Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Latest info can be found on the YaBB Chat and Support Community.


Pages: 1 ... 16 17 18 19 20 
Clasificare universitati si domenii (Read 84632 times)
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #425 - Sep 12th, 2012 at 7:57pm
 
Patru Universitati din Romania se claseaza intre cele 727 de institutii analizate in topul QS (http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/201...)

Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi sunt cele 4 institutii de invatamant superior din tara noastra ce fac parte din Clasamentul International al Universitatilor 2012.

Toate cele patru universitati se claseaza pe locuri intre 600 – 700 in Clasamentul International al Universitatilor 2012/2013
Danny Byrne, editor al www.topuniversities.com, a declarat pentru HotNews.ro ca “fata de pozitia lor generala, universitatile romanesti au o evolutie buna in sondajele noastre cu privire la cadre universitare si angajatori, ceea ce inseamna ca, cel putin la nivel regional, se bucura de o oarecare recunoastere a standardelor academice si a calitatii absolventilor. Cu toate acestea, rezultatele arata ca sufera de pe urma numarului mare de studenti dintr-o clasa si ca nu fac deocamdata suficient de multa cercetare influenta (masurata prin citari)“.

De observat faptul ca 9 Universitati sunt inregistrate, insa doar patru sunt intre primele 727...

http://www.opiniatimisoarei.ro/universitatea-de-vest-din-timisoara-a-intrat-in-t...

De remarcat pozitia UB in Natural Sciences: 398
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #426 - Sep 12th, 2012 at 8:12pm
 
sitronif wrote on Sep 12th, 2012 at 7:57pm:


Cu tot relativismul acestor clasamente, imi amintesc ca UVT a fost clasata ca universitate de categoria a doua de catre MECTS, in toamna trecuta. Asta dupa ce mai intii s-au solicitat universitatilor datele si apoi a fost furnizata metodologia (incalcindu-se legea - aproape toti cei din universitati au fost constienti de aceste neajunsuri, caci au completat tot soiul de formulare), asta dupa ce prima categorie a primit cit de mult Cluj s-a putut (altfel nici nu era posibil).

Atunci nu s-au semnat petitii, nu s-a atras atentia ca se face o nedreptate, ca arbitrariul este prea mare. S-a tacut. E drept insa ca presa nu s-a agitat prea mult: daca s-ar fi scandalizat ''directorii de constiinta'' din media, daca s-ar fi facut campanii de presa, poate s-ar fi mobilizat si inertul corp academic.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #427 - Sep 12th, 2012 at 8:40pm
 
sitronif wrote on Sep 12th, 2012 at 7:57pm:
Patru Universitati din Romania se claseaza intre cele 727 de institutii analizate in topul QS (http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/201...)

Eu am foarte mari rezerve fata de aceste clasificari, care se bazeaza pe "sondaje" si alte asemenea.
Tare mi-e teama ca - macar pentru RO- intre criteriile principale se numara dimensiunea universitatii. ca daca esti mare ai si ceva absolventi angajati.
Eu am mari rezerve fata de realizarile noastre stiintifice la nivel mondial, in Drept, Economie, Geografie, Psihologie, Teologie, Limbi straine, Comunicare samd. Si stiu ca in asemenea universitatii, greul stiintei si povara lipsei de studenti il duc Fizica, Chimia, Biologia samd, iar studentii si banii merg la Drept, Economice, mai  nou Geografie(?!) samd.
Pe cinstite - cu exceptia unor universitati ceva mai rasarite - ma indoiesc serios de pozitiile universitatiilor noastre, mai ales daca rezultatele stiintifice se impart la numarul de cadre didactice.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #428 - Sep 14th, 2012 at 10:18am
 
Salut. Uite, am citit trebshoara, pe mine *nu ma mira*. Ca, *astea erau* centrele *mari* de cercetare
pan-nainte de '89. Care "culegeau" chiar crema - mda, politehnicile "culegeau" p-atuncea "crema", da' nu prea aveau vizibilitate nici atuncea, ca , in genere, "produceau" doar "practica" & *nu* chestiuni care sa *ramana*...

Ashadar, o *chestiune de bun simtz*. Cum v-am *chiar scris-o* acu' catziva ani, cand a-nceput isteria asta (desigur, "generata" de inshi care-aveau un interes anume) cu clasificarea Universitatzilor.

Shi-am scris, tot atuncea, ca-mi aduc *bine* aminte: ca, indiferent de *cum masori*, U.B. e mai "tare" decat U.T. Pentru chestii din astea nu itzi trebuie un doftorat. Itzi trebuie doar o *minima doza* de bun simtz...

Desigur, sustzin in continuare cum ca U.V.T. e mai "tare" decat U.P.T. Sper sa *nu* sa supere pe mine Corneliu & altzii. Dupa cum sustzin ca UC. e "mai tare" decat U.P.C. (sper sa nu se supere pa mine altzii).

Shi asta pentru ca, in Romania, noi *nu avem* institutzii *de fortza* in shtiintzele "aplicate". Ca nici nu sa poate. Ca *nu sunt bani*.

