Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Visit YaBB today Wink


Pages: 1 2 3 ... 20
Clasificare universitati si domenii (Read 84633 times)
nicolae_hurduc
Ex Member


Clasificare universitati si domenii
May 26th, 2011 at 9:57am
 


Foarte interesant !
Consider util sa deschidem un topic separat, dedicat exercitiului de clasificare universitara.


La adresa

http://chestionar.uefiscdi.ro/index.php?page=punivlist

pot fi gasite rezultatele procesului de evaluare a universitatilor si domeniilor de studiu. Excelenta ideea de a face publice aceste rezultate ! Acum vom putea vedea care este nivelul fiecarui domeniu de studiu si al fiecarei universitati.

Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #1 - May 26th, 2011 at 11:17am
 
Cred ca e distractiv sa te uiti pe scoruri...
De exemplu la ASE, in Economie: au 26 profesori universitari si 18 conferentiari, iar scorul ISI cumulat pe 2009 sau 2010 este:0,163 per toate cele 20 lucrari publicate in anul respectiv.
Dar au 105 doctoranzi in 2010...

La Contabilitate la ASE e si mai tare:
- au raportat 41 de lucrari in 2009 si 16 in 2010 in reviste cu factor de impact calculat.
- iar scorul relativ de influenta cumulat este 0 (zero) pe fiecare an.
Asta la 47 de profesori universitari si 25 de conferentiari, 1000 de masteranzi samd...

Sa contabilizam ... bine...

altele din raportari:
Numar publicatii in 2010 in reviste cu factor de impact calculat: 0.063
Scorul relativ de influenta calculat: 1,013

Cred ca va iesi un haos platit degeaba. Nu a fost clar explicat, unii cred ca nu au inteles, nu a fost timp de verificare si corecturi. Fiecarea pus ce a crezut. Chiar cred ca multi au gresit fara intentie. Va fi distractiv.

PS La cati dusmani isi face cu ierarhizarile astea si la ce putere au astia, nu il vad sa mai reziste mult. Ori o lasa moale cu ASE-ul, ori o sa amane la nesfarsit actiunea in urma ierarhizarii. O sa vedem...
A mers prea incet cu multe si acum si-i ridica pe toti in cap deodata: si indivizi si institutii.
Ar fi fost timp destul sa le rezolve pe rand dar a tot intaziat. CNATDCU- putea fi operational de cinci sase luni cu totul clar implementat. Nici acum nu este nimic public si totul e neclar in legatura cu promovarile de asistenti si lectori...
Acum suprapune ierarhizarea si finantarea. E prea multa tensiune in sistem in acelasi timp. Problema e ca nu mai are timp prea mult, pentru ca l-a folosit prost pe cel pe care l-a avut...
Ceva, undeva, o sa crape. Sa vedem unde si cum... Dar tare ma tem ca ne vom alege cu o contra-reforma de mama focului...
Back to top
« Last Edit: May 26th, 2011 at 5:08pm by craciunm15 »  
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #2 - May 26th, 2011 at 4:55pm
 
Cred ca vor fi deosebit de utile rezultatele acestei actiuni de clasificare universitara. Nu numai ca in unele universitati activitatea de cercetare este la pamant, dar oamenii nici macar nu realizeaza acest lucru.

Bunii mei prieteni de la USH, cer statut de universitate cu cercetare avansata, in conditiile inn care in perioada 2006-2010 au publicat 27 de articole, avand un scor relativ de influenta cumulat de 13,8. Si asta in conditiile in care au 22.000 de masteranzi, care se presupune ca ar trebui sa mai faca si ceva cercetare din cand in cand. Ei sustin ca au 1500 de cadre didactice, care au produs cate 5 articole pe an. Curat cercetare avansata.

Nu foarte departe insa ii regasim pe colegii de la ASE, care tot cercetare de excelenta pretind ca fac. Aici lucrurile sunt mai grave, pentru ca vorbim si despre 1.300 de doctoranzi pe langa 12.000 de masteranzi. Cei de la ASE le dau insa clasa celor de la USH. Pornind tot de la 6 articole in 2006, masina de publicat Metalurgia International ii aduce pe cei de la ASE la ametitoarea cifra de 172 de publicatii in 2010 cu un incredibil factor de impact cumulat de 13,18459 ! Sigur vor primi statut de universitate de excelenta.

Am mai gasit si universitati care au publicat 0 (zero) articole, dar au factor de impact cumulat de 17. Aici insa e vorba probabil doar de o eroare de inregistrare, 17 fiind numarul de articole
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #3 - May 26th, 2011 at 5:13pm
 
Quote:
Bunii mei prieteni de la USH, cer statut de universitate cu cercetare avansata, ... avand un scor relativ de influenta cumulat de 13,8. ...
Nu foarte departe insa ii regasim pe colegii de la ASE... cu un incredibil factor de impact cumulat de 13,18459 ! Sigur vor primi statut de universitate de excelenta. 

