Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
Signup for free on our forum and benefit from new features!


Pages: 1 2 3 4 ... 9
Despre plagiat (Read 45122 times)
maria_andrei
Senior Member
****
Offline


I Love YaBB 2.5 AE!

Posts: 251
Gender: female
Re: Despre plagiat
Reply #25 - Jun 21st, 2012 at 12:24pm
 
@ Ambler
In primul rand va rog sa nu dati cuvintelor mele interpretarea care va convine dvs.

Acea analiza comparata eu nu o pot lua in considerare ca ceva valid 100%, ci doar ca o informatie care trebuie validada. Avand in vedere ca nu este prezentata de un for legal, a aparut de la un anonim, informatia putea fi falsificata! Are cineva analiza comparativa facuta de Nature? A vazut cineva originalele, respectiv teza lui Ponta si cartea din care a copiat? De aceea ma abtin sa dau verdicte, ci doar opinii privind plagiatul in general, iar opinia mea este ca trebuie luate masuri contra acestui fenomen, dar nu sunt de acord cu ceea ce se intampla in acest moment. Este o nebunie!
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1151
Gender: female
Re: Despre plagiat
Reply #26 - Jun 21st, 2012 at 1:17pm
 
sitronif wrote on Jun 21st, 2012 at 8:23am:
Altfel spus, este razboiul LOR, diferitele parti isi doresc sa implice mediul academic pentru a inclina balanta intr-o parte sau alta. Oricum ar fi, intr-un final doar ei vor avea de castigat, noi vom ramane cu aceeasi subfinantare, cu o imagine si mai murdara, cu alte pete (si pietre) aruncate asupra academicului. Universitatile implicate in diferitele scandaluri ar trebui sa reactioneze pentru a se delimita de faptele de plagiat identificate pana acum, sau barem pentru a arata ca le pasa!


Ceea ce se intampla acum este si o consecinta a lipsei de reactie serioasa a clasei universitare. Fabricile de diplome, plagiatul in masa, calitatea slaba a studentilor, a profesiorilor, subfinantarea, zecile de universitati infiintate in ultimii 22 de ani, pozitiile academice acordate in bataie de joc pe Cv-uri mediocre, chiar nule, nepotismul, aranjamentele de tot felul......toate acestea nu au venit deodata, s-au format si consolidat in timp, cu acordul tacit al marii majoritati. Nu s-a protestat serios niciodata, de ce sa ne miram acum ca am ajuns  "in gura lumii (academice) internationale"?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Despre plagiat
Reply #27 - Jun 21st, 2012 at 1:47pm
 
AlexA wrote on Jun 21st, 2012 at 1:17pm:
Ceea ce se intampla acum este si o consecinta a lipsei de reactie serioasa a clasei universitare. Fabricile de diplome, plagiatul in masa, calitatea slaba a studentilor, a profesiorilor, subfinantarea, zecile de universitati infiintate in ultimii 22 de ani, pozitiile academice acordate in bataie de joc pe Cv-uri mediocre, chiar nule, nepotismul, aranjamentele de tot felul......toate acestea nu au venit deodata, s-au format si consolidat in timp, cu acordul tacit al marii majoritati. Nu s-a protestat serios niciodata, de ce sa ne miram acum ca am ajuns  "in gura lumii (academice) internationale"?Se știe că românii nu sunt protestatari prin structură, însă nici nu se poate spune că nu au fost deloc reacții. Problema este că lucrurile au evoluat treptat și suficient de lent, astfel încât nu au generat o tensiune suficient de mare încât să se declanșeze un proces de revoltă. Acum puse împreună după 22 de ani sigur că au o altă greutate. Intre timp însă s-a pierdut masa critică de oameni de o anumită ținută. Lucrurile s-au degradat ușor-ușor, de nici nu mai realizezi cât sunt de stricate. Sigur că e mai comod să te adaptezi, decât să lupți. Însă iată-ne prinși în propria capcană acum. De partea cui ar trebui să luptăm ? Pentru că orice poziționare în acest moment, te aruncă obligatoriu într-o tabără politică sau în alta.
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Despre plagiat
Reply #28 - Jun 21st, 2012 at 2:08pm
 
Cele scrise au legatura cu aceasta sectiune a forumului. Dar nu numai. Incerc sa inteleg ce rol are agenda publica, si cine ne-o alcatuieste. Incerc sa discut doua cazuri de deturnare a atentiei publice si de instrumentalizare a acesteia in alte scopuri (politice, financiare).

Sintem fiinte bune (cu totii credem aceasta), si aceasta ne da dreptul sa calificam faptele altora. Unele sint frumoase, admirabile etic, altele dizgratioase, blamabile. Exista lucruri ''bune'', dar si lucruri ''rele'': noi le stabilim. Dincolo de aceasta, gindurile noastre sint dictate de frustari, dorinte, sperante. Pentru ca toata aceasta magma sa nu ne faca disfunctionali, avem nevoie de ''directori de constiinta'', dar si de oameni care sa ne programeze indignarile.

Doua exemple. Mai intii, plagiatul endemic din Romania. Cine nu il cunoaste, sub formele sale mai mult sau mai putin subtile? Cine nu l-a intilnit, ani si ani? Cine nu s-a indignat, decenii chiar? S-au scris petitii, studii, memorii, insa ''masa'' nu a reusit coagularea. Aici intervine mintea ''inginerului sufletului omenesc'': ce ar fi ca, plecind de la aceasta adinca si vasta nemultumire, sa rezolv o disputa politica?