Cele bune,

Nea MarinBack to top
 
 
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #429 - Oct 4th, 2012 at 2:24pm
 
A aparut si clasificarea THE
http://www.timeshighereducation.co.uk/

Intre primele 400 de Universitati nu exista, evident, nicio intrare din Romania. Interesant este ca nici macar cele din Ungaria nu-si gasesc loc aici...
In schimb, institutii care nu sunt considerate pentru ARWU isi gasesc loc in clasamentul THE!
Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #430 - Jan 30th, 2013 at 5:18pm
 
PE 27 iunie 2011 scriam aici :

"Subiectul insa era ierarhizarea univ. De ce nu s-a preluat metodologia U-Map ce va deveni in curind mandatara in UE si s-a preferat ceva "mioritic"?
"
Comisia Europeana a lansat astazi, 30 ianuarie, o noua clasificare internationala a universitatilor din intreaga lume, anuntand ca asteapta participarea a aproximativ 500 de universitati. Primele rezultate vor fi publicate la inceputul anului 2014, anunta Executivul european intr-un comunicat de presa. U-Multirank, asa cum se numeste clasificarea, va evalua universitatile din patru domenii specifice: administrarea afacerilor, inginerie mecanica, inginerie electrica si fizica.  - http://ec.europa.eu/romania/news/30012013_clasificare_noua_universitati_ro.htm
Back to top
 
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
tribos
YaBB Newbies
*
Offline


I Love YaBB 2.5 AE!

Posts: 7
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #431 - Feb 7th, 2013 at 6:57am
 
Universitatea Politehnica Bucuresti a intrat in Top 500 al clasamentului Webometrics.
In ultimul clasament mondial realizat de Cybermetrics Lab (World Universities' Ranking on the Web) se analizeaza peste 21.000 de universitati din intrega lume
In primele 1000 de universitati din lume se afla 4 universitati din Romania. http://utgjiu.blogspot.ro/2013/02/clasamente-universitati-2013.html
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #432 - May 8th, 2013 at 2:59pm
 
Măcar bine că a început să intre din când în când și câte o universitate românească în topurile mondiale. Astfel aflăm cu mândrie că :

Clasamentul International al Universitatilor pe Specializari 2013: Universitatea din Bucuresti este intre primele 200 de universitati din lume
de Raluca Pantazi   

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14764835-clasamentul-international-universi...

Universitatea din Bucuresti este singura institutie de invatamant superior din Romania prezenta in Clasamentul International al Universitatilor pe Specializari - QS World University Rankings by Subject 2013. Universitatea din Bucuresti s-a clasat in primele 200 de universitati din lume in cadrul a doua discipline: limbi straine si media si comunicare, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro de catre QS. Clasamentul include primele 200 de universitati din lume in functie de 30 de specializari, printre care finante si contabilitate, inginerie, fizica, economie, drept. Massachusetts Institute of Technology (MIT) a fost din nou cotata ca cea mai buna institutie de invatamant superior la nivel mondial in Informatica.


Acum problema este că băieții își cam dau cu stângul în dreptul, pentru că iată ce spun:

Principalul dezavantaj al insitutiilor din Romania si din tarile vecine este considerat a fi lipsa lucrarilor de specialitate in publicatiile recunoscute international, sustin realizatorii acestui clasament.


Care va să zică cei de la Comunicare si Media ar fi ticsiți de lucrări ISI și citări și de aceea au ajuns în clasament ! Hai să ne râdem ! Dacă ne uităm la baza de date SJR aflăm că pe domeniul Comunicare, România are publicate 16 articole în 15 ani, acumulând uriașa sumă de 12 (douăsprezece) citări, evident tot în 15 ani. E drept că la lingvistică stăm muuuult mai bine cu 62 de articole în 15 ani, acumulând 75 de citări. Cred că sunt cel puțin 1000 de indivizi în România care au publicat peste 60 de articole în 15 ani (ca sa nu mai vorbesc de cele 12 de la Comunicare, unde am văzut doctoranzi cu 12 articole publicate din teză și nu în 15 ani), așa că n-am înțeles cum au intrat în top specializările respective. Dar poate că angajatorii lor au fost foarte mulțumiți  Grin

Uitându-mă la criteriile de clasificare, două sunt foarte subiective și se bazează pe părerile cadrelor didactice și ale angajatorilor. Iar celelalte două (citări și indice Hirsch) sunt de fapt același lucru.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #433 - May 9th, 2013 at 1:52pm
 
Ma scuzi, Nicolae,

uite ca revin - ca tre' sa ma mai distrez & io, n-asha?

Poanta cu ai da la ''Comunicare'' care au 16 in cinshpe ani, mi-a placut, sa shtii! Ca, macar *aia* ar cam trebui sa comunice, nu?

Partea ailalta, cu *numerele*, cu aia una mie care-au publicat &-au dres, ma cam lasa *rece*. Ca omu' publica , n-asha, cand *crede* c-are cate ceva da *spus* (&, nu da publicat, cam cum sa cam poarta).

