Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
We've upgraded to YaBB 2!


Pages: 1 2 3 4 
Criterii de promovare 2011 (Read 26401 times)
Silviu
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 62
Bucharest
Gender: male
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #25 - Jul 2nd, 2011 at 7:06pm
 
Quote:
Ei bine, aici apare prima ciudatenie legata de modul de operare al comisiei CNATDCU. Aceste criterii NU AU FOST DEZBATUTE in cadrul comisiilor, ceea ce mie mi s-a parut absolut anormal. Toata discutia tehnica s-a purtat doar la nivel structurii de conducere CNATDCU, iar noua ni se va cere de-acum sa aplicam aceste baremuri.


Ma simt obligat sa fac o precizare: la comisia de stiintele Pamantului criteriile au fost discutate destul de aprig, e drept ca nu intr-o sedinta, asa cum mi s-ar fi parut mai firesc, ci pe email. Una peste alta insa, a rezultat un compromis asumat de Presedintele comisiei si, ca atare, ne-votat in comisie. Insa se pare ca, si asa, procesul a fost oricum mai transparent decat in alte cazuri.

@AlexA
Comisiile s-au intrunit pana acum o singura data. Cel putin in situatia noastra, am avut de validat vreo 10-15 dosare de promovare la cercetatori, confi si profi si vreo 80 de teze de doctorat!! Toate acestea intr-o vineri, de la 9 la 15 (cand "se inchidea ministerul"). Pana la urma am reusit sa obtinem o derogare de a ramane in minister peste program ca sa putem finaliza apoteotic validarea mormanelor de teze acumulate in ultimul an... Din care, o parte semnificativa au fost respinse sau amanate. Toate validarile au avut la baza criteriile Hardau, in vigoare atunci. De atunci si pana acum nu s-a mai intamplat nimic, cu exceptia consultarilor si dezbaterilor pe email de care am pomenit mai sus... Asa ca, intre idealul (legal) conform caruia comisiile s-ar intruni o data la 2 luni si realitate... e o destul de mare diferenta.

Ma tem ca, indiferent de ce si-ar dori ministrul, punerea in practica apartine functionarimii care decide de fapt cand vrea sa ne intrunim si cand nu... Situatia este similara la CNCS  care, oricat de bine intentionat ar fi, depinde de aparatul UEFISCDI. 
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 819
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #26 - Jul 2nd, 2011 at 7:28pm
 
Silviu wrote on Jul 1st, 2011 at 9:59pm:
Una peste alta postarea mea initiala se referea la faptul ca au fost excluse review-urile dintre lucrarile eligibile pentru judecarea activitatii unui om, iar acest lucru mi se pare inadmisibil.

Insa, de inteles. Nici domnul ministru si, mai ales, nici cei din jur nu cred ca au fost in situatia de a scrie vreodata un review. Si atunci nu ma mira gafa din textul de lege. Ma mira doar contradictia cu instructiunile CNCS. Se pare ca la CNCS cineva e mai calificat decat cei din echipa ministrului. Sau poate ca nu. Poate vor scoate review-urile si de acolo, cu scuze ca au transpirat impotriva vantului.Reviewurile nu sunt complet excluse din evaluari, ci doar considerate intr-o alta categorie. Articolele sunt considerate research, in timp ce reviewurile sunt considerate pentru teaching. Si intr-o orarecare masura pe buna dreptate. Si sistemul de citare al reviewurilor este diferit.

Pe de alta parte, cei care cred ca isi vor face cariera ISI scriind niste reviewuri, ar trebui sa se cam insele: poti scrie reviewuri numai dupa ce te-ai afirmat ca autoritate in domeniu.
C
Back to top
 
 
IP Logged
 
Silviu
Junior Member
**
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 62
Bucharest
Gender: male
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #27 - Jul 2nd, 2011 at 8:17pm
 
capetrei wrote on Jul 2nd, 2011 at 7:28pm:
Reviewurile nu sunt complet excluse din evaluari, ci doar considerate intr-o alta categorie. Articolele sunt considerate research, in timp ce reviewurile sunt considerate pentru teaching. Si intr-o orarecare masura pe buna dreptate. Si sistemul de citare al reviewurilor este diferit.