Treaba e ca se va apela la alte criterii colaterale ca sa scoata o universitate de excelenta si alta nu, desi amandoua sunt comparabile ca si cercetare.
Si atunci unde e evaluarea corecta?
Ca doar nu o sa imi spuna cineva ca ASE-ul nu va primi statutul maxim.
Si atunci, USH, de ce nu? Ca are mai putini portari?

Pana la urma, ARACIS are dreptate. Majoritatea universitatilor de la noi sunt de incredere si de foarte mare incredere  Shocked
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #4 - May 26th, 2011 at 8:22pm
 
Trebuie sa recunosc ca raspunsurile la acest chestionar sunt absolut delicioase daca le privesti intr-un context general  si nu punctual!
M-am uitat pe cateva "autoevaluari" sa le spunem la facultati din domeniul meu: ras si plans!
Exemplu:
1) Universitatea din Baia Mare ( stiam ca au sectie de matematica): 11 cadre didactice permanente, 2 publicatii in 2010 cu un factor relativ de influenta cumulat de 0, 52 ( in ceilalti ani situatia este asemanatoare).
Asta nu-i nimic, dar cateva pagini mai jos citesc stupefiata fraza urmatoare:

"23 de  premii si medalii obtinute de personalul cu norma de baza in universitate pentru activitati de cercetare."
La acestea se mai adauga inca 25 de premii si medalii pentru activitati didactice.........

Fara cuvinte!
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #5 - May 27th, 2011 at 7:24am
 
Salut, prieteni,

io atata va scriu: va rog sa *nu* va bazatzi pa mine in a contribui *in viitor* p-acest topic.

Nu de alta, da' io v-am scris, cu *ani in urma* o trebshoara: anume ca, *orice fel de instrumente de "masurare" ai incerca sa impui, in conditziile in care "Academia" din Romania e "popolata" de cine chiar este, va da chiar chix.

Sigur, sunt "oaze" de calitate, sunt  destui oameni *buni*! Sunt, chiar cat cuprinde.

*Shi, numa' aia ar chiar trebui sa chiar *ramana*, ailaltzi ar trebui datzi chiar *afara*, au (pen' ca n-avem destule cadre care sa sa ocupe da *miile * da doftoranzi), sa fie retrogradatzi.

Shi, vezibine, sa fie re-introdusa *admiterea*. Catzi sa admitzi? Cam cate locuri ai pan' camine.

S-o faci *fara plata*, sa baji din nou *calitate*, sa fortzezi lumea sa *lucre*, totu' *pa banii Statului*.

Cam ca-n Helvetzia, unde *putzini* inshi au diploma, da' aia care-o au, gasesc imediat de lucru.

Ca trebe facut *ceva*, ceva , anume, ca sa *nu-i sara-n cap Governului* cohorta aia de habarnishti
(din care vo doar 10% ishi merita diplomele), cum ca-s "diplomatzi", da' *nu gasesc slujbe pa masura pregatirii lor*. Ca, uite, *chiar pa alea* le cam gasesc...

No numa' fain,

Nea Marin


Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #6 - May 28th, 2011 at 5:09pm
 
Quote:
Shi, vezibine, sa fie re-introdusa *admiterea*. Catzi sa admitzi? Cam cate locuri ai pan' camine.Admiterea s-a reintrodus deja, printr-o dispozitie a MEC (evident, in stilul caracteristic, fara a se respecta cele 6 luni avans, obligatorii pentru a implementa o modificare de procedura). Altfel spus, in acest an nu se va putea aplica, dar nici nu vad ce eficienta ar putea avea, in conditiile in care oferta de locuri la facultati de stat si private este de 120 % fata de numarul absolventilor. Cum sa faci selectie in aceste conditii ?

Dar sa revenim la problema ierarhizarii universitatilor. Chiar daca am scrasnit din dinti la colectarea datelor, pot spune acum fara nici o rezerva ca actiunea in sine ar putea fi benefica, daca informatiile ar fi analizate in ideea unei reforme reale in sistemul universitar. Accesul public la aceste informatii este si el o idee foarte buna. Am inceput o analiza a universitatilor care solicita statutul de cercetare avansata, universitati care ar trebui sa constituie centrul de greutate al noului sistem.

O informatie utila este legata de finantatrea universitatilor din Romania. Daca ne referim la universitatile din centrele universitare traditionale (nu am apucat sa vad ce se intampla la UMF-uri), putem constata ca bugetul anual se situeaza in zona 40-60 milioane de euro, fiind de 10-15 ori mai mic decat cel al universitatilor din Top 500. Iata deci si o confirmare in cifre a celor presupuse de mine de multa vreme. Nu trebuie sa ne mai mire in aceste conditii faptul ca factorul SRI pe articol (rautaciosilor, la ce v-ati gandit ? e vorba de scorul relativ de influenta) este situat in intervalul 0,5 -1. Excelenta ideea de a utiliza acest indicator care permite compararea domeniilor diferite intre ele.

