Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Visit YaBB today Wink


Pages: 1 2 3 4 
Scoala romaneasca, intre sublim si ridicol.... (Read 22668 times)
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Scoala romaneasca, intre sublim si ridicol....
Reply #75 - Sep 23rd, 2014 at 8:22am
 
Quote:
AlexA wrote on Sep 18th, 2014 at 12:28pm:
Lui Nicolae o sa-i placa sigur articolul urmator de pe Hotnews, mai ales ca e despre scoli din judetul lui! Nu mi-a plăcut, deși știu foarte bine ca asta e realitatea. Nu foarte departe de Golaesti este și satul Medeleni ! Probabil că acolo lucrurile nu sunt mult diferite de perioada lui Teodoreanu. Ziariștii cred că nici n-au auzit de Medeleni, pentru că sigur s-ar fi dus și acolo (mai ales că nu a plouat de o lună și drumul e aproape accesibil).

Mi-aș dori ca măcar timp de o lună, clădirea Parlamentului să fie īncălzită cu tizic, ca să vadă aleșii boborului cum stăm cu educația īn mediul rural. Poate mai dărāmă cu această ocazie vreo 100-200 de școli, că tot nu ne folosesc la nimic. Alfabetizarea o s-o facem de-acum la cursurile de Master, iar peste 5-6 ani, cu ajutorul UE și a fondurilor POS-DRU īn perioada pregătitoare de la doctorat !


Nicolae, articolul e bun si mai ales binevenit! Si este foarte bine ca se vorbeste despre acest subiect, macar la inceput de an scolar! Ce nu ti-a placut ( si cui ii place?) este situatia trista relevata in acest articol. Sate, ca cel mentionat in articol, sunt in toata tara si nu putine.
De altfel,  situatia  mi se pare dramatica in tara cu 1 din 5 copii de liceu care nu merge la scoala! Aceasta nu este o alegere pentru foarte multi dintre ei ( desi in unele cazuri abandonul este deliberat) ci este impusa de situatia  financiara a parintilor care nu-si permit sa trimita copii la liceu la oras.  Si ce este cel mai trist si mai enervant in toata aceasta istorie este interesul celor din minister pentru  probleme superficiale ale invatamantului, ca de exemplu introducerea manualelor digitale, inutile in situatia actuala.
Ca o completare, pot sa va spun ca in Franta copiii invata dupa manuale obisnuite, nici gand de manuale digitale si alte prostii. Prioritatile sunt altele.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18084346-avertisment-unicef-1-din-5-tineri-...

"Avertisment UNICEF: 1 din 5 tineri de liceu nu merge la scoala. Copiii de la sate au un risc cu aproape 40% mai mare sa abandoneze scoala sau sa ramana repetenti, fata cei de la oras "

Hotnews

"Aproximativ 19% dintre tinerii cu varsta de liceu din Romania nu se duc la scoala. Cele mai mari riscuri de abandon si repetentie le au copiii de la sate - riscuri care sunt si cu 40% mai mari decat in cazul tinerilor de la oras. Concluziile apartin celui mai nou studiu UNICEF din domeniul educatiei, realizat pe anii scolari 2010-2011 si 2011-2012. Potrivit acestuia, riscul cel mai inalt de excluziune prin abandon este asociat baietilor din mediul rural"
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Scoala romaneasca, intre sublim si ridicol....
Reply #76 - Sep 23rd, 2014 at 12:54pm
 
AlexA wrote on Sep 23rd, 2014 at 8:22am:
Nicolae, articolul e bun si mai ales binevenit! Si este foarte bine ca se vorbeste despre acest subiect, macar la inceput de an scolar! Ce nu ti-a placut ( si cui ii place?) este situatia trista relevata in acest articol. Sate, ca cel mentionat in articol, sunt in toata tara si nu putine.Sigur ca da, nu mi-a plăcut situația existentă īn mediul rural. Nu era vorba de articolul īn sine. Problema semnalului telefonic, sau accesul copiilor la telefoanele mobile nici n-ar fi foarte gravă. Ceea ce este grav, e faptul că o bună parte dintre profesorii care predau īn mediul rural nu au o calificare corespunzătoare si poate nici motivarea/chemarea de a-i atrage pe copii spre studiu. De aceea discutăm și despre un abandon școlar mult mai intens īn mediul rural. Nu mai vorbesc de ce se īntāmplă cu ei atunci cānd urmează cursuri liceale īn orașe, iar primele 8 clase le-au făcut cum s-a putut. Lipsa de interes a decidenților, față de resursa umană care provine din mediul rural este o crimă !