Aici trebuie sa va contrazic. Ordinul spune clar:
"Art. 9. — Urmatoarele tipuri de publicatii NU se încadreaza între publicatiile care prezinta; contributii originale, in extenso:

a) review-urile;..."

Asa ca, nu vad cum ar putea fi considerate... poate doar la criterii suplimentare impuse de universitati, insa e greu de spus cum, si daca, si cat va conta asta.


Quote:
Pe de alta parte, cei care cred ca isi vor face cariera ISI scriind niste reviewuri, ar trebui sa se cam insele: poti scrie reviewuri numai dupa ce te-ai afirmat ca autoritate in domeniu.


De acord ca review-urile sunt mai mult pentru teaching, insa sunt o masura a naibii de buna a capacitatii de teaching -- esentiala intr-o universitate...

Nu fac deloc pledoarie pro domo pentru ca eu lucrez in cercetare, iar ideea de a scrie un review mi se parea doar aducatoare de prestigiu profesional. Era o fantezie si, probabil, o dovada de orgoliu exacerbat. Bine ca nu m-am apucat de scris si astfel am evitat eventuale frustrari...  Glumesc, desigur...  

Insa, lasand gluma la o parte, exista pericolul ca o serie de articole publicate sa nu mai conteze la evaluarea carierei cuiva. De exemplu:

(1) revistele care prezinta exclusiv articole prezentate la conferinte, chiar daca acestea (revistele) au factori de impact absolut respectabili iar articolele urmeaza post conferinta exact acelasi proces de peer-review ca oriunde;
(2) revistele intitulate "XXXXX Science Reviews"
(3) revistele intitulate "Proceedings of... "

...ca sa nu mai zic de cazul semnalat deja al lucrarilor care pica in categoria "Letters"...

Asta in vreme ce articolele "originale" publicate de Metalurgia International, cu putin noroc, vor avea si AIS in scurt timp... asa ca vor conta...

Sper sa exagerez eu, insa avand in vedere experientele anterioare nu pot fi foarte optimist.

Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Criterii de promovare 2011
Reply #28 - Jul 3rd, 2011 at 8:38am
 
Quote:
Si revin la aceste comisii: voi de fapt cumva petreceti timpul cand va intruniti daca nu discutand despre aceste chestii importante? In fine, presupun ca mai sunt si alte probleme de discutat in afara de acesti indici minimi ( desi subiectul este extrem de important si ar trebui sa fie printre primele pe "ordinea de zi"). Dar totusi, mi se pare de neinteles sa faci comisii, sa le fluturi pe la nasul universitarilor, sa pui oamenii pe drumuri dupa ce nici nu i-ai intrebat daca vor sau nu sa faca parte din comisiile respective, sa nu tii cont de parerile membrilor si sa mai vorbesti de transparenta ..... sau este ceva ce-mi scapa?Nu, nu-ti scapa nimic. Este foarte deranjant modul in care au fost tratati membri simpli din aceste comisii, ei fiind considerati un fel de esalon secund valoric, care n-ar avea de ce sa-si dea cu parerea. Mai mult decat atat, ni s-a explicat ca fapt noi nici nu facem parte din panelurile de evaluare, panelul fiind constituit numai din presedintii si vice-presedintii de comisii ? Noi ceilalti suntem un fel de tolerati sau umplutura, misiunea noastra principala fiind aceea de a acoperi volumul de munca pe care nu-l pot indeplini presedintii si vice-presedintii. Mai exact validarea tezelor de doctorat. Cam la asta s-a rezumat activitatea noastra de pana acum.