Comparand productivitatea stiintifica raportata de universitati cu datele AdAstra, se poate observa in general o buna corelatie. Lipsa precizarilor metodologice clare legate de modul de raportare al articolelor ISI s-ar putea insa sa fi generat oaresice confuzie. Mi-au atras atentia doua situatii mai deosebite. UAIC cred ca a raportat fractiuni de articole calculate in functie de numarul total de autori, astfel incat productivitatea sa este cam cu 100 de articole mai mica decat datele AdAstra (si asta in fiecare an). La polul opus gasim UBB Cluj, care pentru anii 2008 si 2009 raporteaza cu 160, respectiv 170 de articole in plus. In rest, diferentele sunt minore, numarul articolelor ISI raportate de universitati fiind cu 20-30 mai mic decat datele AdAstra.

Un indicator interesant il putem obtine analizand sumele obtinute de universitati prin contracte de cercetare si numarul de articole ISI publicate, rezultand astfel un cost mediu al unui articol. Situatia este foarte diferita fiind universitati care au avut nevoie de 15.000 euro pentru publicarea unui articol si altele care au cheltuit 60.000 de euro. Putem vedea si investiile in echipamente de cercetare, raportate la sumele atrase prin contracte si multe alte informatii interesante.

Date surprinzatoare putem gasi si la capitolul personal angajat. Sunt universitati care au sute, ba chiar mii de angajati cu contract pe termen limitat (personal asociat) iar altele care se bazeaza in proportie de 80-90 % pe personalul propriu. Acum e greu de spus daca la capitolul personal asociat e vorba predominant de cadre didactice pensionate, sau de persoane din exteriorul universitati.

Incep sa se intrevada "roadele" neimplicarii MEC in ceea ce priveste politica educationala a ultimilor 20 de ani. Va fi foarte greu de corectat lucrurile in acest moment. S-a mizat in mod absolut gresit pe principiul cererii si ofertei, care pasamite ar trebui sa regleze el singur sistemul universitar. Acest principiu a fost puternic sustinut de aripa socio-umana care a supra-saturat piata cu "specialisti" in drept, stiinte economice, psihologi, sociologi, politologi etc. politicul avand tentacule foarte lungi si puternice in aceasta directie. Au fost astfel sustinute si incurajate domenii de studiu fara nici un fel de performanta pe plan stiintific, preocuparea principala a cadrelor didactice din aceasta zona fiind numarul de norme in cumul, sau firmele personale de afaceri din dotare. Iar asta se vede foarte clar acum, cand publicatiile din Metalurgia International au ajuns la mare cautare. Si aici as vrea sa fac o paranteza legata de aripa socio-umana ! In momentul in care s-au afisat rezultatele de eligibilitate la competitia IDEI 2011, am constatat cu surprindere ca cercetarea romaneasta se imparte in trei categorii: stiinte umaniste, stiinte sociale si ALTE DOMENII DIFERITE DE SOCIALE SI UMANISTE ! Este inadmisibil sa plasezi matematica si stiintele naturii la capitolul "si alte domenii" ! Ce performante stiintifice internationale au stiintele socio-umane si eu n-am aflat ? Este posibil sa se aduca o astfel de ofensa domeniilor care sustin vizibilitatea externa a Romaniei, fara sa spuna nimeni nimic ? Iata de ce Romania a ajuns unde a ajuns cu sistemul universitar !
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #7 - May 28th, 2011 at 5:51pm
 
E adevarat ce spune pensionarul Marga?

"Pe de alta parte, ministerul a angajat strangerea de date pe o modelare care mai mult strica decat stimuleaza universitatile ... Aceste date urmeaza sa fie prelucrate, potrivit aceleiasi declaratii, in orizontul anului 2014. Cand, desigur, multe dintre datele colectionate astazi nu vor mai fi valabile! In plus, datele se preiau in forma unor autoestimari (autoevaluari ar fi un cuvant prea pretentios!), incat oricine isi da seama ca ele nu pot fi certe, iar ceea ce se construieste pe asemenea date este lovit din capul locului de incertitudine."
http://www.ziuadecj.ro/editorial/erori-ce-duc-inapoi--67460.html

Orizont 2014?
Pai pana atunci mai face ARACIS inca o acreditare si schimba totul: Universitatile vor fi obligate sa aiba RPP-isti (rectori-parlamentari-pensionari)...Ca la ARACIS pensionari (ca presedintele ARACIS) si impostori (evalueaza fara sa indeplineasca macar conditiile postului pe care il ocupa in universitati), mana in mana.

PS
Quote:
Altfel spus, in acest an nu se va putea aplica, dar nici nu vad ce eficienta ar putea avea, in conditiile in care oferta de locuri la facultati de stat si private este de 120 % fata de numarul absolventilor. Cum sa faci selectie in aceste conditii ?

Iar cu numarul de locuri de anul asta ce facem?
Ca nu mai avem nici femei de serviciu de licentiat. Au deja Masterul.
Back to top
« Last Edit: May 28th, 2011 at 8:29pm by craciunm15 »  
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #8 - May 29th, 2011 at 7:39am
 
Quote:
In plus, datele se preiau in forma unor autoestimari (autoevaluari ar fi un cuvant prea pretentios!), incat oricine isi da seama ca ele nu pot fi certe, iar ceea ce se construieste pe asemenea date este lovit din capul locului de incertitudine.