In perioada noastră de "glorie financiară" a sistemului educațional (2005-2008) au existat programe speciale pentru copii din mediul rural cu rezultate foarte bune la īnvățătură, īn sensul că li se asigura cazare și masă gratuit īn liceele din reședințele de județe. Abia acum vreo două luni am aflat despre aceste programe, care īn mod evident că au fost abandonate īntre timp. Că doar nu era să risipească aiurea banii domnul funeriu, cānd putea să-i subvenționeze cu ei pe politrucii la modă īn vremea aceea. Ba a mai īnchis și nu știu cāte sute de școli, că pasămite nu erau rentabile. Rentabile pentru cine ? E foarte adevărat că acolo unde s-au īnchis școli, mintenaș s-au construit piscine și săli de sport pentru octogenarii satului. Asta zic și eu grijă pentru bobor !


Și pentru că tot a venit vorba despre "Inchizătorul de școli" iată cu ce se mai ocupă distinsul nostru coleg:

Daniel Funeriu, fost ministru si consilier prezidential, a fost la un pas sa fie batut de un interlop. S-a intamplat in noaptea de sambata spre duminica, dupa vizita presedintelui Traian Basescu la Sannicolaul Mare. Funeriu si-a petrecut noaptea intr-un club. Fostul minsitru s-a dus la o masa si a luat la pupat pe toata lumea. Ghinionul lui a fost ca unul dintre cei vizati a fost Lucian Boncu, un cunoscut interlop din Timisoara, care a reactionat violent la gestul lui Funeriu.

http://www.bzi.ro/funeriu-la-un-pas-sa-fie-batut-de-un-interlop-pe-care-l-a-pupa...


P.S. Și pentru că tot a venit vorba ........

Mai răsfiraţi, băieţi…
de Lelia MUNTEANU

Vreau să spun decāt că trebuie să gāndim pozitiv gen. Căci ce este Romānia? O democraţie sub acoperire. Inteligens, cum ar veni.

Şi asta nu e tot. Comandaţi acum un talkshow şi primiţi gratuit un īnălbitor. 

Zi să-i zic… mecanismul democratic merge uns: cānd se descoperă unii, se acoperă ceilalţi.

M-am prins. Vorbesc toţi de servicii, ca să nu bage poporul de seamă că e lăsat la vatră, după ce apucase şi el un servici.

Te pui īn primetime, cum ai fost sfătuit, şi te rişti să te uiţi īn sufletul tău. Şi ce vezi: ghemuit īntr-un colţ, mic, negru şi cu caşchetă, şade regretul că ţi-ai turnat… (hait, cum s-o-ntorc aici cāt mai finuţ?)… că ţi-ai turnat destinul īn fontă, ca pe un capac de canal.http://www.gandul.info/puterea-gandului/mai-rasfirati-baieti-13329727
Back to top
« Last Edit: Sep 24th, 2014 at 10:19am by N/A »  
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Scoala romaneasca, intre sublim si ridicol....
Reply #77 - Sep 27th, 2014 at 6:39am
 
Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine
Dilema Veche

"Mai uşor cu plăcerea prin clasă"


http://dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/mai-usor-placerea-clasa

Nu e doar un articol despre scoala ci un punct de vedere corect si extrem de realist despre  ideea gresita a parintilor care, convinsi ca au gasit scoala ideala pentru copii lor ( privata, evident) isi imagineaza ca:  "toate orele vor fi sub formă de joc, că vor veni de plăcere la şcoală, că elevii vor alege singuri ce vor să īnveţe, că nu vor exista constrīngeri, ci doar voie bună şi disponibilitate. E totul numai o joacă“, īmi spune mămica fericită. „Şi cīt o vor ţine aşa, tot īntr-un bairam?“, īntreb cu inima strīnsă de adevărul c㠖 vorba lui Nae Caranfil – viaţa e complexă şi are multe aspecte. „Pīnă la clasa a VIII-a, fiindcă liceul īl va face īn altă parte“, sună răspunsul pe un ton ceva mai rezervat. " ( citat din articol).