Ceea ce mi se pare complet lipsit de onestitate din partea MEC, este faptul ca se pune o presiune suplimentara tocmai pe domeniile care au realizat pana acum vizibilitatea externa a Romaniei (atata cata este).
Back to top
 
 
IP Logged
 
dumitri
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 25
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #29 - Jul 3rd, 2011 at 9:17am
 
Impresia mea este ca un scop al acestor criterii-2011 a fost ca in urmatorii 5 ani sa se promoveze foarte greu, pentru a reechilibra „piramida”. Datorita promovarilor la kilogram de dupa 1989 la noi s-a ajuns acum in multe catedre la o proportie anormala de aproape 1:1:1 intre profesori/conferentiari/sefi de lucrari. Probabil ministerul doreste refacerea unei „piramide” mai normale, spre exemplu ca la 1 profesor (seful de laborator, cum e in Germania) sa fie 2 conferentiari, 4 sefi de lucrari, 8 asistenti, etc. La fel ca in universitati, si in armata romana se ajunsese la o situatie similar aberanta, aveam mai multi generali decat soldati, in conditiile in care inainte sa ne implicam prin Afganistan-uri bataliile din ultimii 60 de ani s-au dat mai mult prin popote, cu damigenele.
In rest, discrepantele/discriminarile intre domenii provin poate si din faptul ca romanii s-au obisnuit sa fie vorbareti, dar in fapt sa comunice foarte putin, iar deciziile finale sa fie doar imbracate intr-o spoiala democratica (in fapt fiind luate 99% de sefii comisiilor, de presedintii consiliilor, etc).
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #30 - Jul 3rd, 2011 at 10:01pm
 
La citari cred ca era mult mai de bun simt sa se ceara numarul citarilor la fiecare articol publicat de candidat.
Eventual inmultit cu coeficientul lucrarii citatate (care trebuie oricum cautat), nu al lucrarii in care se citeaza (care poate sa insemne o cautare  aberanta si fara rost atat pentru candidat cat si pentru verificatori).
Nu e nici mare diferenta si simplifica lucrurile pentru toti.
Back to top
« Last Edit: Jul 3rd, 2011 at 10:53pm by craciunm15 »  
 
IP Logged
 
Dandanache
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 25
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #31 - Jul 4th, 2011 at 7:54am
 
Eu sunt curios daca cineva a incercat sa vada cati din actualii profesori/cs1 indeplinesc aceste criterii?

Ar fi fost normal ca aceste criterii sa duca la un procent de 'resuita' identic pentru fiecare domeniu si in plus acest procent sa fie rezonabil, as zice de minim 25% ceea ce nu cred ca este cazul.

Estimez ca acest procent este de sub 10% (uitati-va ce putini au trecut de criteriile CNCS pentru IDEI unde criteriile erau mult mai relaxate)

Daca se vor respecta criteriile eu cred ca o sa avem cel mult cate un profesor/an/domeniu...Back to top
 
 
IP Logged
 
naivul.naivul
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 11
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #32 - Jul 4th, 2011 at 1:27pm
 
Dandanache wrote on Jul 4th, 2011 at 7:54am:
Daca se vor respecta criteriile eu cred ca o sa avem cel mult cate un profesor/an/domeniu...
Nu aveti dreptate, sunt foarte multi lectori si asistenti care indeplinesc criteriile.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Dandanache
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 25
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #33 - Jul 4th, 2011 at 1:32pm
 
M-as bucura sa fie asa.

naivul.naivul wrote on Jul 4th, 2011 at 1:27pm:
Nu aveti dreptate, sunt foarte multi lectori si asistenti care indeplinesc criteriile.  

Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #34 - Jul 4th, 2011 at 1:50pm
 
La noi, in universitate, cred ca maximum 10% dintre profesorii universitari indeplinesc criteriile. Dar as merge spre 3-5%. Si nici macar nu cred ca sunt prin functii de conducere.

Majoritatea celor care indeplinesc aceste conditii (conferentiari si sefi de lucrari) nu au fost facuti profesori, pentru ca nu aveau de ce sa isi vanda constiinta si valoarea.
Cu cat ai mai putina valoare, cu atat esti dispus sa pui mai mult pe taraba.
Back to top
 
 
IP Logged
 
naivul.naivul
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 11
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #35 - Jul 4th, 2011 at 1:57pm
 
Dandanache wrote on Jul 4th, 2011 at 1:32pm:
M-as bucura sa fie asa.


