reforma! Moarte reactiunii!


PS
Citeodata, viata se insenineaza cind te astepti mai putin. O inregistrare, de doua minute, cu un betivan ce condamna aspru betia (si consecintele ei), face cit mii de documente MECTS...
http://www.bzi.ro/senzational-primul-betivan-cu-simt-civic-din-romania-update-fo...
Back to top
« Last Edit: Oct 31st, 2011 at 7:24pm by a_muraru »  
 
IP Logged
 
Ktown
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 58
Re: Granturile CNCS
Reply #161 - Oct 31st, 2011 at 10:18pm
 
a_muraru wrote on Oct 31st, 2011 at 5:30pm:
[quote author=6E514A524B250 link=1300886847/159#159 date=1320073431]
Cu regret, trebuie sa va aduc la cunostinta ca exista o traditie locala a finantarii acestui tip de proiecte. Vezi, spre exemplu, pagina de internet https://www.arcaspace.com/en/basmates.htm. Daca nu credeti, cititi si https://www.arcaspace.com/en/vecss.htm. Da, avem si cercetatori pasionati: https://www.arcaspace.com/en/pammdav.htm. Cititi, va rog, ce poate face o mina de oameni care pun suflet in orice: de fapt, vorbim de adevarate consortii, conduse cu modestie de ARCA. Sint succese ale stiintei romanesti, pentru care atit finantatorul, cit si cercetatorii merita felicitari.


Si eu trebuie sa va aduc la cunostinta,tot cu regret,  ca tot ce e legat de arcaspace sunt povesti pescaresti sau SF ca e mai apropiat de domeniul lor de cercetare. Proiectul arcaspace nu este altceva decat o metoda de supt bani de la buget sub obladuirea si indrumarea marelui cosmonaut Prunaru.
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Granturile CNCS
Reply #162 - Nov 1st, 2011 at 9:33am
 
Ktown wrote on Oct 31st, 2011 at 10:18pm:
Si eu trebuie sa va aduc la cunostinta,tot cu regret,  ca tot ce e legat de arcaspace sunt povesti pescaresti sau SF ca e mai apropiat de domeniul lor de cercetare. Proiectul arcaspace nu este altceva decat o metoda de supt bani de la buget sub obladuirea si indrumarea marelui cosmonaut Prunaru.


Am citit cu uimire rindurile dumneavoastra. Nu stiu cine coordoneaza activitatea stiintifica a ARCA: aproape ca nu exista nume de persoane pe site-ul acestei asociatii. Consider insa onoranta asocierea cu dl Prunariu, un alt simbol al culturii si stiintei romanesti: el a ajuns acolo unde nici unul dintre cei ce scriu pe forum nu va ajunge vreodata. Si mai este un motiv pentru care astfel de asocieri sint recomandabile: ginditi-va ce ar fi realizat Leonardo da Vinci daca ar fi avut alaturi un grup inimos, cum este cel al ARCA...

Pare foarte curajoasa initiativa locala, mai ales in context international. Insa nu este de ici, de colo sa testezi o cabina de avion supersonic prin cadere libera (folosind totusi o parasuta) deasupra Marii Negre, asupra careia de curind statul roman si-a extins suveranitatea. Intelegeti ce vrea sa spuna aceasta? Ce incarcatura simbolica este in acest gest?

Cel mai mult m-a impresionat fotografia de pe pagina principala a ARCA (https://www.arcaspace.com/): rosul zmeuriu al parasutei si delicatul alb ce il insoteste, totul pe fondul azuriu, cu inflexiuni adinci de turcoaz. Este stiinta autentica, romaneasca (chiar daca unii vor protesta), si totodata arta.

Daca nu ma credeti pe mine, va rog sa cititi pagina multimedia a ARCA: zeci de aparitii in mass-media, zeci de jurnalisti prezenti la teste, simulari, desene care iti taie rasuflarea. Apare si un elicopter militar, si marina militara pare implicata (uitati-va atent la fotografii). Doar presedintele pare a lipsi din poza, cu zimbetul sau feciorelnic.

Cercetatorii lucreaza ca la NASA, cu masca de tip chirurgical pe fata. Si chiar viziteaza laboratoare NASA. Primesc recunoastere nationala, prin multiple finantari, si participa la competitii internationale. Iti poti dori oare ceva mai mult?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Granturile CNCS
Reply #163 - Nov 3rd, 2011 at 2:06pm
 
Quote:
Cercetatorii lucreaza ca la NASA, cu masca de tip chirurgical pe fata. Si chiar viziteaza laboratoare NASA. Primesc recunoastere nationala, prin multiple finantari, si participa la competitii internationale. Iti poti dori oare ceva mai mult?


