Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Welcome to our forum.


Pages: 1 2 
Nota 0, nota 10 (Read 13866 times)
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Nota 0, nota 10
Dec 20th, 2011 at 1:48pm
 
Dau startul unei noi rubrici de genul "asa da, asa nu", cu speranta ca veti contribui la ea.
Ideea mi-a fost data de subiectul "delfinache", alias Smarandache, autor  de  studii, articole si carti de literatura ( nivel Arici Pogonici, desi comparatia  este o jignire la adresa acestei reviste) "opere" ce nu intereseaza pe nimeni, bagator de seama pe unde poate, un exemplu tipic de ratat  esuat intr-o universitate americana de categoria a 11-a ( iar ma si va intreb: cum naiba, ca nici la Universitatea din Vaslui nu si-ar gasi locul!) si prospat laureat al unui premiu ce se  vrea important,  dar care a reusit doar sa arate incompetenta celor ce l-au acordat. Si poate si dispretul fata de adevarata valoare.
Deci nota 0 lui Smarandache si "echipei" de  cacademicieni, versiunea " stiinte tehnice".

In antiteza, nota 10 colegului nostru de FAR Eugen Stamate, caruia i s-a acordat de catre "European Physical Society (EPS) Plasma Physics Division " urmatorul premiu:

"EPS Plasma Physics Innovation Prize  2012"

Premiul il va primi  in cadrul conferintei
"EPS plasma physics conference" (see, http://epsicpp2012.spp.ee.kth.se/) Stockholm, Sweden, 2-6 July 2012 .

Felicitari Eugen! Daca intentionezi sa ma tragi de urechi pentru indiscretie, sunt la munte sub aproape un metru de zapada, asa ca ia si o lopata  cu tine ( ca tot esti mai obisnuit ca mine cu zapada). Si adu si niste lanturi de masina, ca noi le-am uitat acasa si aici este ruptura de stoc ( normal!).
Cool
Back to top
« Last Edit: Dec 20th, 2011 at 3:30pm by AlexA »  
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Nota 0, nota 10
Reply #1 - Dec 20th, 2011 at 2:48pm
 
AlexA wrote on Dec 20th, 2011 at 1:48pm:
La antiteza, nota 10 colegului nostru de FAR Eugen Stamate, caruia i s-a acordat de catre "European Physical Society (EPS) Plasma Physics Division " urmatorul premiu:

"EPS Plasma Physics Innovation Prize  2012"Felicitari Eugen ! Ma bucur mult pentru aceasta veste.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Nota 0, nota 10
Reply #2 - Dec 20th, 2011 at 8:13pm
 
Fara a fi ceva fantastic acest premiu ma bucura caci vine intr-un moment in care chiar aveam nevoie de ceva pozitiv. Ii multumesc deci Alexei pentru notare si lui Nicolae pentru apreciere. Pentru discutiile noastre despre publicatii si nu numai ar fi poate util de discutat cum cred eu ca s-a ajuns aici. Mai intai o idee in conflict cu o metoda standard, pentru sustinerea careia a trebuit sa ma apuc de simulari (desi sunt experimentalist) ca sa o pot demonstra. Sustinerea cu resurse individuale a unui subiect tolerat prin cele 3 universitati unde am lucrat. Publicarea rezultatelor principale in Phys. Rev. Lett. (IF 7) plus detalii in alte publicatii toate cu IF peste 1.5. Patru brevete de inventii (2 in JP si 2 WO) care mi-au tocat o gramada de timp si m-am impiedicat sa public, sustinute financiar din aplicatii cu rate de succes sub 20%. Peste 6 prezentari invitate si multe altele orale la conferinte respectate, din momentul in care eram deja identificat cu tematica si acceptat ca initiatorul ei. Si in final, rederuland evenimentele pentru a intelege si eu ce si cum, probabil sansa de avea o prezentare invitata la o conferinta unde am stat doar jumatate de zi din patru dar sa intamplat sa participe si o persoana foarte respectata din domeniu, care face parte si din comitetul care acorda premiul. Nu este vorba de o reteta, insa cred ca include ingredientele de care este nevoie pentru eventuale sanse de a fi bagat in seama. Desigur sunt si alte variante. 1) Te agati de la bun inceput de un prof tare, de preferinta cu premiul Nobel sau candidat, astfel prinzi un subiect bun iar lucrarile iti vor fi citate incat sa faci un H 10 din 15 lucrari. 2) Periezi pe la conferinte persoane consacrate dar care si-au pierdut lustrul insa au nevoie de nume pentru multele comitete si comitii din care inca fac parte. 3) Nu te poti identifica cu ceva insa esti bun la identificat subiecte unde te poti lipi de altii. 4) Identifici ceva, il slefuiesti si arata bine, insa il arunci la gunoi pentru a testa daca este cineva capabil sa-l gaseasca sau si mai introvertit, il tii pentru tine si nu spui la nimeni caci te astepti sa-ti fie citit de pe frunte…
Eugen   
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Nota 0, nota 10
Reply #3 - Dec 21st, 2011 at 1:12pm
 
Eugene, batrane, jos palaria! Ca acea societate europeana *nu e*, cum o shtim, o Academie Romana.