Ezemplu *clar*: mi-a venitara, la una ISI, o *invitatziune* ca sa scriu. Ca atare, orice ''bagat'' & *publicat*. N-am admis, am 'cercat d-a face, in v-o 5 luni, trebshoara, mi-a ieshit, am trimes-o, acceptata.

Nu-mi ieshea? Nu trimiteam - ca-i *chiar simplu de-ntzeles*. Sh-am *doar avut noroc*, pen' ca era vorba de-a o dedica unor buni matematicieni romani, da p-acasa.

Vaz ca tat la obsesia *numerelor* ramaseshi, Nicolae. Shi, daca *io* mi-s catigorisit da ''nebun'' (ca o tat tziu pa aia cu ''rezultatele''), nici tu nu-mi eshti, zau, mai sdravan. Ca, vaz ca suntem, amandoi, cam naz-dravani...

Ceea ce scrii *tu*, 'tzelege oricare student. Ceea ce scriu *io*, tzelege lumea care vrea sa *progreseze*, care-i *deja* ''harshita'', care are deja esperientza. Io cred ca tre' pastrata ''balantza'' intre aceste doua abordari. Ca, p-acilea, io *sper* ca nu scrim la ''Adevaru' ''...

Numa' fain, Nicolae,

Uite ca ma dadui & nebun,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #434 - May 11th, 2013 at 9:28am
 
Marian_Deaconescu wrote on May 9th, 2013 at 1:52pm:
Ma scuzi, Nicolae,

uite ca revin - ca tre' sa ma mai distrez & io, n-asha?Imi pare rău pentru tine, dar acest clasament demonstrează cât se poate de clar faptul că ideile tale de ierarhizare pe baza opiniilor unor "specialisti" nu fac mai mult doi bani și sunt mult mai subiective decât criteriile scientometrice. Așa e și cu clasamentul Times Higher Education, unde ideea principală a fost de a sălta în top universitățile britanice, în raport cu cele americane. Acolo e și mai rău, pentru că trei sferturi din punctaj este alocat pe baza opiniilor unora sau altora. Și una este notorietatea, iar alta este performanța. Cum poți să ierarhizezi niște universități pe baza opiniilor unor indivizi, când fiecare dintre ei nu are o idee prea clară despre mai mult de 5-10 universități ? La fel e și la nivel individual. Pe un domeniu sunt mii, sau chiar zeci de mii (în medicină spre exemplu) de indivizi care lucrează, din care poți cunoaște cât de cât bine 20-30, hai să spunem 50 de persoane. Iar restul ??


Atunci când cei de la SJR vin și spun că Ingineria Chimică de la Politehnica din București este în primii 200 din lume, pentru că au publicat 2000 de articole în 10 ani, parcă avem o altă bază de discuție. Sigur că putem după aceea să analizăm impactul cumulat, numărul de citări, H index și să facem analize mai de finețe. Insă e clar că oamenii au o activitate în spate, chiar dacă era loc și de mai bine. Insă când toți comunicatorii din România (nu doar cei de la UB) vin cu 16 publicații în 15 ani și se dau rotunzi că sunt în primii 200 din lume, nu te-apucă râsul ? Ce mă interesează pe mine ce spune angajatorul lui pește prăjit (Nea Gigi Becali, Prigoană, Vanghelie, vânătorul Sfârâiac, frații Petreuș ai lui Negoiță, sau nemuritorul Mazăre ...) despre performațele unei universități ? Păi la astfel de angajatori contează în primul rând cât de lungi sunt picioarele angajatelor, sau cât de adânc e decolteul și abia în ultimul rând ce au în cap. Astea sunt criterii de clasificare ale universităților ?   
Back to top
« Last Edit: May 11th, 2013 at 10:23am by N/A »  
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #435 - May 12th, 2013 at 8:51am
 
Iată că aflăm noi detalii despre clasamentele QS. Nu știam că este vorba despre o firmă de consultanță pentru studii în străinătate și asta explică multe lucruri. E mult mai clar acum că există certe interese de a scoate în față universitățile din anumite zone.  Cum este la fel de clar că România nu va putea face față acestei concurențe externe (cu largul sprijin al tuturor politrucilor din România) în condițiile de sub-finanțare cu care ne confruntăm, ceea ce va duce în final (pe același model ca și în cazul industriei și agriculturii) la falimentul sistemului educațional.


În realizarea clasamentului universităţilor în funcţie de specializări, se iau în considerare opinia cadrelor universitare şi a angajatorilor, precum şi numărul de citări ale lucrărilor de specialitate publicate şi indexul Hirsch care evaluează productivitatea şi impactul cercetării academice.


Quacquarelli Symonds este o companie britanică specializată în consultanţă pentru studii în străinătate.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/universitatea-a-i-cuza-in-topul-mondial-general...