Dl Ponta a plagiat, se pare, si chiar el recunoaste. Dar nu e suficient: plagiatul trebuie sa rezolve o disputa politica. Asa ca scandalul apare acum (si nu in urma cu o luna, cind domnia-sa a devenit prim ministru, sau in urma cu vreo doi ani, cind a devenit presedinte PSD, si cind era tot atit de plagiator). Pleaca din strainatate, caci acolo gravitatea faptului este acut perceputa. Iar la noi, dupa o incalzire de doua zile, apar petitiile care solicita demisia din functia de prim-ministru. Toti cei care sint revoltati din pricina marasmului plagiatului se vad obligati sa semneze petitii prin care cer demisia acestuia dintr-o functie politica.

Desigur, ar fi normal sa demisioneze, insa eu observ doar cum furia multora impotriva unei practici (plagiatul, in acest caz) slujeste unui scop politic.

Al doilea caz, cel al accesului la publicatii internationale. Fluxul a fost intrerupt in mai 2012. Aproape toti cercetatorii au fost revoltati, in mod justificat: este absurd sa ceri traversarea haului ce desparte, pe alocuri, cercetarea autohtona de cea internationala taind puntea de legatura. Da, insa ''inginerul sufletului omenesc'' isi da seama ca fara ajutorul lui nu am fi suficient de eficienti.

Asa ca apar proteste si se cere imperativ semnarea unui nou contract. De multe ori apare indicat si furnizorul: Thomson. Mai conteaza ca acelasi furnizor a oferit acelasi serviciu, timp de trei ani, pentru 84 milioane lei, iar acum solicita, tot pentru trei ani, 150 milioane de lei? Nu mai conteaza, caci fara acest contract sintem pierduti...

Este foarte greu sa nu te lasi manipulat astazi....
Back to top
 
 
IP Logged
 
craciunm15
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 3042
Re: Despre plagiat
Reply #29 - Jun 21st, 2012 at 2:38pm
 
Aoleo, ramanem fara doctori daca se cere asa ceva de la toti:

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-ii-cere-lui-ponta-ca-hasotti-sa-declare-p...
Back to top
 
 
IP Logged
 
maria_andrei
Senior Member
****
Offline


I Love YaBB 2.5 AE!

Posts: 251
Gender: female
Re: Despre plagiat
Reply #30 - Jun 21st, 2012 at 2:48pm
 
Daca nu am ajuns deja, vom ajunge in curand de rasul intregii lumi. Trecem cu diplomele pe la presedintele tarii si ai lui consilieri, inca o comisie ca sa ne valideze diplomele!!!!
Back to top
 
 
IP Logged
 
vavrig
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 152
Bucharest
Gender: male
Re: Despre plagiat
Reply #31 - Jun 21st, 2012 at 7:07pm
 
Eugen Stamate wrote on Jun 21st, 2012 at 8:23am:
Lipsa de atitudine este totusi mai mult decat resemnare si zic sa pregatim un material sintetic care sa fie lansat in doua trei zile.

Propun in acest sens o adeziune a FAR la apelul 'Demisia premierului Victor Ponta cerută de mediul academic'
(http://www.petitieonline.com/demisia_premierului_victor_ponta_cerut_de_mediul_ac...). Ne putem aminti ca o actiune similara a realizat-o si Grupul de Reforma Universitara din Universitatea de Vest, Timisoara, chiar prin persoana dlui prof. Daniel Vighi in 8 aprilie 2009, alaturandu-se FAR in semnarea si sustinerea Scrisorii FAR catre UE (http://www.forumul-academic-roman.org/index.php?page=184).

Celor doua paragrafe ale apelului ce formeaza obiectul petitiei de acum le putem eventual adauga unele elemente suplimentare. La momentul semnarii acestei petitii am adaugat urmatoarele comentarii:

"1. In calitate de posesor al unei diplome de doctor in stiinte obtinuta anterior anului 1990, respectiv in 1980, sustin extinderea verificarii tezelor de doctorat si anterior termenului propus in petitie.

2. De asemenea sustin extinderea acestei verificari la nivelul conducatorilor de doctorat, prin initierea imediata a actiunii prevazuta in Legea nr. 1/2011 (Legea educatiei nationale, MO nr. 18/10.01.2011, pp. 1-63): "Art. 170.-(4) Conducatorii de doctorat sunt evaluati o data la 5 ani. Procedurile de evaluare sunt stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, la propunerea CNATDCU." Astfel se va evita existenta a unor conducatori de doctorat fara calltati minime, care valideaza in continuare teze de doctorat la acelasi nivel.