Ma simt "atns" doar pa la ultimu' punct" - da' *nu tare*. Ca *nici eu* nu *arunc* orzu pa chiar gashte.

Vaz ca lumea - in general - se cam "califica" pe la punctele 2) sau 3). vezi? Fiecare dintre noi are cate-o chiar *explicatzie* pentru ceea ce se-ntampla.

Dar, cand ai scris, Eugene, ca te-ai "dus" in *contra* curentului, abea *atunci* am intzeles io de ce ma-ntzelegi *tu*!

Baga & de la mine un 10 p-acilea, Eugene, ca shtiu ca tu shtii ca shtiu & io cate ceva. Shi, chiar *vitzavercea*!

Ca atare, itzi urez tzie, tuturor amicilor de pe forum (c-am muuultzi!) shi chiar & lui Cristi, un Craciun fericit &-un an nou cum se cade.

Cu drag , tuturor,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Re: Nota 0, nota 10
Reply #4 - Dec 22nd, 2011 at 6:46pm
 
... dilema mare ... am inclinat aici fata de topicul haz de necaz
Ministrul de Finante roman, Gheorghe Ialomitianu, a primit premiul 'Ministrul de Finante al anului in Europa', datorita "rezultatelor obtinute in implementarea reformelor structurale, mentinerea sustenabilitatii fiscale si a legislatiei fiscale".

Titlul onorific i-a fost acordat de revista The Banker, ce apartine grupului Financial Times, considerata, inca din anul 1926, una dintre cele mai bune publicatii din lume in furnizarea de informatii privind activitatea bancara si financiara.

Potrivit jurnalistilor economici, Guvernul Romaniei a incheiat cu succes programul cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala in martie 2011, fara a trage transa finala de un miliard de euro din finantare.

De asemenea, ministerul condus de Ialomitianu a semnat un nou acord stand-by de tip preventiv in valoare de 3,5 miliarde de euro.

"Cel mai important obiectiv pe care l-am impus la Ministerul Finantelor Publice, dar de asemenea si la nivelul intregului guvern, a fost sa ne indeplinim angajamentele convenite cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, ceea ce ne-a facut sa recastigam increderea pe pietele financiare interne si internationale", a declarat Gheorghe Ialomitianu intr-un interviu acordat revistei The Banker.
...
http://www.thebanker.com/Awards/Finance-Minister-of-the-Year/Finance-Minister-of...

..din nou mare dilema sa acord 0 sau 10 grupului american sau onoratului domn!!!... comentarii de prisos( in opinia mea si nu de acum astfel de articole sunt platite cu bani grei...)... si americanii sunt oameni ca si noi...(ps mai ramane sa fie premiat si extraordinarul profesor Voiculescu(pc)... de elogiu de elogiu facut de unii... si chiar ca ma abtin de la comentarii)

Romania nu intentioneaza sa traga nici un fel de fonduri in cadrul acestui acord care este proiectat sa intareasca increderea investitorilor, informeaza Ministerul Finantelor, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"The Bankers subliniaza ca Romania s-a reintors, in iunie 2011, pe piata eurobondurilor pentru prima data de la inceputul crizei financiare, cu o emisiune de 1,5 miliarde de euro. Totodata, este punctat si faptul ca in luna iulie agentia de rating Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Romaniei la nivelul recomandat pentru investitii, intr-un moment cand unele ratinguri suverane din zona euro se indreptau in directia opusa", puncteaza comunicatul.

Gheorghe Ialomitianu a fost numit ministru in Guvernul Boc pe data de 3 septembrie 2010, inlocuindu-l pe Sebastian Vladescu.
...
intrebare retorica ... oare in Ro chiar au disparut valorile autentice?!
( ... in opinia mea FAR  ar trebui sa se implice mult mai activ in politica educationala(inv. +cercetare) in Ro, ... simple luari de pozitii si mai ales constarile referitor la dezastrul din sistem sunt insuficiente in momentul de fata. ... stabilizarea si numirea resursei umane in sistem prin politica impusa de sus in urmatoare perioada va destabiliza si mai mult sistemul, dar mai ales va adanci criza fata precedent din inv. si cercetare.... si chiar transformarea sa intr-o organizatie profesionala, greu dar nu imposibil)
Back to top
« Last Edit: Dec 22nd, 2011 at 7:16pm by gabriel_teodorescu »  
WWW WWW  
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Nota 0, nota 10
Reply #5 - Jan 5th, 2012 at 1:18pm
 
La inceput de an 2012 acord cu cea mai mare placere nota 0 ( zero), centrului universitar Alexandria  Roll Eyes  pentru "performanta"  de a nu mai avea nici o librarie.
Insist pe faptul ca discutam de un oras centru universitar ( desi este greu de crezut)  si nu de un sat pierdut in munti.

http://www.adevarul.ro/locale/alexandria/Alexandria-vanzare_carte-librarie-bani-...