Domnule Profesor,

Cred ca v-ați lăsat furat prea mult de valul de entuziasm. Eu ca să fiu sincer am vrut să intervin de prima dată, dar nu voiam să vă stric bucuria sinceră care a răzbătut din mesajul dumneavoastră. Insă acum dacă tot s-a început discuția, poate că e bine să o continuăm. Entuziasmul este una și profesionalismul când discutăm despre granturi de cercetare e cu totul altceva. Entuziaști sunt și instructorii de la Palatul Copiilor, care construiesc din placaj cu ajutorul traforașului ambarcațiuni de mică sau mare viteză, aeromodele, rachete din carton frumos colorat care pot zbura până la câteva sute de metri înălțime etc. Chiar este impresionant să-i vezi la lucru. Poate că unii dintre ei ar face față și la rigorile cerute de NASA. Insă n-am auzit să solicite vreodată bani de cercetare, ca să studieze sisteme pe care alții le-au pus la punct de zeci de ani. Așa putem cere contracte ca să inventăm din nou motorul în doi timpi, că tot a fost scos de pe piață. Pe mine nu mă impresionează foarte mult nici măștile care le poartă pe față (evident fără să știe că vor fi fotografiați  Wink  ) pentru că doctoranzii de la chimie cam așa sunt "mascați" de dimineață și până seara. Ca să nu mai vorbim de sumele vehiculate în acele proiecte, care l-ar face foarte invidios chiar și pe Cristi Apetrei care lucrează într-un domeniu mare consumator de bani.
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Granturile CNCS
Reply #164 - Nov 3rd, 2011 at 7:17pm
 
Quote:
Cred ca v-ați lăsat furat prea mult de valul de entuziasm.


Domnule profesor,

Imi cer iertare, cred ca este la mijloc o neintelegere. Vazind ca mesajul dumneavoastra il dubleaza pe al colegului Ktown, imi dau seama ca am gresit. Incerc sa ma explic.

Se intimpla sa incepi un drum, si presupui ca intreaga cale este asa cum ar trebui sa fie: lina, frumoasa, atragatoare. Nu ai plecat bine si te trezesti ca drumul se intrerupe: lucratorii au uitat sa puna piatra necesara. Te superi eventual, pentru ca nu te asteptai la asa ceva, treci insa mai departe si speri ca de acum inainte nu vor mai fi probleme. Dar nu faci zece pasi, si alta problema: o balta se asaza de-a curmezisul drumului. Te superi, caci om esti, dar mergi mai departe: iarasi apar probleme, caci s-a furat din pavelele pe care trebuia sa pasesti. Te superi, dar iti dai seama ca, tot continuindu-ti drumul si tot suparindu-te, nu rezolvi nimic. Realizezi ca iti poti indulci drumul privindu-l altfel: nu, nu trebuie sa ne suparam de fiecare data, trebuie sa privesti altfel ceea ce iti iese in cale. Iata, a disparut grilajul metalic al canalului, si era sa-ti fringi gitul: nu are rost sa te superi, te gindesti ca grilajul respectiv o fi deja inscris in concursul national de gratare. La fel, cind bordura lipseste, nu te gindesti la ce e mai rau, la faptul ca si aici s-a furat, ci la faptul ca bordura viitoarei guvernari va fi cu siguranta mai frumoasa, mai rezistenta, eventual din marmura de Paros.

La obiect acum: cind vezi ce se intimpla cu ARCA, poti denunta fara mila ce se petrece cu finantarile nationale. Si colegul Ktown, si dumneavoastra ati aratat ce se intimpla. Multe forumuri ale ziarelor care au adapostit textele publicitare ale ARCA vorbesc despre cele amintite de dumneavoastra. O simpla citire a prezentarii dlui Dumitru Popescu, care se considera „creatorul programului spatial privat romanesc” (chiar asa, ”privat”), poate lamuri: ceea ce aflam la http://www.dumitrupopescu.ro/ro/despre_mine.htm este suficient.