3. Sustin ca evaluarea propusa mai sus sa fie realizata prin simpla si rapida verificare a indeplinirii conditiilor minime stabilite de catre fiecare comisie a CNATDCU, urmand ca intreaga procedura de abilitare sa se desfasoare ulterior. Pana la 'incoronarea' cu titlul de "abilitat" se impune curatarea cat mai rapida a locului de sursele a noi deseuri stiintifice."
Back to top
 

Vlad Avrigeanu, Bucharest
WWW WWW  
IP Logged
 
lgiosan
Ex Member


Re: Despre plagiat
Reply #32 - Jun 21st, 2012 at 7:17pm
 
Despre criza morala fara precedent din Romania in textul pe care l-am scris pentru Romania libera:

http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/stiinta-si-politica-268267.html
Back to top
 
 
IP Logged
 
Ambler
Ex Member


Precizare
Reply #33 - Jun 21st, 2012 at 7:56pm
 
Dle Giosan, va rog sa ma scuzati. Raspunsul meu era “pe teava” si era necesar “cu celeritate”
Back to top
 
 
IP Logged
 
Ambler
Ex Member


A vazut cineva ? Da, o lume intreaga. Minus unul.
Reply #34 - Jun 22nd, 2012 at 6:41am
 
maria_andrei

Dl Hurduc a pus corect problema - o teza de doctorat trebuie sa aiba o parte originala, si aceasta este grav sa fie plagiata fiindca reprezinta contributia personala. Restul depinde de doctorand daca mai da si o nota personala documentatiei facute pe tema studiata in teza. Acest lucru ar fi de preferat, dar este mai greu de incadrat ca plagiat.


(Ambler)
@ maria_andrei

Va rog sa va spuneti parerea daca voluminosul continut al analizei comparate

http://media.tvrinfo.ro/other/201206/oglinda-vp-2003-teza_94614100.pdf

la care am tot facut trimiteri, de unul singur, poate fi incadrat ca “Restul depinde de doctorand daca mai da si o nota personala documentatiei facute pe tema studiata in teza. Acest lucru ar fi de preferat, dar este mai greu de incadrat ca plagiat”.

Astept raspunsul dv., mirat si ca forumistii, probabil blazati de succesiunea informatiilor, nu au comentat direct ce rezulta din comparatie, nici afirmatia din presa ca suma identitatilor are ponderea a cca jumatate din teza.

Intro teza de doctorat, nu referat intocmit de un referent stiintific, dv. ati face asa ceva, adica copy/paste scurt-sec, fie si la scara 1/10, si fara sa mai si citati exact autor-titlu-an-pagina/i ? Desi, la un asemenea copy/paste barbar, nicio citare corecta nu te poate salva de acuzatia de plagiat.

Stim ca contributia personala are cea mai mare intindere dintro teza, care are un obiectiv precis, important si original, si ca se sprijina si pe un numar de publicatii, tot cu continut original.(maria_andrei)
@ Ambler
In primul rand va rog sa nu dati cuvintelor mele interpretarea care va convine dvs.


Acea analiza comparata eu nu o pot lua in considerare ca ceva valid 100%, ci doar ca o informatie care trebuie validada. Avand in vedere ca nu este prezentata de un for legal, a aparut de la un anonim, informatia putea fi falsificata! Are cineva analiza comparativa facuta de Nature? A vazut cineva originalele, respectiv teza lui Ponta si cartea din care a copiat? De aceea ma abtin sa dau verdicte, ci doar opinii privind plagiatul in general, iar opinia mea este ca trebuie luate masuri contra acestui fenomen, dar nu sunt de acord cu ceea ce se intampla in acest moment. Este o nebunie!


(Ambler)
@ maria_andrei

Doamna/domnule,

Ce interpretari vi s-au parut ca au fost facute? La ale cui va referiti ?


”a aparut de la un anonim”. Dar “anonima” televiziune publica TVR Info ce analiza comparata a publicat pe 115 pagini jpg/pdf? Nu este televiziunea publica TVR Info proprietar asumat public al analizei, care, tot legal raspunde pentru analiza ? Dar presedintele CNATCDU, dl acad. prof. Andruh, este un "anonim", care, si domnia sa,  s-a pronuntat

The evidence of plagiarism is overwhelming (coplesitor/imens/zdrobitor),” says Marius Andruh, a chemist at the University of Bucharest and president of the Romanian council for the recognition of university diplomas. If the allegations are borne out, “a serious discussion is needed in Romania and abroad to prevent this in the future,” says Andruh.

fara sa vada facatura ?

Dar Nature, Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Washington Post etc NU SI-AU ASUMAT RASPUNDEREA ? NU POT FI ACTIONATE IN INSTANTA ?


”A vazut cineva originalele, respectiv teza lui Ponta si cartea din care a copiat?”

Da, a vazut o lume intreaga, de la intern si de la extern !Pentru ca, ne spuneti ”Acea analiza comparata eu nu o pot lua in considerare ca ceva valid 100%, ci doar ca o informatie care trebuie validada”, va oferim sprijinul necesar ca sa ajutati FAR, in care v-ati hotarat sa participati la discutii, sa isi formeze o parere competenta:

1. Va oferim pilonii constructiei copy/paste.

Teza dlui Ponta (309 pagini),
http://www.evz.ro/fileadmin/big_video/VP2003teza.pdf

Vasile Cretu, Drept international penal
http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2012/iunie/20/2.pdf

Dumitru Diaconu, Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate
http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2012/iunie/20/3.pdf

Ion Diaconu, International Criminal Court. A new stage
Temporar, nu poate fi accesata. Ne straduim.


2. Va oferim analizele din Nature, The Washington Post, Frankfurter Allgemeine Zeitung si Le Monde, ca sa ne spuneti daca acestea au informat corect “Urbi et Orbi”.