Sa intelegem ca domnul Rector face o aluzie la modul de raportare al articolelor ISI de la UBB, pentru anii 2008 si 2009 ? Am banuit eu ceva, dar daca ne confirma chiar Domnia Sa, discutam deja de o certitudine. Iata ca nu chiar totul este incert, filosofic vorbind.


Imi pare rau ca trebuie sa-l contrazic din nou pe domnul Rector, dar aceasta actiune de ierarhizare este deosebit de utila. Spre exemplu, la universitatea Ovidius care solicita statutul de unitate de cercetare avansata, regasim specializarea de Inginerie Chimica sustinuta de vreo 10 cadre didactice, care au publicat in medie intre 1 si 2 articole ISI pe an (toti impreuna), articole care insumeaza un factor SRI mediu anual de 0,48. Curat cercetare avansata ! Este adevarat ca neuniformitatea in ceea ce priveste nivelul articolelor publicate in reviste internationale este caracteristica tuturor universitatilor romanesti si tocmai de aceea este deosebit de util acest exercitiu.
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #9 - May 29th, 2011 at 9:44am
 
Quote:
Spre exemplu, la universitatea Ovidius care solicita statutul de unitate de cercetare avansata, regasim specializarea de Inginerie Chimica sustinuta de vreo 10 cadre didactice, care au publicat in medie intre 1 si 2 articole ISI pe an (toti impreuna), articole care insumeaza un factor SRI mediu anual de 0,48. Curat cercetare avansata ! 


Da, dar ai vazut cate medalii au obtinut pentru cercetare?
Peste 35!
PS Detaliul acesta despre  " medaliile si premiile pentru realizari in cercetare" il gasiti ( pentru fiecare facultate in parte )  la pagina 12 a fiecarui document! Este halucinant!
Back to top
 
 
IP Logged
 
adriana
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 17
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #10 - May 29th, 2011 at 6:57pm
 
Clasificarea universitatilor este buna daca datele sunt reale si mai ales daca ministerul prezenta si modul de punctaree a datelor. Probail nu se stia unde sunt situate universitatile favorite si abia dupa localizarea lor in ierarhie va aparea si modul de calcul a punctajului.
Observ ca multe persoane sunt mirate de numarul premiilor, nu este fantastic pentru ca la acest punct de evaluare nu s-a specificat pentru ce perioada se face raportarea si cred ca multe universitati si facultati au trecut datele pentru o perioada mare de timp. Cand lucuruile nu sunt clare orice se poate intampla.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #11 - May 29th, 2011 at 7:41pm
 
adriana wrote on May 29th, 2011 at 6:57pm:
Clasificarea universitatilor este buna daca datele sunt reale si mai ales daca ministerul prezenta si modul de punctaree a datelor. Probail nu se stia unde sunt situate universitatile favorite si abia dupa localizarea lor in ierarhie va aparea si modul de calcul a punctajului.


Este exact! Nu de evaluari ducem lipsa. Fiecare ministru face cate o evaluare in urma careia iese exact unde vrea el sa distribuie banii.
Si ca totul sa fie nebulos se faceau fisiere cat mai stufoase de numai intelegea nimeni nimic, dar ca la urma ieseau universitatile care trebuiau, in ordine total diferita de cea din statisticile internationale.
(Evident, criteriul cu WC-ul pe tavan devenea foarte important si cum doar universitatea care trebuia avea asa ceva iesea si foarte bine).
Facea CNFIS-ul niste clasamente, de statea mata-n coada si se impopotonau rectorii cu cu aranjamentele false de numa numa...

Pana la urma, toti stim cum e cu clasamentul si toti stim ca ASE-ul o sa iasa bine.

So what's all the fuss about??

Ori aranjeaza criteriile, ca sa iasa bine unde trebuie, ori o lasa balta pana moare singura toata evaluarea.
Dupa evaluarea ARACIS, s-a intamplat ceva? Ministrul actual, nu altul, a dat locuri cu ghiotura la universitati cu grad de incredere limitat. Ba chiar le-a mai marit fata de cele dinainte de evaluare.

Sper sa ma insel, dar am vazut mai multe evaluari decat actiuni. Singurul lucru care se schimba de fiecare data e formularul de raportare.
CNCSIS-ul nu a tot facut evaluari si formulare pentru Centrele de cercetare?
Avem doar "Acei ministri minunati si formularele lor schimbatoare"...
Mai tineti minte dosarele de promovare Miclea? Evident, nu mai au nici o valoare. Asa va fi cu cele ale lui Funeriu....

Eu sunt curios si de EUA, care a mancat si baut bine la Brasov pe banii ARACIS (de fapt ai nostri), cum va evalua Universitatea din Brasov a lui Curtu.
Cine da cheful acum? Ca banuiesc ca nu vin pe 13 sau 60 de lei diurna?
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #12 - May 30th, 2011 at 8:28am
 
Quote:
Observ ca multe persoane sunt mirate de numarul premiilor, nu este fantastic pentru ca la acest punct de evaluare nu s-a specificat pentru ce perioada se face raportarea si cred ca multe universitati si facultati au trecut datele pentru o perioada mare de timp. Cand lucuruile nu sunt clare orice se poate intampla.