Si punctul de vedere al autoarei:


"Şi totuşi: orice reclamă care īţi promite că fiul sau fiica ta va şti să rezolve ecuaţii de gradul doi jucīnd leapşa sau să recunoască verbul īntr-o propoziţie, jucīndu-se de-a v-aţi ascunseala, ar trebui să te pună pe gīnduri. Din mai multe motive: 1) Prin ce calcul fin s-a ajuns la concluzia că īl pot pune pe un copil de 6-7 ani să aleag㠄responsabil“ ce materii preferă să exerseze īntr-o zi de lucru, dar nu pot miza pe rezistenţa lui la folosirea unor metode de īnvăţare ceva mai complexe, mai elaborate decīt jocul? 2) Nu s-a inventat, īncă, metoda minune prin care un copil să īnveţe cu aceeaşi plăcere şi matematică, şi romānă, şi religie, şi ştiinţe, şi muzică, şi pictură şi... Nu ştiu să existe o metodă care să īl facă să accepte de plăcere că nu poate manipula īn orice minut al orei şcolare jocul de pe tabletă, care să īl facă să asculte cuminte teorii despre adverb şi adjectiv, cīnd el are chef de o plimbare cu bicicleta prin parc, o metodă care, īn sfīrşit, să īl facă să accepte euforic că există īndatoriri, responsabilităţi, reguli. Căci şcoala, peste tot īn lume, cu asta īncearcă să se ocupe: cu limitarea principiului plăcerii, cu temperarea lui, īn raport cu realitatea, cu viitorul, cu opţiunile, cu interesele īn formare. Or, realitatea īnseamnă frustrări, amīnarea īndeplinirii dorinţelor, sīrguinţă, efort, căutare, analizare, reflecţie, exerciţiu asiduu, limitare, īndoială, norme etc. Şcoala nu este o plăcere. Este un loc īn care īţi poţi descoperi interese, pasiuni, drumuri īn viaţă, dar este şi un loc īn care te laşi ajustat, ca să īţi poţi adapta rostul la ce este posibil şi ce nu. 3) Imaginea unui copil care la 6-7 ani alege singur ce să īnveţe, optīnd responsabil şi pentru un pic de matematică, şi pentru oleacă de romānă, şi pentru niţică ştiinţă, īn fiecare zi, mi se pare o imagine complet nerealistă. Nu cred că pot lăsa pe umerii lui povara īntreagă a propriei formări, la o vīrstă la care abia poate alege dacă să meargă la fotbal sau la computer."
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Scoala romaneasca, intre sublim si ridicol....
Reply #78 - Jun 21st, 2015 at 8:25am
 
"De la scoaterea din programa şcolară obligatorie, īn 2007, evoluţionismul apare accidental prin orele de biologie. Cu majoritatea şcolilor optānd pentru cursuri de religie, fie ele şi opţionale, unii profesori se află īn dilemă: să le explice elevilor că se trag din maimuţe sau să-i menajeze, protejāndu-le astfel educaţia religioasă?"Profesorii de biologie, in special, ar trebui sa se implice mai mult in aceasta problema care este tratata cu foarte multa usurinta  si cu o acceptare alarmanta (exceptie fac  cateva  articole in presa si alte cateva proteste anemice).  De fapt toata clasa academica  din Romania ar trebui sa  ia atitudine  fata de aceasta situatie, deloc neglijabila, si nu doar prin comunicate si proteste scise sau verbale, pe care oricum putini le iau in seama.

"La 1920, evoluţionismul era explicit īn ştiinţa şi educaţia romānească, nu implicit."