Nature 19.06.2012
http://www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845

The Whasington Post 19.06.2012
http://www.washingtonpost.com/world/europe/scientific-journal-nature-alleges-tha...

Frankfurter Allgemeine Zeitung 19.06.2012 (130 pagini fălţuite, din cele 300)
http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/rumaenien-ministerpraesident-ponta-be...

Le Monde 19.06.2012 – “BAC – Si vous plagiez, ne soyez pas premier ministre en Roumanie”
http://bigbrowser.blog.lemonde.fr/2012/06/19/bac-si-vous-plagiez-ne-soyez-pas-pr...


3. In sfarsit, va oferim cu amabilitate, din nou, analiza comparata, asumata public de canalul public roman TVR Info.
http://media.tvrinfo.ro/other/201206/oglinda-vp-2003-teza_94614100.pdfVa uram spor la treaba si speram sa ne auzim cat de curand !


P.S.
Trebuie sa va multumim. Prin alegatiile dv, deja, ati ajutat cititorii FAR mai putin informati.

Punct de vedere formulat si in mediul academic: “în cazul în care teza de doctorat se dovedește a fi invalidă, toţi cei care au girat-o sunt responsabili”.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ctp-ceint-987590.html

Dex
FĂLȚUÍ, fălțuiesc, vb. IV. Tranz. A prelucra cu falțul pieile tăbăcite pentru a le reduce și a le uniformiza grosimea

FALȚ, falțuri, s. n. Clește de formă specială, folosit la tragerea pe calapod a fețelor încălțămintei

CALAPÓD, calapoade, s. n. Piesă de lemn în forma (labei) piciorului, întrebuințată la confecționarea încălțămintei sau care se pune în încălțăminte pentru a o împiedica să se deformeze
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Despre plagiat
Reply #35 - Jun 22nd, 2012 at 6:52am
 
vavrig wrote on Jun 21st, 2012 at 7:07pm:
Propun in acest sens o adeziune a FAR la apelul 'Demisia premierului Victor Ponta cerută de mediul academic'După părerea mea aici avem o problemă destul de delicată, generată pe de o parte de maniera în care a fost adus la cunoștință opiniei publice acest eveniment, iar pe de altă parte de momentul ales. Plagiatul este o chestiune absolut secundară în toată această nebunie cu care ne confruntăm în ultimele săptămâni, esența evenimentelor fiind strict una de natură politică. Fie că am condamna maniera absolut de neacceptat în care a fost antrenată (ciudat, nu pentru prima oara) revista Nature în aceste evenimente, fie plagiatul în sine, aceasta ar însemna obligatoriu și o poziționare politică a noastră, ceea ce după părerea mea ar duce la o decredibilizare a statutului de ONG. După părerea mea, politicienii trebuie să-și caute urgent un alt teren de luptă și de desfășurare a acțiunilor lor mizerabile, care n-au nici o legătură cu ceea ce așteptăm noi de la ei. Este suficient că au compromis statutul de profesor, pe cel de licențiat, doctor etc. Să-și ia jucăriile lor politice și să se mute mai bine în zona evaziunii fiscale, unde ar avea de adus bugetului vreo 10-12 miliarde de euro anual și poate că atunci am putea discuta și despre sănătate și despre educație și despre pensii, așa cum ar trebui.
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 818
Re: Despre plagiat
Reply #36 - Jun 22nd, 2012 at 7:38am
 
Domnule profesor Sarbu,
Va marturisesc ca ma amuza postarile dvs. Si ne oprim aici.

In legatura cu plagiatul, nu exista diferentieri, Nu-i mai grav/mai putin grav sa plagiezi pentru partea introductiva sau pentru partea personala. Plagiatul e plagiat. Orice idee se poate spune intr-o mie de feluri. Va reamintiti discutia dintre Monsieur Jourdain si Magistrul filosofiei?

Daca ne luam dupa Udrea si textul ei care trebuie dezbatut, nu Ponta  a plagiat, ci cei care i-au scris lucrarile. Nesimtitii.

Discutia despre plagiat nu trebuie mutata din sfera politica pentru ca in fine exista un instrument de atac. Pe care Canalia suprema o poate folosi fara grija. Poeziile pe care ni le-a recitat nu erau sigur plagiate. Denotau un nivel Din acest motiv, Basescu este la fel de educativ ca Forest Gump. Acela ne arata ca primitivismul folosit ca sa faci lucruri bune poate schimba lumea. Basescul ne arata ca primitivismul si formele primate de manifestare a raului sunt cele mai puternice arme de care dispunem. Nu vreti sa ne implicam politic? Am a veste pentru voiȘ suntem implicati politic de atunci cand am deschispentruprima oara gura.
c
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Despre plagiat
Reply #37 - Jun 22nd, 2012 at 8:26am
 
capetrei wrote on Jun 22nd, 2012 at 7:38am:
Am a veste pentru voiȘ suntem implicati politic de atunci cand am deschispentruprima oara gura.Este adevărat, însă această implicare este acceptabilă dacă are efecte constructive și nu distructive. Eu am fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Funeriu. Si ce constat după aproape 3 ani de reformă practicată în maniera luptelor de stradă ? Nu numai că nu s-a schimbat nimic în bine, dar treburile merg din rău în mai rău. Acum suntem în faza în care toți politicienii își trag pumni în gură unii altora, iar educația are doar de suferit. Bugetul a rămas același de bătaie de joc, clasamentele vor fi demolate pentru că se dorește achitarea polițelor către Funeriu, Baba a schimbat criteriile de abilitare și cei mai performanți acum sunt cei de la științe politice, toată lumea se uită acum la profesori ca la niște ciumați etc. Ce ne mai rămâne ? Doar buzunarele umplute ale apropiaților fostului ministru și granturi de cercetare cât cuprinde, dirijate tot către ei. Decât așa reformă, mai bine deloc.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Ambler
Ex Member