Discutia pe care am inceput-o noi se refera in acest moment la universitatile care au solicitat statutul de unitati de cercetare avansata. Ori cercetare avansata inseamna sa ai publicatii in reviste internationale cu coeficient de impact ridicat (in cazul nostru SRI). In aceste conditii nu poti sa nu te miri cand gasesti colective care au cate 3-4 articole publicate intr-un an, dar au agonisit galetuse intregi cu medalii si premii, acordate pe principii de reciprocitate inter-universitara (chiar daca nu exista limita de timp in ceea ce priveste alocarea acestor premii).

Si pentru ca domnul Craciunescu a adus vorba de ASE, am putut constata faptul ca in perioada evaluata ASE a reusit sa cumuleze un SRI total de doar 54, adica 0,1/articol si 0,049/cadru diactic pentru un interval de 5 ani. Si nu numai ca au solicitat satut de cercetare avansata, dar mai au si 1365 de doctoranzi care muncesc de zor la Metalurgia International. Daca o iei dupa numarul de articole raportate (543) ASE este inaintea Politehnicii din Timisoara si la egalitate cu Politehnica din Cluj. Doar ca 95 % din articolele lor sunt in revista proprie si in MI. Comisia externa care va analiza rezultatele nu stie insa cum sta situatia cu celebra MI.

Cat de curand voi oferi informatii complete legate de performantele universitatilor care au solicitat satutul de cercetare avansata.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #13 - May 30th, 2011 at 9:20am
 
Eu nu vad nici o problema cu universitatile care au cerut statut de cercetare avansata.
In tara tuturor posibilitatilor, prost e cine nu cere... Ca pe urma vede ca altii mai prosti au primit.

In ceea ce priveste ASE-ul, nici nu are rost sa mai studiem criteriile, cand se stie de acum ca vor primi statutul de cercetare avansata.
Tot ce merita studiat - si cred ca va fi distractiv - este modul in care se va aranja sa li se dea acest statut .
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #14 - May 31st, 2011 at 9:00am
 
adriana wrote on May 29th, 2011 at 6:57pm:
Observ ca multe persoane sunt mirate de numarul premiilor, nu este fantastic pentru ca la acest punct de evaluare nu s-a specificat pentru ce perioada se face raportarea si cred ca multe universitati si facultati au trecut datele pentru o perioada mare de timp. Cand lucuruile nu sunt clare orice se poate intampla.


Vi s-a raspuns deja la aceasta remarca ( Nicolae a inteles de ce ma minunez de aceste premii si medalii pentru rezultatele in cercetare" si cred ca nu sunt singura).
As adauga doar ca intr-un mediu (universitar sau nu) normal ( spre care se tinde, nu?) premiile sunt echivalente cu excelenta, cu rezultate de exceptie.
Mi se pare mai mult decat ridicol ca universitati pentru care "excelenta" este doar un termen de dictionar ( ca sa fiu politicoasa)  sa se impopotzoneze cu diverse diplome, premii si medalii ce clar, nu isi au locul in locuri in care mediocritatea este lege.
Mirarea mea ramane valabila chiar si in privinta universitatilor bune si foarte bune: dupa numarul acestor premii  ai zice ca sunt numai genii pe acolo, incat te intrebi cum de rezultatele in cercetare sunt asa cum sunt!
De altfel, a da medalii si premii aiurea in tramvai, nu poate fi decat un factor negativ in final: cum sa se mai stie cine a primit pe merit un asemenea premiu ( sigur sunt oameni in asemenea situatie, presupun ca nu multi, dar sunt) si cine nu!
Cat priveste perioada pentru care trebuia sa se completeze aceasta rubrica, atata timp cat toate celelalte rubrici se refereau la ultimii 5 ani, parea logic ca aceasta intrebare este valabila pentru acelasi numar de ani!
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #15 - Jun 1st, 2011 at 7:14pm
 
Iata ca sunt in sfarsit in posesia unor date preliminare, pe baza carora putem identifica cele mai performante universitati din Romania. Evident ca m-am concentrat pe universitatile care au solicitat statutul de unitate de cercetare avansata. Inainte de a va prezenta clasamentul as dori sa fac doua precizari. Este foarte posibil ca UAIC Iasi sa fi raportat un numar de lucrari mai mic decat cel real, abordand un mod de calcul eronat. Aceasta ar putea explica pozitia oarecum surprinzatoare pe care o ocupa. Nu am introdus UMF Carol Davila in clasament, pentru ca nu si-au calculat factorul SRI total, iar acesta este in mod evident elementul calitativ de baza pe care trebuie sa-l luam in discutie. Avand in vedere diferentele semnificative in ceea ce priveste numarul de cadre didactice titulare si asociate ale universitatilor, am raportat atat factorul SRI (scor relativ de influenta) cat si numarul de articole ISI publicate, la numarul total de angajati ai universitatii. Ordonarea s-a efectuat dupa valoarea SRI cumulat/nr. total cadre didactice (CD).


