Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
We've upgraded to YaBB 2!


Pages: 1 ... 10 11 12 
Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV) (Read 43170 times)
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #275 - May 15th, 2015 at 8:24am
 
Madame Andronescu, Sorin Campeanu si sindicatele, trio-ul de exceptie care va reforma invatamantul romanesc, garantat Vanghelie!


"Cum va arata viitoarea lege a educatiei, nasita de Ecaterina Andronescu cu acordul sindicatelor: O revenire la treapta de la clasa a X-a, examen de admitere la liceu si BAC profesional"
de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2015,


http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20134197-cum-arata-viitoarea-lege-invataman...
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #276 - May 17th, 2015 at 8:49am
 
Pentru cei care au ratat evenimentul la inceputul anului:  ( noua) componenta  a CNATD...si CNCS.

La matematica, in afara de cateva persoane care salveaza situatia, e jale:  presedintele e acelasi individ  Breaz ( ridicol) care a jucat rolul " celui mai mare matematician roman in lume" (poate va amintiti acest episod ridicol)  iar ceilalti se lauda cu publicatii de valoare mondiala in " Carpathian Journal"si alte "metalurgii" de acelasi nivel. Cum spuneam, noroc cu cateva persoane cu cariera onorabila, din pacate in minoritate.

La chimie  ii gasim pe fostii contributori ai forumului Nicolae Hurduc ( presedintele comisiei ) si Victor David. Ma bucur sa constat ca lipsa de interes pentru forum e generata de raspunderi academice importante.
Bineinteles, madame Andronescu nu putea sa lipseasca dintre sefi!

La medicina e amuzant de-a binelea: cucoana aceea ridicola,  Azoicai, cu CV-ul penibil ( cateva articole cotate ISI, o tona de carti si capitole de carti  si aproape  200 de "comunicate" ),  arabul  exmatriculat  inscris la medicina Iasi dupa inceperea anului universitar, ibricul si tava argintate  agatate de coada de 'telectuala,  face onoare disciplinei respective ca membra a comisiei.

Grin

http://docs.ad-astra.ro/MO28_2015_CNATDCU.pdf

http://docs.ad-astra.ro/MO39_CNCS_2015.pdf

Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #277 - May 19th, 2015 at 1:55pm
 
Quote:
capetrei wrote on May 14th, 2015 at 3:00am:
Cei mai mari dusmani ai sistemului universitar romanesc sunt universitarii romani.
.......................
In anii astia, profesorii din sistem sunt cel mai mult interesati nu de putere, ci de profit. Nu ma refer la lighioanele absolute, ma refer la grupul academic din jurul AdA si altii. Oamenii vor in primul rand sa profite de sistem. De aceea plange toata lumea dupa finantarea lui. Dar ne uitam in jur sa vedem cum publicam? Ne uitam la ce publicam ca sa vedem cum se compara cu ce se publica in rest? Pana cand o sa stam sa spunem ca n-avem resurse? Cum pot cehii? Polonezii? Bulgarii? De ce nu putem noi?Am incercat si ieri sa va raspund, insa am constatat ca cei 1000 de membri ai forumului au fost deosebit de activi si ma gandeam ca se pierde raspunsul in ether. Vad ca si azi se intampla la fel, insa imi incerc norocul.