Pentru nota 10  la inceput de an inca nu am gasit un candidat serios  Daca aveti propuneri.......
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Nota 0, nota 10
Reply #6 - Jan 5th, 2012 at 4:20pm
 
Pentru Nota 0 cred ca se califica si Presedintele educer care a fost descoperit ca ia bani din fonduri structurale (publice) in plus fata de pensie, dupa ce se vaita ca "tarisoara asta" nu are bani pentru pensionari, asistati sociali, doctoranzi, universitati samd....
Cum platitul individ va incerca din greu sa convinga lumea, in lunile urmatoare, sa se inroleze - trup si suflet - in Partidul Noua Republica a Albei ca Zapada, ma intreb daca nu se pot da si note negative pentru cei cumparati sa manipuleze organizatiile neguvernamentale din educatie.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Adrian Munteanu
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 206
Re: Nota 0, nota 10
Reply #7 - Jan 5th, 2012 at 5:20pm
 
Dar se stie cu exactitate in ce proiect este implicat? Nu ma astept ca dl. Vlaston sa spuna personal acest lucru....
In rest....sunt de acord ca ar merita un "0".
Back to top
 
Adrian Munteanu  
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Nota 0, nota 10
Reply #8 - Jan 6th, 2012 at 11:51am
 
Adrian Munteanu wrote on Jan 5th, 2012 at 5:20pm:
Dar se stie cu exactitate in ce proiect este implicat? Nu ma astept ca dl. Vlaston sa spuna personal acest lucru....
In rest....sunt de acord ca ar merita un "0".


Pai a atzatzat un conflict monstru pe educer ca sa nu spune din ce contract e platit.
E chiar disperat sa ascunda asta.
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Nota 0, nota 10
Reply #9 - Jan 6th, 2012 at 12:09pm
 
Pentru Nota 10 propun pe Mihai Nagy Muncuş, biolog roman si cercetator disparut in misiune de voluntariat în Insula Raoul din Pacific -Noua Zeelandă

http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-biolog-roman-dat-disparut-in-noua-zeelanda-au...
EVZ.ro
Back to top
 
 
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Nota 0, nota 10
Reply #10 - Jan 19th, 2012 at 9:34pm
 
Un 10 special pentru o absolventa a Facultatii de Matematica, Universitatea de Vest din Timisoara, pentru premiul 'Claes Nobel' obtinut recent.

"Manuela Prajea s-a remarcat de-a lungul anilor prin numeroasele rezultate obţinute, prin elevii săi, la olimpiadele naţionale şi internaţionale. În fiecare an, cel puţin trei elevi formaţi la clasele sale au fost acceptaţi la marile universităţi din America. [...]

Manuela Prajea spune că, în ultimii ani, s-a simţit demoralizată de tot ce s-a întâmplat în România, de faptul că munca nu i-a fost apreciată şi de faptul că cei care reuşesc să facă ceva sunt daţi la o parte. „Mă durea sufletul că la noi, în ţară, se întâmplă aşa. În 2010, am fost propusă de comunitate pentru Gala premiilor de excelenţă şi ştiu că m-au tăiat de pe listă pentru că nu corespund politic, că nu sunt simpatizanta partidului de vârf probabil. În comunitatea în care trăiesc şi-mi desfăşor activitatea mi se întâmplă lucruri care au menirea să mă descurajeze, să mă termine şi iată că, peste Ocean, undeva, cineva îmi analizează activitatea", a spus Manuela Prajea. Profesoara are un salariu de 2.000 de lei pe lună.
"

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Profesoara_care_a_uimit_America_0_6299...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Nota 0, nota 10
Reply #11 - Jan 20th, 2012 at 7:26am
 
sitronif wrote on Jan 19th, 2012 at 9:34pm:
Un 10 special pentru o absolventa a Facultatii de Matematica, Universitatea de Vest din Timisoara, pentru premiul 'Claes Nobel' obtinut recent.

"Manuela Prajea s-a remarcat de-a lungul anilor prin numeroasele rezultate obţinute, prin elevii săi, la olimpiadele naţionale şi internaţionale. În fiecare an, cel puţin trei elevi formaţi la clasele sale au fost acceptaţi la marile universităţi din America. [...]