Nu-i vorbă, britanicii au un sistem educațional cât se poate de serios, dar iată că au simțit nevoia să înființeze nu mai puțin de două instituții specializate în clasificarea universitară (Times Higher Education și QS) pentru a face față concurenței americane. De ce asistăm la o luptă atât de acerbă ? Pentru că americanii au înțeles înaintea europenilor că forța unei națiuni în secolul al XXI-lea nu mai constă în resurse, ci în inteligență. Americanii se ocupă cu importul de creiere de vreo 30-40 de ani, iar europenii abia au început să se trezească și ei. Românii probabil că nu vor mai avea timp nici să se trezească, pentru că vom rămâne cât de curând și fără resurse și fără creiere. Vom avea însă scuturi, lasere și fazere, ca să putem goni OZN-urile când or să vină extratereștri la furat cucuruz.


M-am mai liniștit puțin când am aflat că de fapt sunt 4 universități românești în topul QS. Si din câte văd tot specialiștii în comunicare și limbi sunt la putere. Și după cum știm din istorie, limbile întotdeauna au ajutat la revigorarea industriei, agriculturii ... și producției în general. Cred că deja putem exporta limbi și comunicare, la câtă experiență am dobândit în 40 de ani de comunism.   

Cele patru instituţii de învăţământ superior din România prezente în QS World University Rankings sunt Universitatea Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "A. I. Cuza" din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Pe de altă parte, în clasamentele pe 2013 în funcţie de specializări (QS World University Rankings by Subject), Universitatea Bucureşti (UB) se numără printre primele 200 din lume la două specializări - limbi moderne şi, respectiv, media şi comunicare.

La cele două specializări menţionate, UB se află pe un loc situat între 151 şi 200, menţinându-şi astfel poziţia din 2012.
Back to top
 
 
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #436 - May 12th, 2013 at 2:36pm
 
Zice-se ca o imagine face cat o mie de cuvinte.

http://www.statsilk.com/maps/where-are-worlds-top-universities-interactive-maps-...

Interesant cum in zona noastra de lume-i harta cam alba. Puteau sa scrie, la fel de bine "aici sunt tigri" !
Concluzia-i simpla: cand vesticii or sa vina pe la noi sa lucreze si/sau studieze va disparea si pata alba de pe harta...
Back to top
 
 
IP Logged
 
maria_andrei
Senior Member
****
Offline


I Love YaBB 2.5 AE!

Posts: 251
Gender: female
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #437 - May 12th, 2013 at 3:01pm
 
sitronif wrote on May 12th, 2013 at 2:36pm:
cand vesticii or sa vina pe la noi sa lucreze si/sau studieze va disparea si pata alba de pe harta...

Nu-i nevoie sa vina neaparat vesticii...este greu sa ne imaginam asa ceva...sa vina la noi din China, India, Iran, etc., sunt pline universitatile din vest cu astfel de studenti masteranzi sau doctoranzi!
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #438 - May 13th, 2013 at 8:01am
 
sitronif wrote on May 12th, 2013 at 2:36pm:
Interesant cum in zona noastra de lume-i harta cam alba. Puteau sa scrie, la fel de bine "aici sunt tigri" !Dacă era albă tot era bine, numai că e de-a dreptul gri. Ceea ce nu îmi este clar, e cum pot fi 300 de universități în Portugalia sau și mai rău 400 în Croația ?? Că sunt 300 de universități în Polonia mai putem înțelege, dar Croația ?

Imi amintesc că am mai purtat cu Alexa o discuție pe această temă și probabil că o încadrare incorectă în categoria universităților este responsabilă de această confuzie. Țările care se respectă, fac o diferențiere între Colegiu și Universitate, ceea ce nu se întâmplă peste tot (probabil cazul Portugaliei, Croației etc.). Și la noi din cele 50 de universități, cel puțin jumătate ar trebui să fie catalogate drept Colegii și poate că atunci lucrurile s-ar mai normaliza. Spre exemplu în Franța am văzut că majoritatea instituțiilor de învățământ din domeniul artelor sunt colegii și nu se pune problema organizării de masterate sau doctorate acolo. La noi toate sunt denumite pompos universități, iar când te uiți înăuntru, te cam spării.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #439 - May 13th, 2013 at 12:35pm
 
Quote:
[quote author=59435E584544434C2A0 link=1306400234/436#436 date=1368365804]Țările care se respectă, fac o diferențiere între Colegiu și Universitate, ceea ce nu se întâmplă peste tot (probabil cazul Portugaliei, Croației etc.).

Nu stiu de Croatia, dar la Portughezi sunt universitati serioase la care o teza master bate multe lucrari de doctorat de la noi.
Back to top
 
 
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #440 - May 13th, 2013 at 5:19pm
 
Quote:
Dacă era albă tot era bine, numai că e de-a dreptul gri. Ceea ce nu îmi este clar, e cum pot fi 300 de universități în Portugalia sau și mai rău 400 în Croația ?? Că sunt 300 de universități în Polonia mai putem înțelege, dar Croația ?