Dar nu are sens sa tot scrii ceea ce se stie: ca drumul e prost, plin de hirtoape, ca hotii au furat ceea ce era frumos ori util. Nu, ironic (si citeodata sarcastic), scrii despre cit de pitoresc este drumul fara asfalt: te introduce in idilica secolului al XIX-lea, este lipsit de artificialitate, de aditivi ne-naturali, si poate inspira un tablou va putea concura orice capodopera a lui Leonardo...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Granturile CNCS
Reply #165 - Nov 4th, 2011 at 9:33am
 
Quote:
Dar nu are sens sa tot scrii ceea ce se stie: ca drumul e prost, plin de hirtoape, ca hotii au furat ceea ce era frumos ori util. Nu, ironic (si citeodata sarcastic), scrii despre cit de pitoresc este drumul fara asfalt: te introduce in idilica secolului al XIX-lea, este lipsit de artificialitate, de aditivi ne-naturali, si poate inspira un tablou va putea concura orice capodopera a lui Leonardo...Am înțeles acum. Ați reușit sa va mascați foarte bine ironia. Eu chiar am avut impresia că sunteți entuziasmat de rezultatele "arcei".
Back to top
 
 
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Re: Granturile CNCS
Reply #166 - Nov 5th, 2011 at 10:38am
 
a_muraru wrote on Nov 1st, 2011 at 9:33am:
Ktown wrote on Oct 31st, 2011 at 10:18pm:
Si eu trebuie sa va aduc la cunostinta,tot cu regret,  ca tot ce e legat de arcaspace sunt povesti pescaresti sau SF ca e mai apropiat de domeniul lor de cercetare. Proiectul arcaspace nu este altceva decat o metoda de supt bani de la buget sub obladuirea si indrumarea marelui cosmonaut Prunaru.


Am citit cu uimire rindurile dumneavoastra. Nu stiu cine coordoneaza activitatea stiintifica a ARCA: aproape ca nu exista nume de persoane pe site-ul acestei asociatii. Consider insa onoranta asocierea cu dl Prunariu, un alt simbol al culturii si stiintei romanesti: el a ajuns acolo unde nici unul dintre cei ce scriu pe forum nu va ajunge vreodata. Si mai este un motiv pentru care astfel de asocieri sint recomandabile: ginditi-va ce ar fi realizat Leonardo da Vinci daca ar fi avut alaturi un grup inimos, cum este cel al ARCA...

Pare foarte curajoasa initiativa locala, mai ales in context international. Insa nu este de ici, de colo sa testezi o cabina de avion supersonic prin cadere libera (folosind totusi o parasuta) deasupra Marii Negre, asupra careia de curind statul roman si-a extins suveranitatea. Intelegeti ce vrea sa spuna aceasta? Ce incarcatura simbolica este in acest gest?

Cel mai mult m-a impresionat fotografia de pe pagina principala a ARCA (https://www.arcaspace.com/): rosul zmeuriu al parasutei si delicatul alb ce il insoteste, totul pe fondul azuriu, cu inflexiuni adinci de turcoaz. Este stiinta autentica, romaneasca (chiar daca unii vor protesta), si totodata arta.

Daca nu ma credeti pe mine, va rog sa cititi pagina multimedia a ARCA: zeci de aparitii in mass-media, zeci de jurnalisti prezenti la teste, simulari, desene care iti taie rasuflarea. Apare si un elicopter militar, si marina militara pare implicata (uitati-va atent la fotografii). Doar presedintele pare a lipsi din poza, cu zimbetul sau feciorelnic.

Cercetatorii lucreaza ca la NASA, cu masca de tip chirurgical pe fata. Si chiar viziteaza laboratoare NASA. Primesc recunoastere nationala, prin multiple finantari, si participa la competitii internationale. Iti poti dori oare ceva mai mult?

...fara a polemiza,... sa zicem ca perceptiile sunt inselate, atentie nu contest calitatea si cunostiintele membrilor ARCA -  dar mi se pare firesc ca si prezentarea rezultatelor sa nu fie trunchiate si masluite. ... se pare ca multi sunt influentati de simple imagini si atat.
de acord cu cele precizate de id Ktown
...
Cine a ales domeniile de cercetare de la parteneriate?

Daca le vad americanii mor de ciuda!!!!
Back to top
« Last Edit: Nov 5th, 2011 at 11:11am by gabriel_teodorescu »  
WWW WWW  
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Granturile CNCS
Reply #167 - Nov 8th, 2011 at 4:30pm
 
Tipic românesc...