Eu mai am o propunere pentru nota 10 și anume fosta elevă Alina Popescu care a nominalizat-o pe doamna Manuela Prajea. Propunerea mea se bazează nu numai pe faptul că este studentă la Harvard, ci mai ales pentru că nu și-a uitat dascălul care a contribuit în mod cert la formarea ei. Acest lucru este de mirare pentru noile generații și trebuie să mărturisesc faptul că am avut multe deziluzii în această direcție. Suntem din ce în ce mai des folosiți doar pentru a rezolva interesele de moment ale unor tineri, după care cu prea mare ușurință suntem aruncați la gunoi, indiferent de efortul pe care-l depui ani de zile pentru formarea acestora.

Manuela Prajea a iniţiat numeroase generaţii în tainele ştiinţelor exacte în cei 20 de ani de carieră. Mulţi dintre elevii ei au ajuns la prestigioase universităţi din lume. Printre ei se numără şi Alina Popescu, studentă în anul III la Economie la Harvard, care nu şi-a uitat profesoara şi a nominalizat-o pentru această distincţie.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Nota 0, nota 10
Reply #12 - Jan 20th, 2012 at 10:32am
 
Nicolae, io  imbatranesc &, cu ocaziunea asta mi-s tat mai "negru-n ceru gurei", nu iert nimik, bre: ia fa bine, daca tat admiri mai sus pe foshtii profi etc., sa mai scrii & tu & *chiar & altzii* la rubrica "Jos palaria Dom' Profesor"?

Di ce o scriu? Pai, pentru mie-mi plac *faptele*, dom'le, *faptele* & nu orbile.

Sper c-ai/c-atzi intzeles-o cu *totzii* ce vreau io sa va scriu: ca lor,, care-s batrani, sunt bolnavi , care-s saraci, un *gest*, o *scrisoare*, o vorba dae bine le *lumineaza veatza, bre!*

No numa' fain,

Nea Marin
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Nota 0, nota 10
Reply #13 - Mar 1st, 2012 at 7:33pm
 
Am auzit ca domnul DD a iesit pe locul 3 ( si din fata si din coada), la vreo 20 % si nu intra in turul doi. Si ca un candidat a reusit performanta de a lua 5 voturi!
Daca e adevarat,  atunci nota 10 celor de la Cluj!

PS Rezultatele finale ale primului tur:

"""""Prof.univ.dr. Cristina Ciumas  - 475 voturi valabil exprimate:  39.16%
Prof.univ.dr. Decebal-Radu Ciurchea - 5 voturi valabil exprimate: 0.42%
Prof.univ.dr. Daniel David - 218 voturi valabil exprimate: 17.97 %
Acad.Prof.univ.dr. Ion Aurel Pop - 439 voturi valabil exprimate: 36.19%
Prof.univ.dr. Enikö Vincze  - 76 voturi valabil exprimate: 6.26%

1. Prof.univ.dr. Cristina Ciumas
2. Acad.Prof.univ.dr. Ion Aurel Pop,

intra in turul II de alegeri ce va avea loc in data de 8 martie.  """"

In asteptarea  turului  doi pt acordarea altei (altor) note.......
Back to top
« Last Edit: Mar 2nd, 2012 at 7:06am by AlexA »  
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Nota 0, nota 10
Reply #14 - Mar 10th, 2012 at 6:48am
 
AlexA wrote on Mar 1st, 2012 at 7:33pm:
1. Prof.univ.dr. Cristina Ciumas
2. Acad.Prof.univ.dr. Ion Aurel Pop,

intra in turul II de alegeri ce va avea loc in data de 8 martie.  """"

In asteptarea  turului  doi pt acordarea altei (altor) note.......


Nota 10 pentru cei 600 si ceva ce au votat pentru schimbare.
Nota 0 pentru Funeriu, care nu uita nici acum sa se laude  cu "ce-a facut el cand era ministru".
Ai zice ca datorita lui s-a produs schimbarea respectiva la Cluj.
Pacat ca nu aminteste nimic de alte alegeri de rectori, mult mai numeroase de altfel, unde incremenirea in prostie este lege.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11707252-daniel-funeriu-universitatea-babes...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Nota 0, nota 10
Reply #15 - Mar 10th, 2012 at 7:46am
 
AlexA wrote on Mar 10th, 2012 at 6:48am:
Nota 0 pentru Funeriu, care nu uita nici acum sa se laude  cu "ce-a facut el cand era ministru".
Ai zice ca datorita lui s-a produs schimbarea respectiva la Cluj.