@capetrei
Reply #38 - Jun 22nd, 2012 at 8:40am
 
"Domnule profesor Sarbu,
Va marturisesc ca ma amuza postarile dvs."

Sunteti un caraghios, certat cu adevarul, logica si bunul-simt.
Back to top
« Last Edit: Jun 22nd, 2012 at 9:13am by N/A »  
 
IP Logged
 
maria_andrei
Senior Member
****
Offline


I Love YaBB 2.5 AE!

Posts: 251
Gender: female
Re: Despre plagiat
Reply #39 - Jun 22nd, 2012 at 10:19am
 
Quote:
Va rog sa va spuneti parerea daca voluminosul continut al analizei comparate

http://media.tvrinfo.ro/other/201206/oglinda-vp-2003-teza_94614100.pdf

la care am tot facut trimiteri, de unul singur, poate fi incadrat ca “Restul depinde de doctorand daca mai da si o nota personala documentatiei facute pe tema studiata in teza. Acest lucru ar fi de preferat, dar este mai greu de incadrat ca plagiat”.

Astept raspunsul dv., mirat si ca forumistii, probabil blazati de succesiunea informatiilor, nu au comentat direct ce rezulta din comparatie, nici afirmatia din presa ca suma identitatilor are ponderea a cca jumatate din teza.


Nu voi comenta analiza comparata, fiindca nu-mi place sa fiu manipulata, nu fac politica, iar ceea ce vad legat de plagiat este politica 100%. Aceasta subita preocupare pt plagiat...hai sa fim seriosi! Nu am incredere in toti acesti 'anonimi' care descopera peste noapte (de fapt cred ca nu a fost peste noapte si ca dosarele erau tinute in asteptare) plagiatori. De ce nu au fost preocupati de acest lucru si in trecut, toti plagiatorii 'descoperiti' au sustinut tezele in urma cu cativa ani, nu anul acesta!

Comentariul Dl Hurduc rezuma bine toata confuzia din invatamant 'Si ce constat după aproape 3 ani de reformă practicată în maniera luptelor de stradă ? Nu numai că nu s-a schimbat nimic în bine, dar treburile merg din rău în mai rău. Acum suntem în faza în care toți politicienii își trag pumni în gură unii altora, iar educația are doar de suferit. Bugetul a rămas același de bătaie de joc, clasamentele vor fi demolate pentru că se dorește achitarea polițelor către Funeriu, Baba a schimbat criteriile de abilitare și cei mai performanți acum sunt cei de la științe politice, toată lumea se uită acum la profesori ca la niște ciumați etc. Ce ne mai rămâne ? Doar buzunarele umplute ale apropiaților fostului ministru și granturi de cercetare cât cuprinde, dirijate tot către ei. Decât așa reformă, mai bine deloc. '

Cred ca nu este bine sa ne lansam in polemici care doar aparent ne apartin!Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Despre plagiat
Reply #40 - Jun 22nd, 2012 at 5:02pm
 
maria_andrei wrote on Jun 22nd, 2012 at 10:19am:
Cred ca nu este bine sa ne lansam in polemici care doar aparent ne apartin!Se pare că nu suntem singurii care cred asta.

Cazul Ponta si comunitatea academica romaneasca. Despre o disputa contraproductiva si periculoasa

http://www.contributors.ro/fara-categorie/cazul-ponta-si-comunitatea-academica-r...
Back to top
 
 
IP Logged
 
vavrig
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 152
Bucharest
Gender: male
Re: Despre plagiat
Reply #41 - Jun 23rd, 2012 at 6:20am
 
Quote:
Quote:
vavrig wrote on Jun 21st, 2012 at 7:07pm:
"Propun in acest sens o adeziune a FAR la apelul 'Demisia premierului Victor Ponta cerută de mediul academic'"
După părerea mea aici avem o problemă destul de delicată, generată pe de o parte de maniera în care a fost adus la cunoștință opiniei publice acest eveniment, iar pe de altă parte de momentul ales. Plagiatul este o chestiune absolut secundară în toată această nebunie cu care ne confruntăm în ultimele săptămâni, esența evenimentelor fiind strict una de natură politică.

Cu intentia de a contribui numai la actiuni ce avanseaza, precum si din obligatia morala de a raspunde solicitarii din 21 iunie a lui Eugen - caruia ii datoram initiativa si logistica acestui forum - de a "pregati un material sintetic care sa fie lansat in doua trei zile", revin NUMAI cu propunerea de a include in acest material punctele 2-3 din propunerea mea initiala, respectiv:

"- Evaluarea imediata a nivelului conducatorilor de doctorat, prin initierea fara alte intarzieri a actiunii prevazuta in Legea nr. 1/2011 (Legea educatiei nationale, MO nr. 18/10.01.2011, pp. 1-63): "Art. 170.-(4) Conducatorii de doctorat sunt evaluati o data la 5 ani. Procedurile de evaluare sunt stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, la propunerea CNATDCU." Astfel se va evita existenta unor conducatori de doctorat fara calltati minime, care valideaza in continuare teze de doctorat la acelasi nivel.