   Univ.              SRI/CD   Nr.art.ISI/CD  Cost art. ISI  Nr. CD titulare   Nr.CD asoc.

1. Univ. Buc     1,355       1,236          21.280       1320               467 (26%)

2. UTIasi          1,017       1,323          17.150      851                 71 (8%)

3. UBB Cluj      0,82         1,196           15.462     1558               1023 (40%)

4. UPBuc          0,525        1,0              63.530    1608               640 (28%)

5. UMF Cluj      0,522         0,579          27.612         762                 463 (38%) 

6. UVTimis       0,517         0,606          23.318      766                 245 (24%)

7. UAIC Iasi     0,508          0,538         20.338      1366               556 (29%)

8. UMF Iasi      0,487          0,49           17.662      871                 76 (8%)

9. USAMVCluj  0,374          0,388                   82.754      292                  50 (23%)

10.UT Cluj        0,364         0,551         43.030       791                 205 (20%

11.U Craiova    0,347         0,364         30.979       983                 181 (15%)

12. UP Tim       0,316         0,479         52.240  764                  91 (11%)

13. Univ. Arad  0,273         0,381         15.581    266                 266 (12%)

14. UMF Tim     0,268         0,369       39.273   800                 3

15.U Ovidius    0,2             0,364       16.144   718                 251 (26%)

16.U Galati       0,195         0,287       29.039   688                 532 (44%)

17.UMF Craiova 0,175        0,19         60.653  464                 73 (14%)

18.U.Brasov     0,15          0,212       39.034   1251               617 (33%)

19.USAMVBuc  0,132         0,467       69.306  518                 227 (30%)

20.USAMVTim  0,125         0,211       90.568   423                 144 (25%)

21. UPitesti      0,123        0,179                     535                 107 (17%)

22.U Sibiu       0,115        0,222        49.155    700                200 (22%)

23.ASE           0,1           0,494        36.057    885                214 (19%)
Costurile unei lucrari ISI sunt date in euro, prin impartirea sumelor castigate prin proiecte de cercetare, la numarul articolelor ISI produse.

P.S. Cu scuzele de rigoare pentru ca am uitat USAMV-urile, le-am adaugat ulterior.
Back to top
« Last Edit: Jun 2nd, 2011 at 4:22pm by N/A »  
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #16 - Jun 1st, 2011 at 8:16pm
 
Adica doar aceste universitati au solicitat sa se califice pentru universitati organizatoare de mastere si doctorate?
Tot ar fi ceva fata de ce e acum.

Desi cu 0,1 lucrari ISI per cadru dicactic, eu nu vad despre ce doctorate vorbim.

Si la sumele de la unele universitati per lucrare ISI ar fi mai ieftin sa le inchidem si sa platim bani la altii sa scrie lucrari pe numele universitatilor noastre. Iesim mai ieftin.
Ca despre educatie....
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #17 - Jun 2nd, 2011 at 6:03am
 
Quote:
Adica doar aceste universitati au solicitat sa se califice pentru universitati organizatoare de mastere si doctorate?
Tot ar fi ceva fata de ce e acum.Sunt mai multe, dar in unele situatii este chiar jenanta cererea, asa ca nu le-am mai introdus in clasament. Spre exemplu Universitatea din Petrosani are vreo 10 articole ISI publicate in 5 ani si vrea sa fie unitate de cercetare avansata. Pretul unui articol acolo este de peste 200.000 euro. Asta ar insemna ca s-au dirijat ceva proiecte in zona, finalizate probabil cu multumiri catre MEC. De aceea am si introdus acest indicator in clasament, pentru ca el ofera o imagine a modului in care s-au cheltuit banii de pe proiecte. Sunt foarte multe rezultate interesante in aceste rapoarte ale universitatilor, insa procesarea acestora nu e deloc simpla. Am fost nevoit sa extrag toate datele corespunzatoare pe fiecare an in parte, sa mediez valorile etc. ceea ce nu a fost deloc simplu. Am dorit insa sa am o imagine preliminara asupra situatiei, inainte de a afla deciziile comisiei externe de analiza. Dupa cum spuneam exista vreo 80 de indicatori care pot fi jonglati in fel si chip din punct de vedere al punctajului, astfel incat sa se obtina tot felul de clasamente. Dupa parerea mea insa, cand discutam de cercetare avansata si scoli doctorale, 90 % din importnata o au indicatorii de output, adica publicatiile ISI. Scorul relativ de influenta (SRI) este un indicator calitativ excelent, care ne poate permite sa comparam universitatile intre ele, indiferent de profilul lor. De asemenea, pentru prima data avem o imagine mai exacta legata de personalul angajat in fiecare universitate. Pana acum, clasamentele AdAstra tineau cont doar de valorile indicatorilor cumulati, ceea ce nu este corect atunci cand comparam o universitate cu 800 de angajati, cu alta care are 2500 de angajati.