Da, este păcat că întotdeauna politicienii trebuie să-și bage nasul acolo unde nu prea au ce să caute. Universitățile puternice din România trebuie lăsate să se dezvolte singure și firesc, fără nici un fel de presiune pe linie politică. Iată că la TUIași, marea brambureală care este în plină desfășurare acum, își are originile tot în presiunile politice ale unor deputați ieșeni. Nu numai că a trebuit să reluam alegerile pentru Rector absolut aiurea, dar ni se impune acum să le reluam și pe cele de la nivel de Senat și Consilii profesorale, deși aceste alegeri s-au derulat în conformitate cu Carta universitara, aprobata de MECTS ! Si asta repet, din cauza că niște persoane fără caracter manevrează fără rușine diverse pârghii politice.   
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Nota 0, nota 10
Reply #16 - Mar 10th, 2012 at 8:27am
 
AlexA wrote on Mar 10th, 2012 at 6:48am:
Nota 0 pentru Funeriu, care nu uita nici acum sa se laude  cu "ce-a facut el cand era ministru".


Asta am cam vrut sa scriu si eu. Dar m-am plictisit de acest personaj.
Da LEN are meritul ca a permis sa castige noul rector la Cluj.
Da, fostul ministru are vina ca nu facut totul ca asa ceva sa se intample in toate universitatile (punand standarde minime pentru ocuparea functiilor de conducere), pierzandu-se astfel ocazii si ani, pe banii statului iresponsabil.
Personaj, pe care cred ca nu-l regreta mai nimeni.
Doar- din cand in cand - se mai baga singur in seama.
Sa nu uitam ca la Cluj a intrat in arena un academician si ca a castigat "la mustata" in fata unei cvasi-nulitati stiintifice.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Nota 0, nota 10
Reply #17 - Mar 27th, 2012 at 8:02am
 
Propun sa-i acordam nota 10 FAR d-lui Radu Preda pentru sinteza excelenta despre etica universitara publicata in Ziua de Cluj. 
Eugen

Felicitari pentru articol! Reforma nu inseamna doar o lege noua ci in primul rand a intelege ce otraveste sistemul si a lupta ca aceasta intelegere sa devina scopul civic al majoritatii universitare. Prea multi din cei care se cred reformatori au optat in cele din urma pentru functii politice sau publice argumentand ca din aceasta postura vor promova reforma. Din pacate gestul lor ascunde tot o forma de impostura surprinsa si ea in articol: "carierismul orientat". Exista in mod sigur si un moment al implicarii insa eleganta intectuala cu care este ales se coreleaza cu nobletea intereselor care il anima. 
http://www.forumul-academic-roman.org/cgi-bin/yabb25/YaBB.pl?num=1324388912/0#17

http://ziuadecj.realitatea.net/editorial/etica-universitara--87083.html
Nu doar al realizărilor anterioare, multe dintre ele incontestabile ca valoare şi semnificaţie, dar mai cu seamă a idealurilor care urmează să fie atinse. Or, deja de la prima întâlnire cu studenţii, noul rector a constatat necesitatea reintroducerii unei grile etice în raporturile universitare, nu doar între studenţi şi profesori, dar şi între dascăli şi reprezentanţii lor. Despre neajunsurile învăţământului românesc de toate gradele s-a scris mult, mai ales înainte şi după promulgarea noii legi în materie. Motiv pentru care nu doresc să adaug ceva la catalogul nemulţumirilor, ci doar să scot în evidenţă starea de spirit din care se naşte deficitul etic al mediului nostru universitar. După mai bine de un deceniu de experienţă în România şi străinătate, cred că am început să înţeleg dificultăţile luptei între bunul simţ şi impostură.

Tot abia acum îmi pare evident faptul că, la urma urmelor, este mult mai greu să te lupţi cu corupţii universitari decât cu corupţii mai puţin sau deloc şcoliţi. Ambivalentă cum o ştim, inteligenţa poate fi deturnată, asemeni unui avion sau energiei atomice, inclusiv către scopuri impure, distructive.
Înainte de toate, cum am putea defini impostorul universitar? Ei bine, altminteri decât impostorul intelectual în stare pură, cel universitar a reuşit să îşi mute existenţa în sistem, să se asigure. Simplul impostor intelectual, care însă trăieşte de pe urma altor munci decât cele ale minţii, poate fi la rigoare înţeles şi, dacă mai este şi pitoresc, chiar simpatizat. Un ins care se prezintă drept ceea ce nu e, care emite judecăţi de valoare fără acoperire, care îmbină, reuşit sau nu, snobismul cu urechismul - un astfel de impostor poate fi ocolit sau cel mult detestat cordial. Mai toţi rataţii culturali, de care este plină lumea şi birtul din colţ, sfârşesc prin a cultiva impostura, adică diferenţa dintre ceea ce au visat să facă şi realitatea crudă în care se complac. În această cheie de lectură, impostura intelectuală tout court este celălalt nume al distanţei dintre dorinţă şi împlinire.