Din pacate, posturile vacante de conf. sau prof. nu vor fi scoase la concurs, asa ca vor ramane tot lectori sau asistenti cu un salariu ....
Back to top
 
 
IP Logged
 
canut
Ex Member


Re: Criterii de promovare 2011
Reply #36 - Jul 4th, 2011 at 2:15pm
 
Ordinul nr. 4478/23 iunie 2011 privind aprobarea standardelor minimale necesare și obigatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățămâtul superior este mult in urma obiectivitatii propuse de fostul ministru Miclea in scopul incurajarii recunoasterii internationale a cercetarii stiintifice universitare.
Astfel:
a) Prin acest ordin exista criterii diferite pentru diferite domenii (Stiinte Exacte, Stiinte Ingineresti)-ba chiar in cadrul aceluiasi domeniu (intre inginerii de profil electric si cei de alte profile, de exemplu) - in timp ce Miclea elaborasae criterii unitare
b) se introduce drept parametru de evaluare a revistelor un aspect secundar din indicatorii cantitativi ai unei reviste pe site-ul ISI- Thomson Research Institute- Baza de Date JCR-Journal Citation Report. In aceasta baza de date, primul parametru este factorul de impact, si abia printre ultimii este Scorul de Influenta al Articolelor (solicitat pentru Comisia de Fizica). In mod normal, cand un autor din orice tara decide sa trimita un articol la o revista, se orienteaza dupa Primul Indicator - anume Factorul de Impact
b) Pentru Domeniul Stiinte Ingineresti, parametrul cantitativ (Scorul de Influenta Relativ) nici macar nu este prezentat in respectiva Baza de Date ce evalueaza revistele. Mai mult, se mentioneaza ca parametrul pentru un articol este cel corespunzator revistei in anul in care se face evaluarea. Cu alte cuvinte, daca ai avut articol la o revista importanta acum doi ani, iar apoi ea s-a desfiintat ori si-a schimbat numele, toata munca ta a disparut.
c) Pentru Domeniul Stiinte Ingineresti se introduce o evaluare a conferintelor dupa raportul pe 2010 al Australian Research Council (ERA). Culmea, pe site-ul acestei institutii se mentioneaza ca raportul din 2012 va renunta la evaluarea conferintelor, mentionandu-se doar domeniul lor.
d) la evaluarea activitatii ca autor principal, se accepta ca in anumite domenii teoretice (matematica, informatica) toti autorii unui articol teoretic sa poata fi considerati autori principali, fara a se specifica numarul lor. Conform cutumei, un articol teoretic nu poate avea cel mult doi autori. In plus, aceasta prevedere se aplica si altor domenii ce pot prezenta rezultate experimentale sau statistice (fizica energiilor inalte sau economie - unde unele studii au peste zece autori) ceea ce contravine scopului de a considera drept autori principali pe toti autorii unui studiu teoretic deosebit.

Aceasta lipsa de obiectiviatte ridica intrebari referitoare la eventuale Dedicatii: (i) autori care au publicat in reviste orientandu-se dupa parametri secundari ai revistelor, anticipand prezentul ordin sau influentand adoptarea lui, sau (ii) autori din domenii precum Economia sau Fizica Nucleara, unde toti autorii unui articol ajung sa fie considerati drept personalitati)

Cu respect
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #37 - Jul 4th, 2011 at 2:16pm
 
naivul.naivul wrote on Jul 4th, 2011 at 1:57pm:
Din pacate, posturile vacante de conf. sau prof. nu vor fi scoase la concurs, asa ca vor ramane tot lectori sau asistenti cu un salariu ....

Magaria Hotararii de Guvern e tocmai ca permite asemenea abuzuri interne.
Poti sa indeplinesti orice conditii, nu ti se va face post.