Chiar asa, ma intrebam si eu zilele astea de ce nu publica profesorii romani in Nature si Science, mama lor de dushmani ai poporului ? Toaca banii statului degeaba ! Spre exemplu, cand s-a inceput finantatrea proiectelor de tip Parteneriat in 2014, fiecare partener a primit in medie generoasa suma de 2000 USD. Da Domnule Apetrei, ati citit bine: doua mii de dolari americaneshti finantare pentru un an de zile, pe un grup de cercetare de 7-8 persoane. Cum adica ce se poate face cu banii astia ? Dupa ce universitatea isi retine regia de 20 %, cu cei 1600 USD ramasi iti poti cumpara UN MILIGRAM de ADN cu 7500 de perechi de nucleobaze si doua sute de MICROGRME de marker de fluorescenta Alexa Fluor 488. Cu acesti reactivi pretiosi, se poate dezvolta apoi o tema de cercetare deosebit de interesanta pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii, si anume: Capacitatea de complexare a ADN-ului cu dimethoxycurcuminul extras din radacinile de ghiocel romanesc cultivat in Insula Mare a Brailei. Se vor urmari efectele citotoxice si mutatiile genetice ce pot sa apara prin intercalarea acestui colorant alimentar in canelurile mari ale lanturilor ADN. Cum dimethoxycurcuminul este un colorant alimentar de larga utilizare in India, implicatiile acestuia in procesele de modificare genetica, drept urmare a consumului sau in Romania, sunt foarte atent urmarite de OMS. Asa incat Nature asteapta cu bratele deschide acest studiu de o importanta covarshitoare pentru evolutia speciei umane. Aveti dreptate domnule Apetrei, doar reaua-vointa, incompetenta, nesimtirea, prostia, spiritul de capra si shpaga al universitarilor romani ne impiedica sa ajungem pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie ! Doar Einstein nu a consumat nici un dolar cu experimentele. Totul a fost elaborat prin puterea gandului ! De ce profesorii romani nu sunt in stare sa-si imagineze si ei o noua Teorie a relativitatii comprimate, ca sa intram in rand cu lumea ? Vorba cantecelului:

Hai sa ne imaginam,
C-avem aripi si ca zburam,
Ca suntem mai drepti, mai buni,
De maine, de luni ! 

Propun sa transmitem de urgenta Presedintiei si Guvernului urmatoarea telegrama:

Domnule Predinte Iohannis,
Tovarase Ponta - Secretar General al Partidului,

Noi, cadrele didactice din Romania, strans unite in jurul partidelor, in jurul Palatului Cotroceni si a Palatului Victoria, suntem hotaratzi ca de luni 25 mai 2015 sa nu mai publicam decat articole stiintifice cu 5 % peste nivelul mondial ! Ne angajam in fatza tovarashilor de lupta, sa facem totul pentru propashirea natziei, sa ne sacrificam vietzile daca va fi nevoie, pentru aducerea Romaniei pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie ! Vom face totul pentru ca scumpa noastra Patrie sa fie intotdeauna cu un pas inaintea dusmanilor poporului, care suntem tot noi. Prin noi inshine, vom reushi ! Asa sa ne ajute Dumnezeu !   


P.S. E oare necesar sa va mai aduc aminte ca in ultimii 4 ani, in loc de 16 competitii de granturi, in Romania au fost organizate doar doua ? Daca aveti informatii din Cehia, Polonia, Bulgaria si chiar si din Burkina Faso (pe care le-am prezentat deja) veti vedea ca acolo e muuult mai bine.   
Din cate am putut sa vad pe Net sunteti Full Professor la University of Pittsburgh (UP). Cu riscul de mi se prezenta din nou pretul biletelor de tramvai din Pittsburgh, poate ca ar trebui sa avem in vedere si urmatoarele cifre:
- bugetul activ pe 2014 al Univ. Pittsburgh a fost de 1,9 miliarde USD; daca mai gaseati de undeva vreo 300 de milioane USD ati fi egalat INTREGUL BUGET al EDUCATIEI din Romania pe un an, care finantzeaza (daca putem folosi acest termen) educatia a 3,5 milioane de tineri si salariile a 350.000 de cadre didactice, plus 100.000 personal administrativ;
- doar bugetul cercetarii Univ. Pittsburgh in 2014 a fost de 640 milioane USD, adica de trei ori mai mare decat INTREGUL BUGET al CERCETARII din Romania (care nu este nici pe departe cel raportat de guvernanti) prin care se finanteaza toate universitatile si toate institutele de cercetare;
- Univ. Pittsburgh are 28.000 de studenti si 4.800 de persoane in staff; cu parere de rau va informez ca nu ati obtine acreditarea ARACIS pentru ca nu lucrati decat cu 6 studenti pe cadru didactic, ceea ce reprezinta o adevarata blasfemie la adresa calitatii; nici o universitate nu poate fi considerata "de incredere" daca nu are macar 20 de studenti pe cap de profesor !