Impostorul universitar se prezintă altfel şi gradul lui de toxicitate este dublu. Întâi de toate, instalat în sistem, aspirând la funcţii şi exercitându-le, el va ocupa mereu, indiferent de treaptă, locul altuia mai bun, mai onest şi mai creativ. Altfel spus, impostura este învelişul nimicului, cutia care conţine aer, dar care ocupă loc pe raft. Apoi, acelaşi impostor este nociv din simplul motiv că el evaluează şi notează performanţele intelectuale ale altora, aidoma unui arbitru de fotbal care nu ştie însă că balonul e rotund sau aidoma unui chirurg slab care te operează la mâna sănătoasă, nu la cea bolnavă. Comparaţiile vin de la sine şi toate pun în lumină inadecvarea fundamentală a impostorului din mediul academic. El se demască însă cel mai uşor prin propriul scris (în condiţiile în care nu deleagă asistenţi sau doctoranzi), prin "operă", dar şi prin CV-ul său prezentat cu mândrie. Utilizând predilect o limbă de esenţă tare, citând, de pildă, Biblia la pagină, iar nu după carte, capitol şi verset, mişcându-se printre tropi cu graţia unui elefant în magazinul de porţelanuri, siluind sintaxa şi profanând morfologia limbii materne, injuriind permanent pe înaintaşii constructori ai acestui extraordinar patrimoniu imaterial, întreţind un raport tulbure cu ideile altora, furându-le sau folosindu-se de ele într-o manieră discutabilă, sugerând familiaritatea cu limbi străine pe care nu le cunoaşte deloc sau doar aproximativ, folosind multiple referinţe bibliografice, dar fără să facă proba asimilării lor, capabil de salturi tematice şi ideologice uluitoare, de la marxism la religie şi de la mistică la administraţie, mimând complexitatea unui interior mai degrabă găunos, lăudându-se cu invitaţiile în străinătate, dar datorate nu competenţei sale de bază, ci exclusiv funcţiei, insinuând astfel o anvergură mondială de domeniul mitologiei, atunci când nu îşi plăteşte direct diplome de "Scholar of the Century" sau de membru al unei generice "American Academy of Higher Studies", vândute de firme care fac bani din vanitatea altora - personajul în cauză nu pierde nici o ocazie de a se produce, de a ne demonstra, uneori cu brutalitate, că ne dispreţuieşte pe noi, ceilalţi. Psihologic, fenomenul este cunoscut: cu cât cineva este mai lipsit de relevanţă la centru, cu atât se poartă mai grandoman la periferie. Problema este că, în plină epocă a internetului şi a liberei circulaţii, nu mai poţi exploata diferenţa de informaţie sau de fus orar. Cultivată naţional, impostura poate ajunge rapid una cu adevărat internaţională.

Sigur, toate aceste defecte, unele mai evidente, altele doar bănuite, nu ar fi suficiente pentru a desfiinţa impostorul universitar. Este şi el, nu-i aşa?, om! Băiat bun, s-a cocoţat pe scara socială, a profitat de etapele istoriei, ajungând acolo unde nici el nu bănuia la început că este posibil. Nu poţi şti ce a contat mai mult: turpitudinea proprie sau norocul. Dacă mai are un fond sufletesc sănătos, o tresărire a conştiinţei şi o minimă religiozitate, un astfel de reprezentant al speciei intelectuale poate chiar să facă şi bine. La rigoare, se împlineşte prin alţii. Răzbună, în sensul lui Noica, propria mediocritate, ajutând pe unii mai străluciţi. Acesta ar fi cazul ideal. Practica este însă cu totul alta: impostorul promovează consecvent alţi impostori, se multiplică prin figuri şi mai şterse decât a lui, prin exemplare capabile de mai mult rău, pe termen lung, otrăvind generaţii întregi. Cu o imagine din botanică, aşa cum nufărul creşte cel mai bine într-o baltă mâloasă, tot astfel impostorul universitar va căuta să aibă masa critică formată din inepţi servili, admiratori năimiţi şi carierişti "orientaţi". Aşa se explică tendinţa aproape "naturală" către plasarea familiei în aceeaşi facultate, către izolarea eventualilor concurenţi, către autoritarism în conducere şi lipsă de transparenţă în decizii.