Si asa se va demonstra ca in noile conditii si criterii nu poate promova nimeni.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Criterii de promovare 2011
Reply #38 - Jul 4th, 2011 at 2:18pm
 
Quote:
Impresia mea este ca un scop al acestor criterii-2011 a fost ca in urmatorii 5 ani sa se promoveze foarte greu, pentru a reechilibra „piramida”.Dar de ce sa nu se promoveze peste tot foarte greu, daca asta e strategia ? Oricum o astfel de strategie mi se pare perdanta, in contextul dorintelor ministeriale de a penetra Top 300. E foarte clar ca daca vrei cat mai multa performanta, trebuie sa ai si suficiente echipe de cercetare formate din doctoranzi si post-doci conduse de profesori, sau conferentiari abilitati. Altfel nu vei avea suficienta forta de lucru. Iar in conditiile actuale, s-ar putea sa nu discutam de abilitari pe anumite domenii (am senzatia ca nici la fizica lucrurile nu stau chiar pe roze) cativa ani buni de-acum inainte. Daca mai ies la pensie vreo 2-3 serii de conducatori, atunci nu stiu cum vor mai functiona scolile doctorale.

Stiu ca solutia (absolut gresita) pe care mizeaza MEC este intoarcerea in Romania a oamenilor de valoare. Insa repet, esecul programului de repatriere nu a fost un esec personal al lui Dumitrache, ci al ideii in sine.Quote:
Aceasta lipsa de obiectiviatte ridica intrebari referitoare la eventuale Dedicatii: (i) autori care au publicat in reviste orientandu-se dupa parametri secundari ai revistelor, anticipand prezentul ordin sau influentand adoptarea lui, sau (ii) autori din domenii precum Economia sau Fizica Nucleara, unde toti autorii unui articol ajung sa fie considerati drept personalitati)Si aceasta ipoteza va mira ? Sa stiti ca si pentru viitoarele competitii de granturi unii mai orientati s-au pregatit din vreme si au publicat singuri in reviste cu impact ridicat ! In mod sigur ca au fost pregatite culoare speciale pentru cine trebuie. Asta si poate explica eterogenitatea criteriilor. Sigur ca apar diferente intre domenii, dar nu sunt acceptabile diferente mai mari de 20-30 %. Ori aici discutam de diferente de 600 %.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #39 - Jul 13th, 2011 at 12:45pm
 
Am o intrebare post factum, dupa ce am lecturat
Metodologia cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior.

"Art. 30. -  Prin exceptie de la prevederile art. 10 alin. (3), pentru anul universitar 2010-2011, transmiterea catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a solicitarii in vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, a postului scos la concurs se realizeaza obligatoriu pana la 30 mai 2011. "

In luna mai eram in semestrul II si statele de functiuni nu pot fi modificate etc...
In acets caz, cum se putea scoate la concurs un post in luna mai pentru anul universitar 2010-2011?
Gresesc?

Back to top
 
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
naivul
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 245
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #40 - Jul 13th, 2011 at 1:23pm
 
Apropo de chestia asta - nu doar Pricopie a ajuns prof plin in aceste vremuri tulburi. Si  la noi se pare ca  i s-a intamplat cel putin unei persoane (suspectez ca nu este singura). Seful acestei persoane se invarte in sfere inalte, amic bun cu un amic 'oportunist' al ministrului... si rectorul nostru este in proiectul Dumitrache....Sa fim seriosi, daca ministrul este om serios....nu am stiut de acest articol dar acum pare clar si legal cazul 'pricopie' si cazurile similare. Sa ne traiasca ministrul, nu-i asa ? Ca doar e unic prin valoare. Si eu care credeam ca este si el naiv saracu si il lucreaza altii pe la spate...am gresit urat de tot.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #41 - Jul 13th, 2011 at 1:37pm
 
@naivul

Nu sunt sigur ca nu inteleg eu gresit...Dar daca totusi interpretarea mea este corecta, atunci postul scos la concurs pina la 30.05 a avut la baza vechile criterii, nu?.... ???