- Se propune ca evaluarea solicitata mai sus sa fie realizata prin simpla si rapida verificare a indeplinirii conditiilor minime stabilite de catre fiecare comisie a CNATDCU, urmand ca intreaga procedura de abilitare sa se desfasoare ulterior. Alternativ, se pot adopta in regim de urgenta criterii mai simple dar inca aplicabile in situatii de criza, precum valoarea factorului Hirsh (e.g., peste h=8-10). Se impune insa imediat sa inceteze cvasi-activitatea de conducere de doctorat a conducatorilor care nu indeplinesc ei insisi conditiile cerute in prezent doctoratelor finalizate corespunzator. Pana la 'incoronarea' cu titlul de "abilitat" se impune curatarea cat mai rapida a locului de sursele a noi deseuri stiintifice. Oricum, in conditiile date, tinerii merituosi parasescc tara pentru o formare profesionala in medii asupra carora nu planeaza semne de intrebare."

Sunt de acord cu a doua afirmatie a lui Nicolae. Cred insa ca propunerea lui Eugen si propunerile de mai sus ar permite FAR sa profite de atentia acordata in aceste zile educatiei si cercetarii, fara alte comentarii, pentru a revendica fata de organele in drept actiunile ce se impun pentru asanarea domeniului.
Back to top
 

Vlad Avrigeanu, Bucharest
WWW WWW  
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 818
Re: Despre plagiat
Reply #42 - Jun 23rd, 2012 at 6:36am
 
Quote:
Despre criza morala fara precedent din Romania in textul pe care l-am scris pentru Romania libera:

http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/stiinta-si-politica-268267.html


Interesant articol. S-au plagiat niste teze de doctorat si ne-am dat seama ca este o criza morala fara precedent.
Obedienta si pupincurismul unor oameni care au pretentia de a fi oameni de stat vis a vis presedintele nu reprezinta in nici un fel argument al crizei morale. Actiunile distructive ale presedintelui al carui principiu elementat in viata este acela al distrugerii cu orice pret al adversarilor nu sunt. Promovarea imposturii la orice nivel e normala. Folosirea resurselor statului in scopuri personale e fireasca. Adevarat?

Sunt insa de acord ca boii aia din guvern trebuiau sa scrie un raspuns corect gramatical. Pnetru Nature este extrem de important ca engleza sa fie stapanita bine. Inca nu imi dau seama cum a fost posibil ca Nature sa intre in cloaca asta.

Si ca sa inchei, trebuie sa-mi pun cenusa in cap; or fi fost Junimistii bazati si bogati (basca inteligenti si reformatori), dar asa un acces liber la presa stiintifica n-aveau. Ca daca ar fi avut, nu mai trebuiau sa faca universitati, ci doar sa se faca ca le fac. Scuzati cacofonia, dar traim timpuri de cacao si se vede.
C
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 818
Re: Despre plagiat
Reply #43 - Jun 23rd, 2012 at 6:38am
 
Re: Domnul Conferentiar Sarbu: nu va obositi prea tare; n-o sa va faca bine. Si retineti: stilul face muzica. Ceea ce inseamna ca oricat va veti da silinta, textele vor suna la fel.
C
Back to top
 
 
IP Logged
 
Nicolae Hurduc
Ex Member


Re: Despre plagiat
Reply #44 - Jun 23rd, 2012 at 7:51am
 
vavrig wrote on Jun 23rd, 2012 at 6:20am:
Sunt de acord cu a doua afirmatie a lui Nicolae. Cred insa ca propunerea lui Eugen si propunerile de mai sus ar permite FAR sa profite de atentia acordata in aceste zile educatiei si cercetarii, fara alte comentarii, pentru a revendica fata de organele in drept actiunile ce se impun pentru asanarea domeniului.Judecatorul sindic a decis: Faliment la FORTUS


Tribunalul Tg. Mures a respins vineri planul de reorganizare al "Fortus" si a decis ca firma sa intre in faliment. Urmatorul pas este ca aproape toti salariatii sa fie concediati, iar patrimoniul combinatului sa fie vandut pentru plata datoriilor catre creditori.

http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/judecatorul-sindic-a-decis-faliment-la-fortu...


Nu întâmplător am început cu acest titlu de ziar, pentru că nu de mult vă vorbeam despre similitudinea dintre scenariile care s-au derulat în sistemul industrial și scenariile care se derulează în educație. Vă repet, Fortus (fostul CUG) era întreprinderea de prelucrare mecanică cea mai performantă din Europa de Est și probabil se situa în primele 5 la nivel mondial (iar asta mi-au spus-o niște colegi francezi în 1990).

Problema este cum abordăm situația plagiatelor ? Esențial după părerea mea este blocarea măcar parțială a fenomenului în viitor. Ori acest lucru nu se poate face fără o responsabilizare suplimentară a universităților și a conducătorilor de doctorat. Degeaba tot înfierăm noi pe unul sau altul prinși cu cioara vopsită, dacă din urmă vin alte cohorte de teze de doi bani (și aici sunt complet de acord cu Vlad) că ar trebui făcută rapid ordine în zona conducătorilor de doctorate.