Am impresia ca va referiti la informatiile ARWU. 301 pentru Portugalia inseamna ca cea mai buna Universitate de acolo este pe pozitia 301 in clasamentul ARWU (de fapt, 301-350). La fel, pentru Croatia si Slovenia, cea mai buna Universitate este pe pozitia 401-500.
Ca altfel ar insemna ca in UK sunt doar 5 Universitati (desi are 37 in top 500) Cheesy
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #441 - May 14th, 2013 at 1:57pm
 
Salut, Maria (*te-am* ridicat la rangu' da pretenara de cand o lasashi mai moale cu ''implicarea plolitica'' - da-I pan' colea, pa politrucii aia, ca *nu* de la *ei* ne poate veni alinarea), pomeneai, intr-un mesaj de mai sus, pantre *alte* tzari, despre *Iran*.

Io m-am *dus*, in 2010 (am chiar scris-o p-acilea) la o conferintza-n Iran. Ce-am vazt' p-acolo?
Romania din '89. La *fel*! Infra-structura care sa naruie, *oameni* care sa *daruie*! Sute, sute de inshi, numa' pan' teoria *grupurilor*! Shi, chiar *buni*! Ca ma rushinam *io* (mde, shpicher ''principal'', laolalta cu un mare brit, cu un mare neamtz, cu un mai mic rus) de cate *le shtiu aia*! Va rog sa ma cam scuzatz', dragilor: in domeniul *meu* (teoria grupurilor), iranienii ashtia bat la fund pa romanii noshti. Punct.

Desigur, ei sunt mai *muuultzi* - de cel putzi 6 ori mai muuultzi. Shi, oamenii, care *nu* sa pot des-fashura in a *acumula* ''stare'', ''averi'', sa des-fashoara in partea *ailalta*: s-ocupa, indeobshte , cu *shtiintza*... ma rog - ca I-am cunoscut cam pa chiar tatzi: mai *ales* tinerii, mai ales aia care au ''suflet''. Shi, *ai ce suflet mai au, ce zace-n ei!* Ai noshti, din domeniul *meu*, nu se ridica nici macar la niuvelu' genunchiului *persanilor alora*, cu muuult mai saraci decat noi.

De *aia* scriam io, draga Maria, despre ''ethos''... Numa' de m-ar intzelegea , oare, chiar cineva...

Toate cele bune, *Maria*,

Nea MarinBack to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #442 - May 14th, 2013 at 4:08pm
 
sitronif wrote on May 13th, 2013 at 5:19pm:
Am impresia ca va referiti la informatiile ARWU. 301 pentru Portugalia inseamna ca cea mai buna Universitate de acolo este pe pozitia 301 in clasamentul ARWU (de fapt, 301-350). La fel, pentru Croatia si Slovenia, cea mai buna Universitate este pe pozitia 401-500.Cu siguranță aveți dreptate, însă eu n-am mai văzut un astfel de mod de reprezentare în sistem grafic cu coloane, în care cel mai bun să aibă banda cea mai mică. Asta m-a derutat. Dar mă rog, e o chestie de gust.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #443 - Aug 3rd, 2013 at 12:34pm
 
La adresa  http://scimagoir.com/   poate fi gasit clasamentul SIR 2013 al universitatilor si institutelor de cercetare (perioada evaluata 2007-2011).


Sunt o serie de modificari interesante in ceeea ce priveste universitatile romanesti.


                          2012        2013

1. U P Bucuresti          659       570

2. UBB Cluj                  982       927

3. U Bucuresti         1146      1105

4. UP Timisoara         1450      1313

5. UTIasi                 1417      1321

6. UTCluj                 1548      1353

7. UAIC Iasi         1435      1360

8. U Craiova         1904      1717

9. U Brasov                 2184      1784

10. UMF Bucuresti   2213      1845

11. UMF Cluj         2221      1878

12. ASE Bucuresti   2457      1899

13. UMF Tg Mures   2701      2170

14. UVTimisoara          2546      2202

15. U Galati          2767      2267

16. U Oradea          2823      2318

17. U Constanta          2979      2474

18. U Sibiu                    -       2573

19. USAMV Cluj            -       2761O prima observatie ar fi aceea ca respectivul clasament se refera la perioada 2007-2011 cand INCA se discuta despre clasificarea universitatilor si despre publicatii ISI. Anularea primului clasament universitar si renuntarea la finantatrea pe criterii de calitate (chiar si indicatorul IC6, care nu era opera fostei conduceri politice) va avea cu siguranta repercursiuni cat se poate de grave asupra calitatii actului educational din universitati. In anul 2011 lumea universitara era in plina efervescenta publicistica, asteptand primele rezultate oficiale ale clasamentului universitar. De altfel, clasamentul SIR se suprapune destul de bine peste clasamentul facut de MEN, semn ca Justitia cea oarba nu trebuia sa se amestece in aceasta problema. Insa cu siguranta ca Univ din Suceava nu a facut de capul ei acel demers si a avut sprijinul anumitor fractiuni din Minister.