In ciuda diferentelor de costuri la biletele de tren, autobuz sau avion, a bacshishurilor pe care trebuie sa le dati la restaurante sau taxiuri, a pretzurilor foarte mari ale biletelor la teatru, poate ca totushi avem si noi ceva dreptate cand ne tot plangem de finantatre, nu credetzi ? Intre revistele de doi bani unde  publica profesori celebri ca acea  cucoana  ridicola,  Azoicai, si  Nature si Science sunt si alte publicatii bune si foarte bune.

Iar bani sunt, uitati-va pe CV-ul acestei individe de 55 de ani cu trei lulele publicate in 3 surcele  sa vedeti la cate granturi a fost director,  din cate altele a facut parte, ce sume de bani au fost vehiculate ( adica aruncate pe geam) si mai ales cu ce rezultate! Colocvii organizate la Sinaia si Cracanestii din Vale unde se 'comunicau" rezultatele de exceptie obtinute cu milioane de lei......

N-aveti bani de cercetare? Cereti-i  acestei cucoane deoarece  nici ea, nici altii de acelasi nivel  stiintific, nu se plang  de lipsa resurselor financiare:

http://www.umfiasi.ro/News/Documents/Alegeri%20decan%202012/Candidaturi/Medicina...


Back to top
 
 
IP Logged
 
Academicul
Ex Member


Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #278 - May 19th, 2015 at 2:25pm
 
AlexA wrote on May 19th, 2015 at 1:55pm:
N-aveti bani de cercetare? Cereti-i  acestei cucoane deoarece  nici ea, nici altii de acelasi nivel  stiintific, nu se plang  de lipsa resurselor financiareDoamna Alexa, iar strigatzi lozinci !

In 2014 s-au finantzat cam 300 de proiecte de tip Parteneriat cu sume de 7-8000 USD/proiect. Asta ar insemna in cel mai bun caz cam 2,5 milioane de euro in total. Cu banii acestia, CARE REPREZINTA INTREAGA FINANTATRE a proiectelor Parteneriat pe anul 2014 s-ar putea duce la capat cam 4-5 (PATRU PANA LA CINCI) proiecte pe domeniul Bio. Asta ar insemna toata cercetarea din Romania !! Degeaba am lua toti banii de la toti incompetentii care vreti si care nu vreti, pentru ca nu s-ar rezolva nimic. Chiar nu intelegeti ca deficitul nu e cu 20-30 sau 50 % mai mic, ci de 20 sau de 30 de ori mai mic ?

Stiti cam ce inseamna 100 micrograme de marker Alexa Fluor 488 ? Nici cu microscopul nu puteti vedea asa putin material. Atata se poate cumpara dintr-un grant romanesc pe un an. Sa nu va inchipuiti ca daca se numeshte Alexa e ceva iesit din comun si ca atare e deosebit de scump. E un marker cat se poate de uzual. 
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #279 - May 21st, 2015 at 7:56am
 
Quote:
AlexA wrote on May 19th, 2015 at 1:55pm:
N-aveti bani de cercetare? Cereti-i  acestei cucoane deoarece  nici ea, nici altii de acelasi nivel  stiintific, nu se plang  de lipsa resurselor financiareDoamna Alexa, iar strigatzi lozinci !

In 2014 s-au finantzat cam 300 de proiecte de tip Parteneriat cu sume de 7-8000 USD/proiect. Asta ar insemna in cel mai bun caz cam 2,5 milioane de euro in total. Cu banii acestia, CARE REPREZINTA INTREAGA FINANTATRE a proiectelor Parteneriat pe anul 2014 s-ar putea duce la capat cam 4-5 (PATRU PANA LA CINCI) proiecte pe domeniul Bio. Asta ar insemna toata cercetarea din Romania !! Degeaba am lua toti banii de la toti incompetentii care vreti si care nu vreti, pentru ca nu s-ar rezolva nimic. Chiar nu intelegeti ca deficitul nu e cu 20-30 sau 50 % mai mic, ci de 20 sau de 30 de ori mai mic ?