"Interzis īn Marea Britanie:

Īn iunie 2014, Regatul Unit interzicea predarea creaţionismului īn toate şcolile cu finanţare publică. La acel moment, guvernul Marii Britanii lansa un nou set de acorduri de finanţare ce includeau clauze care interziceau, īn mod specific, ceea ce era catalogat ca fiind „pseudo-ştiinţă“. "

"CUM ESTE VĂZUT EVOLUŢIONISMUL PE FORUMURILE CREŞTINE DE PE INTERNET":

"Vreţi cu orice preţ să spălaţi creierele copiilor! Tot o daţi cu demonstrarea ştiinţifică. E o teorie, frate! Americanii au mai «demonstat» şi alte aspecte, vor sa ne debaraseze de adevăr. Terminaţi cu tāmpeniile!!!"


"Adevăraţii ignoranţi sunt cei care īşi pun īncrederea īntr-o teorie nedovedită şi nedovedibilă, care a devenit dogmă a ştiinţei moderne. Pānă şi populaţiile primitive din junglă cred īntr-un Dumnezeu al lor. Voi, verii maimuţelor, nu aţi supravieţui nici 48 de ore īn junglă."
"Cum a ajuns Darwin „persona non grata“ īn şcolile romāneşti"
  Adevarul  20 iunie 2015, autor   Mihai Mincanhttp://adevarul.ro/educatie/scoala/cum-ajuns-darwin-persona-non-grata-in-scolile...
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Scoala romaneasca, intre sublim si ridicol....
Reply #79 - Jul 13th, 2015 at 12:19pm
 
Despre bacalaureatul romanesc 2015:


In ultimele zile am citit in presa romaneasca multe articole despre probele bacalaureatului, rezultate, consecinte, drame, circ,  copiat, contestatii.
Chiar daca, evident, presa relateaza doar ceea ce iese din normalul desfasurarii acestei evaluari, totusi mi se pare ca s-au intamplat prea multe, sunt prea multe semne de intrebare cu privire la corectitudinea desfasurarii examenelor, prea multe acuzatii de frauda, corectura anapoda. Si cred ca se incearca cu orice pret scoaterea in prim plan a elevilor si nu si a cadrelor didactice care au facut posibile aceste evenimente.
Sa reamintim cateva din episoadele  "Bac 2015":

Subiecte ridicol de usoare la matematica:

""Nu există nicio īntrebare care să-l pună īn valoare pe elevul de 9,00"

""Şi acesta ne-a declarat că, anul trecut, dintr-o clasă de 25 de elevi 11 au avut note de zece şi 20 dintre ei note peste 9,50. Acesta ne-a mai relatat că un alt coleg de-al său postase pe o reţea de socializare faptul că subiectele sunt atāt de uşoare, īncāt cel mai dificil la matematică a devenit ca elevii să stea īn sală cele 90 de minute pānă cānd au voie să iasă din examen.   ""

http://www.viata-libera.ro/educatie/68205-bacalaureat-2015-profesorii-de-matemat...


Proba de romana: corectare aiurea,  ploaie de contestatii, diferente mari intre notele acordate initial si cele dupa contestatii:

"Rezultate Bacalaureat 2015 Vaslui. O olimpică la limba romānă a fost notată cu 6.55 tocmai la disciplina la care ani īntregi a cules premii după premii"

http://adevarul.ro/locale/vaslui/rezultate-bacalaureat-2015-vaslui-olimpica-limb...

Proba de istorie: " de la 5,65 la 9,70, după contestaţii."

"Un elev cere demisia ministrului Educaţiei pentru notările aberante la Bac: „Este inadmisibil să fii notat cu 5.65, iar după contestaţii cu 9.70“ "

Numai intr-un singur judet   in care numarul elevilor inscrisi  la bacalaureat a fost de aproximativ 3000 ""in urma contestaţiilor, 441 de note au fost modificate, iar şase lucrări au fost notate cu 10, īn urma reevaluării tezelor. De astfel, situaţia pe tranşe de medii s-a modificat semnificativ, numărul mediilor mai mari de 9.00 crescānd de la 314, īnainte de contestaţii la 349"".