Platforma de depunere online a cererilor de finanțare pentru apelul curent a fost redeschisă pentru 48 ore. Evoluția numărului de cereri depuse cu succes după redeschidere este destul de spectaculoasă:
până la 7 noiembrie 2011 ora 24:00, 640 propuneri de proiecte
până la 8 noiembrie ora 18:00, 1099 propuneri de proiecte

Termenul final este, probabil, 10 noiembrie, ora 9:00.
Doar dacă nu mai apare o prelungire...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Granturile CNCS
Reply #168 - Nov 10th, 2011 at 11:11am
 
Ha, ha, Ktown, ma bucur, ca te re-cetesc!

Ca m-a distrat, sa shtii, lista aia a ta, aia cu "avioanele", cu "inerplanetarele"!

Shi, desigur, *chiar asha sa fura*, bre. Desigur, mana-n mana cu "evaluatori" care *nu au nici in clin nici pan' maneca".

Ha, ha, *cate* chestii am cetit io? Publicate-n reviste /cartzi *mari* (au, poate "mari"?), despre bio-computatziune au nu-sh ce? Ca, mda, intr-o lume "stransa" la parale, numa' din astea mai au "loc", adicatelea, a se ceti bine: "cu aplicatziune"!

Hai sa fim serioshi. Ca, precum spunea cineva (chiar dashtept), a mai buna "aplicatziune" e chiar o *teorie serioasa*.

Uite, de asta m-am "bagat" & io p-acilea (ca nu-mi prea ferbe oala): pentru sunt/am fost & eu, de multe ori (& chiar *platit*), pus a -mi a cu parerea despre diverse proiecte.

Am *respins* gramada* (mda, nu sunt prea iubit din pricina asta). Shi, *dupa ce am respins*, le-am chiar spus/scris, personal,  ca io sunt ala de-a respins. Shi, sa chiar o *shtitzi*: ca aia m-au respectat d-atuncea (& inca ma respecta &-acuma).

Alor carora le-am dat "verdele"?, Nu le-am spus-o niciodata. Ca io *nu mi-s pan' biznisu' de-a-mi face pretenari.

Shi, ca atare, io *nu prea intzeleg* de ce listele de evaluatori tre' tzinute "secrete". C-aicea voiam io sa ajung. Ca eu, ca *evaluator*, ash vrea chiar sa *ma semnez* , cand scriu raportu' - da' nu mi-e " dat", c-asha-s regulile alea ale lor..

Desigur, io asha vreau pen' ca chiar cred ca scriu chiar ce trebuie-n raportu' ala (ca-mi *chiar fac treaba pentru banii aia*). Shi, o chiar cred sincer, pan' dosu' acetsei "anonimitatzi" a referentzilor s-ascund chiar *muuulte*. In primul rand, *frica*, pe care eu chiar *nu o pot intzelege*. Sa fie, oare, frica
(ca mde, tu, referentule eshti chiar respectat) de a "pierde" adeptzi, frica de-atzi face dushmani?

Cam greu, cam greu de crezut. Au, sa fie , oare, frica de a *nu fi "devoalat" cand dai cu cheatra (numa' cand o dai pa ne-drept), pan' , sa-i zicem, "concurentza"? Cine shtie, cine shtie? Va las pa voi a raspunde acestei 'trebari.

No numa' fain,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Granturile CNCS
Reply #169 - Nov 10th, 2011 at 11:18am
 
Revin, cu o observatziune da chiar "bun simtz": voiam , mai sus, chiar mai sus, d-a scrie despre "frica de-a *fi* "devoalat", dar, mde, iutzela da mana ma mananca de muuultzi ani pa mine...

Cu drag, tuturor,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Ambler
Ex Member


Re: Granturile CNCS
Reply #170 - Nov 11th, 2011 at 5:07am
 
Cam intristator FAR-ul, cand il vizitezi dupa un timp mai lung. ARCA e coordonat de un absolvent de fizica din Cluj. Daca n-o fi fost schimbat intre timp. Sa-i lasam sa-si faca treaba.
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Granturile CNCS
Reply #171 - Nov 22nd, 2011 at 7:14pm
 
Au fost afisate rezultatele verificarii eligibilitatii pentru Parteneriate. Imensa majoritate a proiectelor depuse sint eligibile. Insa dosarele par, in foarte multe cazuri, incomplete. Desi termenul limita a fost modificat, desi perioada de inscriere a fost generoasa. In mod bizar, dosare incomplete au fost declarate eligibile. Pare straniu, nu-i asa?