Stiti cam ce inseamna 100 micrograme de marker Alexa Fluor 488 ? Nici cu microscopul nu puteti vedea asa putin material. Atata se poate cumpara dintr-un grant romanesc pe un an. Sa nu va inchipuiti ca daca se numeshte Alexa e ceva iesit din comun si ca atare e deosebit de scump. E un marker cat se poate de uzual. Domnule ceapist @academicul, lozinca mea e " jos cu impostorii", a dvs e " traiasca impostorii". 
Degeaba am lua banii de la toti incompetentii care au salarii de mii de euro de luna si granturi peste granturi? Ce frumos si destept vorbiti!
Ar fi degeaba daca acesti incompetenti ar insemna  cateva procente, maxim  un sfert din populatia academica a tarii, dar cand acesti sunt majoritari ( la un nivel absolut ingrijorator si infiorator!) atunci conteaza. Conteaza chiar foarte mult.  Asa ca,  sa cerem si mai multi bani ca sa se poata  plati toti incompetentii care nu sunt capabili nici sa scrie un curs corect, sa-i ajutam si pe ei sa-si faca o cariera universitara eventual rin plagiat, sa ajunga conducatori de doctorat,  decani, rectori si responsabili  prin comisii si comitete, sa decida cine avanseaza si cine nu, cine  e capabil si cine nu sa faca cercetare, sa se plimbe pe la congrese si conferinte cu posterul in brate ( in cel mai bun caz)  si sa priveasca lumea de sus ca sunt "universitari".  Cu alte cuvinte, sa pastoreasca alte generatii de incompetenti si corupti, ca de asta are nevoie tara: de ceapisti, nu de adevarati universitari.

Sincer, de-a lungul anilor am citit multe comentarii debile pe acest forum, dar atata necinste si ignoranta ca la dvs nu am intalnit. Pur si simplu sunt dezgustata de lejeritatea cu care priviti coruptia si incompetenta din mediul academic , faptul ca nu puteti si nu vreti sa intelegeti  ca acesti 2 factori   au adus mediul academic in situatia dezastruoasa de  astazi. Deci pentru mine nu sunteti decat un corupt si incompetent  a carui deviza este : "sa lasam incompetentii si coruptii in pace".
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #280 - Jun 1st, 2015 at 11:50am
 
"
Andrei Pleşu
"Īnvăţămāntul autohton, ce-i de făcut?"
1 iunie 2015


http://adevarul.ro/educatie/universitar/Invatamantul-autohton-ce-i-facutf-1_556c...

„Industria“ doctoratelor din Romānia a ajuns să īncurajeze, pe scară mare, impostura. Se obţin titluri academice pe căi „neconvenţionale“, performanţa academică fiind, astfel, relativizată printr-un exces de „īngăduinţ㓠conjuncturală interesată. Din păcate, „cazul Ponta“ nu propune un model stimulator. Aş īndrăzni să spun că, īn contextul falsurilor generalizate tolerate de mediul nostru academic, infracţiunea primului ministru devine nesemnificativă (deşi, practicat la nivel de şef al guvernului, plagiatul dă un semnal penibil). Mai grav mi se pare altceva: dl. Ponta īşi explic㠄mica“ eroare spunīnd că pe vremea cīnd şi-a luat el titlul nu exista principiul menţionării surselor. Asta dovedeşte o gravă necunoaştere a regulilor minimale īn materie de cercetare ştiinţifică. Iar faptul că un ministru al īnvăţămīntului – īn speţă dna Ecaterina Andronescu – a fost gata să acopere, partinic, această aberaţie, nu face decīt să īnrăutăţească lucrurile. "

   " Problema a luat naştere prin „colaborarea“ perdantă dintre o guvernare inaptă, o sumedenie de profesori slab pregătiţi şi nereactivi şi o masă de studenţi selecţionaţi şi promovaţi arbitrar. "