Ramane totusi intrebarea: care este baza legala pentru modificarea unui stat de functiuni in mijlocul semestrului?
Back to top
 
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
naivul
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 245
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #42 - Jul 13th, 2011 at 1:52pm
 
Cineva l-a sfatuit, probabil...ce mai conteaza legea ?! Si eu m-am tot intrebat cum de persoana de la noi era anul trecut conf si acum prof...apoi am citit depre cazul pricopie aici... si m-am tot intrebat... acum este clar, ilegalitatile sunt legalizate de chiar ministrul.
Oare de ce s-a intors Funeriu in tara ? Pretextul acesta bizar cu 'facutul de bine' nu mai tine de mult. Sa lasi un salar mare pentru un salar mult mai mic mai ales cand ai familie si o sotie care dupa lege poate divorta sub pretextul ca sotul  a ales un salar mai mic (parca asa se intampla in lumea civilizata ?!)... sa fim seriosi... in plus, sa lasi o pozitie buna intr-o tara civilizata pentru un loc unde esti scuipat si injurat pe bani  putini.... ce cauta Funeriu aici ? Daca ii placea cercetarea nu avea de ce sa renunte la cercetare. Pana la urma, mai conteaza cine este ministru in tara asta ? Eu cred ca nu. Se schimba usor grupurile de putere dar balanta ramane in echilibru...
Back to top
 
 
IP Logged
 
naivul
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 245
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #43 - Jul 15th, 2011 at 6:53pm
 
Am o intrebare pentru cei care inteleg mai bine decat mine ce anume se intampla. Ministerul a stabilit criteriile minime de ocupare a posturilor didactice. Oare nu ar trebui ca fiecare universitate sa stabileasca criteriile proprii (plecand de la cele minimale), sa le 'legalizeze prin votul senatului'  si sa le includa 'concis si la obiect' in Carta universitatii pentru ca nu in fiecare an sa le schimbe in functie de cv-ul pilelor conducatorilor ? Exista o asemenea obligatie - de a scrie criteriile specifice universitatii in carta universitatii - in legea Funeriu ? S-a gandit ministrul Funeriu la acest lucru ? Ca la smecherii am vazut cu totii ca s-a gandit...
Back to top
 
 
IP Logged
 
naivul
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 245
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #44 - Jul 15th, 2011 at 7:46pm
 
Inca o intrebare - oare este corect ca pe langa criteriile minimale impuse de minister o universitate sa introduca o cerinta de genul "carte editata in editura" sau " contracte de cercetare " ? Legal pare sa fie. Nostim.
Back to top
 
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Criterii de promovare 2011
Reply #45 - Jul 16th, 2011 at 7:54am
 
naivul wrote on Jul 15th, 2011 at 6:53pm:
Am o intrebare pentru cei care inteleg mai bine decat mine ce anume se intampla. Ministerul a stabilit criteriile minime de ocupare a posturilor didactice. Oare nu ar trebui ca fiecare universitate sa stabileasca criteriile proprii (plecand de la cele minimale), sa le 'legalizeze prin votul senatului'  si sa le includa 'concis si la obiect' in Carta universitatii pentru ca nu in fiecare an sa le schimbe in functie de cv-ul pilelor conducatorilor ? Exista o asemenea obligatie - de a scrie criteriile specifice universitatii in carta universitatii - in legea Funeriu ? S-a gandit ministrul Funeriu la acest lucru ? Ca la smecherii am vazut cu totii ca s-a gandit...
In principiu, criteriile de promovare ar putea fi incluse in Carta. Insa exista pericolul ca in momentul modificarii acestora, sa trebuiasca schimbata si Carta. Ori Carta in mod normal nu se modifica decat odata cu Legea Educatiei (daca este cazul). O Carta universitara ar trebui sa curpinda in mod normal doar o serie de principii generale. Am vazut exemple de Carta de 80-90 de pagini, mai ceva decat LEN. Ori asa ceva nu e firesc, pentru ca introduce prea multe restrictii. Spre exemplu unii au introdus in Carta principiile de constituire a normei didactice, inca inainte de a se cunoaste detaliile legate de universitatile care vor avea drept de  organizare a masteratelor si doctoratelor. La anul daca se va schimba filosofia de finantatre universitara, cum vei constitui normele pe principii pe care le impui in acest moment ?