Insă procedura de identificare și sancționare a plagiatelor trebuie ținută cât mai departe de zona politicului. M-am gândit că n-ar fi rău ca analiza cazurilor de plagiat să înceapă obligatoriu de la nivelul universității care a emis diploma, pentru că iată în momentul de față UB se află într-o situație deosebit de delicată. Universitatea, indiferent de verdictul pe care-l dă, să trimită un raport la CNATDCU, urmând o a doua etapă de verificare a cazului semnalat. Dacă CNATDCU constată faptul că universitatea nu a fost corectă în analiza cazului de plagiat, să se decidă suspendarea pentru un an a dreptului de organizare  a studiilor doctorale. Iar această pedeapsă de suspendare cu un an pentru fiecare dosar de plagiat, judecat greșit de universitate, să fie cumulativă astfel încât dacă ai 3-4 astfel de cazuri universitatea să simtă că joaca s-a terminat. Pentru a preveni eventualele abuzuri și jocuri de interese ale CNATDCU, în eventualitatea în care universitatea consideră că sancțiunea CNATDCU este incorectă, să poată fi solicitată o evaluarea externă a dosarului.
Back to top
 
 
IP Logged
 
a_muraru
Full Member
***
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 188
Re: Despre plagiat
Reply #45 - Jun 23rd, 2012 at 9:17am
 
Disputa legata de plagiatul dlui Ponta reapare in presa autohtona, iar in zilele urmatoare ni se pregatesc alte surprize.

Sintem tiriti intr-o disputa ce nu ne apartine, decit in secunda instanta. Din academic sintem adusi in politic. Neputinciosi in a ne rezolva problemele comunitatii proprii (educatie/cercetare), vrem sa rezolvam probleme comunitatii mai largi, politice. Sintem ajutati sa credem ca noi chiar putem schimba lucrurile. Nu ne-am facut curat in casa, insa avem pretentia sa rezolvam curatenia in oras. Acest ''topic'''pe forumul FAR apare acum, cu prilejul unei dispute politice: inainte de aceasta nu a existat...

Ce vom obtine? Satisfactie, prin semnarea unor petitii. Prin denuntarea unui plagiat. Prin condamnarea oficiala a acestuia. Eventual, prin demisia unui plagiator. Si atit.

Si cu ce am schimbat situatia in comunitatea noastra, a cercetarii autohtone? Este suficienta o victima care sa expieze greseli colective?
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1151
Gender: female
Re: Despre plagiat
Reply #46 - Jun 23rd, 2012 at 9:30am
 
Quote:
Se știe că românii nu sunt protestatari prin structură, însă nici nu se poate spune că nu au fost deloc reacții. Problema este că lucrurile au evoluat treptat și suficient de lent, astfel încât nu au generat o tensiune suficient de mare încât să se declanșeze un proces de revoltă. Acum puse împreună după 22 de ani sigur că au o altă greutate. Intre timp însă s-a pierdut masa critică de oameni de o anumită ținută. Lucrurile s-au degradat ușor-ușor, de nici nu mai realizezi cât sunt de stricate. Sigur că e mai comod să te adaptezi, decât să lupți. Însă iată-ne prinși în propria capcană acum. De partea cui ar trebui să luptăm ? Pentru că orice poziționare în acest moment, te aruncă obligatoriu într-o tabără politică sau în alta.


Nicolae, FAR-ul a fost infiintat acum mai bine de 9 ani si motivele nu au fost  "de prea mult bine in mediul universitar". Deci procesul de degradare nu a fost chiar lent, acum 9 ani se ajunsese deja la o situatie intolerabila. Eu nu am auzit de nici o reactie serioasa la nivel de clasa profesionala, nu am auzit de vreo greva care sa paralizeze activitatea in universitati sau de orice alta forma de protest care sa arate ca intr-adevar oamenii sunt nemultumiti de ceea ce se intampla si se revolta. Recatiile punctuale, in marea lor majoritate cauzate de probleme strict personale, au fost si sunt bine venite dar nu sunt suficiente sa rezolve problemele. Cand vezi asa o lipsa de reactie nu poti decat sa-ti zici ca oamenii sunt multumiti de ceea ce se intampla sau, daca nu multumiti, atunci indiferenti.
Back to top
 
 
IP Logged
 
lgiosan
Ex Member


Re: Despre plagiat
Reply #47 - Jun 23rd, 2012 at 5:30pm
 
Back to top
 
 
IP Logged
 
capetrei
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 818
Re: Despre plagiat
Reply #48 - Jun 23rd, 2012 at 10:38pm
 
Domnule Liviu Giosan
Va rog sa-mi permiteti, pentru ca tot ati adus in discutie acest comunicat, sa va aduc la cunostinta urmatorul comunicat scurt si cuprinzator: subsemnatul C. Apetrei, fac ceva pe pozitia dumneavoastra.