Interesante sunt si comentariile, nu numai articolul. Constat cu mult amuzament ca si pe forumul Adevarului" au aparut ceapisti  academici care sustin ca toate relele invatamantului si ale cercetarii vin din subfinantare. Una din replici este un concentrat de imbecilitate si orbire voita. Un cititor ii spune acestui  "Ion Popescu" -ceapistul de pe "Adevarul" ca ar trebui "ca inainte sa ceara mai multi bani profesorii sa-si dovedeasca valoarea" . Raspunsul este monumental: "Păi au dovedit deja. Altfel nu erau profesori."!!!!
Adica Mang, Costoiu, Azoicai si alti indivizi cu statut universitar au valore  automat pentru ca au titlu de profesor!  Ca daca nu aveau valoare nu ajungeau profesori......
Ce e grav e ca asemenea  idiotenii nu mai lasa loc unui dialog inteligent si oamenii isi pierd timpul si energia raspunzand la aceste  afirmatii caricaturale ( mai sunt si altele).

Back to top
 
 
IP Logged
 
Jabberwock
Ex Member


Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #281 - Jun 1st, 2015 at 5:43pm
 
Interesant este si comentariul dvs.
Aveti si solutii?
Back to top
 
 
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #282 - Jun 2nd, 2015 at 11:21am
 
Quote:
Interesant este si comentariul dvs.
Aveti si solutii?


S-a discutat atat de mult pe acest forum despre "propuneri, solutii si tratamente" incat nu stiu ce ar mai fi de adaugat.
Ca sa va dau totusi un raspuns.  un inceput bun ar fi intelegerea si acceptarea a ceea ce scria Cristian Apetrei nu de mult:
"Cei mai mari dusmani ai sistemului universitar romanesc sunt universitarii romani."
Urmarea naturala ar fi instalarea  fiecaruia unde ii e locul. Nu propun nici macar metaforic  ( ca marele academician Breban) impuscarea  pseudo-universitarilor romani, dar cand ii vezi catarati in comisii, comitete, consilii etc nu poate decat sa ti se faca greata. Titlurile academice se dau ca la piata pentru ca  multi dintre cei care decid acordarea acestor titluri le-au obtinut la fel.  Un pas important ar fi curatenia generala in aceste comisii si comitete, inclusiv la nivel de conducere a universitatilor. Si respectarea acelor criterii minimale despre care s-a vorbit atat. Sunt suficiente mediocritati in universitatile romanesti pentru a nu spori numarul acestora facandu-le in continuare cadou titluri de doctor, conferentiar, profesor universitar, conducator de doctorat.Back to top
 
 
IP Logged
 
Jabberwock
Ex Member


Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #283 - Jun 3rd, 2015 at 6:50pm
 
”Intelegerea si acceptarea” unei afirmatii false nu este ”un inceput bun”.
Afirmatia "Cei mai mari dusmani ai sistemului universitar romanesc sunt universitarii romani." este falsa, indiferent de intelesul pe care-l atribuim sintagmei ”sistemului universitar romanesc”.
Daca intelesul este sistemul actual (asa cum este el acum) atunci afirmatia este falsa pentru ca sunt destui carora le convine situatia. Daca intelesul este un sistem mai corect, afirmatia este din nou falsa pentru ca sunt destui carora nu le convine situatia.
Orice inteles posibil am lua, rezultatul va fi acelasi.

Daca premisa oficiala a FAR este ca toti universitarii romani sunt impostori si partizani ai starii de fapt, atunci care este rostul acestui forum?

Back to top
 
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #284 - Jun 4th, 2015 at 8:32am
 
Pentru Jabberwock:

Mai sunteti multi de la tuiasi.ro care aveti dileme existentiale despre acest forum? Aveti cumva cursuri specializate de discreditare, manipulare, etc... Eu semnez de 12 ani cu identitatea declarata pe acest forum. Cine esti dumneata ca sa pui etichete de afirmatii false pe acest forum? Alexa a punctat o idee pentru discutii insa se pare ca dumneata ai alt scop pe aici.
Eugen Stamate
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Marian_Deaconescu
God Member
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1223
Kuwait
Gender: male
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #285 - Jun 5th, 2015 at 9:41am
 
Vorba celeia, de pan anii '90: salut, prieteni!