O observatie pozitiva este aceea ca toate universitatile romanesti au castigat un numar mai mare sau mai mic de locuri in acest clasament mondial, lucru nu chiar foarte simplu si care demonstreaza ca exista inca resurse de cercetare.  Primele semne de sub-finantare vor incepe sa se vada probabil de la anul si se vor accentua si mai mult in 2015.

Avem inca doua universitati romanesti prezente in primele 3000, ceea ce iarasi este un lucru bun.

Politehnica din Bucuresti a castigat 90 de locuri in clasament, intrand in mod clar in Top 500 (reamintesc faptul ca din clasament fac parte si institute de cercetare, ceea ce inseamna o deplasare in sus cu 100-250 de locuri, in functie de pozitia ocupata).

Daca in ceea ce priveste locurile 2 si 3 nu s-a schimbat mare lucru (cu exceptia faptului ca atat UBB cat si UB nu au castigat decat 40-50 de locuri in clasament) in zona imediat urmatoare s-au petrecut oaresice schimbari. In primul rand locurile 4-8 sunt foarte apropiate, atat ca pozitii cat si ca performante. Salturi importante au facut Universitatile Tehnice din Timisoara si Cluj care au castigat cate 130, respectiv 200 de locuri, Timisoara devansand astfel UTIasi. UAIC Iasi isi pastreaza trendul descendent, in mod cat se poate de sigur acest lucru fiind legat de dificultatile financiare ale facultatilor de Fizica si Chimie, rezultat al minunantei finantatri pe student echivalent. Oricum in aceasta zona s-a ascutit mult lupta de clasa.

In jumatatea a doua a clasamentului asistam la evolutii spectaculoase, un numar mare de universitati castigand 500 de locuri in clasament si chiar peste (campioana este chiar ASE Bucuresti, dar din pacate, probabil ca acolo un amestec important il are si revista Metalurgia International).

Sincer sa fiu, ma asteptam sa apara deja un regres al universitatilor, drept urmare a micsorarii finantarii din cercetare, insa probabil ca se mai vad inca urmele perioadei 2005-2008. 
Back to top
« Last Edit: Aug 3rd, 2013 at 1:23pm by N/A »  
 
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #444 - Aug 3rd, 2013 at 2:22pm
 
Interesant de vazut prin prisma rapoartelor SCIMAGO "valoarea" productiei romanesti in perioada raportata:
Output total: 44966, adica intre pozitiile 15 si 16 din clasamentul global Cheesy Toata cercetarea de la noi are o productie putin sub o Universitate de top!
Colaborari internationale: 29.80% din total.
Lucrari in %Q1: 18.35% din total (primul sfert)
Lucrari in %Exc: 5.93% din total... (cu impact... in primele 10%)

Principalii actori din Romania, raportat la volumul productiei proprii  (doar printre primii 10 universitati la nivel national):
%Exc: UBB, UVT, UAIC, UB, Gh.Asachi, Carol Davilla, UPT
%Q1: UBB, UB, UAIC, UVT, Carol Davilla, I. Hateganu, Gh.Asachi,
%IC: UBB, UB, UAIC, UVT, USAMV Cluj, Gh. Asachi, UT Cluj

Oricum le-am lua, prin prisma principalelor criterii oferite pentru sortarea datelor, "topul" prezinta cam aceleasi nume: cele 3+1 Universitati traditionale (UBB, UAIC, UB + UVT), la care se adauga Gh.Asachi si apoi C.Davilla.

Dincolo de volumul relativ mic al productiei UVT, prin prisma informatiilor de calitate din acest an intrebarea din 2011 ramane inca in picioare! Mai ales ca este institutia cu cea mai mare valoare NI din Romania (0.94). Urmeaza UBB, UAIC si UB, desigur. Apoi Gh.Asachi, UPT si C.Davilla.

De remarcat ca in afara volumului total care o plaseaza pe primul loc, UPB este undeva in partea de jos a clasamentelor bazate pe indicatorii de calitate procentuali!
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #445 - Aug 4th, 2013 at 11:13am
 
sitronif wrote on Aug 3rd, 2013 at 2:22pm:
Output total: 44966, adica intre pozitiile 15 si 16 din clasamentul global Cheesy Toata cercetarea de la noi are o productie putin sub o Universitate de top!
Colaborari internationale: 29.80% din total.
Lucrari in %Q1: 18.35% din total (primul sfert)
Lucrari in %Exc: 5.93% din total... (cu impact... in primele 10%)Nu trebuie insa sa trecem cu vederea doua aspecte importante din activitatea de cercetare: traditia si finantarea !

Cand FAR si-a inceput activitatea, in Romania sistemul ISI era aproape necunoscut, iar publicatiile in revistele externe erau privite ca niste activitati exotice. Sa ne aducem totusi aminte ca Miclea a fost primul ministru care a introdus in standardele minimale nationale publicatiile ISI (3 sau 5 nu-mi mai aduc bine aminte) ceea ce la vremea respectiva a fost considerat o adevarata victorie. Si n-au trecut decat 7 ani de-atunci si azi suntem revoltati ca este posibil sa fii promovat profesor cu doar 5 lucrari ISI. Schimbarile de mentalitate nu se pot face peste noapte.