Cum sfinţenia şi prostia sunt deopotrivă daruri ecumenice, ne-am putea consola cu faptul că impostura universitară se practică şi la case mai mari. Să ne aducem aminte, de exemplu, de seria plagiatelor din Germania sau de falsificarea datelor cercetării ştiinţifice în Coreea de Sud. Dar chiar şi aşa, criza noastră etică este nu mai puţin gravă. Ceea ce la unii este excepţie, la noi tinde să devină regulă. Ştiu: generalizarea nu este constructivă. Cu toate acestea, asumând riscul de rigoare, aş reformula chestiunea imposturii universitare în termenii unor întrebări deloc retorice. Întâi: de ce, după două decenii de reforme pe hârtie, abia acum începem să urnim mecanismele ruginite ale complicităţii? Adică: spaţii prezumate ale mobilităţii spiritului, cum se poate explica fenomenul că universităţile sunt printre ultimele instituţii dispuse să se mişte într-o direcţie nouă? Mai departe: legat direct de UBB, de ce unui succes trebuie să îi urmeze un compromis, unei revoluţii a bunului simţ o restauraţie a mitocăniei? Sau: cum putem spera să contăm pe piaţa ideilor din lume dacă în universităţile noastre s-a investit mai mult în beton şi termopan, dar foarte firav în biblioteci? În fine: când o să înţelegem oare că prestigiul unei universităţi depinde fundamental de demnitatea oamenilor care o populează?

Radu PredaBack to top
« Last Edit: Mar 27th, 2012 at 3:45pm by Eugen Stamate »  
WWW WWW  
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Nota 0, nota 10
Reply #18 - Mar 27th, 2012 at 10:54am
 
Eugen Stamate wrote on Mar 27th, 2012 at 8:02am:
Propun sa-i acordam nota 10 FAR d-lui Radu Preda pentru sinteza excelenta despre etica universitara publicata in Ziua de Cluj. 
Eugen

http://ziuadecj.realitatea.net/editorial/etica-universitara--87083.htmlO frumoasa pledoarie pentru corectitudine, merita subliniat articolul respectiv!
Cred ca ar trebui sa se vorbeasca mai des despre impostura in general si despre impostura universitara in particular.  Daca mediocritatea poate fi acceptata ca fiind limita intelectuala a anumitor universitari ( lucru oarecum normal pentru ca intotdeauna a existat o scara a valorilor), in schimb impostura produce greata.
Si impostura incepe de la lucruri marunte, chiar si banalul fapt de a-ti trece in CV anumite realizari intr-un mod care le ascunde adevarata dimensiune si le prezinta ca niste chestii de exceptie ( pentru mine asta este impostura).
Este destul de trist ca invatamantul universitar e acolo unde e privit in valoare absoluta,  sa te mai lupti si cu impostori ce devin majoritari pe fiecare an ce trece devine de-a dreptul dramatic.
Ma intreb oare persoanele in cauza nu au nici un fel de simt al masurii, al realitatii, nu se simt in nici un fel jenati?

Ar fi fost frumos ca macar azi sa ramana acesta nota 10 pentru autorul articolului respectiv ( sper sa mai vedem si alte articole despre acest subiect atat de sensibil si actual) dar .......acord nota 0 ( cu coronita, una de matraguna) pentru acesta hotarare deloc inteligenta ( si nici macar corecta):

"Guvernul a aprobat hotararea privind UMF Tg. Mures"
de R.M. HotNews.ro
Marţi, 27 martie 2012
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11848685-guvernul-aprobat-hotararea-privind...

Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Nota 0, nota 10
Reply #19 - Mar 27th, 2012 at 11:31am
 
AlexA wrote on Mar 27th, 2012 at 10:54am:
Ar fi fost frumos ca macar azi sa ramana acesta nota 10 pentru autorul articolului respectiv ( sper sa mai vedem si alte articole despre acest subiect atat de sensibil si actual) dar .......acord nota 0 ( cu coronita, una de matraguna) pentru acesta hotarare deloc inteligenta ( si nici macar corecta):Si asta n-ar fi nimic ! Dar așa cum anticipam într-un mesaj anterior, a început micșorarea de buget pentru universitățile de cercetare avansată (probabil că micșorarea la noi va fi mai mică decât la celelalte două categorii, deși cine mai știe ??). Primul pas a a fost cel de reducere a finanțării pe student echivalent. Nu se știe ce va mai urma. Probabil că vom înființa și noi la UTI niște linii de studiu în limbile minorităților ca să ne dubleze finanțarea.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Nota 0, nota 10
Reply #20 - Mar 27th, 2012 at 2:23pm
 
Da, da, m-alatur lui Eugen in ai da domnului Preda un zece!

Desigur, aceste chestii s-au dezbatut , p-acilea, numa' di v-o 9 ani...

Domnul Preda, a facut o *mare gresheala* publicand acel articol (care, cam sintetizeaza ce-am scris noi, p-acilea, *da ani*), intr-un ziar *local*.

Trebuia sa-l fi propus *altor ziare*...

Cu *totzii shtim* cam despre ce-i *vorba*, cum ca *omu' care-i porc & are & schoala* e mai primejdios decat "porcu'  da om dan pan sat". Ca-i doar un  *truism*...