Notele de subsol cuprind urmatoarele puncte:
-cel mai mult mi-a placut chestia cu experienta de 140 de ani a revistei Nature care n-a mintit niciodata. Spun asta din urmatoarele motive:
a. in anii 1970, Nature a publicat o serie de articole ale unui indian (in fizica). Aceste articole n-au putut fi reproduse. S-a constatat ulterior ca respectivul nu avea un laborator, ci ca le producea in serie (nu plagia, nuuuuuuu. Inventa, ca doar era baiat destept).
b. In 1988 sau 1989 Nature a publicat celebrul articol despre memoria imunologica a apei. Nici macar n-are rost sa discutam despre un asemenea subiect rizibil.
c. In 2008 Nature a publicat un articol al lui Mark Feinberg in care acesta sustinea ca defecte in semnalizarea TLR7/TLR9 sunt cauza lipsei de patogenicitate a virusului imunodeficientei simiene in gazdele naturale. Studiul era realizat pe 3 (trei) mangabei gri si raporta cauzele defectului rezidand in secvente din structura receptorilor TLR. La acea data, secvente ale acestor receptori la mangabei erau disponibile in GenBank si toti expertii in domeniu stiau ca datele lui Feinberg sunt un hoax. Intre timp aceste date au fost infirmate in numeroase publicatii din intreg spectrul de jurnale (inclusiv de subsemneatul care am secvantializat mangabeii raportati si n-am gasit nici o mutatie).
d. In 2010 Nature a publicat un studiu care raporta ca celulele stem din maduva sunt rezervoare ale virusului imunodeficientei umane. Numeroase studii au demonstrat ulterior ca celulele stem din maduva nu contin receptori CCR5 (asta in conditiile in care virusurile transmise sunt aproape exclusiv CCR5+ si rezervoarele sunt insamantate rapid dupa infectie) si, evident, ca daca celulele sunt sortate corespunzator (si nu cu o puritate de 45% ca in articolul din nature) nu sunt infectate de HIV. La ultima Conferinta despre Retrovirusuri si infectii oportuniste (Seattle Martie 2012) s-a estimat ca respectivul articol a avut un efect de intarziere a fieldului curei HIV de cel putin 1 an.
e. Nu cu mult timp in urma, Nature a publicat un articol in care se stipula cu certitudine ca in Romania a fost realizata reforma si ca Ministrul educatiei este om de stinta. In timpul asta la televiziuni erau prezentate imagini antologice in care respectivului i se sufla de catre secretara ce trebuie sa spuna la conferinta de presa.

Probabil ca in fiecare domeniu oamenii au cunostinta de cel putin 1-2 articole majore publicate in Nature si infirmate ulterior fara ca nature sa publice vreo retractie: A inceput sa fie de notorietate ca informatii sunt publicate in nature si infirmate in nenumarate jurnale.

Cea mai buna dovada a nivelului la care a ajuns Nature in zilele noastre este tocmai implicarea in axcest scandal.
Va dau dreptate ca textul de raspuns al guvernului este impardonabil, dar Nature daca era revista serioasa nu se baga sau ar fi prezentat sursa. In fine, avand in vedere incalcarea clara a embargoului publicistic da catre canalia ordinara (ma refer aici la Basescu si nu la Funeriu care-i doar o canaliuta de care acela se va separa la vremea lui cu un sut in dos meritat) Nature trebuia sa reactioneze. Altfel, noi toti cei care de-a lungul timpului am semnat si respectat clauzele de confidentialitate ne vom simti la fel de jigniti ca si domnul Colonel Ungureanu vis a vis doctoratul lui Ponta.

Va repet, consider ca plagiatul este o pegra a societatii intelectuale romaesti. Dar nu-l vad pe Cuza dandu-l in gat la inalta Poarta pe Kogalniceanu pentru ca a plagiat porceste din Baronul de Savarin.

Iar daca Ad Astra n-ar fi optat pentru pupincurism desantat, si potential daunator pentru sanatatea omului (in urma cu vreo 2 saptamani au fost simultan publicate cele 16 articole de caracterizare a microbiomului uman care identifica flora digestiva si ilustreaza clar consecintele nefaste ale scatofagiei pentru sanatatea omului-ilustru sau nu), ar fi mentionat in comunicat si plagiatul Elenei Udrea, ca si ideea generala a transpartidismului plagiatului.

Fara nici un fel de stima si consideratie
Cristian Apetrei

PS. As dori sa va aduc la cunostinta si dvs (Liviu Giosan) si lui Daniel Funeriu (ca altfel nu pot sa-i spun) ca spre deosebire de plagiat, care odata dovedit te  face de ras, ar trebui sa te faca sa-ti pierzi serviciul, dar nu te baga in puscarie (cel putin in Romania), preacurvia este pedepsita prin lege atat in Romania cat si in majoritatea statelor din USA. Fara a mai vorbi ca "sa nu preacurvesti" este una din cele 10 porunci. Riscati sa va trasneasca.

PPS. Am corectat majoritatea greselilor (de obicei n-o fac) pentru ca sa nu ma italicizati si sa-mi scrieti sic la sfarsit (sic!)
Back to top
« Last Edit: Jun 24th, 2012 at 3:19am by capetrei »  
 
IP Logged
 
lgiosan
Ex Member


Re: Despre plagiat
Reply #49 - Jun 24th, 2012 at 5:09am
 
felicitari domnule Apetrei! se vede ca au ceva de invatat maimutele de la dumneavoastra Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 ... 9
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)