Din pacate, sunt tineri care nu reusesc sa gereze aceste momente de stres:

"Elevul de la Colegiul Naţional „Ferdinand l“ care s-a sinucis după ce a aflat rezultatele la Bacalaureat, īnmormāntat sāmbătă la Sascut"

http://adevarul.ro/locale/bacau/elevul-lacolegiul-national-ferdinand-l--s-asinuc...

"Paul Ş., un elev al liceului de elit㠄Ferdinand l“, s-a aruncat īn faţa trenului, după ce a trecut Bacalaureatul cu nota 7.40. A făcut contestaţie, dar nu a mai aşteptat rezultatul final. "


In judetul Bihor "108 elevi eliminaţi de la Colegiul Tehnic “Unirea” din Ştei. " dupa ce la proba de matematica s-au gasit 42 de lucrari identice.

"Toată clasa din care făcea parte Alexandra a fost eliminată de la proba E)c) a examenului de Bacalaureat, după ce o profesoară de la Timiş, care a corectat lucrările, a observat 42 de rezolvări identice. Profesoara a sesizat situaţia la Ministerul Educaţie, astfel că la sfārşitul săptămānii trecut au fost vizionate primele īnregistrări din timpul examenului de Bacalaureat de la Ştei. Imaginile arată cum īn 10 din cele 14 săli de examen elevii copiază, unii chiar ajutaţi de profesorii supraveghetori."

devarul.ro/locale/oradea/povestea-elevei-nota-10-sefa-promotie-eliminata-bac-nu-
stiu-vaintampla-aveam-planuri-mari-nerabdatoare-ajung-lafacultate-1_559e9167f5ea
afab2c679c05/index.html

Si bineinteles, sa reamintim circul din Mehedinti:


"EXCLUSIV Bacalaureat 2015. Fiica baronului Duicu, prinsă īn timp ce i se dicta rezolvarea subiectelor la telefon. Mama şi sora ei au agresat un poliţist"

http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/excliv-bacalaureat-2015-fiica-baronului-...
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Scoala romaneasca, intre sublim si ridicol....
Reply #80 - Jul 14th, 2015 at 1:10pm
 
Continua circul Bacalaureatului 2015:

"Alţi 94 de elevi care au dat bacalaureatul au fost eliminaţi pentru suspiciuni de fraudă"

"Un număr de 94 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Traian Vuia" din Făget (Timiş) au fost eliminaţi, pānă īn prezent, din examen din cauza suspiciunilor de fraudă, īn urma anchetei ISJ Timiş, părinţii unor candidaţi ameninţānd că vor da īn judecată ISJ dacă decizia rămāne īn vigoare. "

http://www.gandul.info/stiri/alti-94-de-elevi-care-au-dat-bacalaureatul-au-fost-..."Două centre de examene din Neamț au fost vizate de Corpul de Control al Ministerului Educației, după ce un elev a dezvăluit cotidianului nostru cum se poate fura Bacalaureatul īn fața camerelor de luat vederi. Alte două centre au intrat īn vizor. 88 de elevi au fost excluși"

http://www.evz.ro/exclusiv-evz-ancheta-bac-ul-fraudat-se-extinde-in-toata-tara-d...


Toate acestea pentru ca, probabil, acest cult al copiatului face parte din societatea romaneasca. 

"Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti: Este o cultura a copiatului in scoala romaneasca. Se copiaza din clasa I pana in clasa a XII-a "
Universitatea din Bucuresti foloseste de cativa ani un soft antiplagiat, pentru verificarea lucrarilor de doctorat, si a instituit "filtre de preventie", pentru educarea studentilor si a doctoranzilor. "Dar este o cultura a copiatului in scoala romaneasca. Se copiaza din clasa I pana in clasa a XII-a. Se copiaza comentarii literare, pe care le inveti cuvant cu cuvant, ca sa intri la liceu. In felul acesta s-a facut si inca se mai face selectia in scoala romaneasca", a avertizat rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru."


http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20288695-mircea-dumitru-rectorul-universita...

Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)