Am reushit , in fine, de-a ma ''loga'' (o fi venind de la ''logos''?) & va scriu, dupa ce am citit cateva noi contributzii.

Parerea mea? E ca *generalizarile* sunt contra-productive. Fara de discutzie.

Cum & ce scrie aici noul nost' amic, pre numele lui d'artista ''Jabberwock'', mie mi se pare corect.

Mie mi se pare ca scrie avand o reactzie impotriva generalizarilor
aiurea. Shi, ma cam scuzatz', chiar nu merita tragerea d'urechi aplicata.

Sunt expatriat de, iata, numa' 23 ani & vad, in domeniul meu stramt (matematica), o *gramada* de tineri, din *tzara*, minunatzi! Shi, o repet: *minunatzi*!

Nu se poate nicicum generaliza. Generalizarea e *intotdeauna* un semn de prostie...

Pe de o *alta* parte: observ numa' ca, nenumaratz' sunt cei care ''nu produc mai nimik'' pan universitatzile ''mici'', iscate/facute/provinciale, numa' de dreagu' unor interese politice, pan care si baga neamuri proaste (d-ale puternicilor zilei, oricare-o fi aia).

Io, cu *ashtia ma bat*, dom'le.
Cu ai de nu pot produce, da' ''iau'', cu lopata, cerand fonduri, hranindu-se cu hoitul invatazamantului romanesc.

Nu confundatzi, rogu-va, pe cei care promit, nu fac, fura, cu ceilaltzi (muuultzi!), destoinici.

P-acilea, cred eu, trebuie *actzionat*, pentru ca o fantosha de ''prof'', di tri lulele, ia bani nemeritatzi, care-ar putea fi, desigur, indreptati in catra cresherea salariilor celor merituoshi.

Problema? Ne (ma) depasheshte,
pentru ca pe de o parte ar fi bine sa plateshti pe cineva dupa
performantza, pe de alta, cine sa le ''judece''? Ai ''crescutzi'', pan' sistem? Alde Ponta Alde Andronescu? Etc.?

Traind noi pi la poalili *Bizantzului* (mda, & pa la poalili Carpatzilor), ne-mai-avand noi profi intorshi pan tzara carora sa li se chiar dea *putere* (?), iata ca multzi profi *mari* au dat cu pixu' sa-i
''ridice'' (nu shtiu ce i-o fi chiar manat, ca unii-s sigur academicieni) pe ai de la universitatea x,y,z. Da pan Herculane(?), Deva(?), poate & din Tatarashti...

Stare pa care io *nu imi o explic*! Punct. Ca, marii ashtia,
nu ''ridica'' doar pe cei cu adevarat merituoshi. No, no, ridicara *nenumaratzi* pan universitatzi ca ale lu' Mishchie, d-ale altora. Shi, ma intreb, pe *buna dreptate*: de ce?

Sa raspunda *ei*, daca o pot face.

Shi, inca o data v-o scriu (bai, governantzilor): nu datz' orzu' pa chiar gashte...

P.S. Nu va mai luatz' da par, ca-i
chiar pacat: eu sunt *convins* ca mai totzi cei care se obosesc d-a scrie pe aici au *ganduri bune*.

Cu drag, tuturor,

Nea MarinBack to top
 
 
IP Logged
 
Eugen Stamate
YaBB Administrator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 616
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #286 - Jun 8th, 2015 at 8:39am
 
Sigur nu putem generaliza. Dar nici sa o luam de fiecare data de la capat cu fiecare anomim cu nume exotic nu este o solutie. Voi fi mult mai strict cu inregistrarile anomine pe forum si cu modul in care acestia il folosesc. O solutie ar fi nici sa nu mai acceptam anonimi insa pot intelege ca in anumite situatii acest lucru ajuta. Consider insa un abuz ca cineva sa-si faca un scop in sine in a hartui sistematic persoane care tin acest forum in viata. Eu stiu cine este Alexa si a fost numita moderator cantarind foarte bine postarile anterioare acestei decizii. Cine vrea sa castige respect pe acest forum trebuie sa-si construiasca o identitate pozitiva prin postari echilibrate. Scopul forumului este de a promova o  comunicare civilizata care nu este limitata doar la acest spatiu.