O surpriza interesanta dupa parerea mea este prezenta UMF-urilor in zona de varf a clasamentului, ceea ce inseamna ca presiunile facute pentru publicatiile in reviste cotate nu au fost zadarnice. La fel s-ar intampla si cu zona socio-umana, daca aceasta nu ar fi protejata politic. Veti vedea cand apar criteriile de promovare cam ce i se cere unui chimist ca sa ajunga profesor, comparativ cu un psihololog sau istoric ! De aceea a fost asa o batalie in ceea ce priveste numirile in structurile decizionale CNATDCU si CNCS. Nu intamplator domeniile de cercetare se impart in Stiinte umaniste, Stiinte sociale si Alte domenii....  
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #18 - Jun 2nd, 2011 at 10:17am
 
In traditia Ad Astra, ar trebui sa iesiti in presa cu un comunicat FAR pentru ca e munca de sistematizare utila. Nu de alta, dar nu sunt nici insulte, nici calomnii.
Nu stiu insa ce sanse aveti in presa daca nu faceti sluj in fata Stiintelor Sociale si a celor Umaniste. Sau macar a celor de la Cluj. Eventual dati 20% din granturi la RIST ca sa puteti iesi in presa.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #19 - Jun 2nd, 2011 at 3:40pm
 
Haosul raportarilor continua cu refacerea si refacerea raportarilor pentru ca fiecare a facut ce l-a dus capul.
Acum apar noi clarificari si se dau noi termene, cand totul apare asa de clar in clasamentele gratuite internationale.
Cu cat vrei ceva mai departe de realitate, cu atat pui mai multe raportari. Ca sa poti umfla statul de plata al "inaltilor evaluatori".
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #20 - Jun 2nd, 2011 at 3:52pm
 
Quote:
Haosul raportarilor continua cu refacerea si refacerea raportarilor pentru ca fiecare a facut ce l-a dus capul.
Acum apar noi clarificari si se dau noi termene, cand totul apare asa de clar in clasamentele gratuite internationale.


Da, e adevarat ca au sosit noi precizari legate de modul de raportare, de parca nu ar fi trebuit de la inceput stabilit clar ce si cum. Oricum ai lua-o, grupul celor 5-6 universitati de la varf ramane cam acelasi. Doar locurile se mai schimba de la un an la altul. Intrebarea de baza ramane legata de numarul de universitati care vor primi drept de conducere de doctorat. Parca inclin sa cred ca vor fi 23 dupa cum arata clasamentul.
Back to top
« Last Edit: Jun 2nd, 2011 at 4:28pm by N/A »  
 
IP Logged
 
dumitri
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 25
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #21 - Jun 2nd, 2011 at 4:54pm
 
Ca o discutie indirecta asupra clasificarii unitatilor de invatamant superior, as vrea sa ma refer la IUT-urile de la francezi. Acum ceva timp, aceste IUT-uri au fost introduse in Franta, fiind un fel de scoli de subingineri (pe sistem Bologna, subinginer ar veni un fel de diploma de licenta de 3 ani).
Scopul acestor IUT-uri a fost, printre altele, ajutarea studentilor ce aveau dificultati la trecerea de la liceu la universitate. Mai aplicate, mai practice (mai multe laboratoare si seminarii, mai putine cursuri), aceste IUT-uri au permis un stil de predare mai apropiat de cel de la liceu, deci studentii cu mai putine aptitudini teoretice s-au adaptat mai bine. S-a redus abandonul universitar, etc.
Pana aici, toate bune si frumoase.

Insa, aceste IUT-uri au devenit victima propriului succes. Vazand ca sunt asa prizate, au zis: “de ce sa nu organizam noi si Master, daca tot suntem asa cautati?” Zis si facut.....

Consecinta:
- inainte intr-o regiune o universitate de traditie organiza un Master (DEA) in domeniu X. Avea 20 de studenti in acest Master, deci exista concurenta, adevarata pepiniera pentru doctorate de calitate.
- acum, de cand organizeaza Master si IUT-ul din aceeasi regiune, pepiniera s-a cam distrus: sunt 5 studenti in Masterul de la universitate, si 5 studenti in cel de la IUT. Concurenta e slaba, cu consecintele de rigoare.

Iata deci o disipare a resurselor, nu mai vorbesc de universitati gen La Rochelle care au absorbit fonduri mari in dauna altor universitati de traditie.
Morala: nu putem avea universitate chiar si la Barlad sau Mangalia.