He, he, grea mai e veatza lumei, bre...

Al vost,

Nea Marin

Back to top
 
 
IP Logged
 
sitronif
Senior Member
****
OfflinePosts: 265
Gender: male
Re: Nota 0, nota 10
Reply #21 - Aug 17th, 2012 at 6:53pm
 
Un interviu frumos, in special pentru cei care sunt cu sufletul alaturi de Timisoara (dar nu numai).
Merita citit, iar dl. Nicolae Taran merita un 10 pentru ceea ce a insemnat in viata orasului, cel putin in ultimii 25 de ani...

http://www.tion.ro/timisoara-nu-trebuie-sa-fie-las-vegas-spune-nicolae-taran/115...

Un om fericit: "Eu toată viaţa am fost fericit, dar într-o manieră care o să surprindă, probabil. Sunt fericit cu ce am. Sentimentul acesta m-a însoţit toată viaţa, de la primele mele succese şcolare, tot timpul am fost fericit, pentru că nu mi-am dorit mai mult şi am obţinut foarte mult. Aşa că, nu văd de ce nu aş fi fericit."
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Nota 0, nota 10
Reply #22 - Sep 29th, 2012 at 2:53pm
 
Din Romania Libera de astazi:


"A MURIT Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii Oradea"
28 Septembrie 2012

"Fostul rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, judecat pentru înşelăciune, a decedat la vârsta de 76 de ani, în noaptea de joi spre vineri.

Maghiar era internat la Spitalul Pelican din Oradea, unitate medicală deţinută de familia sa. Potrivit unor surse medicale, în ultimele zile Maghiar a fost ţinut în viată cu ajutorul aparatelor, relatează Mediafax.

În semn de doliu, Universitatea din Oradea şi Spitlul Pelican a arborat steagul negru.

Fostul rector suferea de mai multe afecţiuni de natură cardiologică, neurologică şi neuropsihică, iar la începutul lunii septembrie a fost găsit prăbuşit în casă de unul dintre membrii familiei, fiind internat apoi în comă la Spitalul Pelican.

În anul 2008, Teodor Maghiar a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Anticorupţie. El a fost acuzat de fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Potrivit DNA, Maghiar, în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004 a falsificat cifra de şcolarizare a universităţii cu scopul de a primi bugete mai mari decât cele cuvenite în baza numărului real de studenţi şi masteranzi.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat, în octombrie 2012, la 8 ani de închisoare pe fostul rector al Universităţii din Oradea. Acesta a fost judecat pentru înşelăciune, fiind acuzat că a prejudiciat statul cu 25 de milioane de euro.

În 2011, Curtea de Apel Bucureşti a decis să i se reducă pedeapsa la 5 ani de închisoare.

Procesul trebuia finalizat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 11 septembrie, însă acesta a fost amânat pentru 6 noiembrie."

Ce mi se pare incredibil:
"În semn de doliu, Universitatea din Oradea şi Spitlul Pelican a arborat steagul negru."

Adica o universitate de stat arboreaza steagul negru la moartea unuia judecat si condamnat pentru, citez: "fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals  statul fiind prejudiciat cu 25 de milioane de euro."

Daca e asa, atunci Universitatea din Oradea  merita NOTA ZERO.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gabriel_teodorescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 530
cluj-napoca
Gender: male
Re: Nota 0, nota 10
Reply #23 - Oct 11th, 2012 at 9:22am
 
Saptamana trecuta, Cambridge University a primit rating triplu A din partea agentiei de evaluare financiara Moody's. Astfel Universitatea Cambridge va emite obligatiuni pentru prima data in istoria sa de 800 de ani... 

http://www.independent.ie/business/european/cambridge-350m-bond-rated-better-tha...

In acelasi timp Universitatile de top din Statele Unite, inclusiv Stanford si Columbia, au acces la pietele de obligatiuni pentru a-si spori veniturile. ...
...
pe cand la noi...

nota 10 pt ei!...
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Nota 0, nota 10
Reply #24 - Oct 13th, 2012 at 2:40pm
 
Aflu din ziare ca domnul Vlaston, agramatul sef al autointitulatului ONG  "Educer", candideaza pentru un ciolan de viitor deputat pe lista partidului Forta Civica!
Deci, nota ZERO, dar nu lui, un simplu smecheras de mahala bucuresteana care a stiut sa-si vada interesul,  ci desteptilor care l-au sustinut si promovat de atatia ani, in ciuda prostiei evidente si a lipsei de onoare a individului. Singur nu ar fi resuit nimic, dar puterea prostimii e mare. Sa le fie rusine pentru ca au sustinut asa un individ, care nu numai ca a ajuns sa dea lectii (de o imbecilitate rara) in presa despre scoala si cercetare , dar a amestecat totul cu politica.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)