E adevarat ca intreg sistemul universitar are publicatii cat Johns Hopkins University, dar haideti sa comparam si bugetele puse in joc. JHU are un buget de vreo 4 miliarde de dolari, iar noi vreo 2-300 de milioane. Nu poti ataca reviste importante cu un astfel de buget si e normal ca factorul mediu de impact de la noi sa nu fie grozav. Daca veti privi insa diverse universitati din primele 300, veti vedea ca in afara celor chinezesti sau indiene, mai sunt si institutii japoneze sau coreene, cu factorul mediu de impact situat in jurul valorii 1 sau chiar mai mic.

Cred ca demn de luat in seama este faptul ca factorii medii de impact sunt in crestere fata de clasamentul precedent 2012, ceea ce poate insemna ca exista o preocupare in ceea ce priveste cresterea calitatii publicatiilor. Aceasta fotografie 2013 corespunde insa perioadei 2007-2011, cand lucrurile incepusera sa se aseze pe un drum bun. Acest moment favorabil a fost insa ratat cu succesuri si vom vedea unde pot duce atitudinile extremiste. Problema majora insa este aceea ca decidentii nu invata nimic din greselile anterioare si acum ne indreptam ca de obicei spre cealalta extrema.
Back to top
 
 
IP Logged
 
maria_andrei
Senior Member
****
Offline


I Love YaBB 2.5 AE!

Posts: 251
Gender: female
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #446 - Aug 4th, 2013 at 3:42pm
 
Marian_Deaconescu wrote on May 14th, 2013 at 1:57pm:
Salut, Maria (*te-am* ridicat la rangu' da pretenara de cand o lasashi mai moale cu ''implicarea plolitica'' - da-I pan' colea, pa politrucii aia, ca *nu* de la *ei* ne poate veni alinarea), pomeneai, intr-un mesaj de mai sus, pantre *alte* tzari, despre *Iran*.


Nea Marin, acum am vazut cometariul pe care l-ati facut  la un mesaj al meu. Eu am o parere buna despre studentii din Iran cu care am lucrat, la fel si colegii mei! Sunt bine pregatiti, interesati sa invete si seriosi! Daca ar fi atrasi in Romania pentru studii de master si doctorat astfel de studenti, cred ca ar fi bine (exact cum am scris si in mesajul anterior)!

Legat de politica...eu nu sunt implicata politic, dar imi mai exprim si eu opinia, chiar daca nu este pe placul unora sau altora!
Toate cele bune!
Back to top
 
 
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #447 - Aug 4th, 2013 at 5:37pm
 
Quote:
O prima observatie ar fi aceea ca respectivul clasament se refera la perioada 2007-2011 cand INCA se discuta despre clasificarea universitatilor si despre publicatii ISI.


Am o "pre"viziune relativ la aceasta clasificare: multe Universitati cu salturi spectaculoase in editia curenta vor cadea incet... Un candidat ideal: ASE Bucuresti, care se vede cu sacii-n caruta (clasificarea 2011) si opreste o parte din masinile de fabricat articole (via Metalurgia etc.). Revin asupra acestei idei peste un an Cheesy
De fapt, cred ca multe universitati erau constiente de ceea ce pregateste Funeriu si si-au luat masurile de siguranta in 2010 si 2011, dovada fiind avalansa de publicatii ale acestora. Cu siguranta, urmarind evolutia acestora in 2012 si 2013 se va constata un recul... Conform ISI WoK, ASE Bucuresti are peste 900 articole in perioada 2010-2011, si 426 intrari in 2012-2013. Urmeaza peste 500 de articole in jumatatea de an ramasa?
Univ. Craiova peste 830 in 2010-2011, "doar" 498 in 2012-2013.
Sa fie simple coincidente?

Pentru UVT: 2010-2011 putin peste 500 intrari, pentru 2012-2013, o usoara crestere la 518 intrari; UAIC  1195//858 (exista sanse sa atinga acelasi volum in perioada 2012-2013)


Clasificarea Scimago nu are nicio legatura cu sistemul ISI. Acolo Universitatile din Romania stau mult mai prost!
Back to top
 
 
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #448 - Aug 4th, 2013 at 6:30pm
 
Evolutia publicatiilor in perioada 2012-2013, prin comparatie cu 2010-2011.
Datele sunt culese din WebOfKnowledge, pe baza unei cautari generice "Address=(Romania)" si se refera la primele 100 de institutii identificate. Acolo unde apare N/A, institutia nu se regaseste in primele 100...
Surprinzator locul 2 in acest clasament! Situatia pentru 2012-2013 reflecta cca 75% din volumul publicatiilor pe aceasta perioada.