Eugen 
Back to top
« Last Edit: Jun 8th, 2015 at 12:29pm by Eugen Stamate »  
WWW WWW  
IP Logged
 
AlexA
YaBB Moderator
*****
Offline


I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1152
Gender: female
Re: Politica Romāniei īn cercetare și educație (IV)
Reply #287 - Oct 10th, 2015 at 8:21am
 
BIFURCAŢII. Democraţia biruitoare
Autor: Liviu ORNEAhttp://www.observatorcultural.ro/BIFURCATII.-Democratia-biruitoare*articleID_324...


"Preiau cīteva date din prezentarea făcută de biochimistul Ştefan Szedlacsek la  Conferinţa Ad Astra, găzduită de Centrul de Cercetări Biologice de la Jibou, īn  3-4 octombrie 2015.

Īn anul 2011, s-au putut număra 1626 de articole ştiinţifice cu cel puţin un autor cu afiliere romānească (pentru situarea Romāniei īn Science Citation Index īn contextul cercetării mondiale, deloc de invidiat, vezi şi A. D. Corlan, „Romānia īn „Science & Engineering Indicators 2014“. I . Statistica Descriptivă a Indicatorilor şi Ratelor, Revista de Politică a Ştiinţei şi Scientometrie, 4 (2015), 110-123).

[/color]Īn ţară, sīnt īnregistraţi circa 10.000 de cercetători (fără grad didactic) şi 24.000 de universitari (aceştia din urmă avīnd, prin definiţie şi fişa postului, şi obligaţia de a face cercetare, capitol care contează foarte mult la evaluarea lor). Un total de aproximativ 34.000 de persoane care se ocupă integral sau īntr-o mare măsură cu cercetarea ştiinţifică. La o medie de 3 autori pe articol (e o presupunere rezonabilă, ţinīnd seama de cutumele din diferitele discipline, dar care nu ţine seamă de faptul real că unii cercetători publică mult mai mult decīt alţii, distribuţia fiind de tip Pareto, şi nu doar la noi – īi mulţumesc lui A.D. Corlan pentru observaţie), rezultă 4.878 de cercetători (co)autori ai măcar unui articol.

Concluzia: doar 14,3% dintre cercetători sīnt activi (productivi, spune autorul). Iar dacă admitem că nu mai mult de o treime din articolele publicate intră īn reviste din topul domeniului lor, vedem c㠄elita“ ar fi formată din  sub 5% din totalul cercetătorilor romāni.  O minoritate, observă Szedlacsek. Una aproape neglijabilă.

Pe de altă parte, raportată la PIB-ul Romāniei şi la bugetul cercetării, adică īn condiţii de sărăcie accentuată, producţia ştiinţifică globală e surprinzător de bună, deşi asigurată de doar o minoritate a cercetătorilor.

Evident, genul acesta de analiză se bazează pe supoziţia că productivitatea unui cercetător se măsoară exclusiv prin articolele publicate – e totuşi modalitatea curentă de evaluare primară a cercetării – şi lasă deoparte brevetele, modalitate de validare a cercetării īn domeniile tehnice, la care stăm mult mai rău. Evident că ea nu vede decīt aspectul cantitativ. Mulţi nu vor fi de acord cu concluzia, argumentīnd că un cercetător poate contribui la cercetările colegilor prin participarea sa la seminarii ştiinţifice, prin felul īn care-şi pune la dispoziţia colectivului experienţa sa, chiar atunci cīnd nu mai produce efectiv etc. Alţii vor spune că presiunea pe publicare a dus deja la o explozie a publicaţiilor justificată numai extrinsec, cele mai multe neinteresante, menite numai să justifice salariul sau grantul. Chiar luīnd īn calcul asemenea bemoli, procentul acesta de 14,3% nu poate fi crescut prea mult.