In Romania, disiparea s-a facut si pe fond politic, de tip Scornicesti. Unii politicieni, cu nostalgia locurilor natale, au impulsionat crearea de universitati in orasele lor de bastina, fara traditie universitara: Stolojan la Targoviste, pe la Resita conduce sotia lui Frunzaverde (deci sigur nu raman fara fonduri), etc.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #22 - Jun 2nd, 2011 at 6:48pm
 
Quote:
In Romania, disiparea s-a facut si pe fond politic, de tip Scornicesti. Unii politicieni, cu nostalgia locurilor natale, au impulsionat crearea de universitati in orasele lor de bastina, fara traditie universitara: Stolojan la Targoviste, pe la Resita conduce sotia lui Frunzaverde (deci sigur nu raman fara fonduri), etc.Pai tocmai aici este beleaua majora la noi: implicarea POLITICULUI in sistemul universitar ! Fiecare demnitar care a avut nevoie de o diploma, si-a infiintat o universitate in curte. Asa s-a ajuns ca oferta de locuri la admitere sa fie mai mare decat numarul absolventilor si de aici, caderea libera. Problema este ca si unele dintre universitatile cu traditie s-au aruncat la borcanul cu miere si au facut varza din banii de la contracte. De aici si diferentele majore de costuri pentru o publicatie ISI. Nu mai vorbesc de dictatura socio-umanelor care s-au vazut la mare cautare (ca IUT-urile) si s-au umplut de studenti dornici sa piarda timpul. Asa s-a ajuns la domenii de studiu cu 100 de studenti pe cadru didactic si mii de absolventi pe an. Numai sa dai tematica la 3000-4000 de lucrari de licenta este o mare problema. Evident ca nici nu mai poate fi vorba de vreo coordonare acestora. Chiar daca acesata noua ierarhizare nu ne aduce nimic nou in ceea ce priveste performantele universitatilor, ea era absolut necesara macar pentru a vedea unde si cati bani s-au dus aiurea. Imi pare rau ca nu functioneaza reteaua de NET din Facultate de cateva zile, pentru ca am adunat tot soiul de "delicatese" universitare. Sa vedeti cum s-au inmatriculat doctoranzi cu miile, iar productivitatea stiintifica este de 20-30 de lucrari pe an. La fel cum s-au acordat cate 40-50 de titluri de doctor, la mai putin de un an de la infiintarea unui IOSUD. Ca doar doctorii la noi cresc precum Praslea cel Voinic, intr-un an mai mult decat altii in sapte !
Back to top
 
 
IP Logged
 
hconstantinescu
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #23 - Jun 2nd, 2011 at 6:59pm
 
Sa facem clasificare dar sa nu se schimbe nimic!
Probabil ca o mare parte din universitatile private vor cadea in clasa A si o foarte mica parte din cele de stat isi vor pierde dreptul de a organiza doctorat. Dar cate din cele de stat nu au doctorat? Probabil nu mai exista universitate de stat fara doctorat. Iar in ceea ce priveste programele de master am dubii serioase ca vreo universitate de stat le va pierde. As da si un pronostic: clasa A: mare parte din universitatile private; clasa B: putinele universitati private care nu au intrat in clasa A plus o mica parte dintre universitatile de stat, gen Baia Mare; clasa C: marea majoritate a universitatilor de stat care nu au intrat in clasa B (cele 23 plus altele, gen Universitatea din Petrosani).
PS: Nu mai fiti surprinsi de numarul mare de premii si medalii. Acestea nu sunt decat produse secundare ale fabricilor ale caror produse principale sunt diplomele.
Back to top
 
 
IP Logged
 
dumitri
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 25
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #24 - Jun 2nd, 2011 at 9:30pm
 
Si eu sunt de aceeasi parere, clasarea universitatilor era o initiativa necesara. Cele din orasele mai mici si fara traditie sa ramana doar cu diplome de Licenta (pentru studentii din regiunea respectiva, antene in teritoriu), iar Doctoratele sa se faca doar in universitatile puternice, de traditie, acolo unde se pot strange cu adevarat valorile, pentru discutii academice de calibru. O teza de doctorat e cu atat mai valoroasa cu cat este mai dezbatuta in sens polemic pozitiv. Nu degeaba anglo-saxonii spun PhD "defense": cel care sustine teza e practic un avocat al cercetarii efectuate, iar juriul reprezinta procurorii. Nu ca la noi unde unicul scop al sustinerii multor teze este masa de dupa, cu sau fara sarmale.

Nu neaga nimeni ca la Targoviste, Resita sau Baia Mare sunt si profesori buni, mici nuclee. Dar pentru ca o institutie sa aiba calibru doctoral, trebuie ceva mai mult, un grup de macar 3-4 profesori decenti. Ma rog, chestia asta cu 3-4 profesori decenti e cam rara si la universitatile mari .....

Cum s-a spus deja, centrele mari se cunosc, prea multe surprize nu pot aparea: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj, Brasov, etc. Pe unele domenii, poate chiar Constanta, Craiova, Sibiu, etc.

De aceea, eu cred ca aceasta evaluare in pripa a avut doar rolul de a fundamenta reorganizarea si taierile de fonduri. Daca se reorganiza si se taiau fonduri fara o evaluare recenta, aburinda, atunci cei afectati ar fi sarit in sus ca este incorect, ca totul se bazeaza pe evaluari vechi, norme vechi, etc.

Asa, daca se reorganizeaza si se taie fonduri, ministerul va putea justifica: totul se bazeaza pe o evaluare recenta. In plus, avem acoperire internationala (cu acel EUA, ce are probabil doar rolul unei asa-zise legitimari internationale, platita din pacate cu bani mult prea multi = risipa).
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 20
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)