2010-2011 (22526) // 2012-2013 (15060)
POLYTECHNIC UNIVERSITY OF BUCHAREST (2,289 // 1,660)                  
LUCIAN BLAGA UNIVERSITY OF SIBIU (1,830//1,423)            
UNIVERSITY OF BUCHAREST (1,778//1,369)                  
ALEXANDRU IOAN CUZA UNIVERSITY (1,376//1,014)            
ROMANIAN ACADEMY OF SCIENCES (1,320//995)            
UNIVERSITY OF BABES BOLYAI (1,247//1,020)                  
GH ASACHI TECHNICAL UNIVERSITY (1,077//650)                  
TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ NAPOCA (1,013//592)                  
BUCHAREST ACADEMY OF ECONOMIC STUDIES (959//536)                  
GRIGORE T POPA UNIVERSITY OF MEDICINE PHARMACY (941//645)            
CAROL DAVILA UNIVERSITY OF MEDICINE PHARMACY (936//705)                  
IULIU HATIEGANU UNIVERSITY OF MEDICINE PHARMACY (800//617)                  
TRANSYLVANIA UNIVERSITY OF BRASOV (779//342)                  
HORIA HULUBEI NATIONAL INSTITUTE OF PHYSICS NUCLEAR ENGINEERING (718//720)                  
POLYTECHNIC UNIVERSITY OF TIMISOARA (710//618)                  
WEST UNIVERSITY OF TIMISOARA (530//512)                  
DUNAREA DE JOS UNIVERSITY GALATI (506//263)                  
NATIONAL INSTITUTE FOR LASER PLASMA RADIATION PHYSICS ROMANIA (505//284)                  
UNIVERSITY OF CRAIOVA (459//267)                  
PETRU PONI INST MACROMOL CHEM (406//304)                  
NATIONAL INSTITUTE OF MATERIALS PHYSICS ROMANIA (395//244)                  
UNIVERSITY OF ORADEA (375//N/A)      
OVIDIUS UNIVERSITY (258//N/A)      
VALAHIA UNIV TARGOVISTE (241//N/A)
UNIV MED PHARM CRAIOVA (218//N/A)                  
VICTOR BABES UNIV MED PHARM (216//N/A)
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Clasificare universitati si domenii
Reply #449 - Aug 5th, 2013 at 1:17pm
 
sitronif wrote on Aug 4th, 2013 at 5:37pm:
Clasificarea Scimago nu are nicio legatura cu sistemul ISI. Acolo Universitatile din Romania stau mult mai prost!Pentru Stiintele naturii si cele ingineresti nu sunt diferente majore intre Scopus si Thomson. Ele apar pe zona medicinei si a Stiintelor umaniste. Altfel spus Scopus va favoriza (teoretic) universitatile generaliste, in dauna celor tehnice. Am spus teoretic, pentru ca din punct de vedere practic, pe zona umanista se publica extrem de putin in Romania.

Sunt foarte interesante informatiile pe care le-ati dat, legate de clasamentul Thomson. Asa cum am spus, eu ma asteptam chiar din acest an la un recul, care aproape sigur ca va apare de la anul. Dumneavoastra ati luat in discutie un interval de 2 ani daca am inteles eu bine.  Insa situatia Universitatii din Sibiu este mai mult decat ciudata. Imi este greu sa cred ca poate apare brusc o productivitate de 900 de articole/an. In clasamentul SIR abia daca au 590 de articole in 5 ani. Daca numarul este real si nu e vreo eroare de cautare, atunci la mijloc nu poate fi decat o magarie (chiar mai mare decat cea cu Metalurgia). Insa nu va fi deloc complicat sa o identificam.

Revin insa la ceea ce ma doare si incerc sa raspund si unor intrebari legate de ostilitatea mea fata de dl. Funeriu, dupa ce am fost unul dintre putinii sai sustinatori. Un prim motiv (si cel mai important) este ratarea momentului celui mai favorabil de reforma din zona universitara. A mai fost un moment bun in perioada mandatului Miclea, insa lucrurile nu erau coapte la acea data. Acum situatia a fost total diferita si era nevoie de o imensa incompetenta pentru a rata reforma.

Al doilea motiv este oarecum legat de primul, pentru ca ratarea reformei putea sa fie si intentionata. Nu-mi iese totusi din cap momentul 1990 cand s-a strigat de zor ca industria romaneasca este un morman de fiare vechi. Sigur ca industria romaneasca reprezenta un potential competitor pentru Europa si a fost foarte util sa fie scoasa total din joc. E greu de spus ce interese au fost la mijloc, insa nu se putea pune pe butuci un intreg sistem, fara cozile de topor romanesti. Abia acum realizam eroarea, insa este mult prea tarziu. Si iata ca dupa 20 de ani se repeta refrenul, de data aceasta la adresa sistemului educational. Nu pot sa nu fac nici o paralela intre aceste doua situatii, mai ales avand in vedere si tot jocul politic adiacent, in care sunt implicati tot soiul de licurici mai mari sau mai mici.

O fi chiar intamplatoare ultima alerta terorista, tocmai cand incepusera sa se dea in vileag tot soiul de abuzuri ale serviciilor licuristice ?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 16 17 18 19 20 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)