Mai ales ca procedura (depui un dosar incomplet, si esti declarat eligibil) nu poate fi acceptata. E drept ca se solicita pina pe 25 noiembrie completarea dosarelor, insa procedura tot nu poate fi acceptata: noua conducere, reformista, ne-a invatat ca activitatea sa se conduce dupa principii, care se metamorfozeaza in continuu in reguli, ce trebuie respectate, caci daca nu respectam regulile nu avem principii. Si fara principii ce mai ramine din noi?

Nu numai atit: in pachetul de informatii se precizeaza ca „depunerea proiectelor se face intr-o singura etapa” (p. 11). Iar etapa de primire a proiectelor s-a incheiat pe 10 noiembrie 2011, ora 11 (v. http://uefiscdi.gov.ro/articole/2706/Procesul-de-evaluare.html). Cum sa mai poti completa dosare dupa aceasta data?

Dar se poate, se poate chiar in vremuri de reforma. Mai ales ca tocmai reformatorii decidenti din CNCS, care concureaza si in acest program, au probleme cu dosarele, incomplete. Pentru ei merita sa transformam regulile unui concurs intr-o gluma.
Back to top
 
 
IP Logged
 
IMB
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 5
Gender: male
Re: Granturile CNCS
Reply #172 - Nov 28th, 2011 at 2:49pm
 
Dragi forumisti,

am si eu o nedumerire referitoare la granturile IDEI.

Daca nu ma insel, pe lista celor castigatori la domeniul "info-mate" pe primul loc era o persoana pe numele "Sminchisescu". Cred ca este vorba despre Dr. Cristian Sminchisescu (http://sminchisescu.ins.uni-bonn.de/). E adevarat ca acea persoana are o activitate de cercetare remarcabila cu vizibilitate internationala. Intrebarea mea este insa urmatoarea: Avand in vedere ca afilierea principala a acestei persoane este Institutul din Bonn cum este posibil (a se citi etic, moral sau legal) ca acea persoana sa beneficieze de un astfel de tratament ? E adevarat ca apare si pe lista Institutului de Matematica al Academiei de Stiinte (Simion Stoilov), desi nu stiu cat de activ este acolo  (De altfel jumatate din proiectele aprobate s-au dus in acea directie !!!  Smiley ) . E linistitor sa stii ca vin fonduri din 2 parti.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Granturile CNCS
Reply #173 - Nov 28th, 2011 at 4:10pm
 
IMB wrote on Nov 28th, 2011 at 2:49pm:
Dragi forumisti,

am si eu o nedumerire referitoare la granturile IDEI.

Daca nu ma insel, pe lista celor castigatori la domeniul "info-mate" pe primul loc era o persoana pe numele "Sminchisescu". Cred ca este vorba despre Dr. Cristian Sminchisescu (http://sminchisescu.ins.uni-bonn.de/). E adevarat ca acea persoana are o activitate de cercetare remarcabila cu vizibilitate internationala. Intrebarea mea este insa urmatoarea: Avand in vedere ca afilierea principala a acestei persoane este Institutul din Bonn cum este posibil (a se citi etic, moral sau legal) ca acea persoana sa beneficieze de un astfel de tratament ? E adevarat ca apare si pe lista Institutului de Matematica al Academiei de Stiinte (Simion Stoilov), desi nu stiu cat de activ este acolo  (De altfel jumatate din proiectele aprobate s-au dus in acea directie !!!  Smiley ) . E linistitor sa stii ca vin fonduri din 2 parti.


Nu știu exact care este situația în cazul descris de dumneavoastră, dar principial și mie mi se pare complet deplasată această dirijare externă de fonduri, în condițiile finanțării din sistemul educațional românesc. In mod categoric nu dubla afiliere este soluția ridicării nivelului cercetării din România. Poate că în acest mod vom avea o creștere oarecare a numărului de articole înregistrate în contul României, însă la ce servește asta ? Nu știu dacă în matematică lucrurile stau diferit, dar în domeniul științelor empirice, cercetarea de laborator nu se poate face prin e-mail.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Granturile CNCS
Reply #174 - Mar 3rd, 2012 at 7:40am
 
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 5 6 7 8 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)