Exista insa metodologiile pentru ocuparea posturilor scoase in concurs, in care sunt specificate toate detaliile legate de criteriile de promovare. Universitatile evident ca pot introduce in aceste criterii si unele aspecte legate de activitate didactica, domenii de cercetare pe care vor sa le dezvolte etc. Problema este ca aceste criterii sunt mult prea diferite de la un domeniu la altul. Deja lumea incepe sa caute solutii pentru a putea promova in conditii cat mai blande. Mai exact incepe sa caute compatibilitati intre domeniile de abilitare. Este exact ceea ce am spus eu ca se va intampla, atunci cand exagerezi !
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #46 - Jul 19th, 2011 at 6:12pm
 
Pe cat punem pariu ca daca se aplica acum conditiile de habilitare, numarul de conducatori de doctorat actuali care obtin locuri la doctorat prin competitie nationala, este procentual muuult mai mic decat cel al promovatilor de la Bacalaureat si Titularizare. Eu zic - maxim 10-15% din numarul actual.

http://www.edu.ro/index.php/articles/15321

Acum o sa vedem daca reforma ajunge si acolo unde trebuia sa inceapa sau se termina inainte, ca si coruptia din vami.

Cum se explica faptul ca nu au aparut criteriile de habilitare si promovare in alte domenii decat stiintele exacte si biomedicale?
Back to top
« Last Edit: Jul 21st, 2011 at 8:30am by craciunm15 »  
 
IP Logged
 
nicolae_hurduc
Ex Member


Re: Criterii de promovare 2011
Reply #47 - Jul 21st, 2011 at 7:27am
 
craciunm15 wrote on Jul 19th, 2011 at 6:12pm:
Pe cat punem pariu ca daca se aplica acum conditiile de habilitare, procentele de conducatori de doctorat actuali care obtin locuri la doctorat prin competitie nationala, este procentual muuult mai mic decat cel al promovatilor de la Bacalaureat si Titularizare. Eu zic - maxim 10-15% din numarul actual.Au inceput deja sa apara discutiile pe care le-am anticipat, legate de solutii de ocolire a criteriilor de promovare, mult prea dure pe anumite domenii. Faptul ca ministrul educatiei a cedat la presiunile barbologilor, psihologilor si a altor grupuri de interese, acceptand criterii de doi bani pentru unele domenii si altele foarte dure pe stiintele naturii, va genera niste probleme foarte complicate in sistemul universitar. In acest context, articolul scris de Alina Mungiu in RL puncteaza foarte bine situatia existenta in universitatile romanesti. Avem mari "profesori universitari" pe care-i vedem toata ziua la televizor cum ne dau sfaturi si a caror opera stiintifica se masoara in taraboantze de carti si articole in ziare, iar pe cei care se pricep intr-adevar la educatie si cercetare nu-i asculta nimeni. Si culmea este ca acesti pseudo-specialisti mai sunt si mari experti pe la MEC, CNFIS, CNATDCU etc. In curand vom vedea cum la facultatile de chimie, matematica, sau fizica se abiliteaza specialisti in teoria grupurilor  ... de interese (ce credeati ?), in mecanica fluidelor   ... alimentare, sau in chimia supra-moleculara ... a cresterii ovinelor.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #48 - Jul 21st, 2011 at 8:50am
 
MINISTERUL  EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI publica scoaterea la concurs a urmatoarelor posturi didactice vacante:


http://www.uaic.ro/uaic/bin/download/Main/N1107141129/MonitorulOficialPosturidid...
Back to top
 
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
anamaria
YaBB Newbies
*
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 26
Gender: female
Re: Criterii de promovare 2011
Reply #49 - Jul 22nd, 2011 at 12:30pm
 

Univesitatile impun propriile criterii minime de avansare (adauga la cele nationale si alte cerinte, ex director de grant international...). Prin urmare avansarea se restrictioneaza si prin criterii interne, uneori subiectiv.... Este in regula aceasta abordare, din moment ce exista deja niste criterii nationale?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)