E adevărat că multe dintre articolele publicate nu schimbă faţa ştiinţelor respective, nu reprezint㠄cercetare de vīrf“, chiar dacă au intrat īn reviste foarte bune, dar asta nu scuză inactivitatea, lipsa de productivitate a celorlalţi. E clar că e nevoie de o masă cīt mai mare de cercetători activi, de nivel mediu spre bun, pentru ca, dintre ei, să apară vīrfurile. Las la o parte chestiunea etică, a felului īn care se justifică, īn faţa lor şi a societăţii, cercetătorii care nu publică nimic ani de zile, nici măcar rapoarte interne care să ateste un fel de activitate, chiar dacă nu finalizată prin rezultate validate de comunitate.

Chiar dacă analiza de mai sus e făcută din avion, cu multe aproximaţii grosiere, cifrele nu mint. Ele exprimă o realitate pe care ar fi bine s-o īnţelegem, īnainte de a īncerca s-o schimbăm.

Realitatea e că lumea universitară şi a cercetătorilor e scindată īn două categorii cu preocupări şi interese divergente. Categorii cu ponderi dezechilibrate. Legile care guvernează aceste subsisteme sociale sīnt gīndite īn aşa fel īncīt să mulţumească majoritatea şi orice īncercare de a le schimba, īn sensul favorizării şi dezvoltării celei active şi a „elitei“, este imediat respinsă. Exemplul la īndemīnă e tentativa de a introduce criterii şi standarde de evaluare mai īnalte pentru titluri universitare şi de cercetare: neputīnd fi negociate, au fost introduse forţat de un ministru şi au fost modificate imediat de guvernul următor.

Nu ştiu cum se poate schimba starea asta de lucruri. Nu cred că prin negociere se poate obţine repede ceva semnificativ – ar fi ca foarte mulţi să renunţe, de bunăvoie, la privilegiile pe care le au. Nici soluţia Coreei de Sud nu cred că e aplicabilă la noi: bani enorm de mulţi injectaţi īn sistem, īntr-atīt īncīt să-l facă brusc atractiv pentru foarte mulţi acum īn afara ţării, care s-ar īntoarce şi ar ocupa poziţiile cheie īn instituţiile existente şi īn unele nou create – n-avem aceşti bani.

Pe de altă parte, unii spun că, īntr-un sistem ca al nostru, cu atīt de multe componente neviabile, nici nu are rost să mai bagi bani, şi-aşa sīnt prea mulţi. Ceva adevăr e īn spusele lor: sistemul pare supradimensionat faţă de cīt şi la ce nivel produce. Dacă resursele existente ar fi alocate exclusiv pe bază de merit, continuă ei, sistemul s-ar reduce, īn cīţiva ani, de la sine. Ceea ce, contraargumentează cei mai puţin radicali, ar crea mari tensiuni sociale pe care nimeni nu le doreşte.

Am creat un sistem cu multe forme lipsite de fond, unul pe care continuăm să-l tot umflăm artificial. Probabil că, pentru noi, singura soluţie e tot cea „organică“. Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea să desfiinţeze universităţi şi institute, dar, cu timpul, generaţiile se vor schimba, şi minoritatea va creşte īncet-īncet, pīnă cīnd forţele se vor echilibra. O condiţie necesară pentru evoluţia aceasta ar fi păstrarea măcar a cītorva centre de excelenţă (eventual, crearea şi a unora noi) care să radieze. Altfel, mediocritatea se va reproduce nestingherită şi  va sufoca minoritatea. Chiar şi aşa, mă tem că echilibrul, dacă va fi atins vreodată, va găsi lumea cercetării şi a universităţii īn cu totul altă īnfăţişare cu care noi, din nou, nu vom fi sincroni.

Unii vor spune, poate, că arta, cercetarea – cultura, īn general –, nu pot fi organizate doar pe principii democratice. Dar cei care vor susţine aşa ceva vor fi, vai!, īntotdeauna, o minoritate."""
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 10 11 12 
(Moderators: AlexA, , Eugen Stamate)